Copy
FMDO en haar lidverenigingen hebben de voorbije maanden niet stilgezeten!

FMDO-nieuws

Lidverenigingen ontmoeten uit andere regio’s?

Dat kon op 17 november in Oostende! Vrijwilligers uit verschillende provincies namen deel aan workshops over bv. erfgoed en over hoe meertaligheid een troef kan zijn voor je vereniging. We dachten samen ook na over de toekomst van FMDO. Nieuwe verenigingen werden dan weer geïntroduceerd in de vele tools die FMDO ter beschikking stelt van haar lidverenigingen. Afsluiten deden we met een debat waarbij verenigingen in gesprek gingen met onze coördinator Ivy Goutsmit, Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum en Lode Draelants, directeur van het Internationaal Comité.
 

100 jaar na WO I

Wist je dat er in de Westhoek slachtoffers van WO I uit de hele wereld begraven liggen? Zo ook heel wat Nepalezen die ingelijfd werden door het Britse leger via de toenmalige Indische kolonie.
Op 11 november legde de Nepalese vereniging Everest Nepali Society een bloemenkrans neer aan de Menenpoort tijdens een bezoek aan Ieper en Poperinge.
 

KRAC op de Geschenkenbeurs

Oxfam en KRAC (KortRijk aan Culturen) sloegen ook dit jaar de handen in elkaar. Op de Geschenkenbeurs op 8 december werden door de vrijwilligers verschillende workshops gegeven waaronder salsa, Afrikaanse hoofddoeken knopen, percussie, henna,...

Om de dag af te sluiten, verzorgden we een kleurrijke modeshow voor het aanwezige publiek. Prachtige kleuren uit vele verschillende landen sloten de dag mooi af.
 

Vazen voor mensenrechten

Op 10/12 was het de Dag van de mensenrechten. FMDO, VormingPlus, Amnesty International en Mozaïek lieten dit niet ongemerkt voorbij gaan. Zeven Kortrijkse verenigingen plaatsten elk een plant in een vaas, aangevuld met welk mensenrecht zij het belangrijkst vinden. De vazen kan je sinds 10/12 terugvinden op zeven locaties in Kortrijk (Stadhuis, Buda, Texture, Schouwburg, Mozaïek, de Zonnewijzer, Bibliotheek Kortrijk). Ze waren ook te bewonderen op de Fakkeltocht voor Mensenrechten op zaterdag 8/12.
Hopelijk hebben we veel mensen aangezet om stil te staan bij het belang van de verdediging van de mensenrechten.

FMDO bij Marcelline

Tromgeroffel! FMDO Oostende heeft nieuws! Sinds begin november hebben we een nieuwe ontmoetingsruimte in het voormalige brunchcafé Marcelline. Het is ideaal voor activiteiten zoals vormingen, filmavonden, workshops, etc.. Hierbij zijn niet enkel de verenigingen betrokken, maar ook nieuwe vrijwilligers zijn welkom. We organiseerden ondertussen al twee brainstormmomenten waar veel volk op af kwam.

Samen voor een duurzame toekomst

Op 25 november 2018 vond Ecopolis plaats, een dag voor iedereen die begaan is met een duurzame toekomst. Twee van onze lidverenigingen uit Brussel, Dar El Ward en Anders Migreren (Immigrez autrement), deelden hier hun interessante projecten. Dar El Ward vertelde meer over de totstandkoming van hun project over de productie van biologische couscous uit Marokko. Hun jongeren kwamen ook meer uitleg gegeven over het waterputten-project in Niger. Anders Migreren (Immigrez autrement) had het over microleningen aan vrouwen-projecten in Ivoorkust.

FMDO-projecten

Petje af voor onze Gezondheids-ambassadeurs      

Op zondag liep de evenaar even door Oostende. We kwamen samen in het cultuurcentrum De Grote Post om onze eerste afgestudeerde GEZONDHEIDSAMBASSADEURS te vieren. We genoten van een lekker ontbijt, keken vol verwondering naar de voorstelling 'Het is een ander jaar' van Marjan Meganck en Céline Broeckaert en konden daarna nog luisteren naar Marc Michils, directeur van Kom op tegen Kanker. Wat waren de ambassadeurs trots op hun diploma. En terecht! Wij zijn ook heel trots op hen!
 

Diverzen: infomoment Kortrijk

Vrijdag 7/12 konden we eindelijk beginnen met DiVerzen, een splinternieuw project rond pöezie en verhalen in alle talen. Onder begeleiding van dichter Bart Jacques vond het eerste infomoment plaats in Kortrijk. Wie zin heeft om deel te nemen aan de workshops en toonmoment vanaf januari, kan altijd inschrijven via xavier@fmdo.be
En houd je klaar in Oostende en Brussel want binnenkort wordt dit project ook daar uitgerold.

Oostende's got talent 

Op woensdag 14 november was het gezellig druk bij Marcelline tijdens het infomoment van het project 8400 Talenten. Kandidaat-vrijwilligers en organisaties uit de buurt leerden elkaar kennen tijdens een speeddate.
Vrijwilligers vertelden over hun talenten en interesses. KleinVerhaal, Huis van het kind, SociaalHuis Oostende, Jeugdhuis OHK, Kazou, TAZ en FMDO legden uit welke taken vrijwilligers opnemen in hun werking. Ondertussen zijn heel wat deelnemers van de avond al aan de slag als vrijwilliger!

Stel je vragen over onderwijs

Op ons eerste onderwijscafé in Oostende gaven onze onderwijsambassadeurs informatie aan ouders uit Oostende. Ouders met vragen over onderwijs konden terecht bij een onderwijsambassadeur die dezelfde taal spreekt.

De onderwijsambassadeurs konden de ouders gepaste hulp geven of doorverwijzen naar de juiste dienst, dankzij de vormingen die ze volgden bij FMDO.

 

Een workshop binnen en buiten

Waar moet ik op letten tijdens mijn wandeling? Wat zijn de verwachtingen van mijn luisteraars? 

Onze Brusselse gidsen van het project "Twee (t)huizen, één gids" kregen concrete tips en tricks mee van de gidsenorganisatie BrukselBinnenstebuiten in een tweedelige workshop.

Vervolgens gingen ze zelf aan de slag. Ze trotseerden de kou en zetten deze tips onmiddellijk om in de praktijk!

 

Ben je al eens op date geweest in de bib?

Op 24 november kwamen een veertigtal boekenliefhebbers naar de bibliotheek in Oostende om deel te nemen aan een speciale speeddate met onze boekenambassadeurs.

Tijdens een tête-à-tête van 5 minuten konden de deelnemers even met elkaar in gesprek gaan over hun favoriete boek. Een aangename kennismaking met veel leesplezier tot gevolg!
 

Kinderkunstendag

Wat een fantastische dag maakten wij mee bij Opera Vlaanderen! Onze lidverenigingen en andere interessante kunstenaars zorgden voor het programma tijdens de Kunstendag voor Kinderen. Bedankt aan alle enthousiaste vrijwilligers, ook die van lidverenigingen Amorika, Het Fluisterhuis, IetStof, De Verhalenwerf, Sound of Cultures Antwerp, Eshtaar Art vzw en Matongo vzw.
Bedankt aan de medewerkers van Opera Vlaanderen voor de mooie samenwerking in het kader van het project Color cultuur.

Compagnons: met de talenten aan de slag

Compagnons slaat een nieuwe weg in. Het buddyproject heeft zoveel talenten in eigen rangen  dat we niet anders kunnen dan hiermee aan de slag gaan! Op Café Compagnons van november, konden al heel veel nieuwkomers hun talenten uitwisselen door met mensen te praten die gemeenschappelijke interesses hebben. Vanaf nu geven we de nieuwkomers ook de kans om die talenten te laten zien aan een ruimer publiek. Ook de praatcafés zullen vanaf 2019 meer gericht zijn op ontmoeting en het tonen van talenten, wordt dus vervolgd...

Nieuws van de lidverenigingen

Illegale migratie, wat drijft mensen?

Veel Afrikanen maken een levensgevaarlijke tocht mee wanneer ze migreren naar  Europa. Wat trekt hen aan in Europa en wat duwt hen weg van Afrika?

Dit ingewikkeld thema werd uitgebreid besproken tijdens de conferentie van lidvereniging LUCPD.

Mexicaans poppentheater

Zowel de Brugse lidvereniging Voz Latina als de Oostendse dames van Latinacion nodigden het poppentheater ‘Teatro Que Late’ uit. Dit theaterstuk voor kinderen blies nieuw leven in de oude legendes over de stad Mexico en dompelde je onder in verschillende Latijns-Amerikaanse tradities. De kinderen konden ook zelf aan de slag met het maken van hun eigen poppen.

NIEUW: For Peace

Ken je de Irakese liefdadigheidsorganisatie ‘For Peace’ al? Vrede, solidariteit en steun zijn de centrale begrippen van deze nieuwe lidvereniging uit Antwerpen. Via sociaal-culturele activiteiten willen ze namelijk vredesboodschappen verspreiden in verschillende gemeenschappen. Daarnaast willen ze ook vluchtelingencentra bezoeken, solidariteitsactiviteiten organiseren en steun verlenen aan slachtoffers van geweld.
 

Samen op het veld

Zaterdag 24 november organiseerde lidvereniging Multi Mondo vzw samen met FC Compagnons, de Compagnons Cup in sportcentrum Koninklijke stallingen. Meer dan 44 voetballers met verschillende nationaliteiten waren aanwezig. Ondanks de competitieve sfeer tussen de mannen, werd er toch ook veel gelachen.
 

Een (h)echte verbinding tussen generaties

Van een bijzondere ontmoeting gesproken! Vereniging SABRIN ging in gesprek met de Vlaamse senioren van het dienstencentrum Kronenburg over de (huwelijks)tradities in Marokko. Deze interessante uitwisseling werd met veel enthousiasme en aandacht onthaald. De namiddag eindigde met een lekker tasje traditionele thee en pannenkoeken.
 

NIEUW: Sudanese Belgium Solidarity            

Sudanese Belgium Solidarity is een nieuwe Oostendse lidvereniging met roots in Soedan. De vrijwilligers willen via verschillende activiteiten zoals workshops en infosessies, hun cultuur delen met anderen. Ook verbindend werken vinden ze heel belangrijk. Ze hopen via de vereniging meer te participeren in en op de hoogte te zijn van wat leeft in Oostende.

 

Oproepen

Jij als spelbegeleider tegen racisme? 

Ben je vrij op donderdag 7 maart 2019? Ga jij de strijd aan tegen racisme? Kom je graag in contact met mensen? Sta je graag voor een groep? Dan ben jij misschien wel de persoon die we zoeken!
 
We zoeken enthousiaste vrijwilligers voor de begeleiding van ons educatief bordspel ‘Same Same’. Same Same is een educatief bordspel dat wil laten zien wat racisme en discriminatie betekent voor diegenen die hiervan het slachtoffer zijn geweest. Jullie staan er uiteraard niet alleen voor. Op donderdag 7 maart 2019 organiseert FMDO, in samenwerking met School zonder Racisme een vorming tot spelbegeleider in Brussel!
 
Ben je geïnteresseerd? Super! Stuur snel een mailtje naar samesame@fmdo.be

GEZOCHT in Brugge:
Onderwijsambassadeurs

Het project onderwijsambassadeurs is in Brugge goed van start gegaan! We zijn nog op zoek naar kandidaat-onderwijsambassadeurs die vanaf februari 2019 zin hebben om vormingen rond onderwijs en opvoeding te volgen bij FMDO.

Interesse? Neem snel contact op of kom naar de voorstelling van ons project in aanwezigheid van de burgemeester en de pers. Dit gaat door op woensdag 16 januari om 18 uur in de Vrijwilligerscentrale (Kraanplein 6, 8000 Brugge). Er wordt kinderanimatie voorzien!
 
Neem contact op met of schrijf je in via alexandra@fmdo.be met vermelding van het aantal personen en kinderen. Tot dan!

 

Activiteitenkalender

 
Datum Activiteit Vereniging Locatie
10-12-2018
t.e.m.
31-12-2018
Vazen voor Mensenrechten
(7 locaties)
De Belgische Troost vzw, TYSEA vzw, Red Global MX, Level Up, NAREK, OpenDeur vzw Budascoop, Stadhuis Kortrijk, Schouwburg, Texture, Mozaiek, de Zonnewijzer, Bibliotheek Kortrijk
11-12-2018 Lunch je wijs met Merhaba Merhaba vzw CC De Grote Post zaal Dactylo,
Hendrik Serruyslaan 18a,
8400 Oostende
11-12-18
14-12-18
29-01-2019
31-01-2019
01-02-2019
05-0-2019
 
Fietslessen voor vrouwen Spina Bifida Provélo,
Londenstraat 15,
1050 Brussel
12-12-2018
 
 
Werkatelier subsidies Brugge FMDO FMDO Brugge,
Stalijzerstraat 19,
8000 Brugge
13-12-2018 Infosessie: kleurrijk gezond - gezonde (op)voeding bij kinderen Het Meervoud Zaal Vacamber,
Kerkstraat 77,
1082
Sint-Agatha-Berchem
13-12-2018
 
Bezoek aan het Belvue museum FEZA vzw Voglerstraat 38,
1030 Schaarbeek
13-12-2018 Brei-atelier: speciale editie: kaarsen versieren voor kerst MICV Maison Dailly,
Daillylaan 208,
1030 Schaarbeek
14-12-2018
9u-12u
Vorming
Inleefparcours ‘Budgethuis’
Compagnons Budgethuis,
Duivenhokstraat 84,
8400 Oostende
14-12-2018
13u30
Twee (t)huizen, één gids. Wandeling door Brussel en Anderlecht Amalbelgika Anderlechtsepoort,
1000 Brussel
14-12-2018
18u
Bedankingsmoment
vrijwilligers Color Cultuur tijdens TAZ 18
FMDO
 
Marcelline,
Weeshuisstraat 1,
8400 Oostende
14-12-2018
20u
Eindejaarsfeest
CAAJE
CAAJE OC Marke,
Hellestraat 6,
8520 Marke
14-12-2018 Workshop: een wandeling opzetten in het museum FMDO - twee (t)huizen één gids goes BELvue Museum voor Schone kunsten,
Regentschapsstraat 3,
1000 Brussel
15-12-2018 Kinderconcert TCC Brussel Gheudestraat,
 1070 Anderlecht
15-12-2018 Kerstdrink Het Dorp Daillyplein,
1030 Schaarbeek
16-12-2018
13u-19u
Market Winter’t IetStof vzw IetStof,
Krugerstraat 232,
2660 Hoboken
16-12-2018 Ontmoeting met ontbijt voor FEZA en buurtbewoners FEZA vzw Voglerstraat 38,
 1030 Schaarbeek
17-12-2018 tot
21-12-2018
Audiovisueel sensibilisatie-project Green Hope Somalia Verheydenstraat 24,
1070 Anderlecht
18-12-2018
14u30
Conflict matters in art & culture Kif Kif Seminarieruimte UA,
Lange Sint-Annastraat 7,
2000 Antwerpen
19-12-2018
14u
Thuis in Kortrijk :
Oxfam Wereldwinkel
OpenDeur vzw Oxfam Wereldwinkel,
Groeningelaan 12,
8500 Kortrijk
19-12-2018
18u
Cultureel panelgesprek:
Color Cultuur, Cultuurcentrum Brugge en Diversiteitsdienst. 
FMDO FMDO Brugge,
Stalijzerstraat 19,
8000 Brugge
20-12-2018 Yoga Het Meervoud GC DeKroon,
Jean Baptiste Vandendrieschstraat 19,
1082 Sint-Agatha-Berchem
20-12-2018
19u
Taalcafé OpenDeur vzw Staminee Boulevard,
Groeningelaan 15,
8500 Kortrijk
21-12-2018
13u30
 
Oefensessie voorlezen
 
FMDO Bibliotheek Oostende
21-12-2018 Slotfeest voor jaarwerking FEZA vzw Voglerstraat 38,
1030 Schaarbeek
22-12-2018 Culturele avond HIwar Vaartkapoen,
Schoolstraat 76,
1080 Sint-Jans-Molenbeek
29-12-2018 Multiculturele literaire avond AFIIP Zonnelied,
Begijnenstraat 54,
1080 Molenbeek
31-12-2018 Laat ons wakker worden: Dr. Naima Benyaich aan het woord voor een 100% vrouwelijk publiek. Dar el ward Poincarélaan 47,
1070 Anderlecht
31-12-2018
18u
Cultureel Nieuwjaarsfeest Tibetaans Cultureel Centrum Zaal ‘t Bosjoenk, Zinnialaan 1,
 8400 Oostende
05-01-2019
11u00
Verhalen in alle talen FMDO Bibliotheek Oostende
05-01-2019
17u
Berbers nieuwjaar: Yennayer 2969 Timlilit Fruitstraat 73,
1070 Brussel
09-01-2019
19u
Taalcafé III OpenDeur vzw Eetcafé Habesha,
Doorniksewijk 44,
8500 Kortrijk
12-01-2019
14u
Een Kopje Boek OpenDeur vzw Bibliotheek Kortrijk,
Leiestraat 26,
8500 Kortrijk
16-01-2019
18u00
Info-avond Onderwijs
ambassadeurs Brugge
FMDO Vrijwilligerscentrale, Kraanplein 6,
8000 Brugge
18-01-2019
13u30
Oefensessie voorlezen FMDO Marcelline,
Weeshuisstraat 1,
8400 Oostende
26-01-2019 Theaterstuk FAA atmanifalek@gmail.com
05-02-2019 Nieuwjaarsreceptie West-Vlaanderen FMDO CC De Grote Post,
Hendrik Serruyslaan 18a,
8400 Oostende
09-02-2019 Tibetaans nieuwjaar Traditioneel Cultureel Centrum Effetazaal,
Polderstraat 76,
8310 Sint-Kruis
09-02-2019
11u00
Verhalen in alle talen FMDO Bibliotheek Oostende
15-02-2019 Oefensessie voorlezen FMDO FMDO bij Marcelline,
Weeshuisstraat 1,
8400 Oostende
23-02-2019 Culturele uitwisseling Bawasa Vzw Fédération Royale des Associations des Sourds de Bruxelles, Saksen-Coburgstraat 38,
1210 Sint-Joost-ten-Node
23-02-2019 Reis door een literaire wereld [ Bewogen/ Intraliteratour] AFIIP, Assada, Al Madina, MICV, Siempre, Partage en Couleurs, Ma Vie en Main, FMDO www.scan4diversity.be
Elke weekdag Burgerschaps Athelier FEZA vzw Voglerstraat 38,
 1030 Schaarbeek
Elke maandag en vrijdag
9u-12u
Sociale Permanentie

 
FEZA vzw Voglerstraat 38,
 1030 Schaarbeek
Elke maandag
11u-16u
Ontmoeting voor senioren Firefec Bandundu vzw Luikstraat 66,
1090 Vorst
Elke maandag
13u30-14u30
Niet in vakantieweken
Yoga lessen FEZA vzw Voglerstraat 38,
 1030 Schaarbeek
Elke maandag
13u30-15u30
Gesprekstafels Vrouwenklap FMDO Marcelline,
Weeshuisstraat 1,
8400 Oostende
Elke maandag
14u
Arabische les voor vrouwen Hadjats club
Dar el ward
Stephensonplein 79,
1030 Schaarbeek
Elke maandag
20u30
Training FC Compagnons Compagnons Pycke de Ten,
Aerdelaan 47,
8400 Oostende
Elke dinsdag Ontmoeting tussen senioren met diverse afkomst
 
FEDDA vzw Het Anker,
Marcqstraat 25,
1000 Brussel
Elke dinsdagavond Dansles: Hiphop en hedendaagse afrodans Zassii Vzw GC Ten Weyngaert, Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke woensdag
en zaterdag
Dansles Partage en Couleurs vzw Biestebroek,
Veeweydestraat 90,
1070 Anderlecht
Elke woensdagmiddag Dansles: Hiphop en hedendaagse afrodans Zassii Vzw Ten Weyngaert, Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke woensdag 14u-16u Taalstimulering voor kleuters Het Meervoud
Mes Tissages
Het Meervoud,
Egide Winteroystraat 34,
1082 Sint-Agatha-Berchem
Elke woensdag
14u
Ontmoeting met debat Hadjats club
Dar el ward
Stephensonplein 79,
1030 Schaarbeek
Elke woensdag
15u-17u
Nederlandstalige gesprekstafels Syrië met liefde Antenne,
Torhoutsesteenweg 291,
8400 Oostende
Elke donderdag
9u30-12u30
Behalve: laatste donderdag van de maand
Pique-aille- brei-ateliers voor vrouwen MICV vzw Daillylaan 208,
1030 Schaarbeek
Elke donderdag
14u-16u
Wekelijkse bijeenkomst Ardaps vzw GC Heembeek,
Mutsaard  Frans Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
Elke vrijdag
10u30
sociaal secretariaat Jades vzw FMDO Brussel,
Sainctelettesquare 19,
1000 Brussel
Elke vrijdag en zondag Ontmoetingen tussen vrouwen Partage en Couleurs vzw Inschrijven verplicht:
partageencouleurs@live.be
Elke vrijdag
18u
Repetitie koor Matondo Meer info:
cecile.cappellen@skynet.be
Elke zaterdag Actieve vorming ouders en kinderen Assada Vzw Van Volxemlaan 391,
1190 Vorst
Elke zaterdag
10u-12u
Handi-percussie workshop Matissa vzw Schietbaanstraat 14,
1060 Sint-Gillis
Elke zaterdag
10u-12u
Russische taalles voor kinderen MIR OC De Boeie,
Kerkstraat 35,
8400 Oostende
Elke zaterdag
10u-12u
Armeense taalles voor kinderen Aragats OC De Blomme,
Chrysantenstraat 30,
8400 Oostende
Elke zaterdag 10u-13u Arabische taalles voor kinderen Syrië met liefde De Takel Don Bosco, Elisabethlaan 221,
8400 Oostende
Elke zaterdag
13u30
Kinderatelier Ludo Latino : muziek en kunst in het Spaans  3 tot 7 jaar Amorika ’t Werkhuys,
Zegelstraat 13,
2140 Antwerpen
Elke zaterdag
12u-14u
Beweeg je lichaam
(voor jongeren)
Matissa vzw Metaalstraat 40,
1060 St-Gillis
Elke zaterdag
12u30-15u30
Nepalese taalles Nepali Samudaya Oostende FMDO Oostende,
Kannunik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
Elke zaterdag
13u30
Kinderatelier Ludo Latino: Lezen en schrijven in het Spaans 8 tot 12 jaar Amorika ’t Werkhuys,
Zegelstraat 13,
2140 Antwerpen
Elke zondag
10u-14u
Somalische taalles Maandeeq OC De Boeie,
Kerkstraat 35,
8400 Oostende
Elke zondag
10u-13u
Tibetaanse taalles Tibetaans Cultureel Centrum OC De Boeie,
Kerkstraat 35,
8400 Oostende
Elke zondag
10u-12u
12u-14u
Arabische taalles voor kinderen Kolona Maan OC De Boeie,
Kerkstraat 35,
8400 Oostende
Elke zondag
11u
Nepalese taalklas Nepali Language and Culture Classes 't Werkhuys,
Zegelstraat 13,
2140 Antwerpen
Elke zondag
12u
Nepalese dansklas Nepali Language and Culture Classes 't Werkhuys,
Zegelstraat 13,
2140 Antwerpen
Elke zondag
18u00-20u00
Zwemmen voor vrouwen: zwemlessen + vrij zwemmen Dar el ward
Hadjats Club
Zwembad Neptunium,
Jeruzalemstraat 56,
1030 Schaarbeek
Doorlopend Sociaal secretariaat Saving Lives Union Vzw Meer info: savinglivesunion@gmail.com
 
Copyright © 2018 FMDO, All rights reserved.
FMDO
Sainctelettesquare 19,
1000 Brussel
02 344 69 92

Feedback welkom: 
johanna@fmdo.be

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Stuur dan naar johanna@fmdo.be
Bedankt aan:
alle FMDO-collega's,
alle FMDO-vrijwilligers,
alle FMDO-verenigingen,
alle lezers,
onze partnerorganisaties, 
onze belangevertegenwoordigersThis email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
FMDO · Bondgenotenstraat 52 · Vorst 1190 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp