Copy
Nieuws van FMDO en haar lidverenigingen!

Wil je sneller op de hoogte zijn van onze activiteiten? 
Like dan FMDO vzw op facebook en volg het verenigingennieuws op de voet!

FMDO-nieuws

Welkom in de FMDO-nieuwsbrief! Lees snel verder en ontdek welke verrassend diverse activiteiten FMDO en de lidverenigingen weer hebben georganiseerd.
 

Een nieuw kantoor in Oostende!

FMDO Oostende heeft een nieuw kantoor. We beschikken over een leuke ruimte in de Dr. L. Colenstraat 7, Oostende ( op de parking ACV gebouw links). We zijn hier heel blij mee en nodigen jullie dan ook van harte uit op ons startontbijt op zaterdag 26 oktober. Gelieve wel in te schrijven via Ivy@fmdo.be of via 0494123534

Project Work up

Op donderdag 3 oktober organiseerde Vivo een trefdag voor arbeidsbemiddelaars. Tijani van het project Work Up en Siham van het Minderhedenforum trokken ernaartoe en organiseerden de workshop “Etnisch culturele minderheden in de sector: Kansen & drempels voor tewerkstelling”. Het werd een interactieve workshop waarbij de deelnemers aan de hand van concrete casussen en rollenspelen oefenden om te gaan met diversiteit.  

2 (T)huizen, 1 gids in Oostende en Antwerpen

Op de foto hierboven zie je Mariam als gids in Oostende, ze leidde er de werknemers van CM Oostende rond! Nu gaan we ook in Antwerpen van start met het gidsenproject ‘Twee (T)huizen, één gids’. Heb je zin om als gids met groepen mensen op stap te gaan door Antwerpen en hen te vertellen over jouw thuisland? FMDO werkt samen met jou een leuke wandeling uit. Voor meer informatie kijk je op www.2thuizen1gids.weebly.com of bel je naar Nele: 0488/867.037. 

Ambassadrices in opleiding!

Het project Moeders Zonder Grenzen is gestart met de vormingen voor ambassadrices. Momenteel volgen 8 vrouwen een traject waarbij zij geïnformeerd worden over opvoeding en onderwijs in Oostende. Na het volgen van dit traject worden zij voorbereid om hun kennis door te geven aan vrouwen uit hun achterban in de eigen moedertaal. Op die manier willen wij vrouwen die onvoldoende Nederlands begrijpen ook betrekken en informeren over opvoeding en onderwijs. 

23 november: schrijf het in je agenda!

De expo ‘in the spotlight’ is een initiatief van verschillende verenigingen van etnisch-culturele origine in Brussel. De bedoeling is om de werking van de zelforganisaties meer in de kijker te zetten. Dit zal gebeuren via een fototentoonstelling die officieel geopend wordt op 23 november in de lokalen van het Muntpunt. Iedereen van harte welkom! 

Op verkenning in het rusthuis

FMDO organiseerde samen met de CM een bezoek aan rusthuis Sint Jozef in Oostende. Enkele dames van Witte rozen tekenden hierop in en het werd een boeiende namiddag. We kregen een rondleiding en veel vragen werden beantwoord. Zo leefde er de grote vraag of je je nu al kunt inschrijven voor later wat dus niet het geval bleek te zijn.

Ontmoetingsdag zelforganisaties

Op 12 oktober organiseerden de zelforganisaties, de federaties en het Minderhedenforum een ontmoetingsdag voor socio-culturele verenigingen in Brussel. Een 40-tal organisaties kregen tijdens deze dag de kans om zich in 1 minuut op een originele wijze voor te stellen. Vervolgens werden er drie ronde tafels georganiseerd waarbij de verenigingen iets dieper konden ingaan op bepaalde thema’s. De dag werd feestelijk afgesloten met een receptie!

Workshops: verbeeld je verhaal

De voorbije maanden werkten vrouwen en kinderen uit Oostende verder aan hun knutselprojecten over sprookjes in de lokalen van VormingPlus. Het project Moeders Zonder Grenzen stelt deze werken tentoon in de stadsbibliotheek Kris Lambert tijdens de maand november. Op 20 november wordt iedereen uitgenodigd voor een voorleesmiddag aansluitend op deze tentoonstelling in de bib.

Nieuws van de verenigingen

Nieuwe vereniging: Matondo

De leden van Matondo vormen samen een multicultureel koor en treden op tijdens verschillende gelegenheden. In 2014 viert Matondo hun 10jarig bestaan.

Matondo oraniseert naast optredens met hun koor ook socio-culturele activiteiten zoals de voorbije succesvolle activiteit inschepen met Afrika. 

Teej festival

Het Teej festival vindt jaarlijks plaats onder de Nepalese gemeenschap en zet de vrouw centraal. Zo ook op 9 september in Brugge. Vrouwen trokken hun mooiste kledij aan en kregen een podium om te  dansen voor het talrijk opgekomen publiek. Alle aanwezigen konden aanschuiven aan het buffet voor een lekkere maaltijd uit Nepal. 

Benefiet DISOF vzw 

Op zondag 6 oktober vond in Berchem het benefietfestijn plaats van de vereniging Disability International Solidarity Foundation (DISOF vzw). Tijdens deze culturele avond werd de nadruk gelegd op de bekwaamheden van andersvaliden. Er waren verschillende optredens (dans, zag, schilderkunst, …) door eregasten die ondanks hun lichamelijke beperkingen er toch in slagen om uitzonderlije prestaties te leveren.

Er wordt gefilmd in Oostende!

De film van Herat België over Afghaanse families in Oostende is bijna klaar! Alfons Vandenbussche is onze filmmaker van dienst en ging de laatste weken op bezoek bij Afghaanse families voor een aantal boeiende interviews. De film kon gemaakt worden door een projectsubsidie van stad Oostende en ondersteuning van FMDO.
 

Kinu Konga Batui bedeelt soep

Kinu Konga Batui gaat opnieuw van start met een wekelijkse soepbedeling voor iedereen die het in de koude wintermaanden wat moeilijk heeft.
Dit jaar werkt Kinu Konga Batui samen met het sociaal huis Oostende en stad Oostende aangezien de soepbedeling doorgaat in verschillende dienstencentra. Meer over de locaties vind je op onze facebookpagina.
 

Afrikaanse avond

Op 6 juli organiseerde Jades in het centrum van Brussel een grote Afrikaanse avond. We konden kiezen uit verschillende Kameroense gerechten. We konden ook genieten van muziek uit 3 continenten zowel op gitaar, een gospelkoor als R&B kwamen aan bod. Kortom, met deze avond werd de zomer in elk geval goed ingezet.

Familiebarbecue voor iedereen

De nieuwe vereniging Ndigbo West-Flanders uit Brugge stak in september het vuur aan voor een familiebarbecue waar alle Bruggelingen op uitgenodigd werden. Ondanks de vele regenbuien werd het een zonnig feest met lekker eten, live muziek en een springkasteel voor de kleinsten. Met hun feest wil deze vereniging West-Vlaanderen laten kennis maken met de cultuur van de Ndigbo.

Iraanse avond

Iedere laatste vrijdag van de maand komt de vereniging Nsanga samen in Brugge. Eind september organiseerden zij een Iraanse avond. De aanwezigen proefden van Iraanse gerechten, genoten van het optreden van een buikdanseres en waagden zich daarna zelf op de dansvloer onder begeleiding van live muziek. Een geslaagde avond waar ook bewoners van De Patio volop van genoten.

Nieuwe vereniging: Kagandahan

We verwelkomen ook onze eerste Filipijnse lidvereniging. Kagandahan is een vrouwenorganisatie die vrouwen willen samenbrengen en dialoog creëren tussen de Filipijnse dames in Oostende en omstreken. Hun eerste activiteit gaat door op zaterdag 7 december in El Mar, op het programma staat een grote Filipijnse culturele avond.

Intergenerationeel feest

Partage en Couleurs vzw, een organisatie actief in Sint-Jans-Molenbeek en in Asse organiseerde op 14 september een feest ter ere van de ouderen. Op het programma stond onder andere een diner bereid door de ouderen en een optreden van de jongeren. Doel van deze avond was het bevorderen van de uitwisseling tussen de jongeren en hun grootouders. 

Oma-project ten einde

Met spijt in het hart nemen we afscheid van het oma-project van witte rozen vzw. Witte rozen slaagde er in om kinderen die in Oostende geen oma’s hebben samen te brengen met gemotiveerde Belgische oma’s aan de hand van leuke activiteiten. De slotactiviteit van dit project werd een heel gezellige namiddag zowel voor de oma’s, kindjes en hun mama’s. We willen witte rozen nogmaals feliciteren met dit mooie initiatief.

Volksbarbecue


In Kortrijk organiseerde de vereniging SAC op 29 juni een barbecue populair. De opbrengst van deze barbecue wordt integraal gebruikt voor de bouw van een waterput in Congo. Naast het lekkere eten was er ook een dansoptreden van Mireille. De opkomst was trouwens een perfecte mix tussen verschillende gemeenschappen.

Geslaagde dag van de dialoog

Jaarlijks doet FMDO samen met enkele lidverenigingen mee aan de Dag van de Dialoog. In het kader van deze dag brengen we dan mensen uit verschillende achtergronden samen om met elkaar in dialoog te gaan. Op 17 oktober brachten Het meervoud, Mes Tissages, Ardaps, FIREFEC Bandundu, Almanar en FMDO hun achterban samen. Zo gingen meer dan 35 mensen aan verschillende tafels in dialoog met elkaar over het thema 'onderweg'. Het werd een verrijkende interculturele uitwisseling. 

Dashainfeest

Het jaarlijkse Dashainfeest van Nepali Samudaya in Oostende had dit jaar iets extra. Zo nodigde NSO samen met de andere Nepalese verenigingen in België een 4tal artiesten uit met een beperking. Zo kwamen er uit Nepal een danseres die danste op één been ( ongelofelijk mooi!), een blinde zanger en een schilder in een rolstoel. Ze wilden de samenleving sensibiliseren over de situatie van mensen met een beperking in Nepal maar ook aantonen dat er nog heel wat zaken mogelijk zijn. 

Sensibilisatieproject in Somalië

Hussein van de vereniging Green Hope Somalie is reeds enkele jaren zeer actief rond ontwikkelingssamenwerking in Somalië. Deze zomer was hij met de steun van het ‘Maison médicale de la Senne’ in Somalië voor een sensibilisatieproject over het belang van het wassen van de handen. Hussein zelf tracht zoveel mogelijk informatie mee te geven aan de lokale bevolking. 

FRANATAM op uitstap

Op zaterdag 5 oktober trakteerde de vereniging FRANATAM een groep jongeren op een ontspannend reisje naar Luxemburg en Frankrijk als bedankje voor hun inzet. De jongeren engageren zich regelmatig om concerten te geven voor andere jongeren en hen zo te laten zien dat je in je vrije tijd zoveel meer kan doen dan enkel op straat rond te hangen.

Oproepen

Zet jij je handtekening voor solidariteit met de Afghaanse families van Oostende

Onlangs kregen heel wat Afghaanse families die reeds ruime jaren in België wonen een negatieve beslissing in verband met hun dossier. Bij deze mensen zitten heel wat mensen uit onze achterban in Oostende. Samen met Sociale dienst voor vreemdelingen en CAW startte FMDO een petitie met de vraag om de kinder-en mensenrechten te respecteren. Teken deze petitie indien je hier achterstraat:
http://www.petities24.com/oproep_tot_solidariteit_met_onze_afghaanse_mensen_uit_oostende
 

Jakoeboe op zoek naar helpende handen

Jakoeboe vzw (Welzijnsschakel vluchtelingen) gaat op zoek naar vrijwilligers die willen meedraaien in de algemene werking van Jakoeboe. Zo zoeken ze onder andere een vrijwilligerscoördinator en een communicatie-medewerk(st)er. Meer info over de oproep vind je op: http://www.vrijwilligerswerk.be/node/15936
Vergeet trouwens niet te stemmen op het project Mabanji van Jakoeboe op gastvrijegemeente.be

Subsidieoproep 50 jaar migratie

In 2014 is het vijftig jaar geleden dat België akkoorden sloot met Turkije en Marokko om migratie naar België mogelijk te maken. In het kader van dit herdenkingsjaar kent Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege een subsidie toe aan culturele initiatieven die georganiseerd worden naar aanleiding van 50 jaar migratiegeschiedenis. Ook het positief in beeld brengen van de migratie van andere gemeenschappen naar Vlaanderen komt in aanmerking voor deze oproep! Meer informatie vind je hier.

 

Activiteitenkalender

 

Wil je meer informatie over een activiteit op deze kalender? Contacteer ons dan op info@fmdo.be of contacteer je contactpersoon bij FMDO.

datum activiteit vereniging locatie
19-10-2013 Samenzijn voor het offerfeest Dar el Ward Gesloten centrum 127
19-10-2013 Intercultureel feest
19u30
Dar el Ward Philomènestraat 41
Schaarbeek
19-10-2013 Moeders en kinderen houden samen een feest n.a.v. het offerfeest Inaya vzw Huis van de sport
Stalingradlaan 47
1000 Brussel
21-10-2013 Opendeurdag voor de collega’s van onze nieuwe buren in Oostende FMDO vzw Lokaal FMDO
Dhr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
25-10-2013 Vrijwilligersdag van de Bank de Groof bij het Meervoud Het Meervoud vzw Het Meervoud,
Egide Winteroystraat 34
1082 Sint-Agatha- Berchem
25-10-2013 Uitwisselingsreis met jongeren van Matissa Marokko in Rabat Matissa Rabat, Marokko
25 -10-2013 Uitstap naar ‘La foire musulmane’ Almanar vzw Tour & Taxis
25-10-2013 Vlaamse volksspelen Nsanga De Garve
Pannebekestraat 37
8000 Brugge
26-10-2013
Vanaf 17u
Lezing: Rastafari SUDISOBE vzw Permeke (ingang Muizenstraat)
 2060 Antwerpen
26-10-2013
Vanaf 16u
Première docufilm ‘The hidden talent of an African Immigrant in Belgium’ Jomosa & Anaabel Permeke, Coninksplein 2060 Antwerpen
26-10-2013 Benefiet voor Burundi Glimlach van de Hoop Zaal Patria
Kerklaan 37
8310 Assebroek
26-10-2013 Opening nieuw kantoor in Oostende:
Fair-trade ontbijt
FMDO vzw Lokaal FMDO
Dhr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
28-10-2013 Vorming Discriminatie Almanar vzw en partners Ten Weyngaert
Bondgenotenstraat, 54-1190 Vorst
30-10-2013 Het onderwijssysteem in Vlaanderen FMDO
 Moeders Zonder Grenzen
Lokaal FMDO
Dhr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
30-10-2013 Dashain Nepali Everest Society Sint-Leocollege
Potterierei 11
8000 Brugge
01-11-2013 Ontmoetingsactiviteit JADES Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
02-11-2013
Vanaf 11u
Intercultureel Zaalvoetbaltoernooi Soedanese Vereniging Antwerpen Sporthal Luchtbal Santiagostraat 2
 2030 Antwerpen
2-11-2013 Senegalese feestmaaltijd Yaakaaré Zaal Patria
Kerklaan 37
8310 Assebroek
03-11-2013
Vanaf 15u
Optreden Mansia Mbila Bawasa vzw GC Elzenhof
Kroonlaan 12
1050 Elsene
04-11-2013 Gezondheidsatelier (één keer per maand) Almanar vzw Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
06-11-2013 Infosessie over inschrijvingsprocedure in Brussel Het Meervoud, Het Minderhedenforum Het Meervoud
Egide Winteroystraat 34
1082 Sint-Agatha- Berchem
07-11-2013 Bezoek aan museum van Coudenberg Hadjats Club Museum van Coudenberg, Brussel
07-11-2013 Infosessie over de nieuwe regels voor de werkloosheidsuitkering en opstart van crèche  i.s.m. ABVV Work up ABVV,
Mechelen
8-11-2013 Cultureel kruispunt (één keer per maand) Almanar vzw Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
08-11-2013
Vanaf 19u
Palestijnse Avond: Docufilm ‘5 broken camera’s’ met getuigenis, groepsgesprek en Palestijnse hapjes Darwish vzw Het Oude badhuis Stuivenbergplein 39 2060 Antwerpen
09-11-2013 Solidariteitsavond Partage en Couleurs vzw Feestzaal Sportzaal Zellik
11-11-2013 Dag van de vrouw Almanar vzw en partners Het Muntpunt
13-11-2013 Genderbewust opvoeden FMDO
Moeders Zonder Grenzen
Lokaal FMDO
Dhr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
14-11-2013 Infosessie met de Vlaamse Liga tegen kanker Ardaps vzw
FIREFEC Bandundu
GC Heembeek Mutsaard
16-11-2013 FMDO-stand op het Stadsfestival FMDO Antwerpen Koninklijk Atheneum Antwerpen
18-11-2013 Bezoek Europees parlement en het Parlementarium FMDO vzw Europees parlement
Wiertzstraat 60
1047 Brussel
18-11-2013 Media libre atelier (één keer per maand) Almanar vzw Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
20-11-2013 Voorleesnamiddag FMDO
Moeders zonder Grenzen
Bibliotheek Kris Lambert
Wellingtonstraat 4
8400 Oostende
23-11-2013 Opening expo ‘in the spotlight’ FMDO, Almanar, Ardaps, Merhaba, Green Hope Somalie, Inaya en veel meer Muntpunt,
Munt 6,
1000 Brussel
23-11-2013 Ontmoetingsactiviteit JADES Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
23-11-2013 Het Roze Huis ontmoet SUDSOBE met een Surinaams en holebi-huwelijksfeest SUDISOBE vzw & Het Roze Huis Karel Cuypershuis Lange Leemstraat 57 2018 Antwerpen
23-11-2013 Workshop Jounalistiek I Kif Kif  vzw i.s.m. FMDO vzw Lokaal FMDO
Dhr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
25-11-2013 Vorming Discriminatie Almanar en partners Ten Weyngaert Bondgenotenstraat 54
1190 Vorst
28-11-2013 Grenzen stellen in opvoeding FMDO
 Moeders Zonder Grenzen
Lokaal FMDO
Dhr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
29-11-2013 Kinderdisco Nsanga De Garve
Pannebekestraat 37
8000 Brugge
29-11-2013
30-11-2013
Acrobatenshow in de Roma FMDO Antwerpen De Roma Turnhoutsebaan 286 2140 Borgerhout
29-11-2013
30-11-2013
01-12-2013
Eerste festival van het grote Marokkaanse zuiden Tifawin Brussel en Kortrijk
30-11-2013 Haïtiaans feest Timoun Yo Se Espwa Ayiti Zaal Leyedaele
Grote Markt 4
8560 Wevelgem
 
30-11-2013 Workshop
Journalistiek II
Kif Kif vzw FMDO vzw Lokaal FMDO
Dhr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
30-11-2013 Bollywood filmvoorstelling Shanti Kinepolis Oostende
05-12-2013 Bezoek aan aquarium van Brussel (onder voorbehoud) Hadjats Club Aquarium van Brussel
6-12-2013 Open Maro MARO
Dienst samenleven Oostende
Grote Post
Oostende
07-12-2013 Cultureel feest Nounou Sika Kortrijk
07-12-2013 Cultureel Filippijns feest Kagandahan Zaal el mar
Pastoor Pypestraat 3 8400 Oostende
11-12-2013 Het belang van voorlezen FMDO
 Moeders Zonder Grenzen
Lokaal FMDO
Dhr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
14-12-2013 Workshop journalistiek III Kif Kif vzw FMDO vzw Lokaal FMDO
Dhr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
20-12-2013 Jouw kleuter naar school FMDO,
Moeders Zonder Grenzen
Lokaal FMDO
Dhr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
21-12-2013 Togolees cultureel feest Caaje O.C. Marke
Hellestraat 6
8510 Marke
08-01-2014 Workshop Afrikaans koken elke woensdag Bawasa KUUMBA, Vredestraat 35
1050 Elsene
17-01-2013 Nieuwjaarsfeest FZO-vl
FMDO
El mar
Pastoor Pypestraat 3 Oostende
26-10-2060
vanaf 17u
Lezing: Suriname: verleden, heden en toekomst SUDISOBE vzw Het Oude badhuis Stuivenbergplein 38 2060 Antwerpen
Elke woensdag vanaf 18u Workshops cameratechnieken Hiwar vzw BRASS,
Van Volxemlaan 364
1190 Vorst
Elke dinsdag en donderdag van 13 tot 15u Conversatietafel Nederlands Het Meervoud vzw Het Meervoud,
Egide Winteroystraat 34
1082 Sint-Agatha- Berchem
 
Elke woensdag van 14 tot 16u Taalstimuleringsactiviteit Het Meervoud vzw Het Meervoud,
Egide Winteroystraat 34
1082 Sint-Agatha- Berchem
 
Maandag, dinsdag, donderdag van 15u30 tot 17u30 Huiswerkklas voor kinderen van de lagere school Het Meervoud vzw Het Meervoud,
Egide Winteroystraat 34
1082 Sint-Agatha-Berchem
 
Vrijdag van 16 tot 18u Turnen voor kinderen Het Meervoud vzw GC De kroon
Sint-Agatha-Berchem
Elke donderdagnamiddag Ontmoetingsactiviteit senioren Ardaps vzw
Firefec Bandundu vzw
GC Heembeek Mutsaard
Elke woensdagnamiddag Ontmoeting met debat Hadjats club Stephensonplein 79
Schaarbeek
Elke maandagnamiddag Cursus Arabisch Hajdats Club Stephensonplein 79
Schaarbeek
Elke 2e zaterdag va Gesprekstafel rond verschillende thema’s
15-17u30
Dar el Ward
Hadjats club
Stephenson 79
Schaarbeek
Dagelijks Huiswerkklassen: inschrijving via asbl_déclick@live.be Déclick vzw Vorstse Steenweg 81 Sint-Gillis
Tijdens de herfstvakantie Workshop: creativiteit en verhalen Feza vzw Feza vzw
Voglerstraat 38
1030 Schaarbeek
Donderdag voormiddag burgerschapsatelier Feza vzw Feza vzw
Voglerstraat 38
1030 Schaarbeek
Elke zaterdag voormiddag Handy-percussie workshop Matissa Lokaal Matissa
Wipstraat 6
Sint-Gillis
 
Elke dinsdag Babbeltafel Nederlands Almanar vzw Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
Elke woensdag Kookles Almanar vzw Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
Iedere woensdag Mabanji (computerklas) Jakoeboe vzw Dekenijstraat 8 8400 Oostende
Zondagen in november en december Soepbedeling in de dienstencentra Kinu Konga Batui Dienstencentra’s in Oostende

Copyright © FMDO All rights reserved.
Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
02/ 344 69 92

Feedback welkom:
johanna@fmdo.be
Bedankt aan:
alle FMDO-collega's,
alle FMDO-vrijwilligers,
alle FMDO-verenigingen,
alle lezers,
onze partnerorganisaties,
onze belangenvertegenwoordigers,
& onze subsidiegevers.