Copy
Psst! Welkom bij de nieuwe Dévoilée!
Dévoilée

Voorwoord

Hier zijn we alweer met het tweede deel van Dévoilée!
Zoals gezegd zijn er 2 nieuwe rubrieken: recensie; deze heb je al kunnen lezen in de vorige. En een vaste column van Laura. Ze is antropologe en ze gaat een rubriek verzorgen over de achtergronden van de buikdans, haar afstudeeronderwerp. Hierbij vinden jullie een artikel over de oorsprong van de dans.
De rubriek artiestennaam blijft wegens grote interesse bestaan en deze keer vertelt Queenie hoe ze aan haar naam is gekomen.
Daarnaast vinden jullie een artikel terug van Liesbeth, zij vertelt over haar ervaringen in Yamila's opleiding tot professioneel lerares/danseres.
Mijn ziel gaat te voet

 "Op weg gaan, loslaten, stilstaan. Dit is de driekwartsmaat die het ritme van de pelgrim naar Compostela  bepaalt. Dit trio is voor de pelgrim belangrijker dan de symbolen van staf en schelp. Deze trits wordt gaandeweg zijn innerlijke kleed. Omzien in verwondering, verwijlen in stilte, kijken waar de weg hem brengen zal."
Geen idee waarom ik de weg van het buikdansen insloeg. Geen idee waar het mij naartoe brengt. Maar net als een pelgrim wil ik deze weg puur en met een open geest bewandelen. Het mooie aan het buikdansen is dat je fysiek perfect kunt vertrekken vanuit wie je bent en wat je kunt. In de loop van het jaar heb ik ook het mentale aspect in mezelf ontdekt. Ikzelf was degene die voor onrust zorgde. Ik was degene die mezelf vooruit sleurde, soms met ballast, soms met een voet op de rem. Maar net in die vervelende momenten heb ik vele antwoorden gevonden. Ik was kwaad omdat bepaalde oefeningen niet lukten, ik was kwaad omdat ik vond dat ik niet goed genoeg presteerde. Kwaad, kwaad, kwaad totdat ik ontplofte… en zo besloot om de confrontatie aan te gaan.
Yamila weet heel goed hoe ze haar leerlingen moet toespreken. Door haar lichaamstaal, de looks van een buikdanseres en tegelijkertijd de geduldige blik van een moeder. “Je kiest zelf hoe je de dingen aanpakt en bekijkt, goed of slecht. Vergeet niet dat een positieve aanmoediging nog altijd het beste resultaat geeft."
Zo heb ik mezelf opnieuw ontdekt. Mijn houding naar mezelf is veel positiever.
Aan de hand van een powerpoint ben ik in staat om mijn toehoorders te boeien en vele nuttige dingen te vertellen. Maar de zaken die ik via buikdans wil vertellen zijn veel mooier en intenser. Mijn denken stopt met woorden te formuleren en mijn hart begint te spreken. Mijn hart dat veel te lang heeft moeten zwijgen. De weg die ik nu ingeslagen heb, belooft een boeiende weg te worden. Ik ben nog lang niet klaar …. en ik heb nog veel te vertellen.
 


De geschiedenis van westerse dans
 
Hoe is dans in onze westerse maatschappij eigenlijk ontstaan? Om hier achter te komen moeten we een flink stuk terug in de tijd. In de Griekse oudheid speelde dans namelijk al een belangrijke rol bij speciale gelegenheden en in het theater. Dans werd in deze tijd gezien als een uiting van culturele geschiedenis en gaf voornamelijk herkenbare situaties weer. Helaas verdween deze belangrijke rol van dans langzaam tijdens de opkomst van het christendom en kreeg het een heidense status. Dans verloor zijn populariteit.
Pas veel later, in de Renaissance, begon deze populariteit weer terug te komen. We hebben dit voornamelijk te danken aan koning Lodewijk XIV, die het klassieke ballet populair wist te maken. Hij deed dit door zelf te dansen, aan zijn eigen hof. Hij wou zelf in het middelpunt staan, en dus mochten de andere dansers niet beter kunnen dansen dan hij. Toen hij later met pensioen ging, verspreiden zijn dansers zich door Frankrijk en zorgen zij er voor dat ballet in alle lagen van de samenleving populair werd. Na Frankrijk volgde de rest van Europa.
Het klassieke ballet kenmerkte zich door strakke schema’s en rechte lijnen. Dit staat recht tegenover de visie van de Grieken, die vonden dat dans herkenbare situaties moest weergeven en dus een afspiegeling moest zijn van het dagelijkse leven. Uiteindelijk was het Noverre die op zoek ging naar de roots van dans en meer emotie aanbracht in ballet. Hij deed dit door het klassieke ballet te combineren met jawel, traditionele volksdansen. Toch bleef het strakke ballet de voorkeur houden.
Toen wereldhandel steeds belangrijker werd, wat contacten tussen mensen uit verschillende maatschappijen met zich mee bracht, werden er steeds meer danssoorten uit andere culturen geïntroduceerd en ontstonden er zelfs nieuwe danssoorten. Daar plukken we nu de vruchten van!
 
Tijdens de opkomst van dans in de westerse wereld is er altijd geprobeerd een definitie aan te verbinden. Wat bleek? Dit was onmogelijk! Definities varieerden van dans als ontspanning tot dans als natuurlijke selectie bij primitieve volkeren. Wat is jouw definitie van dans?

Queenie

Sommige mensen vinden het een beetje pretentieus als ze te horen krijgen dat ik mezelf Queenie 
noem... en de meesten zijn dan ook verbaasd als ze horen dat mijn dansnaam ook mijn echte voornaam is. “Queenie” is inderdaad niet echt een veel voorkomende naam, maar de manier waarop ik eraan gekomen ben is extra bijzonder voor mij. Dit is het verhaal dat mijn ouders me altijd verteld hebben...
Toen ze zwanger was van mij, was mijn mama was ervan overtuigd dat ze een jongetje zou krijgen, dat ze David zou noemen. Maar ik bleek dus een meisje te zijn, en ze wist niet welke naam ze me zou geven.
Mijn ouders besloten het lot te laten beslissen... ze namen een voornamenboekje, en spraken af het willekeurig open te slaan, en de eerste meisjesnaam op de linkerpagina aan hun kersvers dochtertje te geven.... Wat dus Queenie bleek te zijn.
Ik ben er op school dikwijls mee geplaagd (hoewel het achteraf gezien ook nog erger kon geweest zijn), maar sinds ik mijn naam ook gewoon als artiestennaam gebruik, ben ik er heel dankbaar voor, en besef ik ook dat de manier waarop ik hem gekregen heb wel bijzonder was, alsof het zo moest zijn.
Hoewel mijn eerste lerares Samyra een buikdansnaam bedacht voor elk van haar leerlingen, voelde ik me niet echt comfortabel bij het idee een andere naam aan te nemen. Het helpt anderen soms om een andere, misschien iets extraverter personage aan te nemen, maar ik vind het idee om mezelf te blijven wel fijn, ergens ook wel als eerbetoon aan mijn ouders, die er jammer genoeg niet meer zijn om mijn dansavonturen mee te maken.

De Cymbelly

Heb je al gehoord van de cymbelly? Dit is een uitvinding van Safira van Safira Bellydance!
Met de Cymbelly tover je de cymbals / zills tevoorschijn tijdens je performance! Je hoeft ze dus niet meer van de grond te rapen of van iemand aan te nemen. Ook kan je bijvoorbeeld eerst met je sluier opkomen zonder de cymbals al aan je vingers.
De Cymbelly is een klein buideltje dat 2 vakken heeft aan de binnenkant. In deze vakken bevind zich een haakje waaraan je de Cymbal/ zill aan het elastiekje op kunt hangen. Dan sluit je het buideltje aan de bovenkant met het drukknoopje zodat de Cymbals niet kunnen verschuiven of eruit kunnen vallen. Dan kan je de Cymbelly bevestigen aan je belt/gordel aan de zijkant van uw heupen. Aan beide zijden heb je dan 1 buideltje hangen. Zodra je de cymbals / zills aan je vingers wil, open je met 2 vingers  één van de Cymbelly’s en dan schuif je je duim en middelvinger in de elastiekjes van de cymbals/ zills tot ze er goed  omheen zitten… Je hebt nu de cymbals / zills aan je vingers!
Ook leuk is dat je de cymbelly telkens van uiterlijk kan veranderen! Je kan deze volledig laten matchen met de kleur van je kostuum. Het hoesje kan dan nog  versierd worden met van alles wat overeen komt met je kostuum.

Helemaal verkocht van de Cymbelly? Contact Safira voor meer info! safira@safirabellydance.com

 

Ben je op zoek naar een danseres of wil je graag een cursus volgen? 
Neem een kijkje op www.bellydance.nl!
Copyright © 2012 Dévoilée, All rights reserved.