Copy
FMDO, diversiteit verenigd!

FMDO-nieuws

Twee (T)huizen, 1 Gids nu ook in Brugge!

Naar aanleiding van de Erfgoeddag 2015 en de tentoonstelling Namaste Brugge werkte FMDO een nieuwe wandeling uit in Brugge volgens het concept van Twee (T)huizen, 1 Gids.

Jyoti Ghising uit Nepal vertelt over haar geboortestad Kathmandu aan de hand van diverse plekjes in Brugge.

Deze wandeling is vanaf nu te boeken voor groepen van max. 15 personen.

Vrouwenfeest in Antwerpen

Samen met IC, VOEM, AIF+ en IVCA organiseerde FMDO op 8 maart een groots vrouwenfeest met als thema ‘Be proud, be beautiful’. ’s Ochtends werd een ontbijt en TED X georganiseerd waarop 6 sterke vrouwen het woord namen. In de namiddag konden vrouwen deelnemen aan verschillende ontspannende workshops en genieten van verschillende dansoptredens.

Hart boven hard

FMDO liep mee in de zeer natte maar feestelijke parade van Hart boven Hard.
We kozen ervoor om samen met de andere organisaties van Oostende volop te gaan voor het thema diversiteit. De parade werd de week vooraf creatief voorbereid door een workshop maskers maken bij klein verhaal vzw. De boeiende ontmoetingen en zien hoe mensen niet opgeven ondanks het gure weer, gaven ons moed.
Bedankt aan de aanwezigen en volgende keer voorzien we voor iedereen een regenponcho!
 

Tentoonstelling Namaste in Brugge

FMDO werkte de voorbije maanden samen met Bruggemuseum aan de tentoonstelling Namaste Brugge n.a.v. Snapshot 2015. Fotografe Bieke Depoorter maakte een intiem portret van de Nepalese Bruggelingen en hun tradities. In het museum geven de twee Nepalese verenigingen van Brugge een impressie van hun rijke tradities en erfgoed. 
 

Talen ons gedacht!

Op 6 maart bezochten enkele vrijwilligers en verenigingen van FMDO de tentoonstelling Talen ons gedacht in het Kaaitheater in Brussel. Deze tentoonstelling van Foyer vzw laat anderstalige ouders stilstaan bij hun eigen meertaligheid en het opvoeden van hun kinderen in meerdere talen. Het werd een zeer leerrijke en boeiende middag.
 

Proeven van cultuur in de Grote Post

Ook tijdens de paasvakantie zat FMDO niet stil want we gingen met onze achterban naar 2 voorstellingen in de grote Post in Oostende. Zo gingen we met moeders en kinderen naar de voorstelling ‘Kleur’ waar er gedanst, gerold en gedraaid werd in verschillende kleuren verf. We gingen ook met een aantal van onze vrijwilligers en de Palestijnse achterban van Witte rozen vzw naar de Palestijnse dansvoorstelling Badke en dit was adembenemend. De Palestijnse mensen waren zo blij om te kunnen genieten van hun cultuur en dit op een Oostends podium.
 

Gepubliceerd! De bundel ontwikkelings-
samenwerking

Heel wat FMDO-lidverenigingen doen naast hun sociaal-culturele activiteiten in Vlaanderen ook nog aan ontwikkelingssamenwerking. Vaak zijn dit projecten in het land van herkomst. Daarom heeft FMDO een handleiding ontwikkeld voor verenigingen die kleinschalige projecten willen uitvoeren in het zuiden. Deze gids is gratis voor FMDO-lidverenigingen en kan door anderen besteld worden voor 8 euro.

Vrouwen ontmoeten vrouwen in Oostende

Wat een succes was de vrouwendag in Oostende! Meer dan 200 vrouwen ontmoetten elkaar tijdens  leuke workshops. We slaagden erin om met de verschillende partners een heel diverse groep dames samen te brengen. Dit concept smaakt naar meer en op 11 november staat er alvast een ontbijt gepland om de dames opnieuw met elkaar in contact te brengen.

Koffie laat culturen smaken

Door de samenwerking met Vebes werd onze achterban een middag ondergedompeld in de wereld van slechtziende en blinde mensen. Zo leerden we bv. over de blinde geleide hond. Ook de culturele diversiteit van onze achterban kwam aan bod. Zo werden Afghaanse en Marokkaanse kledij besproken, gaf mama Cécile een uiteenzetting over Kongo en nam Witte rozen vzw de deelnemers mee naar de Arabische wereld.
 

Film Roots & Wings

De afgelopen maanden organiseerde Merhaba vzw in verschillende steden een voorstelling van de documentaire Roots & Wings. Deze documentaire gaat over de dromen, maar ook de moeilijkheden waarmee personen met een migratieachtergrond die ook holebi zijn, geconfronteerd worden. Het werden keer op keer pakkende avonden met oprechte getuigenissen en een divers maar geïnteresseerd publiek!
 

Regionale stuurgroep Kortrijk

Op 30 maart hielden we de eerste Kortrijkse regionale stuurgroep. Samen met vijf gemotiveerde lidverenigingen bespraken we de situatie in Kortrijk en de lokale werking van FMDO. Deze groep uitte ook de wens om in de toekomst nog meer onderling samen te werken. Er staan Kortrijk dus ongetwijfeld nog veel leuke activiteiten en projecten te wachten!

"Bureaus gesloten want wij zijn op teamdag"

Dit was het bericht dat je op 3 april kreeg als je contact met ons opnam. Wij genoten namelijk van de teamdag. Bij FMDO is het een traditie dat jaarlijks 2 collega’s dit organiseren en dat de andere collega’s niet weten wat er te gebeuren valt. Deze keer organiseerden Lisa en Naima een superleuk programma dat ons eens te meer deed beseffen wat een geluk we hebben met ons fantastisch team.

En we hebben er een teamlid bij, want Ikram Ziani doet tijdens de maand mei stage bij FMDO in Brussel.
Welkom Ikram!
 

FMDO-projecten

Vrouwenklap

Het was druk voor Vrouwenklap! 2 weken op rij gingen een aantal vrouwen boetseren en schilderen, samen met mensen met een beperking. In de vakantie bezochten een aantal mama’s met de kleinsten CC De Grote Post voor de dansvoorstelling Kleur en we bezochten met z’n allen de jeugddienst. De zon was er steeds bij en we kijken uit naar het eindfeest!
 

Scan4diversity

De website van Scan4Diversity is in volle ontwikkeling, hiervoor werken Design21 en Uit in Vlaanderen samen. De website maakt deel uit van een strategie van zelfpromotie voor de activiteiten van alle zelforganisaties. Het blijft enkel niet bij een website, eind mei starten de eerste vormingen over o.a. het gebruik van sociale media ter promotie van de activiteiten van de achterban. In de volgende nieuwsbrief lees je beslist meer over de promotie van de website en zo ook het culturele aanbod van de zelforganisaties.

Work Up Mechelen

Tijani is actief in het Work Up project in Mechelen. Dit jaar is er een sterke focus op jongerenwerkloosheid en daarom werkt Tijani sinds kort samen met Jam vzw in Mechelen. Jam vzw organiseert vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren. Tijani houdt er zitdagen en leidt zo jongeren toe naar werk. Ook bij ABVV in Mechelen is er een zitdag bijgekomen op woensdag. 
 

Ouders zonder Grenzen

Het project Ouders zonder Grenzen leidde ouders op tot meertalige voorlezers.
In de bib van Oostende lazen we ondertussen verhalen voor in het Arabisch, Russisch, Dari en Lingala.
Kinderen en ouders konden ook deelnemen aan een workshop over verschillende geschriften. De komende maanden lezen we nog voor in het Albanees, Servisch en Spaans.

Nieuwe lidverenigingen

Latinación

Afgelopen maand klopte een groep enthousiaste dames, uit Latijns-Amerika, aan bij FMDO Oostende. Latinacion is een nieuwe vereniging vol leuke en originele ideeën. Ze zullen binnenkort te zien zijn op heel wat FMDO-activiteiten en evenementen in Oostende. Wij wensen hen heel veel succes en alvast welkom bij FMDO!

La Konko

La Konko is de Oostendse afdeling van Flandra Esperanto Ligo vzw. La Konko brengt in Oostende mensen samen van over de hele wereld en ze werken vooral rond taal. Esperanto speelt hierbij een belangrijke rol. Ken jij de Esperanto-taal nog niet of je wil er meer over weten?
Op 18 juli organiseert deze vereniging een groot wijkfeest in Oostende en je bent zeker welkom!
 


SV-CIBO vzw

SV-CIBO vzw staat voor Somalische vereniging cultuur en integratie vzw. Deze Oostendse vereniging probeert niet enkel te scoren op het voetbalveld maar ook op het sociaal-cultureel veld. Zij gaan geen uitdagingen uit de weg om de verschillende gemeenschappen samen te brengen. Hun eerste grote activiteit staat gepland op 13 juni in de Boeie en is een debatavond rond het thema vrouwenbesnijdenis.
 

Ladder'op vzw

In Brussel worden de rangen versterkt door Ladder’op vzw. Deze Brusselse jongeren geloven in de multiculturele samenleving en willen helpen de onderwijskansen van kinderen met een migratieachtergrond te verbeteren.

Wil je een handje helpen of gewoon meer erover weten? Klik dan hier!

Tibetaans Cultuur Centrum

In maart kwamen we bij FMDO Oostende in contact met een nieuwe Tibetaanse organisatie. Opvallend was dat deze Tibetaanse organisatie al vele jaren actief was in Oostende, maar nog niet gekend was bij een ruimer publiek. Iedere zondag organiseren ze Tibetaanse taal- en cultuurlessen. Daarnaast organiseren ze tal van sociaal-culturele ontmoetingsmomenten.

Saving Lives Union

De vrijwilligers van Savings Lives Union zetten zich in om nieuwkomers die een nieuwe taal leren, mondiger te maken. Het middel dat ze hiervoor gebruiken zijn spelen. Wist je dat ze ervan dromen om samen een gezelschapsspel te ontwikkelen! Naast acties in Brussel, is Saving Lives Union ook actief in sociale projecten in verschillende Afrikaanse landen.
 

Nieuws van de FMDO-lidverenigingen

Nepalees nieuwjaar

1 van de voordelen om bij FMDO te werken is dat de medewerkers de kans krijgen om meerdere keren op een jaar nieuwjaar te vieren. Zo genoten we  op maandag 13 april van een heerlijke Nepalese maaltijd en verschillende optredens tijdens de viering van het Nepalese nieuwjaar door de vereniging Nepali Samudaya Oostende. Het is slechts een maand geleden maar door de verschrikkelijke ramp in Nepal is de feestvreugde nu jammer genoeg opgeborgen.
 

Kinderfeest An-nour

Op 7 maart organiseerde de vereniging An-Nour een feest voor kinderen en vrouwen in Menen. Het werd een gezellige namiddag waarop clowns natuurlijk niet mochten ontbreken. Deze vereniging met voornamelijk leden van Marokkaanse origine start in september ook met Arabische lessen voor kinderen. Neem zeker contact op met FMDO indien je meer informatie wenst!

Voz Latina viert Erfgoeddag in Brugge

Voz Latina verenigt Latijns-Amerikanen in Brugge. Naar aanleiding van het erfgoedweekend maakten zij de fototentoonstelling "When two worlds come together". Aan de hand van een 15-tal foto's belicht Voz Latina gevolgen van Latijns-Amerikaanse migratie naar België. Daarnaast organiseerde de vereniging ook nog een workshop piñata.

Was je er dit weekend niet bij? Niet getreurd want hier is al een voorsmaakje.

Witte rozen vzw blijft ervoor gaan!

Witte rozen vzw is een heel actieve organisatie in Oostende voor vrouwen en kinderen. De voorzitster Nesrin is onvermoeibaar en gaat continu voor nieuwe projecten en activiteiten die ze ook succesvol uitvoert. Zo startte ze recent met twee nieuwe uitdagingen: naailessen voor dames en Nederlandse taaltafels. Nu wacht Witte rozen vzw in spanning op de goedkeuring voor hun project rond opvoeding en wij duimen vanuit FMDO volop mee.

MICV op het carnaval

De grootste carnavalstoet in Brussel trok op zaterdag 16 maart door de straten van Schaarbeek. Dertig praalwagens van 30 verschillende verenigingen maakten er een kleurrijk gebeuren van. Naast verschillende traditionele groepen was de multiculturele vereniging MICV ook vertegenwoordigd. Het werd een groot volksfeest en volgens de leden van MICV zeker voor herhaling vatbaar!

Soedanees - Marokkaans vrouwenfeest

Op 28 maart organiseerden de vereniging Essafae en de Soedanese Vereniging van Antwerpen een Marokkaans-Soedanees Vrouwenfeest. ’s Middags stond er Soedanese en Marokkaanse folklore op het programma, gevolgd door een maaltijd en ’s avonds werd er een lezing verzorgd over de evoluerende positie van de vrouw in de maatschappij. Het was een fijne dag voor jong en oud!

Kagandahan reist rond de wereld

Woensdag 25 maart ging Kagandahan de creatieve tour op. In kader van het project ‘Kagandahan reist rond de wereld’ werden alle kinderen en mama’s uitgenodigd om te leren schilderen op glas volgens de Iranese cultuur.

Samen met Fahimeh werden glazen versierd en geschilderd. Er bleek heel wat talent te zijn in de groep en het was een kleurrijk resultaat!

Smaakavonden

De smaakavonden van de vzw Club vrienden van Congo zijn ondertussen reeds traditie geworden in Kortrijk en omstreken. Elk jaar tijdens de maand april nodigen Robert Itoko en zijn vrouw op vrijdag, zaterdag en zondag iedereen die wil uit voor een lekkere Congolese maaltijd. De winst gaat integraal naar de projecten van de vzw in Congo. Zowel het gezelschap als het lekkere eten was zeer geslaagd!

Debat over integratie en participatie

De vereniging Sabrin organiseerde op 7 maart een politiek debat  in Antwerpen. Ze konden daarvoor op de medewerking van enkele politici rekenen. Nahima Lanjri, Yasmine Kherbache en Ikrame Kastit praatten met moderator Youssef Kobo over de problematiek en opportuniteiten m.b.t. de integratie en participatie aan de maatschappij. De avond werd afgesloten met een kleine receptie.

Nog meer nieuwjaar

Ook de Afghaanse verenigingen Mama Oostende en Ariana vierden nieuwjaar in de maand maart. Mama Oostende bestaat al vele jaren en het is opvallend om te zien hoe de groep dames die ze bereiken, telkens groter en divers wordt. Ariana is in 2015 met veel enthousiasme een nieuwe weg ingeslagen onder toeziend oog van de nieuwe voorzitster Mila. Dikke pluim voor beide organisaties.

Bal masqué

Op 18 april organiseerde Bawasa vzw een 2de bal masqué in het Vlaams-Afrikaans huis Kuumba. Op het programma stond een modeshow, een heerlijke maaltijd bereid door Princesse Mansia M’Bila en een Afrikaanse muziekshow. Tijdens de avond werd ook de 'reine ngunge' gekozen door het enthousiaste publiek. De opbrengst van de avond gaat integraal naar een project met dove jongeren in Congo.

Buurtwedstrijd ‘PICTURE 2060’

De voorbije twee jaar werkte de Surinaamse vereniging SUDISOBE vzw samen met verschillende partners aan de buurtwedstrijd ‘PICTURE 2060’. Dit is een fotowedstrijd die een originele blik wil werpen op het leven in de buurt.

Er werden in totaal een 90-tal foto’s ingezonden die op 25 april aan het publiek werden getoond tijdens een feestelijke brunch in het Oude Badhuis.
 

Viering 1 jaar Gün Günna

De vereniging Gün Günna bestaat 1 jaar en dat werd de 1ste mei uitgebreid gevierd in de Vaartkapoen te Molenbeek. Op het programma stond onder meer een modeshow, enkele muziekoptredens, een Afrikaanse maaltijd en een dansavond. Gedurende de avond werd er ook meer uitleg gegeven over de verschillende projecten die Gün Günna ondersteunt. Proficiat Gün Günna!

10 jaar Ardaps

"10 jaar, voor sommigen is het kort maar voor ons is het lang." Zo begon de speech van voorzitster Ernestine Mula Kakiba zaterdag 25 april in GC Heembeek Mutsaard. Al 10 jaar is Ardaps vzw bezig met het omkaderen van senioren en het organiseren van voedselbedelingen. Hoog tijd dus om de eigen werking in de kijker te zetten. Bedankt aan alle aanwezigen en zeker ook aan de vrijwilligers van andere FMDO-lidverenigingen die erbij waren, getuige de foto.

Infosessie Ebola

De Sense Center vzw organiseerde in maart de informatieve sessie ‘Ebola & preventieve maatregelen’ voor leden van de Afrikaanse gemeenschap en reizigers naar risicogebieden.

Dr. Clerinx, verbonden aan de het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, gaf het publiek uitgebreid uitleg over deze ziekte, die helaas nog steeds slachtoffers maakt, en beantwoordde hun vragen.
 

Teda op het carnaval

De Russische dansvereniging Teda uit Menen werd door de stad gevraagd om deel te nemen aan de carnavalsstoet. De ouders en kinderen van de dansgroep waren direct razend enthousiast. In Rusland kennen ze carnaval namelijk alleen van televisie. Gooien met confetti, veel snoep vangen, zich verkleden, ze hebben zich geamuseerd. Volgend jaar opnieuw!

Tibet in de Koningin der badsteden

Dankzij projectsubsidies van de stad Oostende kon de vereniging Zachu Solidarity Community Oostende Tibet bekend maken in Oostende. Dit deden ze met verve in samenwerking met vormingplus en FMDO. Er gingen een 6-tal vormingen door gaande van Tibetaanse dans, mandala tekenen tot Tibetaans koken. Het ganse traject wordt nu afgesloten met een eindevenement dat doorgaat op 16 mei.

Kira, de kleine kindsoldaat

De dansers, zangers en acteurs van Partage en Couleurs namen de aanwezigen op 12 april in Zellik mee op het avontuur van Kira, de kleine soldaat. Het werd een zeer mooi spektakel met een mix van hip-hop, tekst, muziek en Afrikaanse dans. De avond werd afgesloten met een free podium. Elk jaar opnieuw bewijst Partage en Couleurs weer hoeveel talent er aanwezig is onder hun jongeren!

Ouderdag NLCC

De vereniging NLCC organiseerde samen met de vereniging ENAA Dance School op 20 april een Ouderdag in Antwerpen. Er werd lang gerepeteerd voor deze speciale dag voor de ouders van de kindjes die tijdens het jaar naar de danslessen komen. Samen met een 60-tal kinderen bezorgden ze de ouders een fijne namiddag met traditionele dansoptredens. Na afloop kregen de deelnemertjes een leuke verrassing.

Het verband tussen uitsluiting en radicalisering

Weg met discriminatie, dat is het thema waar Almanar vzw in 2015 op focust. Met de steun van het Federaal Impulsfonds organiseren ze maandelijkse vormingen in Vorst. Op 27 april bespraken ze het verband tussen uitsluiting en participatie. De deelnemers luisterden naar een spreker maar analyseerden ook in groep een artikel en gingen in dialoog hierover met elkaar.

Erfgoeddag Brugge

In het weekend van 25 en 26 april was het Erfgoeddag in Brugge. Verschillende lidverenigingen organiseerden een activiteit in de gebouwen van VormingPlus. Het Congolees centrum verraste de bezoekers op het einde van het weekend met een Congolees verteltheater. Orphan's Castle Kaspoya bereidde tijdens een Keniaanse workshop de hapjes voor dit slotevenement.

De Berberse lente

Elk jaar vraagt Timlilit vzw aandacht voor de Berberse lente. Ditmaal nam Omar Diab de aanwezigen mee terug in te tijd. De gasten die zelfs vanuit Frankrijk hier naartoe kwamen, konden ook genieten van Berberse gateau en dranken. Boussad en zijn muzikanten zorgden voor muziekale animatie. Meer weten over de vereniging? Je kan ze op 5 en 6 juni aan het Europees Parlement vinden. Ze laten je er kennis maken met de Kabyl cultuur.
 

Samen in de bres voor Nepal

FMDO overkoepelt een heel aantal Nepalese verenigingen in Oostende, Brugge en Antwerpen. Na de verschrikkelijke ramp schoten de verenigingen in actie en organiseerden ze in recordtempo een heel aantal acties in samenwerking met FMDO vzw en andere partners gaande van een bloemenverkoop, wake, benefietavond,.. Alle acties zijn te vinden in de activiteitenkalender en hieronder zie je alvast de uitnodiging voor het benefiet in Oostende op 14 mei.

We willen toch nog eens een oproep doen naar onze ruime achterban en partners om mee in de bres te springen voor Nepal en de Nepalese verenigingen mee te ondersteunen in hun initiatieven. Vanuit FMDO vzw zullen we alleszins het nodige doen om alles in goede banen te leiden. 


Activiteitenkalender

Deze kalender is niet volledig.
Meer informatie vind je op onze website www.fmdo.be

 
datum activiteit vereniging Locatie
05-05-2015
10u-14u
Kookworkshop couscous maken Het Meervoud vzw
Ardaps vzw
Firefec Bandundu vzw
GC De Platoo,
Pantheonlaan 14,
1081 Koekelberg
06-05-2015
15u-20u
Snapshot 2015 Namaste Brugge Everest Nepali Society
 United Kirat Society
Musea Brugge FMDO vzw
Volkskundemuseum,
Balstraat 43,
8000 Brugge
07-05-2015 Bezoek theater ‘Schijn’ door Fahd Larhzaoui Merhaba vzw Kaaistudio’s,
Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81,
1000 Brussel
08-05-2015
18u
Delegatie neemt deel aan de mondiale mars van de vrede Inaya vzw Afspraak aan Daarkom,
Wolvengracht 18,
1000 Brussel
08-05-2015 Barbecue voor studenten DISA Café Eclips,
Doorniksesteenweg 169,
8500 Kortrijk
08-05-2015 Film en discussieavond over de herdenking van Marokkaanse oudstrijders in België Sacomab vzw Daarkom,
Wolvengracht 18,
1000 Brussel
09-05-2015
14u
Eindfeest: Kagandahan reist rond de Wereld Kagandahan Zaal De Schelpe,
Elisabethlaan 32, 8400 Oostende
09-05-2015
18u-22u
Debat ‘De toekomst van de moslimgemeenschap in Europa’ Sabrin Atlas,
Carnotstraat 110,
2060 Antwerpen
09-05-2015
15u-21u
Viering 15 jaar Collectief Brussel-Bujumbura Collectief Brussel-Bujumbura Sécretinlaan 11,
1090 Brussel
09-05-2015 Voetbalmatch culturele Afrikaanse eenheid Multi Mondo vzw Gent
09-05-2015 Arabië achter de Ijzer Vormingplus Egybelg
Witte Rozen vzw
Vertrek om 9u aan FMDO vzw,
Kanunnik Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
 
10-05-2015 Bezoek aan Gembloux Sacomab vzw Memorial Aymes,
Gembloux
11-05-2015
18u-21u
Vorming website voor je vereniging FMDO vzw Hof van Watervliet,
Oude Burg 27,
8000 Brugge
11-05-2015 Mondiale dag voor het college van Veurne FMDO vzw OSBU
Multi Mondo Samen Elongo Ariana
Egybelg
College van Veurne
 
12-05-2015 Voorstelling documentaire Roots & Wings + panelgesprek Merhaba vzw Cinéma Aventure,
Kleerkopersstraat 57,
1000 Brussel
13-05-2015
14u-16u
Meertalig voorlezen + workshop Ouders zonder Grenzen FMDO vzw Bib Oostende,
Wellingtonstraat 7,
8400 Oostende
13-05-2015
13u
Berchem Junior Olympics Kunstatelier Het Meervoud vzw Bozar,
Ravensteinstraat 23,
1000 Brussel
14-05-2015
11u-13u
Benefietactie yogasessie ‘Namaste voor Nepal’ NLCC Park Spoor Noord,
Ellermanstraat,
2060 Antwerpen
14-05-2015
18u
Benefiet voor Nepal! Nepali Samudaya Oostende MARO Bosjoenk,
Zinnialaan 1,
8400 Oostende
16-05-2015
18u
Eindfeest ‘Tibet in de Koningin der badsteden’ Zachu Solidarity Community Oostende Zaal Nieuwland, Nieuwlandstraat 76, 8400 Oostende
17-05-2015 Ontmoetingsactiviteit Union Des Kabye en Belgique vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
18-05-2015
18u30
Eindfeest Vrouwenklap FMDO vzw Zaal Nieuw Cenakel, Schilderstraat 5,
8400 Oostende
18-05-2015
19u30
Vorming ‘Pers en promotie’ FMDO vzw
AIF+
FMDO vzw,
Timmerwerfstraat 40,
2000 Antwerpen
18-05-2015
18u-21u
Vorming website voor je vereniging FMDO vzw Hof van Watervliet,
Oude Burg 27,
8000 Brugge
 
19-05-2015
20-05-2015
Deelname aan Discover your talent Inaya vzw
Kurasaw Tewerkstelling
Kelders van Cureghem,
Ropsy Chaudronstraat 24,
1070 Anderlecht
21-05-2015
 
 
Uitstap naar Té Dansant in GC de Linde Ardaps vzw
FIREFEC Bandundu vzw
Vertrek vanuit GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
 
21-05-2015 Infosessie over radicalisering voor volwassenen Inaya vzw Locatie op aanvraag bij Inaya vzw
21-05-2015 Voorstelling documentaire Roots & Wings + panelgesprek Merhaba vzw De Centrale,
Kraankindersstraat 2,
9000 Gent
22-05-2015 Feest naar aanleiding van de Berberse lente Hiwar vzw GC De Rinck,
Dapperheidsplein 7,
1070 Anderlecht
23-05-2015
14u-18u
Infosessie ‘African Beauty: de gevolgen van huidbleken’ Destiny Ladies Club of Belgium vzw Permeke,
Hoek Muizenstraat/De Coninckplein,
2060 Antwerpen
26-05-2015 Bezoek Brussels hoofdstedelijk parlement FMDO vzw
Minderhedenforum
Brussels hoofdstedelijk parlement,
Lombardstraat 69,
1000 Brussel
26-05-2015
tot
13-06-2015
Vormingenreeks communicatie voor verenigingen Scan4diversity
Brusselse federaties
Verschillende locaties
27-05-2015
14u-17u
Workshop ‘kruidenzeep maken voor mama’s en kinderen’ Eshtaar Art
FMDO vzw
FMDO vzw,
Timmerwerfstraat 40,
2000 Antwerpen
27-05-2015
8u
Uitstap naar de imker Inaya vzw Vertrek aan het Zuidstation
28-05-2015
11u-14u
Uitstap naar het Wilderbos Het Meervoud vzw Vertrek vanuit lokaal Het Meervoud,
Egide Winteroystraat 34,
1082 Sint Agatha Berchem
28-05-2015 Creatief met recyclagematerialen Ardaps vzw
Arte N’ativa
FIREFEC Bandundu vzw
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
29-05-2015
Vanaf 19u
Info-avond en praatcafé over onderwijs Nsanga
 
De Garve,
Pannebekestraat 33,
8000 Brugge
29-05-2015 Conferentie over cardiovasculaire risico’s met sportieve experten en vertegenwoordigers uit de medische wereld Souths Ways vzw Espace Senghor,
Waversesteenweg 366,
1040 Etterbeek
30-05-2015
18u-22u
Palestijns feestje Darwish vzw Wijkcentrum De Shelter,
Langstraat 102,
2140 Borgerhout
30-05-2015 Voetbaltornooi: schrijf je snel in! Souths Ways vzw Sportcomplex van Bempt,
Britse Tweedelegerlaan,
1190 Vorst
30-05-2015
12u-18u
Kunst- en henna-atelier Het Meervoud vzw Visueel festival,
Kerkplein,
1082 Sint Agatha Berchem
30-05-2015 Rommelmarkt en workshop recycleren SAC vzw OC Aalbeke,
Aalbekeplaats,
8511 Aalbeke
30-05-2015 Voetbaltornooi Vriendschapsbeker Partage en Couleurs vzw Sporthal,
Molenbos 1,
1731 Zellik
31-05-2015 Barbecue Het Dorp Schaarbeek
04-06-2015
9u
Uitstap naar Aquatopia Het Meervoud vzw Vertrek vanuit lokaal Het Meervoud,
Egide Winteroystraat 34,
1082 Sint Agatha Berchem
04-06-2015 Ontmoetingsavond voor verenigingen uit Menen en gemeentelijke diensten FMDO vzw
Stad Menen
Stadhuis Menen,
Grote markt 1,
8930 Menen
04-06-2015 Cultureel dansfeest Nounou Sika vzw Locatie nog te bepalen
05-06-2015
 
Timlilit promoot de Kabylgemeenschap tijdens de New European Days Timlilit vzw
UNITEE
Esplanade aan het Europees Parlement,
Trierstraat 3,
1050 Brussel
06-06-2015
13u-20u
Familiedag van de Soedanese gemeenschap Soedanese Vereniging Antwerpen vzw Park Spoor Noord,
Ellermanstraat,
2060 Antwerpen
06-06-2015 Open algemene vergadering Union des Kabye en Belgique vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
09-06-2015
19u-21u
Vorming ‘Snapshots maken voor je vereniging’ FMDO vzw
AIF+
FMDO vzw,
Timmerwerfstraat 40,
2000 Antwerpen
11-06-2015 Deelname aan de opleidingsbeurs Inaya vzw
Tracé vzw
Ancienne Belgique,
Anspachlaan 110, 1000 Brussel
12-06-2015 Culturele uitstap naar Gent onder leiding van Els Ardaps vzw
FIREFEC Bandundu vzw
Meer informatie en inschrijvingen via ardaps.project@gmail.com
13-06-2015 Koerdische namiddag Witte rozen vzw Zaal Nieuwland,
Nieuwlandstraat 76,
8400 Oostende
13-06-2015
14u-17u
Workshop ‘kruidenmiddeltjes maken’ Essafae
FMDO vzw
FMDO vzw,
Timmerwerfstraat 40,
2000 Antwerpen
13-06-2015
19u-14u
Soedanees folkloristisch Feest Soedanese Vereniging Antwerpen Meer informatie bij FMDO vzw
13-06-2015 Gespreksnamiddag over vrouwenbesnijdenis CV- SIBO De Boeie,
Kerkstraat 35,
8400 Oostende
14-06-2015 Stadjesdag Pasar Pasar
FMDO vzw Latinacion Araiana
Amorga
Egybelg
Oostende
14-06-2015 Barbecue An-Nour Jeugdsite,
Zuidstraat,
8930 Menen
15-06-2015
9u30
Bio-ontbijt over aromatherapie Inaya vzw Lokaal Inaya,
Munthofstraat 140,
1060 St-Gillis
16-06-2015
9u30
Gekruiste identiteiten Inaya vzw Lokaal Inaya,
Munthofstraat 140,
1060 St-Gillis
18-06-2015
14u
Creatief met recyclagematerialen Ardaps vzw
Arte N’ativa
FIREFEC Bandundu vzw
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
20-06-2015
Vanaf 22u
Afrikaanse fuif Sourire d’Espoir Yaakaaré Factor club,
Kraanplein 6,
8000 Brugge
26-06-2015
18u-21u
Workshop Surinaams koken met lokale producten FMDO vzw SUDISOBE Vrouwenvleugel Meer informatie over locatie bij FMDO vzw
26-06-2015
Vanaf 19u
Congolees nationaal feest Nsanga vzw De Garve,
Pannebekestraat 33,
8000 Brugge
28-06-2015 Brassaday SUDISOBE vzw Park Spoor Noord,
Ellermanstraat,
2060 Antwerpen
02-07-2015
14u
Creatief met recyclagematerialen Ardaps vzw
Arte N’ativa
FIREFEC Bandundu vzw
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
04-07-2015 Multicultureel festival en voetbaltoernooi Save World Youth vzw Park ter Walle,
J. en M. Sabbestraat 163,
8930 Menen
07-07-2015
13u15
Rondleiding met gids in de Koninklijke serres Firefec Bandundu vzw Vertrek aan het Noord-station
18-07-2015 Esperanto festival La Konko Sint Petrus en Paulusplein
Elke maandag
11u
Ontmoeting voor senioren FIREFEC Bandundu vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke dinsdag
17u-20u
Handi-percussie workshop Matissa vzw Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
 
Elke dinsdag
en donderdag
13u-15u
Naailes Het Meervoud vzw Het Meervoud vzw,
Egide Winteroystraat 34,
1082 Sint-Agatha-Berchem
Elke woensdag Namiddag: Mabanji computerlessen
Avond: voedselbedeling
Jakoeboe vzw Dekenijstraat 6,  8400 Oostende
Elke woensdag 18u30 Vorming ‘Hoe bezoek afleggen in gevangenissen’ Dar el ward Stephensonplein 79,
1030 Schaarbeek
Elke woensdag
18u-19u
Percussie Gnawa Matissa vzw
Met-x
Met-x,
De lenglentierstraat 20,
1000 Brussel
Elke woensdag
10u
 
Kookles Almanar vzw Almanar vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke woensdag-
namiddag
Ontmoeting met debat Hadjats club
Dar el ward
Stephensonplein 79,
1030 Schaarbeek
Elke woensdag Russische dansles TEDA Jeugdsite Zuidstraat,
8930 Menen
Elke donderdag
14u
Project Groen gezien:
workshops & praatgroep Nederlands
Ardaps vzw
FIREFEC Bandundu vzw
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
Elke donderdag
20u-22u
Beweeg je lichaam
(voor jongeren)
Matissa vzw Metaalstraat 40,
1060 St-Gillis
Elke donderdag Sport voor vrouwen Partage en Couleurs vzw Molenbos 1,
1731 Zellik
Elke donderdag Zanglessen Partage en Couleurs vzw Molenbos 1,
1731 Zellik
Elke donderdag
22u-02u30
 
Benefiet reggae party SUDIOBE vzw Café OZ Murphy,
De Coninckplein,
2060 Antwerpen
Elke donderdag 9u30- 12u Burgerschapsatelier Feza vzw Feza vzw,
Voglerstraat 38,
1030 Schaarbeek
Elke vrijdag en zaterdag Danslessen (Afrikaanse dans, breakdance, hip hop) Partage en Couleurs vzw GC Ten Weyngaert,
Bondgenotenstraat 54,
1190 Vorst
Elke vrijdag en zaterdag Danslessen (Afrikaanse dans, breakdance, hip hop) Partage en Couleurs vzw GC Ten Weyngaert,
Bondgenotenstraat 54,
1190 Vorst
Elke vrijdag, zaterdag en zondag Muziekrepetities Partage en Couleurs vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke vrijdag, zaterdag en zondag Muziekrepetities Partage en Couleurs vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke zaterdag
12u-14u
Handi-percussie workshop Matissa vzw Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
 
Elke zaterdag
12u-14u
Beweeg je lichaam
(voor jongeren)
Matissa vzw Metaalstraat 40,
1060 St-Gillis
Elke zondag Arabische les An-Nour Jeugdsite Zuidstraat,
8930 Menen
Elke zondag Minivoetbal Assada vzw Van Volxemlaan 391,
1190 Vorst
Elke zondag
18u30-20u30
Zwemmen voor vrouwen Dar el ward
Hadjats Club
Zwembad Neptunium,
Jeruzalemstraat 56,
1030 Schaarbeek
Elke zondag
17u-19u
Ontmoetingsmiddag voor moeders en kinderen Vrouwenvleugel SUDISOBE Café Beautiful Planet,
De Coninckplein 16,
2060 Antwerpen
Elke weekdag Huiswerkklassen: inschrijving via asbl_déclick@live.be Déclick vzw Vorstsesteenweg 81, 1060 Sint-Gillis
Copyright © FMDO All rights reserved.
Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
02/ 344 69 92

Feedback welkom:
johanna@fmdo.be


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Stuur dan een mail naar johanna@fmdo.be
Bedankt aan:
alle FMDO-collega's,
alle FMDO-vrijwilligers,
alle FMDO-verenigingen,
alle lezers,
onze partnerorganisaties,
onze belangenvertegenwoordigers,
& de subsidiegevers.