Copy
TWIE-zine nr. 4 - januari 2013
ETWIE logo

Beste wensen

Bij het begin van het nieuwe jaar wensen we het allerbeste aan al wie begaan is met het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. We hopen dat 2013 een succesvol jaar wordt, waarin we samen met jullie veel kunnen realiseren!

Benieuwd wat ETWIE dit jaar zoal van plan is? Het jaaractieplan 2013 beschrijft de acties die ETWIE in de loop van 2013 wil initiëren of verderzetten. Als erkende en gesubidieerde organisatie dient ETWIE jaarlijks zo'n plan in bij het agentschap Kunsten en Erfgoed van de Vlaamse overheid. Het plan zet de strategische en operationele doelstellingen uit de beheersovereenkomst, afgesloten voor de periode 2012-2016, om in meer concrete acties.

Lees het jaaractieplan 2013


Het Internet van de 19de eeuw: de eerste publicatie in de nieuwe 'TWIE-bib'


Om de kennisdeling in de sector van het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed te stimuleren, wil ETWIE een open online-bibliotheek uitbouwen op zijn website. In deze ‘TWIE-bib’ zullen relevante publicaties, artikels, rapporten en documenten in digitale vorm verzameld en ontsloten worden voor het geïnteresseerde publiek.

Vandaag wordt de TWIE-bib gelanceerd met een eerste publicatie: 'Het Internet van de 19de eeuw. Over de opkomst van de allereerste vorm van de elektrische telecommunicatie in België en Europa: de telegrafie' (2012). In het boek belicht Fons Vanden Berghen de opkomst en ontwikkeling van de elektrische telegrafie in België en het buitenland. Het boek is rijk geïllustreerd met afbeeldingen van telegrafen en onderdelen, alle afkomstig uit de collectie van de auteur.

Lees meer

Oproep

Heb je zelf interessante werken die je wenst te delen met het geïnteresseerde publiek? Neem dan even contact op via info@etwie.be. De inhoud van de werken dient uiteraard betrekking te hebben op het technisch, industrieel en wetenschappelijk erfgoed in Vlaanderen en Brussel.


Vacature

Het Bakkerijmuseum in Veurne is momenteel op zoek naar een geschikte conservator (m/v) met een hart voor het bakerfgoed en met de nodige managementcompetenties om het museum naar nieuwe uitdagingen in een volgende beleidsperiode te loodsen.

Lees meer


Uitgelezen

Eind vorig jaar verschenen nieuwe publicaties over de Leuvense Vaart en over de visverwerkende industrie in West-Vlaanderen. Verder signaleren we graag de nieuwste nummers van 'TIC - Tijdschrift voor Industriële Cultuur' en van het tijdschrift 'Erfgoed van Industrie en Techniek', en een interessante bijdrage in 'faro | tijdschrift over cultureel erfgoed’.

Bio-Ingenieus

Gisteren opende in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen (Universiteit Gent) de tijdelijke tentoonstelling ‘Bio-Ingenieus’ over de geschiedenis van de biochemie en biotechnologie aan de UGent. De tentoonstelling kadert de opkomst van deze wetenschappelijke disciplines binnen de technologische vooruitgang van het instrumentarium.

Lees meer


De letterzetter als grafisch ontwerper

De Historische Drukkerij Turnhout mocht begin dit jaar de tweejaarlijkse cultuurprijs van de Turnhoutse Cultuurraad in ontvangst nemen. Tegelijk werd ook het nieuwe jaarthema voorgesteld: ‘De letterzetter als grafisch ontwerper. Alledaags drukwerk in de 19de eeuw’.

Lees meer
DNA sequentie


Science today, history tomorrow

In het wetenschappelijk tijdschrift Nature verscheen enkele weken geleden een interessante bijdrage over het archiveren van de (informele) documentatie en correspondentie van hedendaagse onderzoekers.

Lees meer
ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
  
Email Marketing Powered by Mailchimp