Copy
Wat hebben de FMDO-lidverenigingen de voorbije maanden te weeg gebracht in Vlaanderen en Brussel?

Zoek FMDO vzw op facebook en volg het FMDO-nieuws op de voet!

FMDO-nieuws

Welkom FMDO-verwant! Zo net voor het einde van 2012, blikken we nog even terug op de activiteiten van FMDO en de FMDO-lidverenigingen in de voorbije maanden. Veel leesplezier!

Welkom Sarah en tot snel Ivy

Aan het begin van deze nieuwsbrief geven we al even mee dat Ivy, onze coördinator vanaf deze week in zwangerschapsverlof is. Binnenkort volgt dus meer baby-nieuws!
In Brussel worden haar coördinerende taken opgenomen door Hannes en Johanna. Haar werk in Oostende wordt overgenomen door Sarah Delys. Je kent haar vast nog, FMDO stuurde haar immers als EVS-vrijwilliger naar Georgië. We wensen beide meiden veel succes en plezier, Ivy met de baby en Sarah met het werk!
De Oostendse verenigingen en partners kunnen Sarah contacteren via Sarah@fmdo.be of via 0489 73 08 31.

Voorstelling van film: Iedereen migrant

Tijdens het jaar 2012 hebben we samengewerkt met het Masereelfonds, Bon vzw en CDF vzw. Het resultaat is de film ‘Iedereen migrant’ die je kan bekijken op dewereldmorgen.be Met deze film willen we gezamenlijk het debat over migratie en integratie aanwakkeren.

Zo toonden we de film al in Oostende op een Wereldse ontmoeting. Achteraf aan tafel was er een interessante uitwisseling over herkenning en bedenkingen over wat integratie nu net betekent voor elkeen. Wil je zelf een filmvertoning organiseren, contacteer dan johanna@fmdo.be zodat zij je de dvd kan bezorgen.

Train 2 work

In het kader van het Brusselse tewerkstellingsproject Train2Work organiseerden we in samenwerking met de FMDO-lidvereniging South Ways Invest een infodag rond ondernemerschap voor mensen, die interesse hebben om een eigen zaak op te starten. Unizo en Microstart gaven uitleg over hun dienstverlening en gaven tips en advies. Nadien hebben de deelnemers hun verschillende ideeën besproken met een coach. Iedereen kreeg de kans om zijn project voor te stellen.

Afscheid stagiaire Lisa

Deze week nemen we afscheid van onze enthousiaste stagiaire Lisa Vande Velde. Ze gaf de afgelopen 7 weken het beste van zichzelf bij FMDO. We kijken er al naar uit om haar volgend jaar voor langere tijd terug te mogen verwelkomen.

FMDO gesloten tussen kerst en nieuw

De medewerkers van FMDO vzw plannen in de kerst- en feest periode eventjes een rustperiode in. Hou er rekening mee dat  de medewerkers niet bereikbaar zijn tussen 24 december en 7 januari.

We wensen iedereen een fijne vakantieperiode toe met een beetje sneeuw maar hopelijk niet te veel!

Laatste Wereldse ontmoeting in Oostende

FMDO en FZOvl draaiden de rollen voor 1 keer om en legden de vrijwilligers van de lidverenigingen eens goed in de watten. Op vrijdag 14 december konden ze bij ons terecht voor een feestelijke spaghetti-avond.

De avond was een succesvolle afsluiter van Wereldse ontmoetingen, het jaar 2012 en ter gelegenheid van het tijdelijke afscheid van Ivy. De opkomst en het enthousiasme waren bij iedereen groot!

Work up Mechelen

Tijani Bounaana is al een aantal jaren actief in Mechelen in het kader van Work-Up. Hij begeleidt er mensen van onze achterban in hun zoektocht naar werk en opleiding.

Om de doelgroep nog beter te bereiken heeft hij zitdagen bij verschillende organisaties in Mechelen zoals VDAB, vzw Samen, ABVV en de Mechelse moskee.
Ben je ook op zoek naar werk, dan kan je een afspraak maken met Tijani op 0485 42 89 39.

Sterke vrouwen in Oostende

Op weg naar werk
De voorbije maanden gingen we met Sterke Vrouwen op zoek naar werk! We bezochten VDAB Oostende waar trajectbegeleidster Susanne Strauss ons te woord stond. De werking van de VDAB werd toegelicht maar ook de knelpunten waar vele vrouwen van de eerste generatie mee kampen in hun zoektocht naar werk kwamen aan bos. Zo zijn er verschillende vrouwen die in hun thuisland een opleiding volgden maar hier geen geschikte job vinden. Vaak zijn de vrouwen nog onvoldoende geïnformeerd over de vele opleidingsmogelijkheden die ze hebben. 
 
Workshops gezond en evenwichtig koken
In november kookten de vrouwen van Sterke Vrouwen een gezonde maaltijd voor elkaar. Onder begeleiding van diëtiste Hilde Decleir werd een lekker en gezond driegangenmenu bereid voor minder dan drie euro per persoon! Via het samen kokerellen leerden verschillende vrouwen elkaar kennen en werden banden gesmeed.

2 (t) huizen, 1 gids

In het project 2 (t)huizen, 1 gids zijn de kick-offs achter de rug. Zowel in Kortrijk en Oostende stelden de gidsen hun traject voor. Aarzel niet, contacteer je vrienden of vriendinnen en leg een wandeling met één van onze gidsen vast. In Oostende staan onze gidsen Dominique (Congo) en Dillip (India) te popelen om jou rond te leiden door Oostende.

In Kortrijk kan je de wandeling van de Pakistaanse meisjes van het RIF reserveren. Zij zijn tot eind januari nog even druk bezig met de examens, maar daarna zijn ze volledig klaar om jullie mee op pad te nemen door Kortrijk. De overige wandelingen worden nu afgerond en zullen gauw geboekt kunnen worden!
Bekijk hier de overzichtsbrochure.


Nieuws van verenigingen

Nieuwe lidvereniging Amu Darya

FMDO heeft er een nieuwe lidvereniging in Oostende bij! Amu Darya is genoemd naar een rivier die doorheen Afghanistan vloeit en werd begin december 2012 lid van FMDO. Amu Darya stelt zich open voor zowel de Afghanen in Oostende, als de andere Oostendenaren. Ze zullen tweewekelijks verschillende activiteiten organiseren waarbij ze samenkomen en de Afghaanse cultuur met alle geïnteresseerden delen.

We wensen de gloednieuwe vereniging alvast veel succes in 2013!

Partage en couleurs op Catch'up

De meisjes van Partage en Couleurs zorgden voor een spetterende afsluiter van een leuke inspiratiedag over mondiale projecten. Ze kennen Jint vzw want tijdens de voorbije zomer trok een groep jongeren van Partage en Couleurs met de steun van Jint vzw naar Senegal voor een mondiaal uitwisselingsproject.
Op deze inspiratiedag kon je ook de jongeren van Inaya vzw tegen het lijf lopen, onder de naam Made in Belgium hebben zij een lokaal jongereninitiatief opgezet. Begin 2013 komen ze naar je toe met een theatervoorstelling over hun roots en identiteit!

Actieve senioren in Brussel

De Congolees-Belgische senioren van lidverenigingen Ardaps vzw en FIREFEC Bandundu vzw trakteerden de voorbije maanden het Brussels publiek op 2 interessante en leerrijke activiteiten.

De vrouwen van FIREFEC Bandundu organiseerden een avond in Vlaams Gemeenschapscentrum Ten Noey om dieper in te gaan op de culturele maar ook geografische eigenheid van de provincie Bandundu van waar ze afkomstig zijn.

De senioren van Ardaps vzw organiseerden met de steun van stad Brussel in Vlaams Gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard een infonamiddag over het bendefenomeen in Brussel en hoe hiermee om te gaan.
Goed bezig dames!

Brusselse zelforganisaties in overleg met Minister Brigitte Grouwels

Op 22 oktober zaten enkele vertegenwoordigers van de verenigingen samen met Brussels Minister van Welzijn Brigitte Grouwels. 

Deze vertegenwoordigers maakten deel uit van de trajectgroep Samenleven in Diversiteit van het project Onze Toekomst in Brussel. Zij wilden de minister overtuigen om de 'Dag van de Zelforganisaties' te erkennen. Deze 'Dag van de zelforganisaties' is nodig om de verenigingen en hun werk in de kijker te zetten. De Minister was zéér enthousiast over het voorstel  en heeft ons beloofd dat ze dit zeker verder ging bespreken.

Vorming gezonde voeding

De Verenigde Vrouwen van Soedan organiseerden op 4 december een vorming over gezonde voeding. Latifa Ajattar van het Sociaal Steunpunt Gezondheid Noord kwam uitleggen wat de basis is van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Nadien werd de opgedane kennis getest door middel van oefeningen en spelletjes.

Palestina in beeld

FMDO organiseerde op 6 december samen met lidverenigingen Almanar vzw en Inaya vzw een namiddag ter ontdekking van Palestina.

Aan de hand van een filmvoorstelling en een fototentoonstelling toonden we in de Pianofabriek in Sint-Gillis een andere kant van Palestina die je niet op het journaal te zien krijgt. We bereikten een divers publiek en waren ook heel blij om 2 meisjes van lidvereniging Origineel Diest uit Vlaams-Brabant te mogen verwelkomen!

Kortrijkse lidverenigingen organiseren projecten in het zuiden

Naast hun socio-culturele activiteiten ondersteunen FMDO-lidverenigingen ook vaak een project in hun land van herkomst. In Kortrijk kunnen enkel goed uitgewerkte projecten beroep doen op subsidies vanuit de stad.
Dit jaar krijgen de verenigingen Club vrienden van Congo en Maman au Secours een subsidie voor hun project in Congo en de verenigingen Africa New Dimension en CDC voor haar project in Kameroen. Proficiat!

Muzikale optredens van FMDO-lidverenigingen op de Open Maro

De Maro is de minderhedenadviesraad van Oostende waar FMDO en een heel aantal van de aangesloten verenigingen in zetelen. Op 7 december ging de Open Maro door in het stadhuis van Oostende en konden alle geïnteresseerden kennis maken met de leden van de Maro.

De lidverenigingen Pamir, Funky Fresh en de Mini-Witte Roosjes gaven het beste van zichzelf tijdens de muzikale optredens en ze waren stuk voor stuk fantastisch!

Het was tevens het eerste publieke moment van Sonja Saharan (lid van FMDO-lidvereniging Shanti) als kersverse voorzitster van de Maro!

Bekijk het filmpje van de Mini-Witte Roosjes op onze facebookpagina!

Eindfeest van project 'Onze toekomst'

Als afsluiter van het project Onze Toekomst organiseerden de betrokken vrijwiligers, federaties en verenigingen op 8 december 2012 een groot eindfeest in Daarkom te Brussel.

De drie belangrijke thema’s van het project; samenleven in diversiteit, actief burgerschap en onderwijs, vormden die dag het thema van 3 workshops. Hier kregen de meer dan 150 aanwezigen de kans om bijvoorbeeld vragen te stellen aan beleidsmakers of deel te nemen aan een speed-dating tussen verenigingen en diensten. Na de workshops werd de film ‘Onze toekomst’ voorgesteld en kregen alle deelnemers van het project een oscar van Minister Brigitte Grouwels.

Kookworkshop Minzambi vzw

Op een koude winteravond kookten 10 Brugse vrouwen samen een Congolese maaltijd in het Hof van Watervliet. Laurence Mavudi van Minzambi vzw bereidde samen met de vrouwen kip met pindasaus, dongo-dongo en couscous. Bij een lekker glaasje wijn werd genoten van de Congoleze kookkunst

Filmavond Kortrijk

Op vrijdagavond 7 december, organiseerde FMDO een filmavond in het VormingPlus centrum van Kortrijk.

Je kon er kennismaken met leden van andere verenigingen van FMDO in Kortrijk en we keken samen naar de aangrijpende film “Welcome”.

Het was een gezellige avond waar heel wat ideeën werden uitgewisseld tussen FMDO en de verenigingen.


Uitstap naar het circus met vereniging Helping Hands

Van 26 t.e.m. 31 december kan je in de Roma in Borgerhout terecht voor Circo Roma deluxe. Circusgezelschappen uit verschillende landen betoveren het publiek met hun prachtige shows.

De organisatie Helping Hands gaat samen met een partnerorganisatie één van deze acrobatenvoorstellingen bijwonen. Zin om met hen mee te gaan? Geef dan een seintje aan Nele, en zij helpt je verder.
 

Activiteitenkalender

Hieronder vind je een onvolledig overzicht van de activiteiten die FMDO-lidverenigingen in de komende maanden organiseren. Wil je meer informatie over een activiteit? Contacteer dan johanna@fmdo.be

datum activiteit vereniging locatie
26-12-2012 Workshop cameratechnieken Hiwar vzw BRASS – Van Volxemlaan 364 – 1190 Vorst
22-12-2012 Kooknamiddag oma-project Witte rozen ism cm, sdv en fmdo Sint Jozef Instituut, Oostende
26-12-2012 Team Nederlands: Muziek en podiumdag Feza vzw Voglerstraat 37,
1030 Schaarbeek
29-12-2012 Culturele avond mama Oostende en Pamir Mama Oostende Zinnialaan1 , 8400 Oostende
29-12-2012 Black / White party Osab vzw Wolvenstraat 1 – 8500 Kortrijk
31-12-2012 Oudejaar en Nieuwjaarsfeest Nsanga De Garve, Pannebekestraat 33, 8000 Brugge (St? Jozef)
Vanaf 20u00
07-01-2013 Info over essentiële oliën Feza vzw neemt (elke maandag) deel aan aanbod van Aksent vzw Bilobahuis
 Groenstraat 104
1030 Schaarbeek
09-01-2013 Kookles  (elke woensdag) Almanar vzw Bondgenotenstraat 52, 1190 Vorst
12-01-2013 Imazighen Nieuwjaarsfeest Thadarth ‘N Imazighen Brussel
13-01-2013 Amazighnieuwjaar Tifawin vzw
Hiwar vzw
Brussel
13-01-2013 Dansvoorstelling tijdens Festo De Koloroj Teda Waalvest 1 – 8930 Menen
14-01-2013 ontbijtontmoeting Inaya vzw Munthofstraat 140, 1060 St-Gillis
15-01-2013 Bio-workshop Inaya vzw 1000 Brussel
17-01-2013 Creatieve Workshop
Juwelen Maken
Sterke Vrouwen, FMDO vzw VormingPlus, Jozef II-straat 4, 8400 Oostende
13u30-15u30
17-01-2013 Veritas-knutselnamiddag Het meervoud Het Meervoud
Egide Winteroystraat 1082 SAB
18-01-2013 Cosmetica-atelier Het meervoud Het Meervoud
E. Winteroystraat 4 1082 SAB
25-01-2013 Initiatie gezichtsverzorging en cosmetica Het meervoud Het Meervoud
E. Winteroystraat 34 1082 SAB
26-01-2013 Dag van de Griots Centrum voor de verspreiding van de Congolese kennis en cultuur Entrepot, zaal Comma, Binnenweg 4, 8000 Brugge
Vanaf 19u30
26-01-2013 Pagnes showen tijdens Festo De Koloroj Africa New Dimension Waalvest 1 – 8930 Menen
28-01-2013 Planningsvergadering project Weg met discriminatie (onder voorbehoud) Almanar vzw Bondgenotenstraat 52, 1190 Vorst
30-01-2013 Berchem Junior-Senior Lympics: Kookwedstrijd Het meervoud LDC ELLIPS, Gentsesteenweg 1050
1082 SAB
Vanaf februari 2013 Workshop vrije media Almanar vzw Bondgenotenstraat 52, 1190 Vorst
Vanaf februari 2013 maandelijks op maandag  gezondheidsochtend Almanar vzw Bondgenotenstraat 52, 1190 Vorst
02-02-2013 Informatiemoment over borstkanker en borstkankerscreening Sterke Vrouwen, FMDO Colenscentrum zaal A, Dhr. L. Colenstraat 7, 8400 Oostende
14u00-17u00
16-02-2013 Animatie op carnaval St-Gillis Matissa vzw Sint-Gillis
16-02-2013 Intercultureel Vrouwenfeest FMDO en lidverenigingen IVCA
Paleisstraat 39
2018 Antwerpen
18-02-2013 Ontbijtontmoeting Inaya vzw Munthofstraat 140, 1060 St-Gillis
19-02-2013 Welzijnsatelier Inaya vzw  
22-02-2013 Kappersworkshop Het meervoud Het Meervoud
E. Winteroystraat 34 1082 SAB
25-02-2013 Eerste ontmoeting Weg met discriminatie Almanar vzw Bondgenotenstraat 52, 1190 Vorst
27-02-2013 Berchem Junior-Senior Lympics: Fotowedstrijd Het meervoud LDC ELLIPS, Gentsesteenweg 1050
1082 SAB
01-03-2013 Toneelproject kindersoldaten Matissa vzw Rue du Capucijns diderot
1000 brussel
01-03-2013 Kappersatelier Het meervoud Het Meervoud
E. Winteroystraat 34 1082 SAB
03-03-2013 Couscous party Het meervoud Het Meervoud
E. Winteroystraat 34 1082 SAB
09-03-2013 Arabische dag oma-project witte rozen Witte rozen ism cm, sdv, de blomme  en fmdo De Blomme, Chrysantenstraat Oostende
11-03-2013 Ontbijtontmoeting Inaya vzw Munthofstraat 140, 1060 St-Gillis
25-03-2013 Tweede ontmoeting weg met discrminatiez Almanar vzw Bondgenotenstraat 52, 1190 Vorst
27-03-2013 Berchem Junior-Senior Lympics: Bowling Het meervoud Bowlmaster St-Jans-Molenbeek
13-04-2013 2e Bal Masqué Bawasa vzw Haachtsesteenweg 53 – 1210 Brussel
04-05-2013 Vlaams-Kameroenees cultuurfestival CDC vzw OC De Neerbeek in Bissegem
05-05-2013 Picknick oma-project Witte rozen ism cm, sdv en fmdo Duin en Zee, Oostende
6-05-2013 PROFUNDO interreligieuze wandeling in Oostende KMS, stad Oostende, FMDO en FZO-VL Oostende
12-05-2013 Herdenking van Marokkaanse oud-strijdersin Gembloux ACVMB vzw Kerkhof te Gembloux
Elke donderdagnamiddag Ontmoeting van Congolese senioren (vanaf januari: maandelijkse infosessies rond welzijn) Ardaps vzw en Firefec vzw Vlaams Gemeenschapscentrum Heembeek Mutsaard Neder-over-Heembeek
Elke zaterdag vanaf januari Percussieworkshop voor mensen met een handicap Matissa vzw Denemarkstraat 40, 1060 St-Gillis
Januari
2013
Workshop Gezond en budgetvriendelijk koken Verenigde Vrouwen van Soedan Nog te bepalen
Elke maandagnamiddag Inleiding tot het arabisch Hadjats Club & Dar el Ward Vlaams Gemeenschapscentrum Platoo
Elke woensdagnamiddag Leren debatteren Hadjats Club & Dar el ward Vlaams Gemeenschapscentrum Platoo
zaterdag en zondag Cursussen tamazight Hiwar vzw Bondgenotenstraat 52 – 1190 Vorst
December 2012 Circo Roma Deluxe Helping Hands Roma
Turnhoutsebaan 327
2140 Borgerhout
Copyright © FMDO All rights reserved.
Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
02/ 344 69 92

Feedback welkom:
johanna@fmdo.be
Bedankt aan:
alle FMDO-collega's,
alle FMDO-vrijwilligers,
alle FMDO-verenigingen
onze partnerorganisaties
onze belangenvertegenwoordigers
& onze subsidiegevers.