Copy
FMDO presenteert Traeck op Theater aan Zee 2016. Lees snel verder!TRAECK,
het FMDO-evenement van 2016

Al een jaar lang werkt een superdiverse groep Oostendse vrouwen aan deze theatervoorstelling. TRæCK zal deze zomer te zien zijn op Theater Aan Zee! Kom kijken op donderdag 28 juli & vrijdag 29 juli om 20u. Een ticket kost 10,00 EUR en dat koop je hier. Alle verenigingen zullen nog gecontacteerd worden door de lokale FMDO-medewerkers voor meer uitleg! Het wordt HET FMDO-evenement van het jaar dus reserveer snel je ticket en beleef alles vanop de eerste rij. Wij zorgen ook voor een lekkere receptie achteraf… 3,2,1 ACTIE!


 

FMDO-nieuws

Veurne maakt kennis met diversiteit !

Vrijdag 13 mei organiseerde FMDO Oostende een mondiale dag voor College Veurne. De leerlingen van het eerste middelbaar namen deel aan de workshops van lidverenigingen Multi Mondo vzw, Samen Elonga, Ariana en Latinacion. De leerlingen en leerkrachten maakten kennis met diversiteit en stelden heel wat vragen. Tot volgend jaar College Veurne!

 

Top-dag voor het FMDO-team

Op 20 mei hadden wij onze jaarlijkse teamdag. Dit wordt altijd georganiseerd door 2 van de medewerkers (dit jaar door Simona en Anushik, waarvoor dank) en is een verrassing voor de anderen. Dit jaar trokken we met smoefeltocht door Gent in de voormiddag, daarna een lekkere lunch en in de namiddag gingen we zeefdrukken. We hadden een fijne dag en beseften opnieuw wat een geluk we hebben met ons top-team.
 


FMDO op StuBru

Hoorde je ons op de radio? Bij FMDO heeft elke collega een andere muziekstijl. Maar we besloten toch om samen een top 5 te maken voor het programma “De Collega’s” op Studio Brussel. Zo kregen we een moment om het team en de werking voor te stellen aan de hand van de gekozen liedjes. 
 

Familiedag FMDO


Jaarlijks organiseert FMDO een familiedag voor alle lidverenigingen. Dit jaar mag je 30 augustus in je agenda schrijven, want dan gaan we met z'n allen naar Domein Puyenbroeck in Wachtebeke! Er is ruimte voor tal van activiteiten op dit provinciaal domein voor jong en oud. Dus neem je balpen in de hand, omcirkel de datum en reserveer alvast je goed humeur voor een prettig dagje met de FMDO-familie. De zon beloofde alvast om misschien ook aanwezig te zijn.
 

FMDO-projecten

Schoonheid in Vrouwenklap

Op woensdag 25 mei organiseerde Vrouwenklap een gesprekstafel over schoonheid in verschillende culturen. De dames deelden hun mening en leerden van elkaar. Er werd informatie gegeven over de evolutie van schoonheid en het perspectief die verschillende culturen hebben over schoonheid. Tijdens de workshop maakten zij ook een bruisbal, ideaal om jezelf te verwennen.
 

Bezoek aan het buitengewoon onderwijs

De kandidaat onderwijsambassadeurs bezochten de Heilig-Hartschool in Oostende. In deze school kunnen kinderen terecht voor buitengewoon onderwijs. Directeur Nele Versavel verwelkomde ons hartelijk en trakteerde ons op een rondleiding in de school. De ambassadeurs bespraken met haar alle vooroordelen die er over buitengewoon onderwijs bestaan. 

Nieuwe gidsen in Oostende

Op 22 mei stelden we onze gloednieuwe Oostendse gidsen Mussa en Sanju aan het ruime publiek voor. Mussa is een 17-jarige rappende jonge gast met roots in Afghanistan die zijn Oostende met het publiek deelt. Sanju komt oorspronkelijk uit Nepal en studeert hier verpleegkunde. Beide nemen ze groepen mee op pad om de link te leggen tussen hun land van herkomst en hun leven in Oostende. Een aanrader voor iedereen!
 

Work up stopt (voorlopig) nog niet

Met een opgelucht hart kunnen we laten weten dat het project Work-up Mechelen verlengd is tot eind december. Dit betekent dat Tijani zich nog enkele maanden volop kan inzetten voor werkzoekenden in Mechelen. We hopen dat we daarna ook nog op een manier verder kunnen met het project. Werken aan het thema tewerkstelling is cruciaal. Zo zette Tijani zich de afgelopen maanden extra hard in omtrent aanbevelingen rond interim-arbeid.
 

Kick off "Twee (t)huizen, één gids" Brussel

Op 27 mei vond het kick off-moment plaats van het project Twee (t)huizen, één gids in Brussel. Alle gidsen werden voorgesteld. Het publiek genoot van een amusante talkshow. De gidsen waren heel enthousiast. Je kon hun liefde voor Brussel al voelen. Vraag meer info en boek je favoriete gids via simona@fmdo.be.

 

S4D op 10 jaar Lasso

Het Brussels netwerk voor cultuurparticipatie en kunsteducatie, Lasso, viert dit jaar haar tiende verjaardag. FMDO vierde mee en we stelden enkele projecten voor op de cultuurmarkt in de KVS. We nodigden bezoekers uit om een blik te werpen op het superdiverse culturele aanbod van de zelforganisaties in Brussel. Aan de hand van onze box maakten we bezoekers warm om een kijkje te nemen op www.scan4diversity.be

 

Hallo Baby geëvalueerd


Het project Hallo baby in Brussel is afgelopen. Tijdens de expo in het BELvue museum mochten we meer dan 2000 bezoekers ontvangen. Lees hier een woordje van één van de vrijwilligers tijdens de evaluatie van het project: "Brusselse vrouwen hebben zoveel te vertellen en in dit project namen ze het woord en kregen ze een stem, hun kennis en visie werd gevaloriseerd, daarom was dit project zo belangrijk voor ons."
 

COMPAGNONS

Een nieuw concept is geboren in buddy-land : CAFE COMPAGNONS. Dit wordt een maandelijks praatcafé van 17u tot 20u voor nieuwkomers, buddy’s en geïnteresseerden in het buddyproject. De eerste CAFE COMPAGNONS zal doorgaan op donderdag 7 juli in zaal Imagine (Overvloedstraat 2, 8400 Oostende). Kom gerust eens af!
 

Nieuwe lidverenigingen


Gemeenschap van Somalië en West-Vlaanderen

De bestuursleden van de vereniging vinden het belangrijk om elkaars cultuur te delen met elkaar. Zij nodigen alle Somaliërs en inwoners van West-Vlaanderen uit om deel te nemen aan hun activiteiten. Hou jullie ogen open voor de komende activiteiten van Gemeenschap van Somalië en West-Vlaanderen.

AFIB

Arabische Federatie voor Integratie in België is een nieuwe vereniging in Oostende. De vereniging wenst alle liefhebbers van de Arabische cultuur te verenigingen. In juni hadden zij een grote vergadering georganiseerd waar veel liefhebbers aanwezig waren. Hou jullie ogen open voor de komende activiteiten van AFIB!
 

Kolona Maan

Kolona Maan is onze nieuwe Arabische vereniging in Oostende. In de maand juni en juli organiseren zij 4 maal een iftar. Wist je dat Kolona Maan in het Nederlands iedereen samen betekent. Wil je nog Arabische woordjes leren? Kom dan naar de Arabische lessen van Kolona Maan in Oostende en volg hen op Facebook!


Hoop voor Allen

FMDO Kortrijk is een lidvereniging rijker. De Congolese vereniging Hoop voor Allen uit Wervik heeft als voornaamste doel jongere, Congolese jongeren ondersteunen en een toekomst bieden. Welkom bij de FMDO-familie!
 

Nieuws FMDO-lidverenigingen

Een intercultureel voetbaltornooi

Multi Mondo vzw organiseerde op zondag 22 mei naar jaarlijkse gewoonte een intercultureel voetbaltornooi in Oostende. De voetbalploegen van OC Sijsele 1, OC Sijsele 2, OC Wingene, CVO De Avondschool, BHC KVO en Carpe diem namen het op tegen elkaar. Elke voetbalploeg kreeg een trofee en een Afrikaanse voetbal. Na een spannende wedstrijd won OC Sijsele 2! 

Aragats steunt Armenië

De Armeense vereniging in Oostende doneerde geld om families in Armenië uit de nood te helpen. De leden komen maandelijks samen en dragen financiële steun over. Vanaf september kunnen kinderen zich inschrijven voor Armeense taalles in Oostende. Voor meer informatie: volg FMDO en Aragats op Facebook!

 

1 jaar na de aardbeving


De verschrikkelijke aardbeving in Nepal is meer dan een jaar geleden maar de leden van Nepali Samudaya Oostende zetten zich nog met hart en ziel in voor acties om geld in te zamelen voor de heropbouw. Op 8 mei organiseerden ze op de dag van de amateurkunsten een prachtige culturele namiddag voor jong en oud in Les Colombiers in Bredene. Ook Multi Mondo was van de partij!
 

Een ontbijtbuffet voor vaderdag

Vaderdag vieren en een goed doel steunen. Het kon makkelijk gecombineerd worden op het ontbijtbuffet dat TYSEA organiseerde t.v.v. hun weeshuis in Haiti. Maar liefst 170 mensen schreven zich in. Dankzij de vele sponsors die werden aangesproken door voorzitster Yolande Depoorter en haar sterke vrijwilligers, konden ze dan ook genieten van een fenomenaal ontbijtbuffet. De deelnemers gingen met hun buikje rond en meer informatie over het weeshuis de zondagnamiddag tegemoet. Voor herhaling vatbaar!
 

Ladies night


Tijdens het Sinksengebeuren in Kortrijk, gaf Nounou Sika op 14 mei een Ladies Night in Marke. Hoewel de naam anders doet vermoeden, namen mannen en vrouwen plaats op de dansvloer om te genieten van DJ Remember en DJ New Born. De opbrengst gaat integraal naar hun project in Ivoorkust.
 

De rijke geschiedenis van de Bas-Congo

De rijke geschiedenis van Congo begint niet bij de Belgische kolonisatie. In een mooie expositie toont lidvereniging Bawasa i.s.m. Recyclart juist die vergeten culturele en muzikale geschiedenis van Bas-Congo. De expositie kwam tot leven door voorwerpen uit het dagelijkse leven, de foto’s en de enthousiaste uitleg van Bawasa-leden. Bovendien werden we nog eens getrakteerd op een prachtig percussieconcert van Kongo Dieto. De Marollen waanden zich in het verre Congo!

Operatie Ramadan

Operatie Ramadan is weer gestart! Brusselse lidvereniging Dar el ward zal de komende maand weer 100-en vrijwilligers aan het werk zetten om voedselpakketten samen te stellen en te brengen naar al zij die opgesloten zijn in gevangenissen en gesloten centra in België. Wil je hen steunen? Stort dan op de rekening van Dar el Ward met vermelding gevangenen BE25 7765 9014 6582

Volkstuinproject in Senegal

Het volkstuinenproject van onze lidvereniging Yaakaaré kreeg een subsidie van de noord-zuiddienst van Brugge. Yaakaaré zal vrouwen tewerkstellen op een stuk land in Sinthiane, Senegal. Een 30-tal vrouwen zullen groenten en fruit telen en de oogst verkopen op de lokale markt. De opbrengst van de verkoop wordt besteed aan onderwijskosten voor hun kinderen.
 Place2study

In Antwerpen vindt voor het derde jaar op rij de Burgerbegroting plaats. Burgers kunnen dan 1 miljoen euro investeren in projecten die ze zelf voorstellen. Een van de projecten die vorig jaar is goedgekeurd is Place2Study. Dankzij lidvereniging MSC Ahlan krijgen de kansarme jongeren van Antwerpen-Noord hun eigen studieplek. Als er nood is aan hulp bij die typische struikelvakken zoals Nederlands, Frans of wiskunde, wil de organisatie leerkrachten inzetten om studenten te helpen. Proficiat, MSC Ahlan!
 

Nepalese taal- en danslessen

De Antwerpse vereniging Nepali Language en Creative classes organiseerde ook in mei de Nepalese taalklassen en danslessen onder de kundige begeleiding van Sofia Maharjan en Saccha Karki. Ze hebben alvast toffe plannen voor de zomer, ook dit jaar vindt het zomerkamp plaats in augustus.
 

Oproepen


 

Word onderwijsambassadeur in Oostende

Wil jij meer weten over opvoeding en onderwijs in Oostende? Ben je bereid een vormingstraject te volgen samen met andere ouders? Wil jij je kennis en ervaringen delen met andere ouders? Word dan onze onderwijsambassadeur! Eind september starten we met de vormingen. Meer info? tine@fmdo.be of 0471/837203

 

Activiteitenkalender

datum activiteit vereniging locatie
16-06-2016
Van 18u tot 20u
Vorming financiële administratie van een vzw FMDO vzw BOP,
Zaterdagplein 6,
1000 Brussel
17-06-2016
vanaf 21u
Iftar: samen een maaltijd delen Kolona maan ACV,
Kanunnik Dr. Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
19-06-2016
14u tot 17u
Creatieve workshop schilderen voor volwassenen Interculturele vzw Huis van Gezondheid en Onderwijs Hof van Watervliet,
Oude Burg 27,
8000 Brugge
20-06-2016
vanaf 13u30
Vrouwenklap gesprekstafel Vrouwenklap FMDO Oostende,
Dhr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
22-06-2016
Vanaf 19u
Lezing Indira Ranamagar Nepali Samudaya Oostende ACV-gebouw,
Kanunnik Dr. Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
23-06-2016 Bezoek Chocolade-
museum
Het Meervoud
vzw
Belgian Chocolate Village,
De Neckstraat 20,
1081 Koekelberg
24-06-2016
vanaf 21u
Iftar: samen een maaltijd delen Kolona Maan ACV,
Dhr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
25-06-2016 Iftar Soedanese vereniging Antwerpen Soedanese vereniging Antwerpen Locatie nog te bevestigen
25-06-2016
Vanaf 13u
Debatconferentie “DAESH, Boko Haram en de hel van vrouwen” Partage en couleurs vzw FMDO Brussel,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
25-06-2016 Straatfeest 56e verjaardag Congolese onafhankelijkheid SAC vzw,
De Belgische Troost vzw
Rekolettenstraat,
8500 Kortrijk
26-06-2016 Zomerse Tibetaanse bbq Tibetaans Cultureel Centrum Brugge ’t Reitje
Annuntiatenstraat 34
8000 Brugge
27-06-2016 Bedankingsavond ‘1  kilo for Nepal’ Nepali Language and Creative Classes Hotel National,
Nationalestraat 38,
2000 Antwerpen
01-07-2016
Vanaf 20u
Congolees nationaal feest Nsanga
Nyota
Congolees Centrum
Dienstencentrum De Garve,
Pannebekestraat 33,
8000 Brugge
01-07-2016
vanaf 21u
Iftar: delen een maaltijd samen Kolona Maan ACV,
Dhr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
01-07-2016
vanaf 18u
Benefiet voor zomerkamp Tibetaans Cultureel Centrum Oostende Zaal Nieuwland,
Nieuwlandstraat 76, 8400 Oostende
02-07-2016 1ste editie: Festival van de Afrikaanse Cultuur Vitrine africaine Vlaswaagplein 3,
8501 Bissegem
02-07-2016
03-07-2016
Festival van de Afrikaanse Cultuur Commisie voor Ontwikkeling van Kameroen OC De Troubadour,
Vlaswaagplein 3,
8500 Bissegem
07-07-2016
11-07-2016
14-07-2016
Urban Sport Tour Matissa vzw Louis Moricharplein, 1060 Sint-Gillis
8-07-2016
12u tot
22u
Splash: activiteiten uit Andalusia voor het hele gezin Matissa vzw Betlehemplein 1,
1060 Sint-Gillis
09-07-2016
Vanaf 19u
Debatconferentie over de verantwoordelijk-heid van de ouders i.v.m. preventie voor de radicalisering van jongeren Partage en couleurs vzw Locatie wordt gecommuniceerd na inschrijving via e-mail:
partageencouleurs@
live.be
09-07-2016
Vanaf 13u
Ontmoetingsdag FMDO vzw,
SDV,
MARO
en tal van andere partners
Filip Van, Maestrichtplein,
8400 Oostende
11-07-2016 2 gegidste wandelingen op Brussel danst Muntpunt
FMDO vzw
Grote Markt,
1000 Brussel
14-07-2016 Familie uitstap met vrouwen en kinderen Het Meervoud
vzw
Harry Malter,
Bosheidestraat 15,
9070 Destelbergen
16-07-2016 BBQ & Voetbaltornooi Save World Youth vzw Park Ter Walle,
J. en M. Sabbestraat 163,
8930 Menen
16-07-2016 Verjaardag Dalai Lama Tibetaans Cultureel Centrum Brugge Effetazaal,
Polderstraat 76,
8000 Brugge
20-07-2016 Uitstap: Provinciaal domein van Chevetogne Het Meervoud vzw Provinciaal domein van Chevetogne,
Rue de Pirchamps 1, 5590 Chevetogne
23-06-2016
Van 14u tot 16u
Workshop: opvoeden tussen twee culturen Destiny Ladies Club of Belgium Permeke,
De Coninckplein 26,
2060 Antwerpen
24-07-2016
12u30 tot 21u30
Brassa day Sudisobe Park Spoor Noord,
2060 Antwerpen
28-07-2016 Uitstap: Plankendael Het Meervoud vzw Plankendael,
Leuvensesteenweg 582,
2812 Mechelen
28-07-2016
29-07-2016
TRæCK, de theatervoorstelling van het sociaal-artistieke FMDO-project Klappers van Vrouwen FMDO vzw Theater Aan Zee,
NMBS-loods,
Konterdamkaai,
8400 Oostende
30-07-2016 Zomerse bbq Nepali Samudaya Oostende Ter Yde,
Duinenstraat 172
8400 Oostende
16-08-2016 tot 31-08-2016 Culturele en sportieve vakantiestage Het Meervoud
vzw
Locatie wordt nog bevestigd
17-08-2016 tot 28-08-2016 Europees uitwisselings-project Matissa vzw Gîte d’Etape van Arbrefontaine,
Rue les Marottes 47,
4990 Arbrefontaine
21-08-2016 Tibetaans cultureel feest Tibetaans Cultureel Centrum Brugge Stedelijke basisschool Sint-Michiels,
Sint-Michielslaan 31,
8000 Brugge
22-08-2016
tot 25-08-2016
Nepalees zomerkamp Nepali Language and Creative Classes Locatie in Rijkevorsel
25-08-2016
-11u tot 21u
Workshop Urban Surfing Down Street Matissa vzw Louis Moricharplein,
1060 Sint-Gillis
27-08-2016
12u tot 22u
Urban Street Dance Matissa vzw Muntplein,
1000 Brussel
29-08-2016 Teejfestival Everest Nepali Society Sint-Leocollege,
Potterierei 11,
8000 Brugge
30-08-2016 Familiedag FMDO FMDO vzw Provinciaal domein Puyenbroeck
3-09-2016 Teej Nepali Samudaya Oostende Zaal Nieuwland,
Nieuwlandstraat 76,
8400 Oostende
03-09-2016
Vanaf 14u
Feest in den hof FMDO vzw
Stad Oostende
Leopoldpark,
8400 Oostende
Elke dag tijdens Ramadan Voedselpakketten samenstellen en bedelen aan de gevangenen Dar el ward Stephenson 79,
1030 Schaarbeek
Elke dag tijdens Ramadan Inaya ontvangt voedsel en organiseert de iftar in het Huis van de migranten Inaya vzw Koninklijke Prinsstraat 102,
1050 Elsene
Elke maandag
11u
Ontmoeting voor senioren FIREFEC Bandundu vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke maandag
17u-19u
 
Gnawa Fusion Matissa vzw
 
Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
Elke dinsdag
17u-20u
Handi-percussie workshop Matissa vzw Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
 
Elke woensdag Namiddag: Mabanji computerlessen
Avond: voedselbedeling
Jakoeboe vzw Dekenijstraat 6,  8400 Oostende
Elke woensdag
vanaf 15u
Mabanji Jakoeboe vzw Dekenijstraat 8,
8400 Oostende
Elke woensdag vanaf 17u Voedselbedeling Jakoeboe vzw Dekenijstraat 8,
8400 Oostende
Elke woensdag Russische dansles TEDA Jeugdsite Zuidstraat,
8930 Menen
Elke donderdag
14u
Samen Nederlands oefenen
 
Ardaps vzw
FIREFEC Bandundu vzw
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
Elke donderdag
20u-22u
Beweeg je lichaam
(voor jongeren)
Matissa vzw Metaalstraat 40,
1060 St-Gillis
Elke donderdag Sport voor vrouwen Partage en Couleurs vzw Molenbos 1,
1731 Zellik
Elke donderdag Zanglessen Partage en Couleurs vzw Molenbos 1,
1731 Zellik
Elke donderdag
22u-02u30
 
Benefiet reggae party SUDISOBE vzw Café OZ Murphy,
De Coninckplein,
2060 Antwerpen
Elke donderdag 9u30-12u Burgerschapsatelier Feza vzw Feza vzw,
Voglerstraat 38,
1030 Schaarbeek
Elke vrijdag en zaterdag Danslessen (Afrikaanse dans, breakdance, hip hop) Partage en Couleurs vzw GC Ten Weyngaert,
Bondgenotenstraat 54,
1190 Vorst
Elke vrijdag, zaterdag en zondag Muziekrepetities Partage en Couleurs vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke zaterdag
12u-14u
Handi-percussie workshop Matissa vzw Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
 
Elke zaterdag
12u-14u
Beweeg je lichaam
(voor jongeren)
Matissa vzw Metaalstraat 40,
1060 St-Gillis
Elke zondag Arabische les An-Nour Jeugdsite Zuidstraat,
8930 Menen
Elke zondag
9u tot 13u
Tibetaanse taalklas Tibetaans Cultureel Centrum OC De Boeie,
Kerkstraat 35,
8400 Oostende
Elke zondag Minivoetbal Assada vzw Van Volxemlaan 391,
1190 Vorst
Elke zondag
17u-19u
Ontmoetings-
middag voor moeders en kinderen
VrouwenvleugelSUDISOBE Café Beautiful Planet,
De Coninckplein 16,
2060 Antwerpen
Copyright © FMDO All rights reserved.
Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
02/ 344 69 92

Feedback welkom:
johanna@fmdo.be

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Stuur dan een mail naar johanna@fmdo.be
Bedankt aan:
alle FMDO-collega's,
alle FMDO-vrijwilligers,
alle FMDO-verenigingen,
alle lezers,
onze partnerorganisaties,
onze belangenvertegenwoordigers,
& de subsidiegevers.