Copy
TWIE-zine nr. 20 - mei 2014
ETWIE logo

Academisch erfgoed in kaart gebracht

Doorheen eeuwen van onderzoek en onderwijs hebben de Vlaamse universiteiten en hogescholen een enorme hoeveelheid voorwerpen verzameld. Tot voor kort was hierover weinig geweten. Met de publicatie ‘Balans en perspectief. Academisch erfgoed in Vlaanderen’ brengt het Interuniversitair Platform voor Academisch Erfgoed daar nu echter verandering in. De nieuwe publicatie werd vorige week onder grote belangstelling voorgesteld op een studiedag in Gent, die werd georganiseerd in samenwerking met ETWIE.

Lees meer


Verslag ETWIE-studiedag onderwijs

Op 30 april verzamelden een zestigtal mensen in OPEK in Leuven voor de eerste ETWIE-studiedag, met als thema 'onderwijs'. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en praktische tips konden ze inspiratie opdoen over de relatie tussen onderwijs en technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Een verslag van deze studiedag en de presentaties van de verschillende sprekers zijn intussen beschikbaar op onze website.

Lees meer


Van affiche tot zakenkrant: studiedag op 27 september

Op zaterdag 27 september organiseert ETWIE zijn volgende studiedag. De studiedag, die zal plaatsvinden in CC De Branding in Middelkerke, zal een overzicht bieden van de verschillende soorten papieren bronnen die relevant kunnen zijn voor het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed (archieven, handelscatalogi, reclamefolders, stalenboeken, kranten, octrooien, aandelen, plannen...). Aan de hand van een aantal case-studies zal het potentieel van dit soort bronnen geïllustreerd worden. Het programma van deze studiedag wordt binnenkort bekendgemaakt. Noteer de datum alvast in je agenda!


Het erfgoed van eten en drinken in Vlaanderen

Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) wil het culinair erfgoed meer onder de aandacht brengen en maakte daarom via het ‘Traject Voeding’ een stand van zaken op in Vlaanderen en Brussel. Het onderzoek gaf een beter beeld, op collectieniveau, van wat er allemaal te vinden is over het erfgoed van eten en drinken, alsook in welke omstandigheden en door wie het wordt bewaard. Het rapport van dit traject is nu beschikbaar.

Lees meer


Beurzen voor jonge ambachtslieden

Jonge, talentvolle ambachtslieden kunnen zich momenteel bij de Koning Boudewijnstichting kandidaat stellen om een vervolmakingsbeurs van maximaal 10.000 euro te ontvangen. De oproep gaat uit van het Platform voor Opleiding en Talent, opgericht door Sofina n.v. en de nakomelingen van Gustave Boël.

Lees meer


Jobstudent

ETWIE is op zoek naar een jobstudent (m/v) die op korte termijn aan de slag wil gaan. Kandidaten hebben voeling met de wereld van de ambachten. Geïnteresseerden nemen zo snel mogelijk contact op via info@etwie.be


Uitgelezen

Eind april werd het boek 'Bouwen op zand. Geschiedenis van Sibelco en haar mineralen' voorgesteld. Het vertelt het verhaal van meer dan 140 jaar zandontginning, geïllustreerd met vele foto's uit het rijke bedrijfsarchief van Sibelco.

Geslaagde Erfgoeddag met punten en strepen

Tijdens Erfgoeddag zette de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs het gebruik van de morsecode in de kijker. Je vindt een verslagje van de activiteiten op www.uba.be. In samenwerking met ETWIE werd ook een brochure over de morsecode gepubliceerd. Je kunt deze brochure online inkijken.


Word molenaar!

Molenforum Vlaanderen start dit najaar opnieuw met een cursus voor molenaars en molengidsen. Deze opleiding  neemt tien volledige lesdagen in beslag. In de voormiddag staan telkens theoretische lessen op het programma. In de namiddag komen praktische aspecten aan bod tijdens bezoeken aan verschillende molens.

Lees meer


Inspiratieboek: Een toekomst voor ambachten

Op 9 mei stelde tapis plein het inspiratieboek 'Een toekomst voor ambachten' voor. Aan de hand van tal van praktijkvoorbeelden, concrete tools en innovatieve visies ontdek je in deze publicatie hoe actueel ambachten kunnen zijn.

Lees meer


Straffe gasten in het MIAT

In het MIAT in Gent opende eind april de tentoonstelling 'Straffe gasten', die inzoomt op vijftig jaar gastarbeid naar Gent. Unieke foto's, pakkende getuigenissen en objecten nemen je mee naar de Gentse textielfabrieken, de beluiken en de eerste handelszaken van nieuwkomers.

Lees meer


75 jaar Albertkanaal

In 2014 is het precies 75 jaar geleden dat het Albertkanaal in gebruik werd genomen. Naar aanleiding van deze verjaardag vertelt een varende tentoonstelling over de geschiedenis van het kanaal.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp