Copy
Superdiversiteit werkt! Lees hier wat er beweegt bij FMDO vzw en de FMDO-lidverenigingen.

FMDO-nieuws

Kick Off Twee (t)huizen, één gids

Na bijna een jaar lang hard werken, werden onze 7 interculturele stadsgidsen op 13 september voorgesteld aan het grote publiek tijdens een feestelijke kick off. Als eregasten mochten we o.a. minister van cultuur, Sven Gatz en de directeur van het Minderhedenforum, Wouter Van Bellingen, ontvangen. Enkele lidverenigingen hielpen mee met de hapjes, enkele optredens, kinderanimatie, …
 

Receptie Onderwijsambassadeurs

Op 16 september werd in het stadhuis van Oostende het startschot gegeven van het project Ouders zonder Grenzen: Onderwijsambassadeurs.

Ruim een 50-tal nieuwsgierigen kwamen luisteren naar de projectvoorstelling. ‘Onderwijsambassadeurs’ biedt vormingen aan ouders over onderwijs waarna zij hun info doorgeven aan anderen in hun eigen moedertaal.
 

Kortrijk creatief aan de slag

Verschillende verenigingen van FMDO Kortrijk gingen onder begeleiding van een professionele kunstenares aan de slag om een nieuw logo te ontwerpen.

Op een creatieve manier werd de vlag van het land van origine onder handen genomen en omgevormd tot een logo. Het werd een gezellige avond waarvan het resultaat zeker mag gezien worden.

Opendeurdag FMDO Oostende

Vrijdag 26/09 opende FMDO de deuren naar aanleiding van de start van het nieuwe cultureel seizoen! Het was gezellig met hapjes, drankjes en een workshop van Youssef. Hij vertelde als voorzitter van de Egyptische vereniging Egybelg, heel wat over hiërogliefen. De avond werd afgesloten met de aangrijpende film: De Boekendief. Een geslaagd begin van het weekend!
 

Welkom Orlando

Met veel plezier stellen we jullie voor aan ons allernieuwste teamlid Orlando Verdé. We heten hem ook van harte welkom bij FMDO. Orlando is bij FMDO gestart op 1 september en hij is er onmiddellijk helemaal ingevlogen. Orlando zal bij FMDO Brussel werken aan het project Scan4diversity waarover verder in de nieuwsbrief meer. Orlando is afkomstig uit Venezuela maar woont in Antwerpen. Misschien las je wel al eens een stuk van hem op www.kifkif.be
 


Nieuwe gezichten

Heb je Nigel, Saloua en Jozefien al leren kennen? Zij zijn 3 stagiair(e)s bij FMDO. Nigel steekt een helpende hand toe bij de administratie in Brussel en Antwerpen. Saloua deed vorig jaar stage bij IVCA in Antwerpen en zal bij FMDO Antwerpen extra aandacht hebben voor de vrouwenverenigingen. Jozefien is actief in Brussel, zij ondersteunt verenigingen en werkt ook aan het vrijwilligersbeleid van FMDO.
Bedankt voor jullie inzet en samen gaan we voor een leerrijke stage!

Vorming Facebook in Brugge

FMDO bood aan de Brugse verenigingen een vorming aan over Facebook. In het gebouw van VormingPlus leerden zij hoe ze een eigen aantrekkelijke pagina kunnen maken en mensen via Facebook kunnen uitnodigen voor hun activiteiten.
Leden van vzw Mundoes, United Kirat Society, Nepali Everest Society en Yaakaaré woonden de vorming bij.
 

Zelforganisaties en GC's in dialoog

Op 22 september organiseerden we samen met de andere leden van het Brussels Platform een ontmoeting tussen de zelforganisaties en de medewerkers van de Brusselse gemeenschapscentra. De bedoeling was elkaar beter te leren kennen zodat er in de toekomst nog meer samengewerkt kan worden. Het werd een zeer leuke uitwisseling met veel nieuwe ideeën. Dat belooft voor de toekomst!
 

FMDO-projecten

Vrouwenklap van start

Op zaterdag 20/09 is Vrouwenklap in Oostende van start gegaan met een picknick. Heel wat vrouwen zakten met de kinderen af naar het Leopoldpark. Ook al was er die ochtend veel mist, het was gezellig en er werd veel gekletst. Er waren heel wat nieuwe gezichten. Na een korte kennismaking was het ijs snel gebroken en werd het een fantastische middag!
 

Work Up

FMDO-medewerker Tijani is actief in Mechelen en leidt er werkzoekenden uit onze achterban toe naar werk. Op 19 juni ging hij samen met Jobkanaal op bedrijfsbezoek bij busbouwer Van Hool. Zij zijn bijna voortdurend op zoek naar arbeidskrachten en hun interne opleidingsmogelijkheden werden in de kijker gezet. Langs deze weg willen we Tijani ook feliciteren met de komst van zijn eerst zoon Zayd. Welkom Zayd!
 

Divers Groen

Heel wat lidverenigingen organiseerden de voorbije maanden activiteiten in het kader van het project Divers Groen!

Zo bezocht JADES de filosofische en botanische tuin van het Erasmushuis, organiseerde Partage en Couleurs een vegetarische kookworkshop en gingen de senioren van Firefec Bandundu en Ardaps wandelen in het park aan het rood klooster.
 

Scan4diversity van start

Scan 4 Diversity is een platform voor de promotie van activiteiten die georganiseerd worden door Brusselse verenigingen aangesloten bij de verschillende federaties.
Een website zal toegang geven tot praktische informatie, maar ook ruimte maken voor aankondiging en verslaggeving. De site dient als etalage voor het werk van leden en zelforganisaties.

Ouders zonder grenzen

FMDO startte met een nieuwe vormingsreeks voor ouders over onderwijs in Oostende. Een enthousiaste groep van 18 ouders kwam naar de eerste vorming ‘school en ouders’.

De komende maanden praten we o.a. over studiebegeleiding, studiekeuzes, het belang van voorlezen, het CLB en bezoeken we diverse onderwijsinstellingen.

2 (t)huizen, 1 gids

Het is nu hét moment om op stap te gaan met één van onze interculturele gidsen van 2 (t)huizen, 1 gids. Een wandeling met onze gidsen staat garant voor boeiende en interculturele uitwisselingen. Boek nu je gids in Antwerpen of in Oostende! Voor onze gidsen in Antwerpen kun je terecht bij Nele@fmdo.be en voor de gidsen in Oostende bij Ivy@fmdo.be
 

Nieuws van de lidverenigingen

Nieuwe lidverenigingen

Gün Günna

Deze Brusselse vereniging van voornamelijk mensen van Congolese origine is nog maar sinds mei 2014 actief. Toch hebben zij al een aantal activiteiten achter de rug. Enerzijds organiseren ze in België benefietfeesten en nemen ze deel aan verschillende wereldfeesten. Anderzijds ondersteunen ze ook twee weeshuizen, waarvan één in Congo en één in Burundi.

OSBU

OSBU staat voor Oostende en Bulanjorr (een dorpje in Gambia). De bestuursleden van OSBU willen projecten in Bulanjorr opzetten maar vooral ook boeiende activiteiten in Oostende en omstreken organiseren. Op het programma staat al een diversiteitsdag in een lagere school rond Gambia en een Gambiaanse avond.
 

Amorga

Amorga is een organisatie opgericht door Dillip, je kent hem misschien als 1 van de interculturele gidsen. Amorga steunt projecten in Zuid-Oost India namelijk Orissa. De organisatie zet zich in voor onderwijs en kansen voor kinderen in het dorpje Degal Buduni en hiervoor organiseren ze activiteiten in Oostende. Amorga is lid van Stedelijke Raad voor ontwikkelingssamenwerking in Oostende.
 

Live talk

Een koppel enthousiastelingen afkomstig uit Letland wonen al vele jaren in Oostende. Ze ervaren hoe moeilijk het is om mensen uit verschillende culturen in contact met elkaar te brengen. Ze kregen het plan om dit via multimedia te proberen en nu werken ze aan een online programma over diversiteit in Oostende.

Het dorp

Deze Schaarbeekse feitelijke vereniging is opgericht in 2012 en richt zich voornamelijk op een wijk in Hoog-Schaarbeek, meer bepaald rond de Daillylaan.
De vereniging organiseert regelmatig activiteiten in deze multiculturele buurt waarbij ze de verbondenheid wil stimuleren tussen de verschillende buurtbewoners in een sfeer van diversiteit en ontmoeting.

Facebook al bekeken?

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van FMDO en de lidverenigingen?

Neem dan eens een kijkje op onze Facebookpagina! Elke dag posten we er FMDO-nieuws!
Zo kan je zien welke activiteiten in jouw regio worden georganiseerd.

Word je liever per mail op de hoogte gehouden? Stuur dan een mailtje naar info@fmdo.be met vermelding van de regio.


 

Activiteiten van de lidverenigingen

Kagandahan reist rond de wereld

10 september startte Kagandahan met een nieuw project dat heet 'Reis rond de wereld'.
Op de eerste activiteit van dit project kwam Dominique langs. Hij vertelde over Congo en zijn passie voor sport. Samen met de deelnemers maakte hij een Afrikaanse voetbal en autootjes. Het was gezellig en we kijken uit naar de volgende activiteit!

Teej festival Nepali Everest Society

Op 26 augustus werden de vrouwen weer gevierd op het jaarlijkse Teej festival van de Nepalese gemeenschap in Brugge. Tijdens dit traditionele feest dossen de vrouwen zich uit in kleurrijke jurken en dansen ze de hele avond lang. Alle nieuwsgierigen konden een kijkje  nemen en genieten van een door de mannen bereide maaltijd.
 

Spelletjesnamiddag Witte Rozen

Witte rozen is samen met een aantal Oostendse partners actief bezig aan het project Culturele rijkdom. Ze maken de rijkdom van verschillende culturen bespreekbaar en ook thema’s zoals WOI komt aan bod. Op 27 september organiseerden ze een heuse spelletjesnamiddag waar jong en oud van kon genieten. Tijdens een volgende activiteit is er een lezing gepland over voeding tijdens de wereldoorlog.

Jong Nepalees talent in Antwerpen

In augustus trokken de jongeren van NLCC onder leiding van Saccha en Sofia er een weekje tussenuit met de jongeren die tijdens het schooljaar bij de organisatie Nepalese dans- en taallessen volgen. Er werd vooral plezier gemaakt en volop geoefend voor de talentenjacht die plaatsvond op 7 september. Die dag gaven een 60-tal kinderen en jongeren van 3 tot 16 jaar het beste van zichzelf.
 

Bezoek aan Kameroen van CDC met AZ Groeninge

Dankzij de steun van het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk kan de Kortrijkse vereniging Commissie voor ontwikkeling van Kameroen heel wat projecten ondersteunen in Kameroen. In mei bezochten enkele vertegenwoordigers van het ziekenhuis samen met de vereniging één van deze projecten van CDC bij het ziekenhuis in het disctrict Bandja in Kameroen.
 

Vorming Kleurrijk gezond

De Nigeriaanse verenigingen De Sense Center en Destiny Ladies Club Belgium sloegen de handen in elkaar en organiseerden op 21 juni de vorming ‘Kleurrijk gezond’. Een medewerker van Logo Antwerpen vzw gaf informatie over de invloed van voeding en beweging op je gezondheid. Na de vorming konden de deelnemers nog genieten van gezonde hapjes en drankjes.
 

Assada wint de vriendschapsbeker

De leden van lidvereniging Assada kan je elke zondagnamiddag terugvinden in de sporthal van Vorst waar ze trainen met hun minivoetbalploeg.

Al deze trainingen werpen duidelijk hun vruchten af want op 31 mei won de voetbalploeg van Assada het intercultureel voetbaltoernooi ‘De vriendschapsbeker’.

Dit tornooi wordt georganiseerd door de FMDO-vereniging Partage en Couleurs in Asse.

BAD weekend

Dit jaar werkte FMDO actief mee aan het BAD weekend. Drie voorzitters Amorga, Egybelg en Multi Mondo vzw namen deel aan het wereldse gesprek. Daarna verzorgde de Tibetaanse vereniging Zachu Solidarity Community voor het grote aantal deelnemers een lekkere lunch. We hopen dat Vormingplus Oostende-Westhoek ons volgend jaar opnieuw zal uitnodigen.
 

Op stap in Vorst

De dames van Firefec Bandundu vzw zijn in het kader van Divers groen op pad gegaan in Vorst. Met onze gids Hugo die we kennen van de gemeenschapscentra in de buurt, werden nieuwe plekken in Vorst ontdekt.

Niet enkel Hugo kwam met weetjes af ook de dames van Firefec wisten heel wat te vertellen! Het was een heel gezellige wandeling!

Almanar in de bloemetjes

Het Socio-cultureel Fonds Vic Anciaux reikt voor de tiende keer een prijs uit aan mensen of organisaties die zich inzetten voor integratie en emancipatie van kansarmen in Vlaanderen en Brussel. De winnaar is deze keer Almanar vzw. Saloua Aharrar heeft de prijs in opvangst genomen terwijl Fauzaya Talhoui en ex-staatsscretaris Vic Anciaux een woordje uitleg gaven over het belang van organisaties zoals Almanar.

Proeven van Oeganda

De dames van Nyumba ya Wazee/Het Seniorenhuis organiseerden op 21 juni een Belgisch-Oegandese smaakavond. Tijdens dit gezellige etentje kon je proeven van Vlaamse en Afrikaanse specialiteiten en zo de werking van de vereniging steunen. Het voornamelijk wat oudere publiek vond het allemaal heel lekker. Muziek, kinderanimatie en een tombola maakten het geheel af.
 

Uitwisseling tussen oorlogsveteranen en studenten

In het kader van het project ‘Vertel me je verhaal’ van Inaya vzw vertelde ondermeer Ahmed Karouti van Sacomab vzw zijn verhaal aan studenten van het 3de jaar sociaal werk aan de HUB. Sacomab vzw is een vereniging die de rol van de Marokkaanse soldaten tijdens de tweede wereldoorlog onder de aandacht tracht te brengen

Partage en couleurs gaat internationaal

Dankzij Europese subsidies organiseerde Partage en Couleurs deze zomer een uitwisseling met Turkse jongeren in Brussel.

Brusselse jongeren en hun Turkse leeftijdsgenoten deden 14 dagen lang verschillende activiteiten en workshops. Het centrale thema van deze uitwisseling was jeugdwerkloosheid in Europa. Het werd een zeer boeiende en leerrijke ervaring!
 

Afrikaans huis Malaika

Dominique Lubaki, voorzitter van Multi Mondo vzw stelde tijdens het openingsweekend van het nieuwe culturele seizoen in Oostende de deuren van zijn ‘Afrikaans huis’ helemaal open. De vele bezoekers konden genieten van de gezelligheid in het Afrikaanse huis maar konden ook de vele kunstwerken van Dominique bekijken. Tevens konden ze kennismaken met zijn eigen ontwikkelde filosofie: Pourquoi-isme.

 

Feest in den hof

Feest in den hof werd georganiseerd door de dienst samenleven van de stad Oostende en het was een groot succes. Een zestal lidorganisaties van FMDO Oostende kregen er de kans om hun werking bekend te maken en hapjes te verkopen. De hapjes werden heel erg gesmaakt en velen waren dan ook volledig uitverkocht. We kijken alvast uit naar volgend jaar naar de tweede editie van Feest in den hof!

Internationaal Tibetaans voetbaltornooi

Van 20 tot 24 augustus organiseerde het Regional Tibetan Youth Congress, dat gevestigd is in Antwerpen, het internationaal voetbaltoernooi van de Tibetaanse gemeenschap. Aan deze zesde editie namen in totaal 16 ploegen deel, uit o.a. Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg. Na een spannende finale mocht de Belgische ploeg met de wisselbeker huiswaarts keren.

Gospel Diner

Op 21 juli organiseerde de vereniging FRANATAM, in samenwerking met Corps du Christ asbl, een gospel diner. De kinderen en jongeren die onder leiding van Francis en Vincent muzieklessen krijgen, mochten die dag hun talenten en de resultaten van hun harde werk tonen aan het grote publiek. Met bijna 1000 aanwezigen was de avond zonder meer een groot succes!
 

Dashain

Op 4 oktober organiseerde Nepali Samudaya Oostende hun jaarlijkse Dashain feest. De kers op de taart was het eerste bezoek van de burgemeester van Oostende aan een activiteit van de organisatie. In zijn speech benadrukte de burgemeester dat het niet belangrijk is waar men geboren is maar welke man of vrouw je bent. Het was een heel fijne avond en naast traditionele dans en muziek, was er ook een optreden van de Nepalese popster Om Bikra Bista.
 

Oproepen

Hart boven hard

We maken ons met het ruime middenveld en organisaties en individuen uit verschillende sectoren zorgen over het geplande beleid van de Vlaamse en federale regering.
Maandag 20 oktober zijn er in 8 Vlaamse steden samenkomsten die de nieuwe politieke plannen onder de loep nemen. Onze coördinator Ivy Goutsmit komt in de samenkomst in Oostende aan het woord over de impact van het huidige beleid op FMDO vzw en op onze achterban.
 
Bij deze een warme oproep om deel te nemen aan dit boeiende burgerforum en kom meeluisteren en denken over de zee aan mogelijkheden.
 


Samen Nederlands oefenen?

Heb je zin om samen met andere vrouwen Nederlands te oefenen tijdens leuke vormingen en uitstapjes? Als je Nederlands ook niet zo gemakkelijk vindt en nieuwe vrouwen wil leren kennen dan is het project Vrouwenklap in Oostende echt iets voor jou! Deelname is gratis en informatie kan je altijd verkrijgen bij onze FMDO- medewerker Lisa: lisa@fmdo.be of 0485/061012
 

Nodig eens een onderwijsambassadeur uit

Twaalf moeders met migratieachtergrond volgden vorig jaar een vormingstraject over onderwijs en opvoeding in Oostende. Deze vrouwen zijn nu klaar om hun kennis door te geven in hun eigen moedertaal. Geïnteresseerde scholen en/of organisaties in Oostende kunnen beroep doen op deze ambassadeurs. Meer info en reservaties via tine@fmdo.be

 

Activiteitenkalender

Hierover vind je een greep uit het activiteitenaanbod van FMDO en de lidverenigingen.
Voor meer informatie over een activiteit kan je terecht bij info@fmdo.be.

 
datum activiteit vereniging locatie
16-10-2014 Brussel in dialoog: dialoogtafel rond het thema grenzeloos Het dorp Daillylaan 208,
1030 Schaarbeek
16-10-2014 Vorming media voor de leden van de Maro Minderhedenforum FMDO,
Dr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
16-10-2014 Brussel in dialoog: dialoogtafel rond het thema grenzeloos FMDO vzw
Ardaps vzw
Firefec Bandundu vzw
 Almanar vzw
Het meervoud vzw
GC Heembeek Mutsaard
LDC Ado Icarus
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
17-10-2014 Thema-avond voor vrouwen en jongeren: de competenties van de leiders van morgen Inaya vzw Vanderstichelen-straat 34,
1080 Molenbeek
17-10-2014 Brussel in dialoog: dialoogtafel rond het thema grenzeloos MICV vzw Louis Scutenairestraat 13 – 14,
1030 Schaarbeek
18-10-2014 Thema-avond voor vrouwen en jongeren: de kleur van gevoelens Inaya vzw Vanderstichelen-straat 34,
1080 Molenbeek
18-10-2014
Om 18u30
Burundese maaltijd en feest Sourire d’Espoir Meersenhuis,
Oostmeers 3,
8000 Brugge
18-10-2014 Brussel in dialoog: dialoogtafel rond het thema grenzeloos
(oefenkans Nederlands)
FMDO vzw Lokaal FMDO,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
18-10-2014
18u-20u
Muziekvoorstelling Paradox VOZ vzw Espace Awele,
Diestsesteenweg 109,
3010 Kessel-Lo
18-10-2014 Culturele middag door Mama Oostende Mama Oostende Nieuwlandzaal, Nieuwlandstraat 76, 8400 Oostende
20-10-2014
20u
Actie Hart boven Hard Diverse organisaties cultuur, jeugd sport uit Oostende Vrijstaat O in Oostende
20-10-2014 Vorming ‘Weg met discriminatie.’ Almanar vzw
 
GC Ten Weyngaert,
Bondgenotenstraat 54,
1190 Vorst
20-10-2014 Uitstap naar instellingen voor senioren in Nederland Dar el Ward
Hadjats Club
Nederland
22-10-2014
9u30-11u30
Vorming ‘wat is een CLB?’ FMDO,
Ouders zonder Grenzen
FMDO,
Dr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
23-10-2014 Recyclageworkshop Ardaps vzw
Viva Brussels vzw
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
24-10-2014
18u-21u
Thema-avond voor vrouwen en jongeren: Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus Inaya vzw Vanderstichelen-straat 34,
1080 Molenbeek
24-10-2014
10u-12u
Bezoek aan BABOES:
Ontmoetingsplaats en speelruimte voor jonge kinderen en hun ouders
Feza vzw Baboes vzw,
Vlaamsesteenweg 159,
1000 Brussel
25-10-2014 Welzijn via kleding: samen met een styliste wordt gekeken hoe je je beter kan voelen in je kledij Inaya vzw OCMW Sint-Gillis,
Fernand Bernierstraat 40,
1060 Sint-Gillis
25-10-2014
14u
Thema-avond voor vrouwen en jongeren: filmvoorstelling “Il était une fois dans l’Oued” Inaya vzw Vanderstichelen-straat 34,
1080 Molenbeek
25-10-2014
18u
Haïtiaanse barbeque Tysea Kulak,
Etienne Sabbelaan 45,
8500 Kortrijk
26-10-2014
20u
Culturele uitstap naar Sufi Night Almanar vzw Bozar,
Paleis voor Schone Kunsten,
Ravensteinstraat 23,
1000 Brussel
26-10-2014 Kruising van twee identiteiten: gesprek tussen jongeren om 12u en tussen vrouwen om 15u Inaya vzw Munthofstraat 140,
1060 Sint-Gillis
26-10-2014 Vorming ‘Hoe omgaan met stress?’ Hiwar vzw Lokaal FMDO,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
27-10-2014
9u-12u
Kruising van twee identiteiten: gesprek tussen vrouwen over identiteit Inaya vzw Munthofstraat 140,
1060 sint-Gillis
27-10-2014
13u30 – 17u
Filmvoorstelling: Waar is Knoester?’ FMDO vzw De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout
29-10-2014
En vanaf dan elke woensdag-namiddag
Mabanji: computeratelier Jakoeboe vzw
LINC vzw
Dekenijstraat 8,
8400 Oostende
29-10-2014 Salon Souvenir & project: Vertel me je verhaal: wat vind je van een rusthuis? Inaya vzw
Caleidoscoop
Rusthuis Prins van Luik,
Mettewielaan 266,
1080 Sint-Jans-Molenbeek
29-10-14 Film over superdiversiteit in Oostende De Toekomst-fabriek
Victoria Deluxe
Kif kif vzw
FMDO vzw
De Centrale,
Gent
29-10-2014 Uitwisseling FMDO vzw en Ithaka vzw
(deel I)
Vormingplus Oostende FMDO vzw
Ithaka vzw
FMDO,
Dr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
30-10-2014 Uitstap naar KVS: Rumble in da Jungle Amome
FIREFEC Bandundu vzw
Inaya vzw
Collectief Brussel Bujumbura
Jades
Partage en Couleurs vzw
FMDO vzw
KVS,
Arduinkaai 7,
1000 Brussel
30-10-2014 Merhabar: Oriëntaals praatcafé voor holebi's en transgenders uit etnisch-culturele minderheden Merhaba Regenbooghuis,
Kolenmarkt 42,
1000 Brussel
31-10-2014
20u00
Vlaamse volksspelen Nsanga De Garve,
Pannebekestraat 33,
8000 Brugge
31-10-2014 Halloweenfeest voor kinderen samen met hun ouders Inaya vzw Munthofstraat 140,
1060 Sint-Gillis
1-11-2014
19u
 
Senegalese avond Yaakaaré Zaal Patria,
Kerklaan 37,
8310 Assebroek
1-11-2014
13u-20u
Welzijn via kleding: samen met een styliste wordt gekeken hoe je je beter kan voelen in je kledij Inaya vzw Daarkom,
Wolvengracht 18,
1000 Brussel
1-11-2014 African dance night Nounou Sika O.C. Marke,
Hellestraat 6,
8510 Marke
3-11-2014 Workshop: natuurzeep maken Inaya vzw
Green Hope Somalie vzw
Lokaal FMDO,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
05-11-2014 Vorming ‘Wereldoorlog 1’ Witte rozen vzw Vormingplus OOstende FMDO,
Dr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
08-11-2014
14u-19u
Welzijnsparcours Almanar vzw GC Ten Weyngaert,
Bondgenotenstraat 54,
1190 Vorst
08-11-2014
10u
Vorming ‘Bovenlokale subsidies aanvragen’ FMDO vzw
AIF+ vzw
Bib ‘De Poort’,
W. Van Laarstraat 15,
2600 Berchem
08-11-2014 Palestijnse culturele avond Darwish vzw Sava,
Sterlingerstraat 4,
2140 Borgerhout
13-11-2014
18u30-20u30
Vorming ‘Onderwijs in Vlaanderen’ FMDO vzw
Ouders zonder Grenzen
FMDO,
Dr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
15-11-2014
14u – 18u
Vorming ‘De gevaren van het bleken van de huid’ Destiny Ladies Club Belgium vzw Agataal,
Belgiëlei 34,
2018 Antwerpen
16-11-2014
11u30
Uitstap: Kunstendag voor kinderen FMDO vzw MAS,
Hanzestedenplaats,
2000 Antwerpen
17-11-2014 Vorming media voor de leden van de Maro Minderhedenforum FMDO,
Dr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
18-11-2014 Salon souvenir: Gastarbeiders en ploegbazen aan het woord Inaya vzw
Caleidoscoop
La Fonderie, Ransfortstraat 27, 1080 Brussel
19-11-2014 Uitwisseling FMDO vzw en Ithank vzw (deel II) Vormingplus Oostende FMDO vzw
Ithaka vzw
Ithaka vzw
20-11-2014
13u30-15u
18u-19u30
Salon souvenir: Gastarbeiders en ploegbazen aan het woord Inaya vzw
Caleidoscoop
La Fonderie, Ransfortstraat 27, 1080 Brussel
22-11-2014 Gospelconcert Bwana Ya Mwinda Schaarbeek
26-11-2014
9u30-11u30
Vorming ‘Wat is een Okan-klas?’ FMDO vzw
Ouders zonder Grenzen
FMDO,
Dr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
29-11-2014
17u
Belgisch-Oegandese smaakavond Nyumba ya Wazee Sint Jacobsmarkt 43,
2000 Antwerpen
22-11-2014 Smaakavond in het kader van tables d’hôtes Caaje Tuighuisstraat 13,
8500 Kortrijk
22-11-2014 Slotevent changemakers Changemakers Minderhedenforum Brussel
29-11-2014 Eindfeest witte rozen project Culturele Rijkdom Witte rozen vzw De Schelpe, Oostende
29-11-2014 Bollywood film: happy Ending Shanti Kinepolis Oostende
1-12-2014
19u
Vorming ‘Vergadertechnieken’ FMDO vzw
AIF+ vzw
Permeke ,
Coninckplein,
2060 Antwerpen
05-12-2014 OPEN MARO MARO Oostende Grote Post,
Oostende
07-12-2014 Werelds gesprek met voorzitters van de verenigingen Vrijstaat O FMDO vzw Vrijstaat O,
Oostende
10-12-2014
9u30-11u30
Vorming ‘Het belang van voorlezen’ FMDO vzw
Ouders zonder Grenzen
FMDO,
Dr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
13-12-2014 Activiteit MARO, uitwisseling tussen de verschillende raden in Oostende MARO Viooltje Oostende
13-12-2014 Eindfeest Almanar GC ten Weyngaert,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
13-12-2014
10u-20u
Filosofische conferentie over o.a. ontwikkeling en   ouderrelaties. Centrale filosoof: Michel Kayoya Collectief Brussel -Bujumbura Locatie wordt nog bevestigd
21-12-2014
22-12-2014
 
Kruising van twee identiteiten: Wie ben ik? Een gesprek tussen vrouwen Inaya vzw Lokaal Inaya,
Munthofstraat 140,
1060 Sint-Gillis
03-01-2015 Cultureel Togolees feest Caaje O.C. Marke,
Hellestraat 6,
8510 Kortrijk
08-01-2015
18u30-20u30
Vorming ‘School en Kosten’ FMDO vzw
Ouders zonder Grenzen
FMDO,
Dr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
21-01-2015
9u30-11u30
Vorming ‘Meertaligheid’ FMDO vzw
Ouders zonder Grenzen
FMDO,
Dr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
05-02-2015
18u30-20u30
Vorming ‘Hoger Onderwijs’ FMDO vzw
Ouders zonder Grenzen
FMDO,
Dr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
05-02-2015 Eindfeest Salon Souvenir Inaya vzw
Caleidoscoop
GC Vaartkapoen,
Schoolstraat 76,
8400 Oostende
Elke maandag
11u
Ontmoeting voor senioren FIREFEC Bandundu vzw Lokaal FMDO,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke zondag Minivoetbal Assada vzw Van Volxemlaan 391,
1190 Vorst
Elke zaterdag voormiddag Handi-percussie workshop Matissa vzw Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
 
Elke woensdag, vrijdag en zondagavond Muziekrepetities Assada vzw Repetitielokaal FMDO,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke woensdag
namiddag
Ontmoeting met debat Hadjats club
Dar el ward vzw
Stephensonplein 79,
1030 Schaarbeek
Elke woensdag
 
Kookles Almanar vzw Almanar vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke woensdag Workshop cameratechnieken Hiwar vzw BRASS,
Van Volxemlaan 364,
1190 Vorst
Elke woensdag
Om 18u30
Vorming ‘Hoe bezoek afleggen in gevangenissen’ Dar el ward vzw Stephensonplein 79,
1030 Schaarbeek
Elke weekdag Begeleide wandelingen in het centrum van Brussel Viva Brussels vzw  Grote markt,
1000 Brussel
Elke tweede zondag van de maand
11u – 14u
Soepbedeling Kinu Konga Batui Ontmoetingscentrum De Boeie,
Kerkstraat 35,
8400 Oostende
Elke maandag, woensdag en zaterdag Danslessen (Afrikaanse dans, breakdance, hip hop) Partage en Couleurs vzw Molenbos 1,
1731 Zellik
Elke maandag
namiddag
Cursus Arabisch Hadjats Club
Dar el Ward
Stephensonplein 79,
1030 Schaarbeek
Elke eerste zondag van de maand
11u – 14u
Soepbedeling Kinu Konga Batui Ontmoetingscentrum Oud Hospitaal,
Amsterdamstraat 61,
8400 Oostende
Elke donderdag
namiddag
Project samen oud worden in Brussel:
workshops & praatgroep
Ardaps vzw
FIREFEC Bandundu vzw
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
Elke donderdag Sport voor vrouwen Partage en Couleurs vzw Molenbos 1,
1731 Zellik
Elke donderdag Zanglessen Partage en Couleurs vzw Molenbos 1,
1731 Zellik
Elke derde en vierde zondag van de maand
11u – 14u
Soepbedeling Kinu Konga Batui Kwiedam,
Inloopcentrum CAW Middenkust,
St-Sebastiaanstraat 16a,
8400 Oostende
Elke donderdag voormiddag Burgerschapsatelier Feza vzw Feza vzw,
Voglerstraat 38,
1030 Schaarbeek
Dagelijks Huiswerkklassen: inschrijving via asbl_déclick@live.be Déclick vzw Vorstse Steenweg 81, 1060 Sint-Gillis
Copyright © FMDO All rights reserved.
Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
02/ 344 69 92

Feedback welkom:
johanna@fmdo.be


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Stuur dan een mail naar johanna@fmdo.be
Bedankt aan:
alle FMDO-collega's,
alle FMDO-vrijwilligers,
alle FMDO-verenigingen,
alle lezers,
onze partnerorganisaties,
onze belangenvertegenwoordigers,
& de subsidiegevers.