Copy
Dévoilée Nieuwsbrief, newslettre, Newsletter
Bellydancing, Tribal, Wings, Tipps&Tricks

Hallo allemaal,
 
Het nieuwe dansseizoen is weer geopend. Ik hoop dat jullie goed uitgerust zijn en veel zin hebben om onze mooie buikdanskunst verder te verspreiden naar alle hoeken en gaten van deze wereld zodat we samen een mooiere en blijere wereld maken met al onze vrouwelijke energieën :-)

Wie dat ook vol passie, daadkracht en overtuiging doet is Liesbeth oftewel Elisheba van de vzw “Emovimento”.  Zo kunnen o.a. beginnende docenten in Vlaanderen  verder begeleid en gecoacht worden in hun loopbaan als danslerares. Wat ik zo mooi vind aan dit initiatief is dat je gewoon kan lesgeven en niet te maken hebt met alle rompslomp van het maken van reclame enz. Dat doet de vzw (=stichting) voor je. 

Een pracht van een initiatief dat aanvullend is op het aanbod van stichting Dans van de Morgenstond, die zich voornamelijk bezig houdt met de verder ontwikkeling van de buikdans en kwaliteitsverbetering van de dans middels de beroepsopleiding. Wat beide organisaties gemeen hebben is dat ze zoveel mogelijk mensen van buitenaf kennis willen laten maken met onze dans.

Stichting Dans van de Morgenstond organiseert op haar beurt  weer het International Bellydance Festival op 18 en 19 maart 2017. Door het grote succes van vorig jaar met veel live muziek van voor buikdans ongebruikelijke muziekinstrumenten, gaan we natuurlijk verder op de ingeslagen weg!
 


Beide organisaties hebben de koppen bij elkaar gestoken en gekeken of we onze krachten niet kunnen bundelen op bepaalde gebieden. Dévoilée is vanaf nu een gezamenlijk initiatief om mensen te informeren over allerlei gebieden m.b.t buikdans. Namens Emovimento en Stichting Dans van de Morgenstond wensen we jullie een heel fijn nieuw dansjaar toe!

Elisheba en Yamila
De kunst van het dansen

Verbinding

Kunst
is zijn
te creeren vanuit
een hart vol creativiteit
stroming

Jidske van de klundert (c)
 

Tip van Fifi Shams: 
Saïdi stok “sok” en “PVC & Tape”


Vandaag wil  ik jullie uitleggen hoe je heel simpel een “sok” voor je saïdi stok kunt maken. Ik moet eerlijk toegeven mijn eigen ervaring is dat dit leuk is om de stok op je kleding (kleur) keuze af te stemmen en vooral voor beginners is het ideaal wanneer je wel met een stok wilt dansen maar nog niet zo behendig bent met de draaitechnieken.

Je trekt de vorm van je saïdi stok over (let op dat je de zijnaadjes niet vergeet dus goed de stokdikte opmeten).

 • Leg je stof mooie zijde op elkaar.
 • Leg je patroon erop en speld dit vast.
 • Knip de stof met zijnaadjes het patroon uit.
 • Naai de lange zijdes en bovenkant.
 • Geef kleine knipjes op de ronde gedeeltes!
 • Dan kun je kiezen uit 2 methodes: of je werkt met dubbelzijdig plakband of je gebruikt lijmspray (ook afhankelijk van je stof).
 • Draai de stof vanaf de bovenkant om je saïdi stok (zelf gebruik ik het liefste lijmspray en spray de stok telkens een klein stukje in om de “sok” makkelijker erom heen te kunnen wikkelen en gelijk op de juiste plaats te krijgen.
 • Op het laatst stop je de sok in en naait het laatste naadje dicht.
De PVC & Tape

Je haalt bij bv een bouwmarkt pvc buis (deze kun je op maat laten afzagen). Ook heb je een trekveer nodig om er de gewenste bocht in te krijgen. Als laatste heb je tape nodig in de door jouw gewenste kleuren. Deze stok is ideaal als je begint en al een beetje wilt draaien met de stok maar nog niet goed weet of je al een stok wilt aanschaffen.
 • Op maat afgezaagde pvc buis licht schuren en vetvrij maken.
 • Met de trekveer aan de bovenzijde een bocht buigen.
 • Dan begin je met tape je dansstok te omwikkelen. Je kunt 1 maar ook 2 kleuren gebruiken.
 • Eventuele oneffenheden kun je met behulp van een warme föhn mooi in vorm modelleren.
 • Deze stokken kunnen voor sommigen te licht in gewicht zijn, dit kun je simpel oplossen door de stok met bv rijst te vullen, hiermee kun je ook een balanspunt creëren als je de rijst in een zakje doet en in de stok propt op het gewenste balanspunt.

PS: De tip van de PVC & Tape en bij behorende foto’s kwamen van een anonieme tipgever…

Hugs and kisses Fifi Shams

Techniek… en dan?

