Copy
TWIE-zine nr. 25 - oktober 2014
ETWIE logo

ETWIE organiseert op zaterdag 29 november een derde ontmoetingsdag in Mechelen. Deze dag richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. In de namiddag krijg je de kans om een bezoek te brengen aan de brouwerij Het Anker of het Instituut voor Kunst en Ambacht. Pas op: er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze rondleidingen.
Schrijf je dus snel in!


Nieuwe impulsen voor het bedrijfserfgoed?


Op donderdag 9 oktober verzamelden een veertigtal geïnteresseerden in Antwerpen voor een rondetafel over bedrijfserfgoed. Met de bijeenkomst, die plaatsvond in het havenerfgoedmagazijn van Katoen Natie, hoopte ETWIE een eerste aanzet te geven tot een performantere werking rond het bedrijfserfgoed in Vlaanderen. Een uitgebreid verslag en de presentaties zijn intussen beschikbaar op onze website.

Lees meer


Texture opent de deuren

Begin oktober opende in Kortrijk het gloednieuwe vlasmuseum Texture zijn deuren. Een imposant vlasverzendhuis aan de oevers van de Leie, werd verbouwd tot een modern museumgebouw. In drie kamers ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in de streek teweeg bracht.

Lees meer


Permanente opstelling La Fonderie vernieuwd

In La Fonderie, het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie, werd eind september de nieuwe permanente opstelling aan het publiek voorgesteld. De tentoonstelling in de 'Halle des Tourneurs' werd de voorbije maanden in een volledig nieuw jasje gestoken. Niet alleen een selectie van collectiestukken, maar ook documenten, kaarten en computerschermen laten je kennismaken met verschillende sectoren van de Brusselse industrie, en met de mensen die deze industrie in de loop der eeuwen vorm gaven.

Lees meer


European Strategy for Promotion of Industrial Heritage

In C-Mine in Genk vond vorige week de eindconferentie van het Europese project 'Shift-X. Employing cultural heritage as promoter in the economic and social transition of old-industrial regions' plaats. Tijdens de conferentie presenteerden de projectpartners ook hun 'European Strategy for Promotion of Industrial Heritage', een initiatief dat ook door ETWIE ondersteund wordt.

Lees meer


Herita organiseert Open Monumentencongres

Op zaterdag 22 november organiseert Herita haar 1e Open Monumentencongres in C-Mine in Genk. Dit congres is bedoeld als hét inspiratie- en ontmoetingsmoment voor iedereen die leeft van, met of in onroerend erfgoed. Je luistert er naar inspirerende sprekers en ontdekt er interessante voorbeelden van de omgang met erfgoed in binnen- en buitenland. Op de inspiratiebeurs in de namiddag vind je tal van innovatieve partners uit de erfgoedsector die jou of je erfgoedorganisatie kunnen versterken.

Lees meer


Wedstrijd

Het Openluchtmuseum Bokrijk zoekt, in het kader van 'Bokrijk brandmerkt', een innovatief, eigentijds product in leder dat zijn grondslag en inspiratie vindt in het authentieke vakmanschap.

Lees meer


Gilliotroute

In Hemiksem werd onlangs  de 'Gilliotroute' voorgesteld, een wandelroute rond de firma Gilliot. De Gilliotfabriek was lange tijd de grootste en modernste tegelfabriek in Europa.

Lees meer


Virtuoos Vlaanderen!

Op vrijdag 21 november vindt in Brussel de conferentie 'Virtuoos Vlaanderen!' plaats. De internationale conferentie bundelt alle expertise en inzichten uit ‘Schatten van*in Mensen’, een traject rond ambachten en podiumkunsten dat mee werd opgezet door ETWIE.

Lees meer


Van Affiche tot Zakenkrant: het verslag

Op 29 september verzamelden een veertigtal mensen in Middelkerke voor de tweede ETWIE-studiedag, met als thema 'papieren bronnen'. Het verslag en de presentaties zijn nu online beschikbaar.

Lees meer


De kunstsmid in Vlaanderen

In het kader van het project 'Naar een brandend actueel ambacht' werd deze maand een omgevingsanalyse gepubliceerd over het ambacht van het kunstsmeden in Vlaanderen.

Lees meer


Antwerpen telecomstad

In het kijkdepot van het MAS opende dit weekend de mini-expo 'Antwerpen telecomstad'. De tentoonstelling focust op ATEA, een Antwerps telecommunicatiebedrijf van het eerste uur

Lees meer


Kristallen verhelderd

In het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen in Gent loopt momenteel de expo 'Kristallen verhelderd', die kadert binnen het Internationaal Jaar van de Kristallografie.

Lees meer


500 jaar Vesalius

De stad Leuven en de Leuvense universiteit vieren de 500ste verjaardag van anatoom Andreas Vesalius met een groot stadsproject, waarvan de tentoonstelling 'Vesalius. Het lichaam in beeld', gecureerd door Geert Vanpaemel, het hoogtepunt vormt.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp