Copy
View this email in your browser
PERSBERICHT - Nieuwe podcastreeks toont veelzijdigheid van Vlaanderen
 
FMDO vzw presenteert Hallo Micro, een podcast met verrassende verhalen uit het superdiverse Vlaanderen. Mensen met een migratieachtergrond geven in de podcast een blik in hun persoonlijke leven, met een waargebeurd verhaal dat ze zelf hebben meegemaakt.  
 
Verwacht geen traditionele migratieverhalen maar wel een treinreis door Cuba met een levende kip in de hoofdrol, de bekommernissen van millenial Imane uit Kortrijk, Aissatou legt je uit waarom ze soms een stapje terug doet in de Brusselse metro en veel meer.
 
Luister hier naar de collectie verhalen van Mulume, Aissatou, Imane, Evgenia, Karolina en Odismercy.


 
Het opzet
 
Het initiatief voor Hallo micro kwam van FMDO vzw, een sociaal-culturele koepelorganisatie die het samenleven in diversiteit probeert te verbeteren. De organisatie telt heel veel gemotiveerde vrijwilligers en bijna 200 sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond.
 
Johanna Biesmans, projectverantwoordelijke Hallo Micro: “Er lopen bij ons heel wat straffe mensen rond en we zochten naar een manier om met die verhalen naar buiten komen. Want we geloven dat naar elkaars verhaal luisteren, mensen dichterbij brengt.”Het resultaat van een traject rond storytelling i.s.m. Relaas, Radio 1,…

De podcast kwam er niet zomaar: een 15-tal deelnemers uit Brugge, Oostende, Kortrijk en Brussel volgden een intensief traject rond storytelling.

De mensen achter de podcasts Relaas en Iemand leerden hen wat van een verhaal een goéd verhaal maakt. Vervolgens gingen ze onder begeleiding van vrijwillige coaches creatief aan de slag met een bijzondere gebeurtenis uit hun leven. Dit alles resulteerde in een live opnamemoment voor de podcast.

Johanna: “Voor ons zijn de sociale banden die gesmeed worden tijdens zo’n project heel belangrijk. Daarom deden we een oproep naar vrijwillige coaches. Na een introductie tot storytelling werden de coaches met een verteller en ondersteunden ze hen in de laatste rechte lijn naar het opnamemoment.“”


 
Enkele getuigenissen van de vertellers
 
Aissatou, een verteller: “Ik ben fier dat ik een verhaal hebben kunnen vertellen. Het geeft me een boost van zelfvertrouwen. Ik leer Nederlands op school maar echt live een verhaal voor een publiek vertellen is toch helemaal iets anders.”
 
Mulume, een verteller: “Op school leren ze ons hoe we ons brood moeten verdienen, maar op ons school leren ze ons niet hoe we aan anderen kunnen geven vanuit ons hart”
 
Odis, een verteller: “Ik nam een klein verhaal uit mijn kindertijd. Als ik er nu naar terugkijk, zie ik hoe het verhaal is het gegroeid. Het is levendiger geworden en verbeterd.  In het begin was ik misschien beschaamd om dit te vertellen, ik dacht mijn verhaal is niet zo belangrijk, het is privé, maar nu heb ik het een nieuw leven kunnen geven en sta ik er zelfs mee op TAZ.”
 


Praktisch
 
Onder embargo tot lancering podcast op 30/7
 
Beluister Hallo micro nu al op de website van FMDO fmdo.be/hallomicro
Of vanaf 30/7 via Spotify of met je favoriete podcastapp.

Kom naar een live vertelavond: Of luister op 1 augustus om 20u naar het verhaal van Odismercy op Radio Noordzee
 
Meer info:
Projectverantwoordelijke FMDO Johanna Biesmans
0488 909 203

Getuigenissen:
Op aanvraag: persoonlijke contactgegevens van vertellers Aissatou uit Brussel, Karolina uit Kortrijk en Odismercy uit Oostende en coach Diego.

Beeldmateriaal:
hier te downloaden

Hallo Micro kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid: projectoproep Innovatieve Partnerprojecten, en i.s.m. Radio 1 en de podcast Relaas. Opname en verspreiding van de verhalen gebeurt via de Luisterpuntbibliotheek en VRT Sandbox en Innovatie.

De portretten werden gemaakt door grietgriet.
De muziek is het werk van Nūmo.

 

 
Luister naar een fragment uit het verhaal van Mulume uit Brugge
Luister naar het verhaal van de Brugse Evgenia
Tijdens TAZ worden de portretten van de vertellers tentoongesteld in "FMDO bij Marcelline".
Aissatou en Odismercy tijdens een workshop van Hallo micro.
Hier kijken we naar uit: Op 2 en 3 augustus brengen we onze verhalen live op Theater aan Zee.
Copyright © 2019 FMDO vzw All rights reserved.

Our mailing address is:
johanna@fmdo.be

U ontvangt deze mail omdat uw adres opgenomen is in de perslijst van de stad.
U kan uw gegevens aanpassen of uitschrijven.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
FMDO · Bondgenotenstraat 52 · Vorst 1190 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp