Copy
TWIE-zine nr. 13 - oktober 2013
ETWIE logo

Op zaterdag 7 december organiseert ETWIE een tweede ontmoetingsdag in Mechelen. Deze dag richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. In de namiddag krijg je de kans om een bezoek te brengen aan de Torenuurwerkmakerij Michiels of de Koninklijke Manufactuur De Wit. Pas op: er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze rondleidingen. Schrijf je dus snel in!

Oproep: op 7 december stelt ETWIE ook zijn nieuwe online kennisbank voor. In deze databank worden ook alle personen opgenomen die iets kennen over TWI-erfgoed, een relevante collectie hebben, of bepaalde technische vaardigheden bezitten. Jouw expertise of kennis kan dus ook opgenomen worden. Bezorg ons de nodige gegevens via dit korte formulier en we nemen je graag op in de kennisbank!


Rondetafel klompenambacht

Eind november organiseert ETWIE, samen met Erfgoedcel k.ERF en Erfgoedcel Waasland, een bijeenkomst om na te denken over de toekomst van het klompenambacht. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden in het Klompenmuseum in Laakdal, en staat open voor iedereen die op een of andere manier bezig is met dit ambacht. Kun je zelf nog klompenmaken? Heb je onderzoek gedaan over de geschiedenis van het klompenambacht? Of wil je mee reflecteren over de toekomst van dit ambacht? Geef ons een seintje via info@etwie.be en we houden je verder op de hoogte!

 

Internationaal colloquium over academisch erfgoed

Op 18-20 november organiseren de Gentse Universitaire Musea het internationale colloquium ‘Positioning Academic Heritage. Challenges for universities, museums and society in the 21st century’. Inschrijven voor dit colloquium kan nog tot 1 november. Op 19 november wordt ook een publieke avondlezing georganiseerd over de vernieuwing van het Ashmolean Museum, het oudste universiteitsmuseum ter wereld.

Lees meer


Colloquium 10 jaar ICE

Tien jaar geleden, op 17 oktober 2003, nam de Algemene Vergadering van UNESCO de ‘Convention for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage’ (ICE) aan. Naar aanleiding van deze tiende verjaardag vindt op 6 november in Brussel een colloquium plaats, waarop gereflecteerd zal worden over de rol van de expertisenetwerken rond het immaterieel erfgoed.

Lees meer


Van lood naar kogel

In het kader van het erfgoedproject ‘Van lood naar kogel’ zet de Schutterij St.-Sebastiaan As het ambacht van het kogelgieten in de kijker. Schutters zijn jaarlijks honderden uren bezig met ambachtelijk maken van kogels, een echt monnikenwerk. Kogels moeten met uiterste precisie gemaakt en bewaard worden, want de minste afwijking kan voor een misser zorgen.

Lees meer


Oproep

Voor het project ‘Vlaams-Brabant drinkt’ is men op zoek naar papieren bronnen, iconografie en getuigenissen over de alcoholproductie, -distributie en -consumptie in Vlaams-Brabant.

Lees meer


Uitgelezen

Het laatste nummer van 'Erfgoed van Industrie en Techniek' focust op brouwerijen en mouterijen.
Recent verscheen ook de publicatie ‘Leven en werken in de Belgische transportindustrie, 1913-2013′.

Wetenschap zet de Toon

In het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen (UGent) opende de tentoonstelling ‘Wetenschap zet de Toon’, waarop je meer te weten komt over geluid en muziek en de invloed van de wetenschap hierop.

Lees meer


150 jaar Solvay

Het chemisch bedrijf Solvay viert dit jaar zijn 150ste verjaardag, en dat gebeurt met opvallend veel aandacht voor de eigen bedrijfsgeschiedenis.

Meer info


Geweven, geklost en gesponnen

In ‘t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst opende deze maand de tentoonstelling ‘Geweven, geklost en gesponnen’. De tentoonstelling belicht de geschiedenis van de textielnijverheid in Aalst. Het tweede luik van de tentoonstelling focust op de hedendaagse kant.

Lees meer

Sarton en de Belgische Wetenschaps-geschiedenis

Op woensdag 13 november vindt in het Paleis der Academiën in Brussel een studiedag plaats over ‘Sarton en de Belgische Wetenschapsgeschiedenis’.

Lees meer


Chemisch onderzoek en kunst

Op vrijdag 8 november vindt in Brussel een symposium plaats met als thema ‘De bijdrage van het chemisch onderzoek aan de kunst’. Het symposium is gericht op de analyse, restauratie en conservatie van kunstvoorwerpen in een historische context.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp