Copy
Wat hebben de FMDO-lidverenigingen de voorbije maanden te weeg gebracht in Vlaanderen en Brussel?

Zoek FMDO vzw op facebook en volg het FMDO-nieuws op de voet!

FMDO-nieuws

Voila, het voorjaar van 2013 zit er bijna op! Onze lidverenigingen hebben weer heel wat leuke activiteiten uit hun mouw geschud en ook de medewerkers van FMDO zaten niet stil! Lees hier een laatste update voor de zomermaanden!

Even uitrusten

Na een heel druk werkjaar, lossen de medewerkers van FMDO vzw een rustpauze in tijdens de zomervakantie. Hou er dus rekening mee dat we in juli en augustus maar occasioneel te bereiken zijn.
We wensen iedereen een deugddoend verlof of een leuke zomer toe met hopelijk heel wat zon en fijne momenten!

FMDO-quiz

Op 17 mei was er de grote FMDO-quiz in Oostende. 70 enthousiastelingen verzamelden in zaal El Mar en beleefden een leuke maar spannende avond. Na een uitgebreide test van de algemene kennis van onze leden uit West-Vlaanderen werden de Brugse verenigingen Congolees Centrum, Nyota en Nsanga uiteindelijk samen de winnaar! Bedankt aan alle deelnemers!

Impulsfonds-stress

Het waren weer hectische dagen n.a.v. de oproep van het Impulsfonds. FMDO diende 3 dossiers in en ondersteunde 4 lidverenigingen bij het indienen van een dossier.

Hopelijk mogen we in januari 2014 van start gaan met enkele nieuwe projecten zodat we een vernieuwend aanbod kunnen aanbieden aan onze lidverenigingen.
We duimen ook voor de organisaties waarbij we partner zijn en natuurlijk voor onze lidverenigingen die een dossier indienden! Duim! Duim! Duim!

FMDO-vorming

Op vraag van de verenigingen organiseerde FMDO in april 2 vormingen over de administratieve werking van een vereniging.
Het verschil tussen een feitelijke vereniging en een vzw werd uitgelegd maar er werd ook informatie gegeven over vrijwilligers, subsidies, verzekeringen, boekhouding, etc. Deze vormingen gingen door in Brugge en Kortrijk.

Moeders zonder grenzen

Moeders en kinderen uit Oostende werkten de voorbije weken aan collages rond sprookjes. Het project Moeders Zonder Grenzen organiseerde 5 workshops ‘Verbeeld je verhaal’. Eerst werden sprookjes verteld uit Syrië, Afghanistan, België, Nigeria en Soedan. Daarna werd deze verhalen samen creatief afgebeeld. Het uiteindelijke resultaat wordt in november tentoongesteld.

Afscheid van Sophia

Na de zomer moeten we afscheid nemen van Sophia Honggokoesoemo die zich het afgelopen jaar met hart en ziel inzette voor het project Train2work. We gaan Sophia enorm missen en we willen haar bedanken voor haar grote inzet  en teamspirit. Sophia gaat gelukkig niet ver weg want ze start begin september als stafmedewerker Brussel bij het Minderhedenforum.

Regionaal overleg

Bedankt aan alle verenigingen die erbij waren op het Regionaal Overleg van Brussel en Vlaams-Brabant! Samen maakten we er een succes van! In onze tuin zetten we de actoren van het socio-culturele middenveld en de bevoegde overheden op een rijtje. De resultaten van de werkgroepen waren uiterst interessant en proficiat aan Dar el Ward die de eerste prijs won!

FMDO-Antwerpen op pad

FMDO trok op 8 mei samen met enkele lidverenigingen naar ‘Europa in je buurt’, een stadsfestival dat informatie geeft over Europa. Via verschillende kraampjes ontdekten we welke rol Europa in ons dagelijkse leven speelt. Op 20 mei trokken we naar het interculturele sportfestival ‘Couleur Sport’ in het Park Spoor Noord. Op dit evenement konden we kennismaken met typische en traditionele sporten uit verschillende verre landen. Daarnaast waren er ook culturele voorstellingen en konden we proeven van culinaire specialiteiten.

De gidsen aan het werk

Enkele maanden geleden namen we afscheid van projectmedewerkster Ruth Vanreusel voor het project Twee (t)huizen, één gids. Ondertussen loopt het project echter nog steeds door. Zowel in Oostende als in Kortrijk zijn er reeds verschillende wandelingen doorgegaan. Indien je geïnteresseerd bent om een wandeling mee te volgen, neem dan zeker contact op met FMDO op het nr. 0493190699.

Ambassadeurs

Moeders zonder Grenzen start in september met de vormingen voor moeders uit Oostende! Wil je meer weten over opvoeding en onderwijs? Ken je veel moeders in Oostende? Wil je je kennis doorgeven aan andere moeders in je eigen taal? Word dan ambassadeur van Moeders zonder Grenzen!
 
Meer info: tine@fmdo.be of 0471 837203

Overzicht vormingen voor ambassadeurs in het project Moeders zonder grenzen


datum Vorming
12-09-2012 Inleiding. Wie is ambassadeur?
19-09-2013 Hoe schrijf ik me in in een school?
02-10-2013 Wat is een CLB?
17-10-2013 Wat is een oudercontact?
30-10-2013 Het onderwijssysteem in Vlaanderen
13-11-2013 Genderbewust opvoeden
28-11-2013 Grenzen stellen in opvoeding
11-12-2013 Het belang van voorlezen
20-12-2013 Jouw kleuter naar school

Deze vormingen gaan door in Huis Deweert, Zaal A
Edith Cavellstraat 54-56, 8400 Oostende

Verenigingennieuws


Nieuwe verenigingen

Nounou Sika

Nounou Sika vzw werd in 2012 opgericht door 4 enthousiaste vrouwen afkomstig uit Ivoorkust. Samen organiseren ze leuke, ontspannende activiteiten in Kortrijk en omgeving waarbij ze de mensen laten kennismaken met de Afrikaanse cultuur. Ze willen ook enkele schoolprojecten ondersteunen in Ivoorkust.

Nepali Milan Kendra

Nepali Milan Kendra is een nieuwe vereniging uit Brugge opgericht door Muna en Mani Kumar Rai. Zij willen ontmoetingen organiseren tussen de Nepalese bevolking in België en Belgen. Daarbij staat informatie -en ervaringsuitwisseling over het leven in België centraal. Daarnaast biedt de vereniging ook yogalessen en taallessen Nepalees aan voor kinderen.

Aka vzw

Aka vzw is een organisatie van 3 vrienden afkomstig uit Nigeria.

Zij organiseren activiteiten in Kortrijk zoals een modeshow, barbecue, kookworkshops, … waarbij Afrika nooit ver weg is.
Onlangs waren zij ook aanwezig op Kortrijk aan Culturen!

Ndigbo

Ndigbo is een nieuwe vereniging van Bruggeling Kenechukwu Achu en Otisi Onwuka. Zij willen het culturele erfgoed van de Ndigbo, een bevolkingsgroep uit Nigeria, levendig houden. Daarvoor organiseren zij activiteiten die de Ndigbo cultuur promoten en waarop iedereen welkom is. De opbrengst gaat steeds naar een ontwikkelingsproject in Nigeria.


Jakoeboe in de kijker

Jakoeboe, een welzijnsschakel voor vluchtelingen in Oostende. Jakoeboe heeft zich recent aangesloten bij FMDO en we heten hen dan ook van harte welkom bij onze werking. Deze vereniging richt zich voornamelijk tot vluchtelingen en wil ze uit hun sociaal isolement halen. Ze organiseren  een computerklas en ze delen voedselpakketten uit. Jakoeboe is dringend op zoek naar vrijwilligers om de dagelijkse werking mee te helpen dragen. Indien je geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk bij Jakoeboe, contacteer dan ivy@fmdo.be

Congolese senioren op bezoek in Oostende

De senioren van Ardaps vzw en FIREFEC Bandundu gingen de voorbije week naar zee. Ze werden er ontvangen door FMDO Oostende en Mama Cécile van Samen Elongo!

Oostende zal het gezien en gehoord hebben,de groep bracht bij vele mensen een glimlach op hun gezicht, dus een zeer geslaagde dag! Bedankt ook aan de CM om ons zo snel uit de nood te helpen!

Buurtwedstrijd

Het Oude Badhuis organiseerde dit jaar voor de tweede keer de ‘Buurtwedstrijd’, een wedstrijd voor initiatieven die de sociale cohesie in de buurt versterken. De verenigingen SuDiSoBe vzw, MCCA en Sunshine Concerts, wonnen de wedstrijd met hun project ‘HOME MOVIE 2060’. Langs deze weg willen we de drie verenigingen alvast feliciteren en hen veel goede moed toewensen! We houden jullie zeker op de hoogte!

Reële vrede en voetbal

De vrijwilligers van Reële vrede vzw organiseerden afgelopen vrijdag een voetbalspeldag. Kinderen van de kleuterschool mochten aan hun ouders tonen wat ze er al van bakten. Vele ouders kwamen samen met hun kinderen naar deze activiteit. Ambiance genoeg!

Opendeurdagen in Sint-Gillis

Twee verenigingen uit Sint-Gillis, Matissa en Inaya vzw, organiseerden op 14 juni elk een opendeurdag in hun organisatie om hun werking en activiteiten te tonen. Ze konden rekenen op veel geïnteresseerden en mochten zelfs minister Joëlle Milquet verwelkomen!

Vergeet niet dat de vrijwilligers van Matissa zaterdag 29 juni hun grote Urban street dance evenement organiseren! Jonge streetdancers 'battlen' tegen elkaar en er zijn dj's zoals Grazzhoppa en leuke animatie! Zeker de moeite waard!

Kortrijk aan Culturen op de Sinksenfeesten

Ook dit jaar was Kortrijk aan Culturen weer een mix van multiculturele standjes van de verenigingen waar je kon proeven van lekkernijen uit de hele wereld en tal van optredens. Bijna alle Kortrijkse lidverenigingen van FMDO waren present. Ondermeer Fondation Club Karyenda, Teda en Burning Light – Maman au Secours hebben het beste van zichzelf gegeven op het podium.

Weg met discriminatie

Almanar organiseerde vorige maandag een infosessie met het Centrum voor Gelijkheid van kansen en racismebestrijding. Het publiek dat bestond uit de achterban van verschillende Brusselse verenigingen maakte samen oefeningen in het beoordelen wat wel en wat niet discriminatie is.
We geven ook nog mee dat Almanar ook recent herverkozen is als lid van de cultuur adviesraad in Vorst!

Russische dansen

Op 15 juni organiseerde de Russische dansvereniging TEDA hun eindvoorstelling na een jaar lang danslessen voor jong en oud van voornamelijk Russische origine. Hoewel de generale repetitie geen succes was, verliep de avond zelf zeer goed. Na de vakantie begint deze vereniging weer vol goede moed aan een nieuw dansjaar!

Debatteren in Oostende

Kinu Konga Batui organiseerde op 1 juni een debat rond gekleurde armoede. Mireille Vlassenbroeck, de voorzitster van Kinu Konga Batui, slaagde er in om een aantal specialisten ter zake rond de tafel te brengen wat zorgde voor een heel interessant debat. Zo was onder andere Vannessa Vens aanwezig, de nieuwe voorzitster van het OCMW Oostende. Het debat was heel boeiend en hopelijk kunnen verschillende organisaties de hoofden samenbrengen om de strijd tegen armoede aan te gaan.

Oma-project van Witte rozen en partners

Het Oma-project van Witte rozen samen met een heel aantal partners, loopt bijna op zijn einde. Op 8 juni gingen de kinderen van witte rozen en enkele oma’s op pad met piraten van Horizon Educatief. We leerden samen knopen maken, schatten vinden en klimmen van de rotsen. Daarna zorgden de dames van witte rozen voor een overheerlijke picknick.
In september staat er nog een slotactiviteit gepland.

Club van Kabye

Op 4 mei organiseerde Club van Kabye in België in Vorst een 2de algemene vergadering. Ze bewezen eens te meer dat ze de grenzen van Brussel overstijgen. Er waren namelijk ook leden uit Frankrijk en Duitsland aanwezig. Aangezien er een nieuw bestuur werd verkozen, willen we vanuit FMDO ook het huidige bestuur bedanken voor de goede samenwerking en het nieuwe bestuur succes wensen!

Koken met Yaakaaré

De Brugse vereniging Yaakaaré werd in mei uitgenodigd door Groep Intro om twee kookworkshops te organiseren. Tien jongeren uit Brugge maakten zo kennis met de Senegalese keuken. Terwijl de kookpotten op het vuur stonden, werd het eeuwenoude Afrikaanse spel Wari gespeeld.

Filmvoorstelling Bol

Shanti kreeg een projectsubsidie voor een filmtraject rond de positie van de vrouw in verschillende landen.

Op 15 juni gingen ze van start met hun eerste filmvertoning binnen het traject. Deze film was Bol, een zeer aangrijpende Pakistaanse film over een gezin met heel wat dochters en vrouwen die het voor elkaar opnemen.

In september volgt er een Marokkaanse film en in december wordt er geëindigd met een echte Bollywood film in Kinepolis. Volg de mailinglijsten dus zeker voor de juiste informatie.

Vorming FGM

Op zaterdag 22 juni organiseerde Destiny Ladies Club Belgium vzw een vorming over vrouwenbesnijdenis (FGM) voor de leden en andere geïnteresseerden. GAMS België informeerde de aanwezigen over de medische en psycho-sociale gevolgen van FGM.
Nadien bezocht de groep samen de tentoonstelling ‘Vrouwenbesnijdenis, mijn manier om nee te zeggen’.

Cultureel feest

Op 4 mei organiseerde de commissie voor ontwikkeling van Kameroen in Bissegem een groot cultureel feest. Zowel de Afrikaanse cultuur als de Westerse cultuur kwam aan bod, een mix van Afrikaanse traditionele dans en een optreden van een André Hazes imitator.
De opbrengst van deze avond ging integraal naar het ziekenhuis in Bandja, Kameroen, een project samen met AZ Groeninge.

BorgerRio

Vorig weekend, op zaterdag 22 juni, ging in Antwerpen de zevende editie van ‘BorgerRio’ door, het unieke stadsfestival dat de diversiteit in Antwerpen in de kijker zet. Onder andere de verenigingen SuDiSoBe vzw en IYAD vzw hadden er een kraampje waar ze meer informatie gaven over de werking en doelstellingen van hun organisatie en ook enkele hapjes verkochten.

Vind je FMDO leuk?

Heb je onze facebookpagina al een keer bezocht? Op deze pagina plaatsen we informatie over activiteiten van FMDO en de FMDO-lidverenigingen. Ook geven we informatie door en plaatsen we zoekertjes om ons of de lidverenigingen uit de nood te helpen! Af en toe kan je er ook fotoverslagen van activiteiten terugvinden.

Neem dus snel eens een kijkje op www.facebook.com/FMDOwelkom en druk op 'vind ik leuk'.
Zo blijf je op de hoogte van het FMDO-nieuws!

Subsidies

01/07/2013: Subsidies voor Noord-Zuid projecten voor Kortrijkse verenigingen

31/08/2013: Fonds Celina Ramos: Oproep voor kleinschalige projecten die een concrete verbetering van de leefomstandigheden van een groep mensen in België nastreven.

30/09/2013: Subsidies voor Noord-Zuid projecten voor verenigingen uit Menen.

30/09/2013: Werkingssubsidies bij de VGC voor Brusselse verenigingen

04/11/2013: De Stichting Paul, Suzanne, Renée Lippens steunt creatieve projecten van organisaties die in het Brusselse Gewest werken met kinderen die minder kansen hebben gekregen.

Indien je meer informatie wenst, contacteer een FMDO-medewerker.

Activiteitenkalender

Deze kalender is niet volledig.

datum activiteit vereniging locatie
26-06-2013 Multicultureel souper Almanar vzw
En partners
GC Ten Weyngaert
Vorst
27-06-2013 Bezoek Europees Parlement: GEANNULEERD WEGENS TREINSTAKING FMDO Geannuleerd wegens treinstaking!
27-06-2013 Couscousparty Het meervoud Ellips vzw,
Lokaal dienstencentrum,
Sint-Agatha-Berchem
28-06-2013 Eindfeest Het meervoud Het meervoud,
Egide Winteroystraat 34
Sint-Agatha-Berchem
28-06-2013 Lezing over de geschiedenis van de Marrons (I) SuDiSoBe vzw Aalmoezenierstraat 46, 2060 Antwerpen
29-06-2013 Oriëntaalse avond Eurabe United vzw Statiestraat 78
9870 Zulte
29-06-2013 Barbecue populaire ter ere van 52ste verjaardag Congolese onafhankelijkheid SAC vzw Rekolettenstraat 104
8500 Kortrijk
29-06-2013 Workshop homofoob geweld Merhaba vzw Koningsstraat 2 - 4, 1000 Brussel
29-06-2013 Urban Street Dance Matissa Matissa Moricharplein,
Sint-Gillis
29-06-2013 Brassa Day (Omhelzingsdag)
Ook op 30-06-2013
SuDiSoBe vzw Park Spoor Noord, Antwerpn
1-07-2013 Plopsaland
(volzet)
FMDO, Moeders Zonder Grenzen Plopsaland
De Pannelaan 68
8660 Adinkerke
01-07-2013 Matissa op Belgium got’s talent Matissa vzw Nationaal theater
Brussel
04-07-2013 Uitstap moeder Inaya vzw Bouillon
06-07-2013 Feest ter ere van 52ste verjaardag Congolese onafhankelijkheid Afrika Lisanga vzw CC Aalbeke
Aalbekeplaats
8511 Aalbeke
06-07-2013 Grote Afrikaanse avond JADES Brialmontstraat 7 1210 Brussel
06-07-2013 Togolese avond en barbecue CAAJE Wolvenstraat 1 8500 Kortrijk
06-07-2013 Algemene vergadering en BBQ Nepali Samudaya Oostende Duinenstraat 172
Ter Yde
07-07-2013 Europese uitwisseling
tot 14 juli 2013
Matissa vzw Frankrijk
07-07-2013 Nepalese Benefietnamiddag NLCC, Jumla vzw Statiestraat 175, 2600 Berchem
09-07-2013 Activiteiten in kader van de Ramadan MICV Schaarbeek - Brussel
10-07-2013 Iftarcaravaan Dar el Ward Schaarbeek
12-07-2013 Dag Dag Aniye en Summer jump Osab vzw Izegemsestraat 205 8501 Heule
12-07-2013 Iftaravond voor mensen van de wijk Dar el Ward Stephensonstraat 79,
Schaarbeek
14-07-2013 Iftar-avonden tot 19 juli Inaya vzw Zaal ‘la Clé’
Industriekaai 52
1000 Brussel
18-07-2013 Iftarcaravaan Dar el Ward Op bezoek in Namen
20-07-2013 Jongerenconcert Franatam Gheudestraat 22, 1090 Anderlecht
21-07-2013 Iftarcaravaan Dar el Ward Op bezoek in Charleroi
26-07-2013 Iftarcaravaan Witte Rozen
Dar el Ward
Op bezoek in Oostende
27-07-2013 Interculturele Iftar met voordracht over gezonde tijding tijdens de ramadan Soedanese Vereniging Antwerpen Kerkstraat 121, 2060 Antwerpen
08-2013 Burundese trommels op Antwerps festival Fondation Club Karyenda Antwerpen
02-08-2013 Benefietavond voor radiografie in Palestina Dar el Ward Kompasstraat 5,
Anderlecht
09-08-2013 Inleefreis Noord-Marokko Dar el Ward Marokko
10-08-2013 Uitstap Walibi Shanti Walibi
11-08-2013 Uitstap naar Brugge Soedanese Vereniging
Antwerpen
Meer informatie bij navraag
17-08-2013 Vrouwenfeest Mama Oostende Mama Oostende De Blomme, Chrysantenstraat, Oostende
17-08-2013 Palestijnse filmavond met docu, gesprek en hapjes Darwish vzw Carnotstraat 106, 2060 Antwerpen
18-08-2013 Nepalees festijn DISOF vzw Park Spoor Noord, 2060 Antwerpen
24-08-2013 Intercultureel voetbaltoernooi Soedanese Vereniging Antwerpen Meer informatie bij navraag
25-08-2013 Lezing over de geschiedenis van de Marrons (II) SuDiSoBe vzw Aalmoezenierstraat 46, 2060 Antwerpen
01-09-2013 Russische danslessen Teda Menen en omgeving
07-09-2013 Ontmoetingsactiviteit MICV Sint-Joost-Ten-Node
07-09-2013 Multicultureel feest Oostende Stad Oostende ism Buurthuis Oud Hospitaal Oostende,  Filip Van Maestrichtplein
14-09-2013 Barbecue Ndigbo Ndigbo Sint-Jacob
Jan Boninstraat 20
8000 Brugge
25-09-2013 Bezoek Rusthuis Oostende FMDO ism CM- Oostende WZC Sint Jozef, Oostende
27-09-2013 Iraanse avond Nsanga De Garve
Pannebekestraat 33
8000 Brugge
28-09-2013 2de filmvertoning vrouwenproject Shanti Shanti El Mar, Pastor Pypestraat, Oostende
29-09-2013 Lezing over de geschiedenis van de Marrons (III) SuDiSoBe vzw Aalmoezenierstraat 46, 2060 Antwerpen
17-10-2013 Poppentheater wat is eerbaar aan geweld Ella vzw ism FMDO vzw Bosjoenk, Oostende

Copyright © FMDO All rights reserved.
Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
02/ 344 69 92

Feedback welkom:
johanna@fmdo.be
Bedankt aan:
alle FMDO-collega's,
alle FMDO-vrijwilligers,
alle FMDO-verenigingen
onze partnerorganisaties
onze belangenvertegenwoordigers
& onze subsidiegevers.