Copy
FMDO heeft heel wat te vertellen!

FMDO-nieuws

Afscheid en verwelkoming

De afgelopen maanden namen we afscheid van twee van onze vaste medewerkers Hannes en Nele. Na vele jaren bij FMDO gingen ze een andere uitdaging aan. De functie in Antwerpen werd vlug ingevuld met de super-enthousiaste Simona die reeds deeltijds in dienst was bij FMDO in Brussel. Met Xavier Holvoet en Elie Marechal komt er mannelijk geweld in ons team (wat broodnodig was tussen alle vrouwen). Xavier gaat aan de slag in Oostende en Kortrijk en Elie zal er voor jullie zijn in de regio Brussel.
 

Erfgoeddag Brugge

FMDO nam ook in Brugge opnieuw deel aan de erfgoeddag. Samen met verschillende partners ontwikkelden we een wandeling en fietstocht langs verschillende Brugse gebedshuizen en gemeenschappen. Op iedere stopplek werd iets verteld over geboorterituelen. Ook de Tibetaanse en Nepalese verenigingen namen hieraan deel. Het werd een groot succes!


 

Geboorterituelen wereldwijd

Erfgoeddag stond dit jaar in het teken van geboorterituelen. In Oostende heeft FMDO heeft samen met Stad Oostende en Orbit vzw twee activiteiten georganiseerd. Het eerste is de tentoonstelling ‘Birthday’ van de fotografe Lieve Blancquaert die te bezoeken is in CC De Grote Post t.e.m. 8 mei. Als tweede was er ‘Profundo’, een interreligieuze wandeling waarbij er wordt stilgestaan rond geboorterituelen in elk geloof.
 


Denkdag FMDO-team

Op 20 april zakten we met gans het team af naar Villa Botta in Brugge om na te denken over nieuwe projecten. Dankzij de professionele en enthousiaste ondersteuning van Dominique Schellemans van Howest Brugge kwamen we tot heel wat vernieuwende ideeën. Het werd een heel boeiende en inspirerende dag waar er ook heel wat ruimte was voor plezier en teambuilding. De komende maanden komen jullie hopelijk in contact met enkele van onze nieuwe ideeën.

 

Erfgoeddag Brussel

Ter voorbereiding van Erfgoeddag organiseerde FMDO samen met Gezinsbond en Brusselse lidverenigingen Firefec Bandundu vzw, Ardaps vzw, Feza vzw, Het Meervoud vzw en Inaya vzw 7 gesprektafels over geboorterituelen. Scenograaf Philippe Debroe ging aan de slag met de informatie die hieruit voortkwam en maakte er een tentoonstelling van die je zal ontroeren. Nog tot 22 mei kan je de expo gratis bezoeken in het BELvue Museum. 
 

Bedankt aan de stagiaires

Bedankt Nour, Irma, Emmelie, Marjorie en Arba. Bedankt voor jullie enthousiasme en inzet bij FMDO. Als stagiaires zijn jullie lid geworden van het FMDO-team en hebben jullie samen met  FMDO en de lidverenigingen gewerkt aan een warme solidaire samenleving. Jullie zorgden ervoor dat de vele activiteiten en projecten vlotter verliepen en dat we dat tikkeltje meer konden verwezenlijken.


 

FMDO-projecten

‘Twee (t)huizen, één gids’ in Brussel

De kandidaten van ‘Twee (t)huizen, één gids’ in Brussel hebben het momenteel heel druk! Iedereen is bezig met het uitwerken van de persoonlijke wandelingen voor het officiële startmoment van dit gidsenproject. Ze zullen zich op de kick-off op vrijdag 27 mei vanaf 16u in MuntPunt voorstellen. Niet te missen voor iedereen die Brussel op een andere manier wil ontdekken en vooral interessante nieuwe Brusselaars wil leren kennen! Meer info via simona@fmdo.be of 0479 23 09 88.
 

Ouders zonder grenzen

Op 16 april waren er in heel Vlaanderen schoolinfodagen. Ook jonge nieuwkomers die dit jaar in de OKAN-klas van Oostende zitten, moeten straks op zoek naar een school binnen het gewoon onderwijs. Onze onderwijsambassadeurs Ashraf, Yuliia, Vinous, Youssef en Habiba gingen op stap met deze leerlingen en hun ouders en ontdekten verschillende scholen.
 

Scan 4 Diversity

FMDO vzw heeft een online platform gecreëerd om het culturele aanbod van verenigingen van mensen met een migratie-achtergrond in de kijker te zetten. Ga nu naar de website en ontdek wat er dit weekend te doen valt in Brussel. In de komende maanden zullen ook de andere Brusselse federaties hun plaats vinden op Scan4diversity. Surf snel naar www.scan4diversity.be
 

Twee (t)huizen, één gids in Oostende

In Oostende hebben we twee nieuwe gidsen! Het zijn jonge gedreven mensen met roots buiten België. Musa, een Afghaanse jongen die student farmaceutische assistent is, en in zijn vrije tijd een ware rapper. Ons tweede gids is Sanju, zij is afkomstig uit Nepal en studeert verpleegkunde. Dit jaar is het project in samenwerking met MuZee en de startdag vindt plaats op zondag 22 mei.
 

Vrouwenklap

Op 11 april tijdens 'Vrouwenklap' kwam Sonia langs om de dames te laten proeven van overheerlijke chocolade. Sonja nam hen mee in een wereld van onbekende smaken en geuren. Ze liet de vrouwen kennismaken met verschillende soorten chocolade en wat de juiste manier is om te proeven. Achteraf kregen ze nog een lekker kopje zelfgemaakte chocolademelk zoals ze die drinken in Ecuador.

 

COMPAGNONS

Op 13 april was het startmoment van COMPAGNONS, een buddy-project met nieuwkomers in Oostende.

FMDO werkt voor dit project samen met het Sociaal Huis Oostende. Na wat uitleg rond het project, gaven een 50-tal vrijwilligers zich op als buddy. Met een hapje en drankje werd deze vruchtbare avond afgesloten.
 

Klappers voor vrouwen

De repetitie-agenda van de acteurs is lekker vol en het theaterstuk kreeg ondertussen de naam TRæCK! Binnenkort overspoelen we jullie met flyers, posters, banners, een trailer, leuke gadgets en alle info om een ticket te bemachtigen voor onze voorstelling. Zet alvast volgende speeldata in jullie agenda: donderdag 28 & vrijdag 29 juli! Tot dan!

 

Hallo baby in Brussel

Hoorde je ooit van het koken van 40 stenen? Over brood bakken in de vorm van een voet? Sinds oktober werkt FMDO samen met Gezinsbond, LECA en 5 Brusselse FMDO-lidverenigingen intensief rond het geboorterituelen. Bezoek nu de expo die we samen met scenograaf Philippe Debroe ontwikkelden. Nog tot 22 mei elke dag (behalve maandag) vrije de bezoeken in het BELvue museum.
 

Nieuwe lidverenigingen

Pamir

In Oostende verwelkomen wij de vierde Afghaanse vereniging, Pamir. De gemeenschap is zo talrijk en divers dat er nood was aan Pamir. De vereniging wenst activiteiten te organiseren voor de gezinnen. De Afghaanse liefhebbers worden met open armen ontvangen, dus hou jullie ogen en oren open voor Pamir. Kom met je gezin naar Oostende voor een Afghaanse culturele activiteit.

 

Mathla

Mathla, wenste de socio-culturele wereld binnen te treden met informatie over vrouwenrechten. Shari de voorzitter wist onmiddellijk van aanpakken, zij organiseerde een benefiet voor Bombani Women’s Shelter een non-profit organisatie in Zuid -Afrika Johannesburg in sloppenwijk Alexandra. Talrijke mensen vanuit Oostende waren aanwezig om het benefiet te steunen, goed gestart Mathla.
 

Eagle Vision

FMDO Antwerpen is een nieuwe vereniging rijker - de vrouwenvereniging Eagle Vision heeft zich bij ons aangesloten. Oprichtster Ginette is afkomstig van Congo en wil graag Afrikaanse alleenstaande moeders ondersteunen en de weg wijzen naar de bestaande sociale diensten. Welkom in de FMDO-familie!


 

Lisalisi Congo

FMDO heeft een nieuwe Brusselse lidvereniging verwelkomd: Lisalisi Congo. De vrijwilligers hebben als hoofdmissie het sensibiliseren tegen HIV en AIDS bij kinderen. Daarnaast hechten ze belang aan opvoeding, het welzijn, het bijstaan van vrouwen, … Op 6 mei organiseert Lisalisi Congo samen met ProActiv' Congo een uitwisselings- en ontspanningsavond met dokters. Ze willen acties bedenken om AIDS en AVC te bestrijden. Daarna kan je genieten van een Afrikaanse maaltijd. 
 

Nieuws FMDO-lidverenigingen

Igbo in Nigeria

Ndigbo West-Flanders organiseerde op Erfgoeddag een lezing over de verschillende ceremoniën en rituelen bij de Ibo-bevolking in Nigeria. Daarbij stonden rituelen waarmee ze opgroeien centraal. In woord en beeld toonden ze hoe een zwangerschap wordt beleefd en welke rituelen er bestaan rond naamgeving van een kind bij de Igbo.
 

Nepalese geboortedans

Ook tijdens Erfgoeddag  in Brugge toonde de Nepalese gemeenschap ons een traditionele geboortedans. Op de zesde dag na de geboorte, Chaiiti, verwelkomen de Hindu’s de god die het kind een naam geeft. Wanneer de zon opkomt, danst men de Bhajan op een traditioneel lied. Het werd een aangenaam kijkstuk!


 

Einde 1001 nachten

De vereniging Egybelg organiseerde dit jaar het project 1001 nachten in Oostende. Op zaterdag 9 april nam de laatste workshop plaats. De voorzitter Youssef nam de deelnemers mee op een interculturele wandeling doorheen Oostende. Het project viert zijn eindfeest op zaterdag 7 mei om 18u in ’t Bosjoenk Zinnialaan 1. Het wordt een spectaculaire avond, mis het niet ! 

Partage En Couleurs

Op 24 maart ging de jongeren van Partage En Couleurs op bezoek bij FMDO Oostende. Een dag lang gingen ze op pad voor het maken van de trailer van de FMDO-theatervoorstelling Traeck. Het was een mooie drukke dag. Momenteel zijn ze nog druk bezig met de montage, maar binnenkort kunnen jullie het prachtige resultaat terugvinden op onze Facebookpagina en op fmdo.be
 

Latinacion

Het succesvolle project van de vereniging Latinacion sloot af met een fantastisch eindfeest zaterdag 17 april. De tickets waren op 3 dagen tijd de deur uit. Lekker eten, een modeshow met traditionele kledij, een Braziliaanse danseres, een optreden van Picking Combo en een zaal vol diversiteit en gelukkige gezichten! Proficiat Latinacion met het resultaat en alle inzet!

Krekels bij Inaya vzw

Inaya vzw wilt met haar project « Ecogeneration » vrouwen en jongeren aanzetten om duurzaam te leven.  Zo werd er op 13 april een uitstap georganiseerd naar « Little Food » om het eten van de toekomst te ontdekken. Er werd niet enkel uitleg gegeven over de voordelen van het eten van krekels maar er werd ook geproefd van krekels met komkommer en een krekelchocolade. 
 

Togo: onafhankelijkheid

Op 23 april organiseerde de Kortrijkse vereniging CAAJE-Togo een gezellige avond om de 56e verjaardag van Togolese onafhankelijkheid te vieren. Normaal is de verjaardag op 27 april, maar dit jaar werden de beentjes iets vroeger los gesmeten. De avond verliep in een gezellige sfeer in Kortrijk en er kwam veel volk op af. Het aanwezige volk genoot van hun maaltijden en daarna werd stevig gedanst op hevige Togolese ritmes.
 

Sfeervol benefiet

Leuvense lidvereniging VOZ organiseerde op 22 april een muzikale avond. Ze sloegen twee vliegen in één klap. Ze stelden nieuwe muziek voor van hun muziekgroep Pleiade Ndule en zamelden tegelijkertijd geld in voor de bouw van een educatief centrum in Congo. Bedankt aan alle aanwezigen die er een gezellige avond van maakten.
 

Activiteitenkalender

datum activiteit vereniging locatie
Elke dag t.e.m. 8 mei Tentoonstelling Birthday van Lieve Blancqueart FMDO vzw
Stad Oostende
Orbit vzw
Grote post, Hendrik,
Serruyslaan 18a,
8400 Oostende
Elke dag t.e.m. 22 mei Expo Hallo Baby: Geboorterituelen FMDO vzw
Gezinsbond
BELvue Museum,
Paleizenplein 7,
1000 Brussel
28-04-2016
Vanaf 18u30
Vorming over vrije tijd in Oostende FMDO vzw Lokaal FMDO,
Dokter Kannunik, Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
28-04-2016 Gekruiste identiteiten: Vrouwen in gesprek Inaya vzw Lokaal Inaya,
Munthofstraat 140,
1060 Sint-Gillis
29-04-2016
Vanaf 20u
Infoavond over onderwijs Nsanga Dienstencentrum De, Garve,
Pannebekestraat 33,
8000 Brugge
30-04-2016 Alle verenigingen op één evenement Lisalisi vzw Wijkhuis Malibran,
Damstraat 10,
1050 Elsene
30-04-2016 Presentatie van en uitwisselingen over het boek “Alerte Génocide” Collectief Bruxelles-Bujumbura GC De Pianofabriek,
Fortstraat 35,
1060 Sint-Gillis
30-04-2016 Ronde tafel over “migratie en identiteit” aangevuld met poëzie en muziek Thadarth ‘N Imazighen GC De Kriekelaar,
Gallaistraat 86,
1030 Schaarbeek
01-05-2016
10u30-11u30
Ba(B)el, voorlezen voor kinderen in verschillende talen FMDO vzw
CC De Grote Post
CC De Grote Post,
Hendrik Serruyslaan 18,
8400 Oostende
01-05-2016 Gekruiste identiteiten: Jongeren in gesprek Inaya vzw Lokaal Inaya,
Munthofstraat 140,
1060 Sint-Gillis
03-05-2016 Gesprekstafel onderwijs FMDO vzw Lokaal FMDO,
Dokter Kannunik Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
03-05-2016
Vanaf 13u30
Vrouwenklap gaat naar de tentoonstelling Birthday FMDO vzw FMDO Oostende,
Dhr. L. Colensstraat 7,
8400 Oostende
05-05-2016
Vanaf 14u
Smoefeltocht FMDO vzw Sportpit,
Steenbakkerstraat 59,
8400 Oostende
06-05-2016 Feest Synergie+ Lisalisi vzw ProActiv’Congo Zaal “La Rotonde”,
J.F. Debeckerlaan 60,
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
07-05-2016 Berberse lente Timilit vzw La ferme du wilg,
Wemmelse steenweg 164,
1090 Jette
07-05-2016 Gospel Gün Günna vzw Curo-Hall,
Ropsy Chaudronstraat 7,
1070 Anderlecht
11-05-2016
Van 18u30 tot 20u30
Workshop Mexicaans Koken Voz Latina Hof van Watervliet,
Oude Burg 27
8000 Brugge
11-05-2016
Vanaf 18u
Stadsoverleg Oostende FMDO vzw FMDO Oostende,
Hendrik Serruyslaan 18a,
8400 Oostende
12-05-2016 Vorming over buitengewoon onderwijs FMDO vzw Lokaal FMDO,
Dokter Kannunik, Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
12-05-2016 Introductie tot yoga Het Meervoud vzw Het Meervoud vzw,
Egide Winteroystraat 34,
1082 Sint-Agatha-Berchem
14-05-2016 Ladies Night Nounou Sika OC Marke,
Hellestraat 6,
8510 Kortrijk
17-05-2016 Bezoek aan Bokrijk Het Meervoud vzw Vertrek vanuit lokaal Het Meervoud vzw,
Egide Winteroystraat 34,
1082 Sint-Agatha-Berchem
17-05-2016 tot
22-05-2016
Bas-Congo
Tentoonstelling
Bawasa vzw Recyclart,
Ursulinestraat 25,
1000 Brussel
19-05-2016 Bezoek aan Brussels Parlement Ardaps vzw Brussels Parlement,
Lombardstraat 69,
1000 Brussel
19-05-2016 Vorming over ouderraad FMDO vzw Lokaal FMDO,
Dokter Kannunik, Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
21-05-2016 Bio-ontbijt over reflexologie Inaya vzw Sociale dienst voor vluchtelingen,
Parmastraat 26,
1060 Sint-Gillis
22-05-2016
Vanaf 13u
Intercultureel zaalvoetbaltornooi Multi Mondo vzw De Spuikom,
Dr Eduard Moreauxlaan 1a,
8400 Oostende
22-05-2016
05-06-2016
19-06-2016
Van 14u tot 17u
Creatieve workshop schilderen voor volwassenen Interculturele vzw Huis van Gezondheid en Onderwijs Hof van Watervliet,
8000 Brugge
25-05-2016
Van 9u tot 11u30
Gesprekstafel huiswerk FMDO vzw FMDO Oostende,
Dhr. L. Colenstraat 7,
8400 Oostende
25-05-2016
Vanaf 13u30
Vrouwenklap: dialoogtafel FMDO vzw FMDO Oostende
Dhr. L. Colenstraat 7,
8400 Oostende
26-05-2016 Ons cultuurpad: samen naar een thé dansant voor senioren Ardaps vzw en Firefec Bandundu vzw GC Heembeek-Mutsaard,
Frans Vekemansstraat 131, 
1120 Neder-Over-Heembeek
27-05-2016
Vanaf 15u30
Kick-off ‘2T,1G’ Brussel FMDO vzw Muntpunt,
Munt 6,
Zaal Literair salon,
1000 Brussel
09-06-2016 Kennismaking Antwerpen met Simona FMDO vzw Antwerpen
25-06-2016 56e verjaardag onafhankelijkheid Congo SAC vzw Rekolettenstraat, 8510 Kortrijk
25-06-2016 Kimbongina
Initiatie percussie/ dans/ zang
Concert
Bawasa vzw Kuumba,
Waversesteenweg 78,
1050 Elsene
27-07-2016
28-07-2016
29-07-2016
TRæCK, de theatervoorstelling van het sociaal-artistieke project Klappers van Vrouwen FMDO vzw Theater Aan Zee,
NMBS-loods,
Konterdamkaai,
8400 Oostende
Elke maandag
11u
Ontmoeting voor senioren FIREFEC Bandundu vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke maandag
17u-19u
Gnawa Fusion Matissa vzw Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
Elke dinsdag
17u-20u
Handi-percussie workshop Matissa vzw Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
Elke dinsdag
en donderdag
13u-15u
Naailes Het Meervoud vzw Het Meervoud vzw,
Egide Winteroystraat 34,
1082 Sint-Agatha-Berchem
Elke woensdag
10u-13u
Ruilhoekje Witte Rozen vzw Nieuwpoortsesteenweg 53,
8400 Oostende
Elke woensdag Namiddag: Mabanji computerlessen
Avond: voedselbedeling
Jakoeboe vzw Dekenijstraat 6,  8400 Oostende
Elke woensdag 18u30 Vorming ‘Hoe bezoek afleggen in gevangenissen’ Dar el ward Stephensonplein 79,
1030 Schaarbeek
Elke woensdag
10u
Kookles Almanar vzw Almanar vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke woensdag-
namiddag
Ontmoeting met debat Hadjats club
Dar el ward
Stephensonplein 79,
1030 Schaarbeek
Elke woensdag Russische dansles TEDA Jeugdsite Zuidstraat,
8930 Menen
Elke donderdag
14u
Project Groen gezien:
workshops & praatgroep Nederlands
Ardaps vzw
FIREFEC Bandundu vzw
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
Elke donderdag
20u-22u
Beweeg je lichaam
(voor jongeren)
Matissa vzw Metaalstraat 40,
1060 St-Gillis
Elke donderdag Sport voor vrouwen Partage en Couleurs vzw Molenbos 1,
1731 Zellik
Elke donderdag Zanglessen Partage en Couleurs vzw Molenbos 1,
1731 Zellik
Elke donderdag
22u-02u30
Benefiet reggae party SUDISOBE vzw Café OZ Murphy,
De Coninckplein,
2060 Antwerpen
Elke donderdag 9u30-12u Burgerschapsatelier Feza vzw Feza vzw,
Voglerstraat 38,
1030 Schaarbeek
Elke vrijdag
13u-14u30
Nederlandse taaltafels voor beginners Witte Rozen vzw Nieuwpoortsesteenweg 53,
8400 Oostende
Elke vrijdag en zaterdag Danslessen (Afrikaanse dans, breakdance, hip hop) Partage en Couleurs vzw GC Ten Weyngaert,
Bondgenotenstraat 54,
1190 Vorst
Elke vrijdag en zaterdag Leer arabisch schrijven voor jongeren, kinderen en vrouwen Inaya vzw Lokaal Inaya,
Munthofstraat 140, 1060 Sint-Gillis
Elke vrijdag, zaterdag en zondag Muziekrepetities Partage en Couleurs vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke zaterdag
12u-14u
Handi-percussie workshop Matissa vzw Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
 
Elke zaterdag
12u-14u
Beweeg je lichaam
(voor jongeren)
Matissa vzw Metaalstraat 40,
1060 St-Gillis
Elke zondag Arabische les An-Nour Jeugdsite Zuidstraat,
8930 Menen
Elke zondag
9u tot 13u
Tibetaanse taalklas Tibetaans Cultureel Centrum OC De Boeie,
Kerkstraat 35,
8400 Oostende
Elke zondag Minivoetbal Assada vzw Van Volxemlaan 391,
1190 Vorst
Copyright © FMDO All rights reserved.
Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
02/ 344 69 92

Feedback welkom:
johanna@fmdo.be


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Stuur dan een mail naar johanna@fmdo.be
Bedankt aan:
alle FMDO-collega's,
alle FMDO-vrijwilligers,
alle FMDO-verenigingen,
alle lezers,
onze partnerorganisaties,
onze belangenvertegenwoordigers,
& de subsidiegevers.