Ik ben een perfectionist en ik ben graag goed in wat ik doe. Toen ik 2003 begon met buikdansen bij Samyra, stond ik zoals zovele beginnende danseressen versteld van wat ik in de spiegel zag: een meisje dat vrouwelijke bewegingen probeerde te maken, een beetje houterig maar vooral heel onwennig. Het duurde verschillende lessen voor ik me wat op mijn gemak voelde. En het duurde nog heel wat meer lessen voor de danstechniek vertrouwd voelde. 

Ik heb de lessenreeks voor beginners wel 5 keer gevolgd. Ik bleef me telkens opnieuw inschrijven voor het beginnersniveau omdat ik de techniek loepzuiver wou beheersen. Achteraf gezien denk ik dat ik de successen uit mijn danscarrière voor een groot deel aan deze koppigheid te danken heb: door het blijven oefenen van de bewegingen die aan de basis liggen van alle gevorderde technieken. 

Voor mij staat het buiten discussie dat een goede techniekbeheersing in eender welke kunstvorm een absolute vereiste is. Je wil dat het publiek kan genieten van je vertolking zonder je kunde in vraag te stellen. De sleutel daartoe is om zoveel bezig te zijn met het verfijnen van je techniek, dat je bewegingen een deel van jezelf worden en je er niet meer hoeft bij stil te staan. Dan kan je het loslaten en creëer je ruimte voor méér.  Dan geef je het publiek de ruimte om verder te kijken dan de bewegingen zelf, omdat je er zelf minder mee bezig bent. 

Omdat dans een uiting van emoties is, voel je als toeschouwer onbewust aan hoe de danser(es) zich voelt. Is er onzekerheid, angst, schaamte misschien? Als je als performer weet dat je blindelings kan vertrouwen op je techniek, ben je klaar om een extra dimensie toe te voegen aan je optreden: emotie. 

Dansen is voor mij het in beeld brengen van een muzikaal verhaal, volgens je eigen interpretatie. Je eigen emoties die opgeroepen worden (door de muziek, door een ervaring, misschien door een droom of een fantasie) op zo'n manier vertalen naar bewegingen en expressie zodat je publiek begrijpt hoe je je voelt. De toeschouwers horen de muziek dan zoals jij die hoort, en voelen zich hoe jij je voelt. Dan ontstaat er een verbondenheid… of "tarab". 

Maar… dat is geen techniek. Emoties zijn niet iets wat je kan drillen. Wat onontbeerlijk is om die extra laag van gevoel in je performance te leggen, is het vermogen om je emoties te identificeren, te erkennen en ermee te kunnen omgaan. Je kan geen verdriet, vreugde, verlangen,… in je dans brengen als je niet weet hoe dat voelt.

Of als je wel weet hoe dat voelt, maar om een of andere reden die gevoelens geen plaats kan geven. Stel dat je met rauw liefdesverdriet zit, en je gaat een nummer dansen dat over prille verliefdheid gaat. Dat botst, en dat zal je publiek ook voelen: je optreden zal authenticiteit missen. 

Om te kunnen putten uit die betekenisvolle emoties, is het noodzakelijk om vertrouwd te worden met je eigen gevoelswereld - en dit overstijgt elke les danstechniek. Op zoek gaan naar jezelf en jezelf leren kennen op een dieper niveau. Het klinkt zwaar, maar dat hoeft het niet te zijn. Je de eenvoudige vraag stellen "Hoe voel ik me nu, en hoe komt dat?" kan al heel wat teweegbrengen. Je bewust worden van je emoties wil niet zeggen dat je je erdoor laat meeslepen, integendeel!

Zelf ben ik al enkele jaren bezig met "soul searching" en zelfontwikkeling. Door te coachen en zelf gecoacht te worden, leer ik telkens nieuwe onderdeeltjes van mezelf kennen en appreciëren, waardoor ik me beter in mijn vel voel op het podium. Ik leer mijn eigen waarden kennen, en daardoor weet ik wat ik zelf belangrijk vind. Ik hoef me niet in alle richtingen te wringen om mijn publiek een plezier te doen. Ik weet waar ik voor sta en dat probeer ik zo authentiek mogelijk te brengen. Zo "echt" mogelijk. En omdat dat volledig uit mezelf komt, vind ik dat perfect.
 
Queenie Degruytere

Queenie organiseert een coachingstraject voor een kleine groep dansers, dat loopt van november tot januari. In dit traject staat niet het dansen centraal, maar wel wat erachter schuilt. Mentale belemmeringen waar elke creatieveling mee te maken krijgt, zoals onzekerheid en angst, maar ook lichamelijke aspecten zoals houding en ademhaling komen aan bod. Daarnaast coacht Queenie je ook over je eigen werkpunten, zoals bijvoorbeeld het plannen van je oefensessies of het ontdekken van je eigen stijl; waar jij voor wil staan. Voor meer info kan je gaan naar www.belly-dance.be/groepstraject

Oproep voor “Verrassend Heerlen” in Heerlen 

Dit is een oproep om samen, “Verrassend Heerlen”, een stad te maken waar vrouwelijkheid, magie en mysterie, de plaats krijgt die zij verdient!

Denk aan pois, fanveils, isiswings, streamers, ballonnen, vuur, kaarsen en kandelaars. Of aan ledlampjes in je kostuum, sluiers of in je handen en haren.

Als je een creatieve, hele bijzondere act hebt, bijvoorbeeld een dans met een sluier op rolschaatsen, meld je dan aan.

Er is een budget voor creatieve projecten. Mail naar bellydancenl@hotmail.com of bel 06 549 171 36 (NL).

Let op: om “Verrassend Heerlen” te onderscheiden van Corio Tropical: geen blote buiken! We hebben om die reden, de parade “Core Dance Parade” genoemd. Core betekent de bron, de kern, het innerlijke.

Een beroepsopleiding tot professioneel buikdansers: van plezier tot professie! 

Ondanks de crisis is buikdansen een van de weinige culturele sectoren die nog gestaag groeit. Creëer een nieuwe kans voor jezelf.
Heel wat mensen zijn afgestudeerd aan deze beroepsopleiding en hebben er nu hun beroep van gemaakt.

Probeer de proefperiode in “Cultuurhuis Heerlen”, Sittarderweg 145. De data zijn telkens op zaterdag van 13u00-18u00: 
17 sept - 01 okt - 19  nov - 10 dec


Kosten: 75 euro per bijeenkomst, m.u.v. 17 september (gratis).

Info: Yamila 06-54917136 (NL), 04-3795245 (B),  bellydancenl@hotmail.com

Extra: De meeste mensen denken dat je verplicht bent 3,5 jaar de lessen te volgen om een diploma te halen. Het kan ook in een kortere tijd, want na 2 jaar de opleiding met goed gevolg afgelegd te hebben, kun je ook een certificaat krijgen. In deze trailers krijg je een duidelijk beeld welk niveau je na 2 jaar bereikt: trailer 1trailer 2

Wist je dat:

- Patricia van Safiya’s Buikdans Bazar inmiddels bevallen is van een zoontje Justin? Proficiat Patricia!

- Julie is ook bevallen van een zoontje Jassin… Julie, proficiat!

- het nu wachten is op de volgende wereldburger “ Lucky” van Liesbeth/ Elisheba?

- Corio Tropical een groot succes was, dankzij jullie! We hebben duizenden mensen bereikt die nooit eerder een buikdanseres “live” hebben gezien? Een dank is op zijn plaats is aan alle danseressen die met hart en ziel hebben meegedaan en vaak van heinde en van ver zijn gekomen!!!

- de mensen die het gemist hebben, een beetje van de sfeer kunnen proeven via dit filmpje

Agenda

START BEROEPSOPLEIDING ACADEMY FOR ORIENTAL AND MODERN BELLYDANCE  

Data: 17-09-2016, 01-10-2016, 19-11-2016, 10-12-2016

Tijdstip: 13.00-18.00 uur

Plaats: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145

Kosten: € 75,- per bijeenkomst, m.u.v. 17 september (GRATIS)

Info Yamila 06-54917136 (NL), 04-3795245 (B), bellydancenl@hotmail.com, www.bellydance.nl

 

PIUM MODERN PRODUKTIEGEZELSCHAP. VOORPROGRAMMA BELLYDANCE; JEWELS OF THE NILE OLV MISS MYRIAM

Datum: 24-09-2016 om 20.15 uur

Plaats: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145.

Kosten: 7,50 euro

Info: www.cultuurhuisheerlen.nl

 

VERRASSEND HEERLEN

Datum: 02-10-2016 
Core Dance Parade om 13.00 en 16.00 uur

Plaats: Op verschillende plaatsen door het centrum van Heerlen.

Kosten: GRATIS Info Yamila 06-54917136 (NL), 04-3795245 (B), bellydancenl@hotmail.com
 

WORKSHOP PERZISCHE DANS EN VINTAGE BELLYDANCE DOOR MOJGAN

Datum: 22-10-2016

Plaats: Cultuurhuis 145, Sittarderweg 145, Heerlen

Tijdstip: 14.00-17.30 uur

Entree: 39 euro

Info: bellydancenl@hotmail.com, 06 54917136 (NL), 04 379 52 45 (B)

 

1001 BELLYNIGHTS DANCEPARTY MET ARABESK SHOP OPEN PODIUM VAN 21.00-21.30 UUR

Gezellig samenzijn en dansen op leuke muziek 

Datum: 28-10-2016 Plaats: Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, Heerlen Tijdstip: tussen 20.00-01.00 uur

Entree: volwassenen 3 euro, kinderen tot 12 jaar gratis

Info: buikdans-centrale@hotmail.com , 06-54233011

 

INTERNATIONAL BELLYDANCE FESTIVAL

Datum: 18 en 19 maart 2017 Plaats: Cultuurhuis 145, Sittarderweg 145, Heerlen

Info en aanmeldingen: bellydancenl@hotmail.com, 06 54917136 (NL), 04 379 52 45 (B)

Copyright © 2016 Dévoilée, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp