Copy
Sited is het elektronische magazine van VHIC. Sited houdt u
op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen uw vakgebied.
Kunt u deze e-mail niet goed lezen?
Bekijk Sited in uw browser
Tweet
Forward
Share
Ad Hominem - Heel het vakgebied lijkt in rep en roer

Column door Ad van Heijst, directeur VHIC 

Dit voorjaar zijn er verschillende bijeenkomsten die gaan over de toekomst van het vakgebied, georganiseerd door verschillende organisaties. We zien DIV-afdelingen inkrimpen – en niet alleen zij! De winkelketen DIV maakt moeilijke tijden door. Is er nog toekomst voor de informatieprofessional? Voor de DIV-specialist? Ja, die is er zeker. Maar het vraagt ook wat: je moet meegroeien met de organisatie. En daar gaat wel eens wat mis.
 
Daarover houden we binnenkort een workshop samen met de Sdu. Als u zoekt naar een nieuwe invulling van uw taken, neem dan eens de moeite om deze workshop te bezoeken.

Lees verder...

InProces live bij de gemeente Den Helder en Duo+ gemeenten

Vorige week zette de gemeente Den Helder de eerste stap op weg naar betere digitale dienstverlening met de lancering van een nieuwe website en de livegang van 22 zaaktypen binnen InProces. VHIC verzorgde samen met haar partner en leverancier van InProces, Brein, de technische implementatie van het zaaksysteem. 

Ook de samenwerking binnen de Duo+ gemeenten heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Op maandag 1 februari vond de livegang van InProces plaats, het zaaksysteem van Brein BV. Ook in deze technische implementatie speelde VHIC – naast Brein - een belangrijke rol.

De pen van VHIC - Geert-Jan van Bussel

Het woord is dit keer aan Geert-Jan van Bussel (Directeur van Van Bussel Document Services). In deze rubriek wordt 'de pen van VHIC' elke editie doorgegeven aan een andere specialist binnen het vakgebied. In zijn column maakt Geert-Jan van Bussel de balans op voor de informatieprofessional van nu. Voor welke uitdagingen komen zij zoal te staan?  
Lees verder...

Proefproject RMTool gemeente Zaltbommel

De meeste netwerkschijven staan vol met verouderde bestanden, concepten en kopieën. Dagelijks besteden veel medewerkers te veel tijd aan het zoeken naar de juiste documenten. Met de RecordsManagementTool worden schijven opgeschoond en wordt een nieuwe wildgroei aan documenten voorkomen. Om te ervaren hoe de RMTool in de praktijk werkt is de proefperiode in het leven geroepen, een 30-daagse proef, waarbij men de tool op de eigen werkplek kan testen en kan profiteren van de eerste resultaten.
De gemeente Zaltbommel is één van de gemeenten die momenteel gebruik maakt van zo’n proefperiode. 

Lees verder...

Down Under #24 

Hier in South Australia komt veel van onze regelgeving van de staatsregering. Richtlijnen over recordmanagement en archivering worden opgezet en uitgebracht door het Staatsarchief, de State Records Office. Het regelgeving team is klein, en loopt eigenlijk vaak achter de feiten aan, ondanks het feit dat de teamleden wel degelijk veel kennis bezitten. Hoe kan dit en hoe kan dit voorkomen worden?
Lees verder...

iTem - Onvoldoende

Door: Jack Karelse 

Ik ben onvoldoende digitaal denkend. Digitaal denken en werken zit niet voldoende tussen mijn oren. Het is geen automatisme. Zo dacht ik eens na over de manier waarop ik met presentaties werk. En dat doe ik onhandig! Hoe doe ik dat? Ik maak een PowerPoint op de computer. Vervolgens zet ik het bestand op een USB-stick. Die USB stop ik in m’n tas, bij m’n laptop en die gebruik ik als ik cursus geef. Kwestie van USB-stick insteken en ik kan gebruik maken van de presentatie. Het gebruik van PowerPoint op de computer en LibreOffice op de laptop levert slechts af en toe een probleem op. Soms is het zelfs handig om inzichtelijk te maken welke vragen er rondom digitale duurzaamheid zijn. 
Lees verder...

Overdracht archief Goois Natuurreservaat

Op 5 februari droeg de Stichting Gooisch Natuurreservaat (GNR) het archief uit de periode 1932-2004 over aan het Streekarchief Gooi- en Vechtstreek te Hilversum en maakte het archief daardoor beschikbaar voor iedereen. VHIC ondersteunde het GNR in dit traject met de selectie, ordening en de materiële verzorging van het over te dragen archief en vervaardigde de beschrijvende inventaris. 
Lees verder...
Zaalberg antwoordt

Zaalberg, de digitale consultant van VHIC

Achter Zaalberg staat een team van deskundigen, die al uw vragen over documentaire informatievoorziening kunnen en willen beantwoorden. Handig wanneer u vastloopt met een vraag waarvoor u niet meteen een echte adviseur wilt inschakelen. Dit keer antwoord op vragen over de selectielijst, privacyregels BRP, een e-depotfunctie in de RMTool, stempelen ingekomen post, bewaartermijnen en besluitenlijsten.
Lees verder...

Zelf een vraag voor Zaalberg? Mail uw vraag naar zaalberg@vhic.nl.

Van Wpb naar AVG en Meldplicht datalekken

Van de overheid wordt steeds vaker verwacht zoveel mogelijk informatie openbaar te maken, maar hierbij moet rekening gehouden worden met de Wet bescherming persoonsgegevens. Hoe kunnen de persoonsgegevens beschermd worden wanneer er voor de overheid ook een druk is om zoveel mogelijk informatie toegankelijk te maken? Er wordt vaak verwezen naar de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Maar hoe lang bestaat deze wet nog? 
Lees verder...

Copyright © 2016 VHIC, All rights reserved.

Uitschrijven van deze lijst    Bewerk uw voorkeuren 
Email Marketing Powered by Mailchimp
Wegens succes wordt de workshop SharePoint herhaald 
 
Wilt u de levensloop van documenten plannen en beheersen zodat u controle krijgt over ongestructureerde informatie? Schrijf u dan in voor de tweedaagse cursus SharePoint als middel voor digitaal samenwerken en archiveren. Omdat de workshop in maart al is volgeboekt, is er een nieuwe workshop gepland op donderdag 9 en 16 juni 2016.

Tijdens deze workshop komt het belang van digitaal samenwerken naar voren. Als informatieprofessional ontkomt u niet aan dit nieuwe platform en dient u op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden die SharePoint u biedt.
Lees verder...

  Cursusagenda


Hieronder vindt u het actuele aanbod van onze leergangen en open cursussen. Klik op de naam van de leergang of cursus voor meer informatie of ga naar onze cursusagenda.


Leergangen    
  

Leergang Digitale Informatiebeheerder          
Meer informatie | Inschrijven

Leergang Aankomend Recordmanager  
Meer informatie | Inschrijven

Leergang Recordmanager
Meer informatie | Inschrijven

Leergang Specialist
elektronische Overheid              

Meer informatie | Inschrijven


Kopcursus Specialist
elektronische Overheid              

Meer informatie | Inschrijven
 

Cursussen
 

Informatiebeveiliging
Meer informatie 
Inschrijven

Kwaliteit en informatie
Meer informatie 
Inschrijven

Basiscursus Informatiebeheer
Meer informatie 
Inschrijven

Kwaliteitszorg en risicomanagement
in de documentaire informatievoorziening

Meer informatie
 | Inschrijven

De praktijk van digitaal zaakgericht werken 
Meer informatie
 | Inschrijven

Archiefselectie 
Meer informatie
 | Inschrijven


Nieuwe Selectielijst voor archiefbescheiden
Meer informatie | Inschrijven

Cursus Lean Recordmanagement 
Meer informatie
 | Inschrijven

Op koers blijven binnen de informatievoorziening in uw organisatie? 

Recordmanagement is bezig aan een stormachtige ontwikkeling, waardoor recordmanagers gedwongen zijn zich mee te ontwikkelen. Stilstaan is immers achteruitgang en door de snelheid van de technische en elektronische mogelijkheden van nu, volgen ontwikkelingen zich in razend tempo op. De Leergang Aankomend Recordmanager helpt u koers houden en de juiste weg te kiezen binnen het vakgebied van de documentaire informatievoorziening. 
Lees verder...

Information Managing Day 2016

Ook dit jaar wordt er weer een 'Information Managing Day' georganiseerd in Curaçao. Dit jaar vindt de studiedag plaats op 6 mei. Deze dag staat in het teken van het thema: kwaliteit van informatievoorziening. Welke eisen kan of moet een organisatie stellen om een verantwoorde informatievoorziening te kunnen waarborgen. Hierbij valt te denken aan eisen betreffende de integriteit, betrouwbaarheid, actualiteit en duurzaamheid van de informatie. Ook wordt aandacht besteedt aan mogelijke risico’s die een organisatie loopt indien men regels omtrent bovengenoemde elementen negeert. Ad van Heijst en Gert-Jan van Heijst van VHIC zijn onder andere sprekers tijdens deze studiedag. 

VHIC in het nieuws

In de eerste uitgave van Od dit jaar, verscheen het artikel Clean Disk. In dit artikel is beschreven hoe de gemeente Breda het Clean Diskproject heeft aangepakt, waarin zij onder andere met behulp van de RecordsManagementTool de netwerkschijven hebben geschoond.
Lees verder...