Copy
FMDO heeft heel wat te vertellen!

FMDO-team versterkt

Het FMDO-team heeft er enkele enthousiaste dames bij.
Simona Bratslova is de nieuwe projectmedewerkster Twee (t)huizen, één gids in Brussel. Anushik Matevosian deed twee keer stage bij FMDO maar is nu educatief medewerkster in Oostende en Lio Kaeblen doet stage bij FMDO Brussel tot en met januari 2016. We heten deze dames van harte welkom in ons team!

FMDO in gesprek met minister van cultuur Sven Gatz op Wascabi

Op 28 augustus werd het WASCABI event georganiseerd voor de sociaal-culturele sector door FOV. Marius Meremans van de cultuurcommissie kwam hiervoor langs bij FMDO Oostende en zijn bezoek werd gefilmd. Onze coördinator Ivy Goutsmit zetelde in het debat met minister Sven Gatz en volksvertegenwoordiger Marius Meremans. Ze verdedigde het belang van grotere subsidies voor de etnisch-culturele federaties.

Brussel in dialoog

Jaar na jaar organiseert FMDO vzw samen met onze lidverenigingen en partners dialoogtafels in het kader van Brussel in dialoog. Dit jaar brachten we in de voormiddag lidverenigingen Feza vzw, Het Meervoud vzw en andere geïnteresseerden samen in de Koninklijke bibliotheek in Brussel. In de namiddag organiseerden we samen met LDC Miro en Firefec Bandundu vzw een dialoogtafel over geboorterituelen. Bedankt aan de meer dan 50 deelnemers!

Feest in den hof!

Al vele jaren organiseert de Dienst Samenleven in Oostende een multicultureel feest. Sinds vorig jaar gebeurt dit op een nieuwe locatie: het Leopoldpark en met een nieuwe naam: Feest in den hof! Talrijke verenigingen van FMDO waren present met eet- en informatiestandjes op 5 september. Het werd een geslaagde dag waar Oostendenaars zonder en met migratieachtergrond elkaar ontmoetten.
 

20 jaar FMDO

Op 13 september vierden we in Oostende het 20-jarig bestaan van FMDO vzw. Het werd een dag om nooit meer te vergeten! Met ongeveer 300 aanwezigen genoten we van een barbecue, een optreden van de Irie Vibes en het Matondo Koor,... Ontmoeting stond centraal en ondanks de regen ging iedereen enthousiast naar huis. We kijken al uit naar de komende twintig jaar!

Het beleidsplan is ingediend!

Voor de nieuwe beleidsperiode 2016-2020 stelde FMDO een nieuw beleidsplan op. Dit werd een werk van lange adem bestaande uit veel gesprekken met het team en het bestuur en bevragingen van de achterban en partners. De thema’s interculturalisering, verzelfstandiging van verenigingen, expertiseoverdracht en participatie aan de samenleving staan centraal. Het beleidsplan zal binnenkort te bezichtigen zijn op onze website.

Vormingreeks ontwikkelings-samenwerking

Tijdens vier vormingen in oktober leren verenigingen stap voor stap hoe je een succesvol project opbouwt in een ontwikkelingsland. De eerste 2 vormingen zijn reeds achter de rug. Met 25 enthousiaste deelnemers werden het zeer leerrijke avonden. Verenigingen gaven feedback op elkaars project en nieuwe leuke ideeën werden al gelanceerd! De vormingsreeks gaat door in Kortrijk.

Gespreksavond racisme en kinderen

Op 9 juni organiseerde FMDO vzw i.s.m. de Gezinsbond en de verenigingen Sabrin, SUDISOBE vzw en Eshtaar Art een gespreksavond over de impact van racisme op kinderen en hoe hiermee om te gaan als ouder. Verschillende verenigingen kwamen met hun leden naar deze interessante avond. De ouders konden in een gemoedelijke sfeer openhartig hun mening geven en vragen stellen.
 

FMDO-projecten

2(t)huizen, 1 gids in Brussel

Na Oostende, Kortrijk & Brugge gaan we ook in Brussel van start met ‘Twee (t)huizen, één gids’. Brusselaars met een migratieachtergrond die hun levensverhaal willen delen en de stad willen laten zien door hun ogen zijn bij ons op het juiste adres. Wij zorgen voor persoonlijke begeleiding en workshops in het Nederlands om de geïnteresseerden op te leiden tot gids. Contacteer Simona voor meer informatie!
 

Divers Groen Antwerpen

Op 24 juni en 2 juli ging er in het Zuiderpershuis in Antwerpen een kruidenworkshop door voor ouders en kinderen. Lesgeefster Tinneke nam met de deelnemers een kijkje naar wat er groeit en bloeit in de binnentuin en hoe we dit kunnen gebruiken. Nadien staken de ouders en kinderen de handen uit de mouwen en maakten zelf lekker geurende zeep, bruisballen en kruidenzakjes.

Scan4diversity

Heb je het toonmoment van Scan4diversity in juni in het Muntpunt gemist? Geen probleem want er staat nog heel wat op de agenda. We nodigen je alvast uit om op woensdag 21 oktober deel te nemen aan de vorming Snapshots! Zet je verenigingen in de kijker via aantrekkelijke foto’s! Inschrijvingen via brussel@fmdo.be
 

Klappers van vrouwen

In 2016 staat FMDO op de planken tijdens Theater Aan Zee! We zijn volop op zoek naar vrouwen die samen met ons op ontdekkingstocht willen gaan en hun talenten willen delen, voor of achter de schermen.

Er staan heel wat activiteiten gepland dus hou zeker onze facebook-pagina in het oog! Interesse of vragen? Contacteer Lisa. Wij zijn er alvast klaar voor, jij ook? 3,2,1… ACTIE!
 

Divers Groen Kortrijk

In het kader van het project 'Divers Groen!' organiseerden verschillende Kortrijkse verenigingen activiteiten rond ecologie. De vereniging Mwinda Musika ging op bezoek bij een bioboerderij in Heule en de stadsboerderij in Kortrijk. De verenigingen Fondation Karyenda, Caaje en Nounou Sika sloegen de handen in elkaar en organiseerden een uitstap naar de Antwerpse zoo.

Vrouwenklap

Vrouwenklap is terug en onze deuren staan opnieuw open voor alle vrouwen die graag op een leuke en gezellige manier hun Nederlands willen oefenen samen met andere vrouwen. Tweewekelijks wordt er afgesproken op maandag en bezoeken de vrouwen leuke plekken in Oostende. De volgende activiteit gaat door donderdag 22 oktober. Meer info bij Lisa, Anushik of op onze site.

 

FMDO-lidverenigingen

Nieuwe lidverenigingen

Jiyan

Karima Omar, de voorzitster van Jiyan is al lang geen onbekende meer bij FMDO. Ze is onderwijsambassadrice, Maro-lid, vrijwilligster,... Toch besliste ze nu pas om een Koerdische vereniging in Oostende op te richten. Jiyan zal zich concentreren op de verspreiding van de Koerdische cultuur en wil ook de Koerdische situatie bespreekbaar maken.
 

Compassion

De leden van de Tibetaanse vereniging ‘Compassion’ willen, met de Dalai Lama als voorbeeld, mededogen tonen naar hun medemensen. Dit door sociale en culturele evenementen te organiseren om de Tibetaanse cultuur zichtbaarder te maken in Antwerpen. Ook willen ze middelen inzamelen om ouderen en alleenstaanden in Tibet en het buitenland te ondersteunen.
 

Billisso

Billisso is een Brusselse vereniging die zich voornamelijk richt op vrouwen afkomstig uit de Hoorn van Afrika. Zij bestaan nog maar net, maar willen onder meer laagdrempelige ontmoetingsactiviteiten, alfabetiseringscursussen, thematische workshops en culturele activiteiten organiseren. Zo willen ze vrouwen die nog niet zo lang in België zijn versterken.

 


Webmedia-dz.be

De leden van vzw Webmedia-dz.be werken samen aan de oprichting van een webradio. Ze zijn al vergevorderd maar zoeken nog steeds naar een lokaal waar ze hun uitzendingen kunnen opnemen. Heb je tips? Laat ons dan snel iets weten! Deze donderdag en zaterdag kan je ze vinden in de Parmastraat 28 in St-Gillis waar ze het verslag maken van een seminarie over de uitwisseling en ontvangst van buitenlandse studenten.

Allemaal wij

De bestuursleden van ‘Allemaal wij’ zijn afkomstig uit Tsjetsjenië en spreken Russisch, de grootste taalgemeenschap in Oostende. Zij wensen niet enkel de Russisch sprekenden te verenigen maar stellen zich open voor alle nationaliteiten. Zo wensen zij het wij-zij denken te verbreken. De nieuwe vereniging is optimistisch en koos daarom voor de naam ‘Allemaal wij’.
 

Shqiponja

De Albanese vereniging Shqiponja organiseert sinds september Albanese taalklasjes in Oostende.
Elke zaterdag van 10u tot 13u30 zijn kinderen welkom in hun taalklasjes. Shqiponja is moeilijk om uit te spreken in het Nederlands, maar de vertaling is adelaar. Wie nog meer Albanese woorden wil leren zoals Shqiponja, is van harte welkom bij deze vereniging.

Shanti Village 3.0

Vincent, een Oostendenaar met Congolese roots, is de voorzitter van Shanti Village 3.0. Hij wil ontwikkelingswerk doen in India en hen helpen de acht milleniumdoelstellingen te bereiken. In Oostende wil de vereniging mensen laten kennismaken met de Indische cultuur en begeleiding bieden aan jongeren. Van een diverse vereniging gesproken!
 

Baye Fall

In mei kwamen Nancy & Youssoufha aankloppen bij FMDO Oostende. Samen richtten ze de Senegalese vereniging Baye Fall op. Ze willen graag de Afrikaanse ritmes van hun djembé-groep delen met de Oostendenaren, samen met Senegalese dans en ambachten. Daarnaast willen ze ook ondersteuning bieden aan lokale schooltjes en ziekenhuizen in Senegal.

Help me survive vzw

De Nigeriaanse vereniging ‘Help me survive’ wil de leefomstandigheden van minderbedeelden in Nigeria verbeteren. In België willen ze de Nigeriaanse gemeenschap in Antwerpen versterken door onder andere informatiesessies over verschillende thema’s te organiseren. Ook willen ze de Nigeriaanse cultuur meer bekendheid geven in België met verschillende activiteiten.
 

Amalbelgika

De leden van Amalbelgika leerden elkaar kennen tijdens de lessen maatschappelijke oriëntatie bij Bon vzw. Ze besloten een vereniging op te richten om ook zelf nieuwkomers de weg te wijzen in Brussel en België.

Ze zoeken nog iemand om hen helpen een logo te ontwikkelen, dus ben je creatief en wil je helpen? Laat snel iets weten!

Nieuws van de lidverenigingen

Drukke zomer voor NLCC

Het was een drukke zomer voor Saccha en Sofia, de trekkers van NLCC. Begin juli trokken ze met een 40-tal jongeren van NLCC op kamp om samen te sporten, te mediteren, te koken en vooral veel plezier te beleven. Daarna waren ze druk bezig met de voorbereidingen en de repetities van de succesvolle Mommy Talentshow die op 6 september plaatsvond in Antwerpen.
 

Bollywood in Oostende

De vereniging Shanti organiseerde naar jaarlijkse gewoonte een voorstelling van een heuse bollywoodfilm in de Kinepolis in Oostende. Aanwezigen werden ondergedompeld in de Indische filmwereld waar dans, zang, liefde en muziek niet mogen ontbreken. Deze editie werd er gekozen voor de film Singh is bling. Bijna 100 aanwezigen genoten met volle teugen van de film.
 

Special Tabaski

Alafia vzw wil dat de rijke Togolese tradities niet vergeten en zet zich in om de culturele overdracht tussen generaties te bevorderen. Daarom organiseerden ze het feest Spécial Tabaski. Het was de gelegenheid voor de vrouwen om zich uit te dossen in hun traditionele outfits en de kinderen konden hen bewonderen! Een heel geslaagde avond die snel herhaald zal worden.
 

De kleerkast van Latinacion

Ben je geïnteresseerd in mode? Latijns Amerikaanse cultuur? Je zit graag achter een naaimachine? Je ontmoet graag nieuwe mensen? Je vindt het allemaal in dit gloednieuwe, creatieve project van Latinacion! 6 Lezingen, 6 naaiateliers, een fotoshoot, postkaarten en een spetterend eindfeest zijn de basisingrediënten van dit project. Doe mee!

Congolese avond van Nsanga

Naar aanleiding van de Vlaamse Vredesweek organiseerde Nsanga een Congolese avond i.s.m. Pax Christi en VormingPlus Brugge. Ze nodigden Jean-Jacques De Christ Nganya Yuma uit die woont en werkt in Uvira, Zuid-Kivu. Hij is actief in enkele projecten rond ontwapening en re-integratie en kwam vertellen over zijn werk en over de situatie in Congo vandaag.
 

Vormingenreeks website bouwen Hiwar vzw

De vereniging Hiwar vzw organiseerde samen met Dounia News een vormingsreeks ‘website maken voor beginners’. Tijdens deze vierdelige vormingsreeks leerden de deelnemers de basisbeginselen van een website met als uiteindelijke doel zelf een website te maken. Acht enthousiastelingen volden deze vormingsreeks met enkele mooie websites als resultaat!

Opendeurdag in het huis Malaika

In Oostende is er een huis waar je je meteen in Congo waant, het Huis Malaika. Het is de woonst van Dominique Lubaki, de voorzitter van Multi Mondo vzw. Je wordt er overspoeld met informatie en kunstwerken uit Congo. Tijdens het openingsweekend van het cultuurseizoen kwamen heel wat geïnteresseerden kennismaken met Dominique, zijn visie op cultuur en integratie en met het huis Malaika.
 

Afrikaanse barbecue door CAAJE

Om de vakantie feestelijk af te sluiten organiseerde de Kortrijkse vereniging CAAJE een Afrikaanse barbecue op 22 augustus. De barbecues van CAAJE eindigen traditioneel in een gezellig dansfeest en ook nu was dat zeker het geval. Onder de aanwezigen een leuke mix van verschillende culturen die tot in de late uurtjes konden genieten van typisch Afrikaanse muziek.

African Multi Cultural Carnival in Antwerpen

Op 19 september organiseerden verschillende Afrikaanse verenigingen naar jaarlijkse gewoonte het African Multicultural Carnival. De verenigingen zorgden voor verschillende standjes, kinderanimatie, muziekoptredens, Afrikaanse specialiteiten en nog veel meer. Ook de vrouwenvereniging Destiny Ladies Club of Belgium hielp dit jaar mee met de organisatie van het festival.
 

Ndigbo West-Flanders viert feest

Ndigbo West-Flanders zette het nieuwe werkjaar in met een Mputa Iziza, een feest om kennis te maken met de rijke en kleurrijke culturele erfenis van de Igbo uit Nigeria.  Honderden Nigerianen uit West-Vlaanderen verzamelden zich in het buurtcentrum De Dijk en lieten Brugge feestelijk kennismaken met de Igbo-cultuur.
 

Zomer vol culturele uitstappen

FIREFEC Bandund, FMDO vzw en het BOP sloegen deze zomer de handen in elkaar om een leuk aanbod aan culturele uitstappen te ontwikkelen voor de senioren van Vorst. De senioren trokken naar Oostende, ze bezochten de Zoo van Antwerpen, ze gingen op pad in Dinant en ze gingen op bezoek in het Koninklijk Paleis. Ze sloten de zomer af met een boottocht naar Vilvoorde.

Kameroenees optreden voor de Grote Verleieding

In 2015 zijn de werken aan de Leie in Kortrijk zo goed als voltooid. Om dit te vieren vonden er deze zomer verschillende activiteiten plaats, allemaal in het kader van ‘de grote verleieding’. Zo organiseerde de Kameroenese vereniging CDC een spetterend optreden op 23 augustus van een christelijk koor met mensen uit verschillende culturen.

Namaste Brugge

De Nepalese gemeenschap in Brugge werkte de afgelopen maanden nauw samen met Musea Brugge voor de tentoonstelling Namaste Brugge. Ook Brugse scholen tonen interesse voor de Nepalese cultuur en erfgoed. Zo kwamen twee klassen uit Blydhove op bezoek in het museum en ze volgden twee workshops van Everest Nepali Society over zandmandala’s en muziek. 
 

‘CaStBuOr 2060 Unite’ verenigt het Coninckpleintje

Op 11, 18 en 25 september vond er op en rond het Coninckplein in Antwerpen het evenement ‘CaStBuOr 2060 Unite’ plaats, georganiseerd door de vereniging SUDISOBE vzw in samenwerking met verschillende handelaren, cafés en partners uit de buurt. Je kon er terecht voor een spelletje bingo of caramboard, verschillende optredens, fuiven en een basketbaltoernooi.

Het woord aan Ariana

De vereniging Ariana kreeg de kans om enkele voordrachten te geven over de situatie in Afghanistan en de ervaring om er als meisje op te groeien. Mila, de voorzitster van Ariana,sprak tijdens een werkgroep van CM Oostende en tijdens het Bad-weekend van Vormingplus Oostende-Westhoek. Het waren twee open en eerlijke getuigenissen. Een klein weetje: Mila zit bij de laatste finalisten voor miss België!

Er vloog eens… een mens onder water

Op vrijdag 2 oktober opende de Verhalenwerf feestelijk de tentoonstelling ‘Er vloog eens… Una vez…’. De tentoonstelling over mensen in beweging, migrerend over land, over en onder water en in de lucht was enkele dagen te zien in ’t Werkhuys in Antwerpen. Wie benieuwd is naar de verhalen, foto’s, schilderijen en gedichten kan volgende maand nog terecht in CoStA.

Nepalezen in actie

In september organiseerde Nepali Samudaya Oostende twee grote activiteiten. Ze vierden naar jaarlijkse gewoonte het grote TEEJ feest, het feest van de Nepalese vrouw. Ook werkten ze samen met het filmfestival van Oostende, waar de film Everest werd vertoond. De helft van de opbrengst ging naar Nepali Samudaya Oostende, de andere helft naar het Sukhi project in Kathmandu.

Dar el Ward en Hadjats Club bij de Overbron

De vrijwilligers van Dar el ward en Hadjats Club gingen deze zomer geregeld langs bij het woonzorgcentrum de Overbron in Neder-Over-Heembeek. Ze gingen op wandeling met de senioren in hun rolstoel, ze vertelden de senioren over de Ramadan en het Suikerfeest. Ook het Offerfeest werd samen gevierd met een gezellige barbecue.
 

Activiteitenkalender

Gelieve er rekening mee te houden dat deze activiteitenkalender niet volledig is.
Wil je meer informatie over een activiteit? Contacteer dan info@fmdo.be
 
Datum activiteit vereniging Locatie
15-10-2015
19u-21u
Film Roots and Wings voorvertoning aan voorzitters Oostendse lidverenigingen FMDO vzw
Merhaba vzw
Rebus
FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
15-10-2015 Vormingsreeks ontwikkelingssamenwerking FMDO vzw
Steunpunt 4de pijler
Provincie West-Vlaanderen
Stad Kortrijk
FZO-VL
Dakcafé Stadhuis Kortrijk,
Grote markt 54,
8500 Kortrijk
15-10-2015
15u
Creatief recyclageatelier in het project Groen Gezien Ardaps vzw
Firefec Bandundu vzw
FMDO vzw
Arte N’ativa vzw
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
15-10-2015
14u
Audioverslag van het seminarie over de verwelkoming van buitenlandse studenten en de uitwisseling Webmedia-DZ.be
en verschillende partners
SETM asbl,
Parmastraat 28,
1060St-Gillis
16-10-2015
12u-14u
 
Brussel in dialoog GC Heembeek Mutsaard
FEDOS
Ardaps vzw
 
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
16-10-2015
19u–21u
 
Een kennismaking met de Dominicaanse Republiek Latinacion FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
17-10-2015
9u
Daguitstap naar Hasselt Soedanese Vereniging Antwerpen vzw Afspraak aan Station van Berchem
17-10-2015
10u-13u30
Kagandahan geeft een kookworkshop aan ziekenzorg FMDO vzw Zaal Nieuwland,
Nieuwlandstraat 76,
8400 Oostende
17-10-2015
14u
Audioverslag van het uitwisselingsmoment tussen Belgische en buitenlandse studenten Webmedia-DZ.be
en verschillende partners
SETM asbl,
Parmastraat 28,
1060St-Gillis
17-10-2015 Burundees benefiet Sourire d’Espoir Meersenhuis,
Oostmeers 3,
8000 Brugge
17-10-2015 Exotische Haïtiaanse maaltijd Tysea vzw KULAK,
Etienne Sabbelaan 53,
8500 Kortrijk
17-10-2015 Dialoogtafel in het kader van Brussel in Dialoog Het Dorp Daillylaan 208,
1030 Schaarbeek
17-10-2015 Ontmoetingsmoment Bilisso FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
18-10-2015 Buren bij kunstenaars Multi Mondo vzw Les Colombiers,
Zegelaan18,
8450 Bredene
18-10-2015 Ontmoetingsmoment Cercle Félix Moumié FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
20-10-2015 Dialoogtafel in het kader van Brussel in Dialoog MICV vzw Mercelisstraat 40,
1050 Elsene
20-10-2015
9u-12u
Bezoek aan tentoonstelling Europalia Turkey: Anatolia Feza vzw
FMDO vzw
Bozar,
Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
21-10-2015
14u-15u
Verhalen uit de hele wereld. Kom luisteren naar het verhaal "Kirmizi boyunbağli kuzucuk" of “Een schaap met een rode das”. Feza vzw
Nederlandstalige bibliotheek Schaarbeek
Nederlandstalige bibliotheek Schaarbeek, Lambermontlaan 224,
1030 Schaarbeek
21-10-2015
9u45
Vorming Snapshots in het project Scan4diversity FMDO vzw BOP,
Zaterdagplein 5,
1000 Brussel
22-10-2015 Vormingsreeks ontwikkelingssamenwerking FMDO vzw
Steunpunt 4de pijler
Provincie West-Vlaanderen
Stad Kortrijk
FZO-VL
Cafetaria van Museum 1302, Begijnhofpark,
8500 Kortrijk
22-10-2015
15u
Voorstelling van het project 2(t)huizen, 1 gids Ardaps vzw
Firefec Bandundu vzw
FMDO Vzw
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
24-10-2015
18u-23u
Belgisch-Oegandees feest Nyumba ya Wazee
Het Seniorenhuis
Kronenburgstraat 58-68,
2000 Antwerpen
24-10-2015 Dashain Nepali Samudaya Oostende Zaal Nieuwland,
Nieuwlandstraat 76,
8400 Oostende
24-10-2015 Jeanneke fait sa java! Merhaba vzw In de straten van Brussel
24-10-2015 Culturele avond: “Nacht van Afrika” in het project Een stap maar niet alleen Firefec Bandundu vzw Zaal 1180,
Robert Schottstraat 14,
1180 Ukkel
25-10-2015
10u-14u
Infosessie over familiale constellaties Ivisiha
Inaya vzw
Opzichterstraat 124,
1080 Molenbeek
25-10-2015
15u
Inaya neemt deel aan de betoging om aandacht te vragen voor de rechten van mensen zonder papieren Inaya vzw
Coördinatie Mensen zonder papieren
Vertrek aan station Brussel-zuid
26-10-2015
9u30
Vorming in het kader van het project Radicalisatie vroeger en nu Almanar vzw en partners GC Ten Weyngaert,
Bondgenotenstraat 54,
1190 Vorst
26-10-2015
13u30-16u
Vrouwenklap krijgt informatie over diabetes FMDO vzw FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
27-10-2015 Regionaal overlegmoment & infosessie ‘Dürüms in ’t groen’ FMDO vzw. Natuurpunt Educatie Buurthuis DeBuurt,
Lange Beeldekensstraat 52,
2060 Antwerpen
27-10-2015 De islamwereld en het vrije denken Merhaba vzw KVS Box,
Arduinkaai 9,
1000 Brussel
29-10-2015 Bio-ontbijt Inaya vzw Lokaal Inaya,
Munthofstraat 140,
1060 St-Gillis
29-10-2015
9u-12u
Creatief atelier in het kader van Europalia Turkey met kunstenares Sandrine de Borman Feza vzw Feza vzw,
Voglerstraat 38,
1030 Schaarbeek
29-10-2015
12u
Rainbows United Merhaba vzw Regenbooghuis, Kolenmarkt 42,
1000 Brussel
29-10-2015 Merhabar Merhaba vzw Regenbooghuis, Kolenmarkt 42,
1000 Brussel
29-10-2015
19u
Filmvoorstelling Roots & Wings Merhaba vzw Stadsschouwburg, Stadsplein 1,
3600 Genk
29-10-2015
13u
Samen ontdekken we nieuwe sporten: Afrikaanse dans Het meervoud vzw
Univers’elles
Vertrek vanuit Het Meervoud vzw,
Egide Winteroystraat 34,
1082 Sint-Agatha-Berchem
31-10-2015 9u30-12u30 Dominicaans naaiatelier Latinacion FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
31-10-2015 Cultureel spektakel Partage en Couleurs vzw Zinnema,
Veeweydestraat 24-26,
1070 Anderlecht
02-11-2015
13u30
Filmvoorstelling ‘Shaun the Sheep’ voor ouders en kinderen FMDO vzw De Roma,
Turnhoutsebaan 286,
2140 Borgerhout
02-11-2015
13u-16u
Activiteit voor mama’s en kinderen: maak je zelfportret, luister naar een verhaal en maak muziek! Feza vzw
FMDO vzw
Feza vzw,
Voglerstraat 38,
1030 Schaarbek
03-11-2015
9u
Uitstap naar Technopolis Het meervoud vzw Vertrek vanuit Het Meervoud vzw,
Egide Winteroystraat 34,
1082 Sint-Agatha-Berchem
03-11-2015
13u30
Workshops recycleren (deel I) MSC Ahlan FMDO vzw MSC Ahlan,
Everaertsstraat 97-99,
2060 Antwerpen
03-11-2015
13u
Activiteit voor moeders en kinderen: op ontdekkingstocht tussen de letters Feza vzw
FMDO vzw
KBR
Koninklijke bibliotheek,
Keizerlaan 2,
1000 Brussel
03-11-2015 Dashain, Nepalees festival Everest Nepali Society Sint-Leocol,
lege,
Potterierei 11,
8000 Brugge
04-11-2015
13u30
Kruidenworkshop MSC Ahlan FMDO vzw MSC Ahlan,
Everaertsstraat 97-99,
2060 Antwerpen
05-11-2015
13u30
Workshop recycleren (deel II) MSC Ahlan FMDO vzw MSC Ahlan,
Everaertsstraat 97-99,
2060 Antwerpen
06-11-2015
13u30
Workshop insectenhotels bouwen MSC Ahlan FMDO vzw
Natuurpunt Educatie
MSC Ahlan,
Everaertsstraat 97-99,
2060 Antwerpen
06-11-2015
19u30
Openingsmoment ‘Er vloog eens… Una vez…’’ De Verhalenwerf CoStA,
Sint-Andriesplaats 24,
2000 Antwerpen
06-11-2015 tot 13-12-2015 Tentoonstelling ‘Er vloog eens… Una vez…’ De Verhalenwerf CoStA,
Sint-Andriesplaats 24,
2000 Antwerpen
07-11-2015 African Dance Party Nounou sika vzw Kanaalkaffee,
Stasegemsesteenweg 127,
8500 Kortrijk
07-11-2015 Vrouwennamiddag Partage en Couleurs vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
09-11-2015
9u-12u
Creatief atelier in het kader van Europalia Turkey met kunstenares Sandrine de Borman Feza vzw Feza vzw,
Voglerstraat 38,
1030 Schaarbeek
11-11-2015
09u-12u
Vrouwenklap gaat naar Vrouwendag brunch FMDO vzw FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
11-11-2015
09u-12u
Vrouw voor vrouwen: een multicultureel ontbijt FMDO vzw
Verschillende partnerorganisaties
De Sportpit,
Steenbakkersstraat 59,
8400 Oostende
12-11-2015
19u-21u
Vorming ‘4e pijler projecten’ FMDO vzw
AIF+
Buurthuis De Buurt,
Lange Beeldekensstraat 52,
2060 Antwerpen
13-11-2015
19u–21u
Een kennismaking met Mexico Latinacion FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
14-11-2015
15u-19u
Palestijnse ontmoetingsavond ter ere van de sterfdag van Yasser Arafat DARWISH vzw Zaal Rubens,
Statiestraat 175,
2600 Berchem
14-11-2015
18u30
SOS Senegal benefietconcerten Baye Fall Koninklijke Stallingen,
Koninginnelaan 76,
8400 Oostende
14-11-2015 On-Rust in Brugge 11.11.11
FMDO vzw
Oud politiegebouw,
Hauwerstraat 2,
8000 Brugge
15-11-2015
14u-17u
Meetingpoint ‘Laat me zijn wie ik ben…’ MSC Ahlan MSC Ahlan,
Everaertsstraat 97-99,
2060 Antwerpen
15-11-2015 Inaya neemt deel aan de Sunday Familie Brunch Inaya vzw
Centro galego de bruxelas vzw
La Tentation,
Lakensestraat 28,
1000 Brussel
16-11-2015 Senegalese landenavond Yaakaaré VormingPlus,
Sint-Pieterskerklaan 5,
8000 Brugge
17-11-2015
11u
Vernissage tentoonstelling Europalia Turkey Feza vzw
Bibliothèque Mille et une pages
Bibliothèque Mille et une pages,
Koninginneplein 1,
1030 Schaarbeek
18-11-2015 Pecha Kucha over diversiteit FMDO vzw
Voz Latina
Oud politiegebouw,
Hauwerstraat 2,
8000 Brugge
18-11-2015
14u-15u
Eén van de vrouwen van Feza vzw leest voor in de bibliotheek! Feza vzw
Nederlandstalige bibliotheek Schaarbeek
 
Nederlandstalige bibliotheek Schaarbeek, Lambermontlaan 224,
1030 Schaarbeek
18-11-2015
20u
Uitstap naar voorstelling Coup Fatal FMDO vzw,
Firefec Bandundu vzw,
Ardaps vzw,
Amome vzw,
en andere lidverenigingen
KVS,
Arduinkaai 7,
1000 Brussel
19-11-2015 Thematische bio-ontbijt over tai chi Inaya vzw Lokaal Inaya,
Munthofstraat 140,
1060 St-Gillis
19-11-2015
20u
Toneelvoorstelling ‘Dis-moi wie ik ben’ FMDO vzw Rataplan,
Wijnegemstraat 27,
2140 Borgerhout
19-11-2015 Seksuele gezondheid over taalgrenzen heen Merhaba vzw Daarkom,
Wolvengracht 18,
1000 Brussel
21-11-2015
14u30-18u
Infosessie ‘Borstkanker bij mannen en vrouwen’ De Sense Center Info: FMDO vzw Antwerpen
23-11-2015
13u30-16u
Vrouwenklap bekijkt een film FMDO vzw FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
23-11-2015 Kortrijk in dialoog FMDO vzw
Verschillende partner-organisaties
Dakcafé Stadhuis Kortrijk,
Grote markt 54,
8500 Kortrijk
23-11-2015
9u30
Vorming in het kader van het project Radicalisatie vroeger en nu Almanar vzw en partners GC Ten Weyngaert,
Bondgenotenstraat 54,
1190 Vorst
26-11-2015
18u
Vorming financiële administratie van een vereniging FMDO vzw Locatie nog te bepalen
28-11-2015
9u30–12u30
Mexicaans naaiatelier Latinacion FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
28-11-2015
14u-18u
Conferentie over het geweld tegen vrouwen Inaya vzw
Change asbl
Locatie nog te bevestigen
30-11-2015
9u–12u
Gesprekstafel over geboorterituelen Feza vzw
FMDO vzw
Faro vzw
Gezinsbond
Leca vzw
Erfgoedcel Brussel
Feza vzw,
Voglerstraat 38,
1030 Schaarbeek
04-12-2015
9u–12u
Gesprekstafel over geboorterituelen Feza vzw
FMDO vzw
Faro vzw
Gezinsbond
Leca vzw
Erfgoedcel Brussel
Feza vzw,
Voglerstraat 38,
1030 Schaarbeek
05-12-2015 Vrouwennamiddag Partage en Couleurs vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
07-12-2015
13u30-16u
Vrouwenklap gaat dansen met Latinacion FMDO vzw FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
08-12-2015 Vorming ‘Hoe 4e pijler projecten opzetten: kansen en valkuilen’ FMDO vzw Buurthuis deBuurt, Lange Beeldekensstraat 52,
2060 Antwerpen
10-12-2015 Bio-ontbijt: thema wordt nog meegedeeld Inaya vzw Lokaal Inaya,
Munthofstraat 140,
1060 St-Gillis
11-12-2015
19u–21u
Een kennismaking met Colombië Latinacion FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
12-12-2015 Nieuwjaarsfeest CAAJE O.C. Marke,
Hellestraat 6,
8510 Marke
13-12-2015 Inaya neemt deel aan de Sunday Familie Brunch Inaya vzw
Centro galego de bruxelas
La Tentation,
Lakensestraat 28,
1000 Brussel
18-12-2015 Eindfeest voor vrouwen Inaya vzw GC de Vaartkapoen,
Schoolstraat 76,
1080 Molenbeek
19-12-2015
9u30–12u30
Colombiaans naaiatelier Latinacion FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
19-12-2015 Vrouwenklap gaat naar de FMDO quiz FMDO vzw FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
19-12-2015 FMDO quiz FMDO vzw FMDO vzw,
Kanunnik Dokter Louis Colensstraat 7,
8400 Oostende
19-12-2015
14u
Infosessie ‘Hoe opvoeden? Straffen en belonen.’ Destiny Ladies Club Belgium vzw Permeke,
De Coninckplein,
2060 Antwerpen
19-12-2015
16u30
Oudejaarsfeestje Destiny Ladies Club Belgium vzw Permeke,
De Coninckplein,
2060 Antwerpen
20-12-2015
14u-17u
Meetingpoint ‘Burgerschap en islam… hand in hand’ MSC Ahlan MSC Ahlan,
Everaertsstraat 97-99,
2060 Antwerpen
20-12-2015 Nepalees optreden in de Grote post Nepali Samudaya Oostende Grote Post,
Hendrik Serruyslaan 18 A,
8400 Oostende
26-12-2015 Nieuwjaarsfeest OSAB vzw Kaartershuisje,
Astridpark,
8500 Kortrijk
Elke maandag
11u
Ontmoeting voor senioren in het project Een stap maar niet alleen FIREFEC Bandundu vzw Luikstraat 66,
1190 Vorst
Elke maandag
19u-21u
Percussie Gnawa Matissa vzw
 
Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
Elke dinsdag
17u-20u
Handi-percussie workshop Matissa vzw Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
Elke dinsdag
20u-22u
Beweeg je lichaam
(voor jongeren)
Matissa vzw Metaalstraat 40,
1060 St-Gillis
Elke dinsdag
en donderdag
13u-15u
Naailes Het Meervoud vzw Het Meervoud vzw,
Egide Winteroystraat 34,
1082 Sint-Agatha-Berchem
Elke woensdag
namiddag
Mabanji computerlessen Jakoeboe vzw Dekenijstraat 6,  8400 Oostende
Elke woensdag avond Voedselbedeling Jakoeboe vzw Dekenijstraat 6,
8400 Oostende
Elke woensdag 18u30 Vorming ‘Hoe bezoek afleggen in gevangenissen’ Dar el ward Stephensonplein 79,
1030 Schaarbeek
Elke woensdag
10u
 
Kookles Almanar vzw Almanar vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke woensdag
14u
Taalstimulerende activiteiten voor kinderen tussen 3 en 5 jaar oud Het Meervoud vzw Het Meervoud vzw,
Egide Winteroystraat 34,
1082 Sint-Agatha-Berchem
Elke woensdag 14u Ruilhoekje en ontmoetingsmoment Witte rozen vzw Witte rozen vzw, Nieuwpoortsesteenweg 53,
8400 Oostende
Elke woensdag-
namiddag
Ontmoeting met debat Hadjats club
Dar el ward
Stephensonplein 79,
1030 Schaarbeek
Elke woensdag Russische dansles TEDA Jeugdsite Zuidstraat, Zuidstraat,
8930 Menen
Elke donderdag
14u
Project Groen gezien:
Samen Nederlands oefenen
Ardaps vzw
FIREFEC Bandundu vzw
GC Heembeek Mutsaard,
Fr. Vekemansstraat 131,
1120 Neder-Over-Heembeek
Elke donderdag
19u-21u
Percussie Gnawa Matissa vzw
 
Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
Elke donderdag
20u-22u
Beweeg je lichaam
(voor jongeren)
Matissa vzw Metaalstraat 40,
1060 St-Gillis
Elke donderdag Sport voor vrouwen Partage en Couleurs vzw Molenbos 1,
1731 Zellik
Elke donderdag Zanglessen Partage en Couleurs vzw Molenbos 1,
1731 Zellik
Elke donderdag
22u-02u30
Benefiet reggae party SUDIOBE vzw Café OZ Murphy,
De Coninckplein,
2060 Antwerpen
Elke vrijdag Danslessen (Afrikaanse dans, breakdance, hip hop) Partage en Couleurs vzw GC Ten Weyngaert,
Bondgenotenstraat 54,
1190 Vorst
Elke vrijdag Taaltafels Witte rozen vzw Witte rozen, Nieuwpoortsesteenweg 53,
8400 Oostende
Elke vrijdag, zaterdag en zondag Muziekrepetities Partage en Couleurs vzw FMDO vzw,
Bondgenotenstraat 52,
1190 Vorst
Elke zaterdag 10u-13u30 Albanese taalklasjes Shqiponja OC De 3 gapers, Timmermanstraat 1, 8400 Oostende
Elke zaterdag
12u-14u
Handi-percussie workshop Matissa vzw Lokaal Matissa,
Wipstraat 6,
1060 Sint-Gillis
Elke zaterdag
12u-14u
Beweeg je lichaam
(voor jongeren)
Matissa vzw Metaalstraat 40,
1060 St-Gillis
Elke zaterdag Danslessen (Afrikaanse dans, breakdance, hip hop) Partage en Couleurs vzw GC Ten Weyngaert,
Bondgenotenstraat 54,
1190 Vorst
Elke eerste zaterdag van de maand Ontmoetingsbijeen-
komst met als thema Togo
Alafia vzw De locatie verandert steeds, contacteer   tontongamal2014@gmail.com voor meer informatie
Elke derde zaterdag van de maand Ontmoetingsmoment voor vrouwen Destiny Ladies Club Belgium vzw Permeke,
De Coninckplein,
2060 Antwerpen
Elke zaterdag en zondag
10u-13u30
Vanaf november: alfabetiseringslessen Thadarth N’ Imazighen Koninginnelaan 89,
1030 Schaarbeek
Elke zondag Arabische les An-Nour Jeugdsite Zuidstraat,
Zuidstraat,
8930 Menen
Elke zondag Minivoetbal Assada vzw Van Volxemlaan 391,
1190 Vorst
Elke zondag
18u30-20u30
Zwemmen voor vrouwen Dar el ward
Hadjats Club
Zwembad Neptunium,
Jeruzalemstraat 56,
1030 Schaarbeek
Elke zondag
12u-16u
Arabische taalles voor kinderen Soedanese Vereniging Antwerpen vzw Info: FMDO vzw Antwerpen
Elke zondag Nepalese Taallessen Nepalese Language & Creative Classes Info: FMDO vzw Antwerpen
Elke zondag Traditionele Nepalese danslessen Nepalese Language & Creative Classes Info: FMDO vzw Antwerpen
Elke zondag Nederlandse taallessen voor Tibetaanse nieuwkomers Regional Tibetan Youth Congress vzw Loods Park Spoor Noord
Elke zondag
17u-19u
Ontmoetingsmiddag voor moeders en kinderen VrouwenvleugelSUDISOBE Café Beautiful Planet,
De Coninckplein 16,
2060 Antwerpen
Elke weekdag Huiswerkklassen: inschrijving via asbl_déclick@live.be Déclick vzw Vorstsesteenweg 81, 1060 Sint-Gillis

 
Copyright © FMDO All rights reserved.
Bondgenotenstraat 52
1190 Vorst
02/ 344 69 92

Feedback welkom:
johanna@fmdo.be


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Stuur dan een mail naar johanna@fmdo.be
Bedankt aan:
alle FMDO-collega's,
alle FMDO-vrijwilligers,
alle FMDO-verenigingen,
alle lezers,
onze partnerorganisaties,
onze belangenvertegenwoordigers,
& de subsidiegevers.