Copy
Dévoilée Nieuwsbrief, newslettre, Newsletter
Bellydancing, Tribal, Wings, Tipps&Tricks
Beste lezers,

Binnenkort gaat het International Bellydance Festival weer van start.
Voorkom teleurstelling: wacht niet te lang met kaartjes kopen want dit jaar zijn we van 2 festivalweekenden naar 1 weekend gegaan.

In deze Dévoilée besteden we heel wat aandacht aan het festival.
Zoals het “horror verhaal” van Amira Shay. Ze danst op 28 februari in de categorie mensen met een beperking. Ze is een prachtig voorbeeld voor andere danseressen.
Diegenen die op onze festival website gekeken hebben, zullen zich misschien verbazen over de fusion met literatuur. Dat lijkt niet voor de hand te liggen. 
Maar als we samen kijken wat we al allemaal bereikt hebben: zoals ook jij, die met zoveel passie over buikdansen vertelt in je naaste omgeving, jij die een demonstratie met jouw groep komt geven.…Of jij, die anderen over de streep trekt om te komen kijken naar ons gezamenlijke festival. Of jij, die anderen enthousiast maakt om mee op buikdansles te komen? 
Wij allen verspreiden het buikdansen. 
En met succes, want het buikdansen dijt maar uit. 
Fijn! We creëren er met z’n allen een mooiere wereld door. Want vrouwelijke kwaliteiten zijn hard nodig in onze prestatiegerichte, individualistische, harde maatschappij. 

Literatuur is ook zo’n effectieve manier om buikdansen te verspreiden. 
Zo gaat onze Julie Hahn, dr. in de filologie, binnenkort een verhalenbundel uitgeven waarin ze op een prettige manier, korte verhalen schrijft die geïnspireerd zijn door haar buikdans. In deze Dévoilée kun je al kennismaken met een van haar teksten. 
Bovendien worden onze danseressen op een aparte manier aangekondigd: 
Iedere danseres mag een woord, een kort gedicht,  literaire zinnen, een slogan opsturen die te maken heeft met je dans. 
Spreuken, gedichten,  woorden, verhalen over buikdans, vrouwelijkheid, perpetuum mobile, kun je ook kwijt aan al dat witte papier wat in het Cultuurhuis hangt. We zullen er een aantal uitkiezen en in de volgende Dévoilée plaatsen.
Maar jij als lezer kunt nog meer doen om het buikdansen te verspreiden. Misschien studeer je of heb je zelf studerende kinderen? Als ze buikdans als onderwerp kiezen, stimuleer dit! Zoals dit onze eigen drs. Laura de Nijs dat enkele jaren geleden ook heeft gedaan.
Ze studeerde af als cultureel antropologe met de scriptie: “Beyond the Belly”. Je kunt deze scriptie overigens nog steeds bestellen: laura_denijs@hotmail.com
Ik wens jullie veel leesplezier en zie jullie graag op ons aller festival!
Tip van Fifi Shams

De doorschijnende Body-BH bandjes
Jawel ik heb er een haat – liefde relatie mee. Voor een optreden vind ik ze mooi, vooral om een bodystocking onder je BH door te bevestigen. Bij veel dames willen de  borsten niet op hun plaats blijven maar liever  met het ritme meedeinen wat de BH bandjes losser kan laten glijden door de deining van de muziek en je lichaam die erop reageert.

Zodra je bandjes los glijden of langer worden, kunnen er soms (toch zeker als je de doorschijnende bandjes aan je BH zelf vast hebt…) een beetje te spannende momenten ontstaan en ik heb een tip om dit glijden dus te voorkomen.

Mijn tip is om de bandjes eerst tijdens een training of thuis te dragen zodat deze door je lichaamstemperatuur naar je lichaam gaan staan. Als je dit minimaal een uurtje hebt gedragen ga je merken dat je de bandjes aan zal willen trekken, maak ze niet te strak, maar liever een iets breder bandje dan een snijdend bandje.. en als hij lekker, comfortabel zit.. dan doe je er gewoon een paar druppeltjes bv nagellijm tussen. Afhankelijk van hoe wild je danst en hoeveel spanning er op de bandjes staat zijn 1-3 druppeltjes voldoende, even laten drogen, nog eens 2 liedjes freestylen om te kijken of alles nu lekker zit en tadaa je bent klaar voor je Orientaalse dansoptreden zonder zorgen…

Hugs and kisses
Fifi Shams
Draaiingen

Een draai, rechtervoet, verplaatsing naar de linker voet, deze laatste verschijnt naast de linker; sluiten: uitgangspositie. 

Voor Amra, begon alles door een en dezelfde beweging in  Ardou.

De les is afgelopen, ze groet de meisjes. Ze gaat richting lift. In deze immense capsule, gaat ze binnen, drukt op knop 1, alleen in de cabine, laat ze de les de revue passeren. Voet links, voet rechts,... Naar rechts, naar links. En,... de armen dan? Arm rechts los van het lichaam, linkervoet of rechtervoet? Ze sluit haar ogen en begint opnieuw met de beweging. Draai sluiten, ogen open en fixeren op slechts een punt. Opnieuw sluiten van de ogen en doorgaan met dezelfde beweging beginnend met de linkervoet.

Ze heeft dus de voorbereidende beweging teruggevonden, ze repeteert hem onvermoeibaar, ze komt tot rust, het lichaam slingert.

De afdaling wordt bruusk onderbroken door een mechanisch contrapunt, ze wankelt en mept op de drukknop, de lift gaat verder met zijn afdalingstrajekt. Ze neemt de draaiingen door, deze keer, in een en enige richting.
Nu, nemen de bewegingen haar mee, beelden komen tevoorschijnen, ze neemt het terloops waar. 

Eerste beeld. Ze danst, ze zingt, het hart klopt van vreugde. Moge de muziek doorgaan !

Een tweede beeld  drukt de eerste weg. Het hart krimpt ineen, misselijkheid komt en wordt zichtbaar door een zwart beeld. Een ander beeld maakt het scherm wit, voorspoed. Moge de oefening voortduren !

Nog een ander beeld. Het hart is dronken.
Moge de passie overleven!

Ze zinkt weg en ziet al snel witte silhouetten. Vreemd, ze herhalen precies haar beweging. Ze ontdekt harmonie in dit tafereel van draaiers.
Ze voelt overeenkomsten, langzaam maar zeker verdwijnt iedere afstand. Ze ziet zichzelf :
"Ik zie mezelf draaien". Een verleidelijke eigenaardigheid. "Ik denk dat ik aan niets denk".

Leegte installeert zich, overgave. Een sterke drang overmeestert Amra, ze wil nu slechts nog maar een ding : vlugger draaien, nog eens…en altijd !

De capsule lijkt te krimpen met ieder draai, Amra, steeds lichter wordend, lijkt niets meer haar  te kunnen stoppen. Waar geluk die opduikt uit het niets !

Dan opeens,  raakt ze de grond... de deuren gaan open op de eerste etage, ze stapt uit.

Julia Hahn
Uit de verhalenbundel « Calypso »
 

 

Jumanah
 
Toen ik met de opleiding bij Yamila begon, hoorde ik dat er vele danseressen  kozen voor een dans-naam of artiesten naam.
Ik had in het begin helemaal geen idee dat ik wel of niet een naam zou kiezen.
Naar mate ik vorderde in de opleiding leek het mij toch wel een leuk idee....maar welke?
Belangrijk voor mij was dat de naam een betekenis had die bij mij paste of ergens raakvlakken had met mij als persoon.

Ik had al op internet gekeken naar namen en de betekenissen maar dat was het niet.
Ik ben hulp gaan vragen aan Sharon Reijnders, ze is deskundige in de Arabische taal en cultuur...dus dat moest wel lukken.
Ze wilde mij heel graag helpen en een betekenisvolle naam en juiste uitspraak.
Ik gaf haar een aantal voorliefdes van mij zoals: ik hou van een rode roos, ik hou van de zee en van dansen.

Ze mailde mij terug met een aantal namen waarin mij Jumanah gelijk in de smaak viel. 
Jumanah betekend Parel en/of liefde voor de zee. 
Bovendien dacht ik aan een van mijn doopnamen Johanna dus ja dat paste bij mij.
Je kunt het uitspreken als Djoemana of als Zjoemana. Dit is hetzelfde als bij de naam Jamila. Je kunt Jamila uitspreken als Djamila of als Zjamila. Op z'n Arabisch is het جمانة
 
Sharon nogmaals hartelijk dank voor mijn mooie naam JUMANAH
 

 

Hoofd versus lichaam

‘In mijn hoofd kan ik die beweging wel, maar mijn lichaam werkt niet mee!’
Hoe vaak hebben we dit, of iets in deze strekking, wel niet gehoord of misschien zelf wel gezegd? Als buikdanseres blijf je jezelf ontwikkelen, maar niet alle bewegingen gaan even makkelijk! Het lichaam lijkt niet altijd te doen wat we willen. Wat eigenlijk vreemd is. Dit suggereert dat ons lichaam haar eigen zin doet. Maar is ons lichaam niet even goed deel van onze ‘ik’ als onze geest? En als ons lichaam moeite heeft met een constante shimmy, komt dit dan voort uit een lichamelijke blokkade, of misschien juist door een geestelijke blokkade?
Een  interessant onderwerp: het lichaam-geest probleem. Natuurlijk zijn er filosofen die zich met dit onderwerp hebben bezig gehouden. We kunnen ze verdelen in twee stromingen: het monisme en het dualisme. 

In het monisme zijn lichaam en geest één.  Met geest wordt hier bedoeld: eigenschappen en taken van het brein. Deze zijn namelijk op wetenschappelijke manier te onderzoeken, en dus zijn er wetenschappelijke bewijzen voor. 

Het dualisme stelt dat lichaam en geest een afzonderlijk bestaan leiden, en maakt een onderscheid tussen onze fysiek (lichaam, en dus ook hersenen) en ons zelfbewustzijn. Descartes heeft hier onderzoek naar gedaan en veel over geschreven. Ons zelfbewustzijn, onze ‘ik’, is niet tastbaar, en dus vrijwel niet te onderzoeken. 
Hoe weten we dan of het bestaat?
Zijn ons lichaam en geest één? Of zijn ze los van elkaar te zien, kunnen ze elkaar beïnvloeden? Wat denk jij?

Laura De Nijs
Agenda

SHIMMY SHAKE TALENT SEARCH
Datum: 27-02-2015
Door: New European CulturalCollaborations (NECC)
Waar: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen
Info: gail@liteside.nl
Entree: 5 euro

Workshop “FABULOUS FANVEILS” door Khalida
Datum: 28-02-2015
Plaats: KCH gebouw, Huskensweg 37, Heerlen
Tijdstip: 09.00-11.00 uur
Entree: 29 euro
Info en aanmeldingen:  dans-morgenstond@outlook.com, www.bellydancefestival.nl

Workshop “TRIBAL FUSION” door Maya Acid
Datum: 28-02-2015
Plaats: KCH gebouw, Huskensweg 37, Heerlen
Tijdstip: 11.15-13.15 uur
Entree: 29 euro
Info en aanmeldingen:  dans-morgenstond@outlook.com, www.bellydancefestival.nl

Workshop “SOUL AND MOVEMENT DESIGN” door Anasma en Obelixx
Datum: 01-03-2015
Plaats: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen
Tijdstip: 18.30-21.00 uur
Entree: 35 euro
Info en aanmeldingen:  dans-morgenstond@outlook.com, www.bellydancefestival.nl

INTERNATIONAL BELLYDANCE FESTIVAL
Optredens professionals en amateurs/ Oriëntaalse markt/ Show “Perpetuum mobile”/ e.a 
Info en aanmeldingen:  06-54917136 (NL), 04-3795245 (B), www.bellydancefestival.nl of bellydancenl@hotmail.com
 
BENELUXWEDSTRIJD
Datum:  01-03-2015
Plaats: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen
Tijdstip: 10.00-18.00 uur
Entree: 8 euro
Info: www.bellydancechampionships.nl
bellydancechamps@gmail.com/ 06-51355515, 06-40201296 (na 16.00)
 
1001 BELLYNIGHTS Danceparty met Safiya Buikdans Bazar
Datum: 17-04-2015
Wat: Gezellig samen dansen op leuke muziek
Plaats: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen
Tijdstip: 20:00-01:00 uur
              Open podium van 21.00 - 21.15 uur en van 22.00-22.15 uur
Entree: volwassenen 3 euro, kinderen tot 12 jaar gratis
Info:  buikdans-centrale@hotmail.com , 06-54233011
 
NK KAMPIOENSCHAPPEN BUIKDANS
Datum: 04-10-2015
Waar: Dansschool Reniers
Plaats: Nieuwveld 53, Helmond
Tijdstip: 10.00 uur
Entree: € 8,-
Info: www.ido-holland.com (ga naar Bellydance) 
Safira: safira@safirabellydance.com / 06-51355515

START BEROEPSOPLEIDING  ACADEMY FOR ORIENTAL AND MODERN BELLYDANCE
OP 19 september 2015 IS ER EEN NIEUWE KANS, PROBEER DE PROEFPERIODE.

Data: 19-09-2015, 03-10-2015, 21-11-2015, 12-12-2015
Tijdstip: 13.00-18.00 uur
Plaats: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145
Kosten:  € 75,- per bijeenkomst, m.u.v. 19 september  (GRATIS)
Info Yamila 06-54917136 (NL), 04-3795245 (B),  
bellydancenl@hotmail.com, www.bellydance.nl
 

 

Het hardste staal gaat door het heetste vuur

Dit mooie verhaal, wat Liesbeth gevonden heeft, komt helemaal overeen met mijn ervaring in de opleiding. Er zijn cursisten die denken dat ik een toverstaf heb, waarmee ik ze aantik. Zodat ze meteen de beste danseressen van de wereld zijn. Maar wat buitenstaanders niet zien, is, dat je kei- en keihard moet werken om de opleiding met succes af te ronden. De nodigen vallen af en verdwijnen. Men ziet alleen de successen, in hun bloei, maar beseffen niet welke beproevingen ze doorstaan hebben. Dit onderstaande verhaal van Liesbeth, geeft je meer inzicht in het proces.

Het hardste staal gaat door het heetste vuur.
Een man vindt een cocon van een vlinder en neemt deze mee naar zijn huis. Op een dag verschijnt er een kleine opening in de cocon. De man kijkt een paar uur toe hoe de vlinder worstelt om zich door de kleine opening naar buiten te werken. 

Het lijkt erop dat het proces niet langer meer vooruit gaat. Het ziet er naar uit dat de vlinder zover gekomen is als hij kan en niet meer verder komt. Dus besluit de man de vlinder te helpen. Hij neemt een schaar en knipt de rest van de cocon open. De vlinder kan zich nu vrij eenvoudig losmaken. 

Maar de vlinder heeft een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. De man verwacht dat de vlinder elk moment zijn vleugels zal uitslaan en het lichaam daarmee ondersteunt. Maar dat gebeurt niet. De vlinder besteedt de rest van zijn leven aan rondkruipen met een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. De vlinder is nooit in staat te vliegen. 

Wat de man in al zijn goedheid niet begreep was dat de krappe cocon en de worsteling die nodig was om door de opening te kruipen, de manier was om de lichaamsvloeistof van de vlinder in de vleugels te pompen zodat de vlinder klaar zou zijn te vliegen als het de vrijheid had bereikt uit de cocon. 

Soms zijn worstelingen exact wat we nodig hebben in het leven. Als we onszelf toe zouden staan zonder obstakels door het leven te gaan, zouden we invalide zijn. We zouden nooit zo sterk worden als wat we kunnen zijn. 

We zouden nooit kunnen vliegen of in ons geval; we zouden dan nooit een echte danseres worden.
Festival weetjes 

Wist je dat
- we ontwikkelingen op buikdansgebied ook stimuleren door het uitreiken van een award? 
Je kunt je favoriet plaatsen op onze festivalfacebookpagina: https://www.facebook.com/internationalbellydancefestival?ref=hl
- dat we 3 hele bijzondere workshops hebben (khalida! Maya Acid! Anansma en Obelixx!) tegen een hele bijzondere prijs. Zie  www.bellydancefestival.nl
Een buitenkans voor allen die gepassioneerd doen buikdansen!
- het festival enorm veel geld kost. Meer dan 30.000 euro!
- er heel wat superartiesten gratis optreden om ons te ondersteunen?
- er heel wat mensen zijn die ons festival zo’n warm hart toedragen dat ze spontaan acties organiseren zodat we kunnen doorgaan met dit bijzondere festival, zoals de acties met overheerlijke energy cookies en wafels van de examengroep 2016? En de workshop van Amy die de opbrengsten overmaakte voor het festival?
Dank jullie wel!
- jij ons kunt ondersteunen door:  veel mensen mee te nemen naar het festival 
- er een aparte categorie generatiefusion is om mensen op het idee brengen dat ze met moeder en oma samen iets leuks kunnen doen? Namelijk buikdansen!
-er een hele bijzondere fusion is en wel met literatuur.
-dat er een leuke act is met stemkunstenaar Bénedicte, die je in de lift! zal verrassen. Ze weet je met betekenloze klanken zo te raken, dat je ademloos naar haar blijft luisteren.
-jullie gratis mogen meedoen met bellydance- en bollywoodzumba van de energieke Oekraïense Elena Ivchenko, als afsluiting van alle voorstellingen in de foyer? Let op: houd er rekening mee dat je er flink van gaat transpireren!
-we heel erg trots zijn dat we de stand-up comedien/ rapper Benedetto hebben gestrikt als een van de presentatoren  van de optredens in de foyer?
Lipoedeem

Ik heb een ziekte die nooit kan worden genezen.
"Lipoedeem" noemen we het .
Het is een vet verdelingsstoornis met pathologisch veranderde vetcellen aan benen en armen.
Geen dieet, geen sport, geen medicijnen helpen. Men kan zelfs anorexia met lipoedeem hebben.

Het lymfedrainagesysteem functioneert niet meer op de juiste manier.
Als het heel erg wordt, kan het een “olifantsziekte“ worden!
Benen en later ook de armen, worden steeds dikker. 

Je bent veel gevoeliger dan gezonde mensen, je krijgt heel snel blauwe plekken alleen bij een aanraking al. 
De doorbloeding is verstoord en je hebt constant koude benen, voeten en armen.
In een later stadium doen de armen en benen pijn, je kunt niet meer goed lopen, de benen krijgen een X- positie.

Voor een buikdanseres is dat echt een horror show, maar ik heb de ziekte en moet ermee leren omgaan.
Eén ding staat vast voor mij: dikke vrouwen of vrouwen die er anders uitzien als het gewone beeld van een schoonheid, kunnen er mooi uitzien. Buikdansen kan daar echt veel aan bijdragen.
Dit is mijn oproep, ik wil dat zieke mensen niet steeds zeggen: “Nee, ik kan  niet. Ik heb pijn”, maar dat ze nu zeggen: “oké, ik heb pijn, maar ik wil dansen, en het zal steeds beter gaan. Amira Shay doet het ook zo.”
Kom maar kijken: ik dans op 28 februari op het International Bellydance festival tussen 15.30 en 16.45 uur.

Annett (Amira Shay)
Maar wat is angst?
Wees u zelve en neem het heft in eigen handen.

Deel 1
Wat eraan vooraf ging: Ik was mezelf kwijt en viel in een heel diep, duister gat. Ik ging problemen zoeken met een vergrootglas en vond ze ook. Ellende na ellende. Hoe meer ik zocht, hoe meer problemen ik vond. Tot overmaat van ramp vroeg Yamila me ook nog les te geven aan haar beroepsopleiding…

Maar wat is angst, dwang, paniek en hyperventilatie nu eigenlijk? 
Vanuit mijn ervaring kan ik alleen maar zeggen, dat je de hele dag ‘doodsangsten’ uitstaat. 
Het begon met rapportageangsten op mijn werk. Wat schrijf ik wel en wat niet. 
Hoe verwoord ik het correct. En vooral, hetgeen ik opschrijf welke consequenties heeft dat voor de patiënt?

Vooral bureaujeugdzorg (BJZ) heeft mede door de meedogenloos strikte organisatiecultuur dit bewerkstelligt. Strikt protocollen naleven is uiteraard noodzakelijk, maar in crisissituaties werken ze averechts. 
Een zorgmelding binnen 6 weken afhandelen? BJZ was een kei erin om het zo te draaien dat de zorgmelding werd ingetrokken. Geen acties werden ondernomen, wegens tijdsgebrek. 
Goede daadkrachtige hulpverleners zag ik wegkwijnen achter de pc’s. 
Want je ziet veel en mag niet ingrijpen. 

Ook de arrogantie van kantoormanagers en psychologen die alles vanuit rapportages meelezen en de vele vergaderingen, maakten het werk onmogelijk. 

Ik zag dingen; stond machteloos en moest altijd op een teken van de achterban wachten (daar gaat dan 3-6 weken overheen). 

Deze trauma’s in combinatie met privéomstandigheden, maakten dat ik bang werd om te communiceren. Ik werd bang dat gesprekken opgenomen zouden worden, bang dat ik de verkeerde woorden zou gebruiken, bang voor sms’jes, telefoons, pennen en papier. Totdat ik niet meer op mijn automatische piloot durfde te vertrouwen. 

Mijn hele eigenwaarde verdween in minder dan 8 maanden. 
Ik dacht dat ik door kleine fouten ‘rampen’ kon veroorzaken. Dat kan iedereen overkomen. 
Je rijdt gedachteloos ergens naar toe en denkt, hmm “heb ik niemand overreden?”  of  “stel je voor onder mijn toeziend oog verbrand een kind zich” of “stel je voor ik laat in een flat het gas aanstaan ( ik kom er per ongeluk aan)”. 

Bij dwang blijven deze gedachten hangen en ze worden groter en groter. Je kunt het denken niet stop zetten: wat als, en als en als…….

Ik kon voor mezelf geen “in gedachte zijn en iets doen”. Ik moest continu opletten en alert zijn op mijn eigen handelen. Zo vermoeiend. 

En toen ik de eerste kalmeringspillen kreeg, was het hek van de dam. Want van vermoeidheid en angst kon ik niks meer, alleen in bed blijven. 

Wordt vervolgd…

 

Leraressen, Professeurs, Lehrerinnen

Monia

Isis Zahara

Amy

Esmé

Katrien

Leyla Almas

Elisheba

Chandra

Myriam

Cindy

Shujana

Timora

Yamila

Lavanya
Copyright © 2015 Dévoilée, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp