Copy
U ontvangt deze nieuwsbrief namens: Cora Nauta, Gerben van Dijk, Lotti Hesper, Frank Moerman, Erik Both, Mijntje Vervoort, Peter Stutvoet en Sanne van der Schoor
View this email in your browser
Beste mensen,
Afgelopen tijd was er in de media weer ruime aandacht voor brugwachtershuisjes en onze stichting.
In deze nieuwsbrief vertellen we meer over onze lopende projecten en divers nieuw leven in lege brugwachtershuisjes. Met het toetreden van Peter Stutvoet en Mijntje Vervoort  is het bestuur van Stichting Brugwachtershuisjes nu compleet.


Hartelijke groeten namens bestuur, medewerkers en vrijwilligers,
Cora Nauta, voorzitter
Lotti Hesper, directeur
Nieuwe gebruiker brugwachtershuisje Stokvisbrug Rotterdam
Na jarenlang als (opslag van) een modewinkel te hebben gefungeerd, heeft het brugwachtershuisje op de Stokvisbrug in Rotterdam een nieuwe bestemming gekregen. Online fashion boetiek Clementi heeft hier haar opvallende winkelruimte in gevestigd. 
Foto: © Clementi
Subsidie voor eigenaren: haalbaarheidsonderzoeken herbestemming brugwachtershuisjes
  • Deze regeling van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is bedoeld voor gebouwen die zich niet heel makkelijk lenen voor een nieuwe, andere functie. Denk aan kerken, industriegebouwen, scholen, boerenschuren, kloosters, kastelen, etc. En dus brugwachtershuisjes!
  • Zowel gebouwen met als zonder formele monumentenstatus komen in aanmerking.
  • Als eigenaar kunt u 70% van een haalbaarheidsonderzoek gefinancierd krijgen met een minimum van € 7.000,- en een maximum van € 17.500,-.
  • Aanvragen van 1 oktober t/m 30 november 2015.
  • Meer info leest u hier.
Wij begeleiden u graag bij de aanvraag, neem voor meer info contact op met Lotti Hesper.
Informatievensters voor 7 Zuid-Hollandse huisjes
De Provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om bestaand erfgoed te behouden voor toekomstige generaties door het te beschermen, te laten beleven en te benutten. Voor de erfgoedlijn 'Trekvaarten' heeft Stichting Brugwachtershuisjes 7 informatievensters ontworpen voor 7 brugwachtershuisjes langs de trekvaarten in Zuid-Holland. De eerste drukproeven zijn gereed en vanaf half oktober verwachten we dat ze allemaal te bezichtigen zijn. Voorbijgangers kunnen door middel van deze ‘informatievensters’ kennis nemen van bijzonderheden over de geschiedenis van de trekvaarten en tegelijkertijd enthousiast worden over de kwaliteiten en mogelijkheden van elk huisje. Het project is mogelijk gemaakt met een bijdrage van Fonds 1818 en subsidie van Provincie Zuid-Holland.

 
Onverwachte ontmoetingen in Zwolle
In Zwolle worden door Gooitske Zijlstra en Anne Marth Kuilder 5 brugwachtershuisjes aan de stadsgracht een jaar lang geprogrammeerd. Hiermee willen zij onverwachte ontmoetingen mogelijk maken, partijen samenbrengen en andere initiatiefnemers in de openbare ruimte van Zwolle inspireren. De gemeente werkt mee door de huisjes open te stellen. Zo waren tijdens het stadsfestival 3 huisjes onderdeel van een speciale theater-vaarroute. En op zaterdag 26 september is het Burendag. De buren van de brugwachtershuisjes in Zwolle zijn uitgenodigd voor koffie en een gebakje. Welke nieuwe functies zouden zij graag wensen in de huisjes? Meer info via: www.brugwachtershuisjeszwolle.nl .
Foto: © brugwachtershuisjeszwolle
Kracht van Rotterdam in brugwachtershuisje Zaagmolenbrug
Naar aanleiding van onze oproep heeft zich een nieuwe partij gemeld voor het brugwachtershuisje op de Zaagmolenbrug in Rotterdam: De Kracht van Rotterdam. Het brugwachtershuisje is inmiddels al ingericht als stadsexpositie voor Rotterdamse fotografen. Elke 4 maanden is er een ander werk te zien en worden er verhalenmiddagen georganiseerd. De eerste foto, van Peter de Krom, is nu te zien.
Foto: © KrachtvanRotterdam
24-uurs Klooster
Altijd al een nachtje willen doorbrengen in een brugwachtershuisje? In Amsterdam is dat nu tijdelijk gelukt. Voor het festival KadS (Kunst aan de Schinkel) maken gerenommeerde kunstenaars nieuw werk geïnspireerd op het thema ‘Verborgen Plekken’. Een van de werken is dat van Emmeline de Mooij, namelijk haar 24-uurs klooster in het brugwachtershuisje bij de Théophile de Bockbrug. Boek een gratis retraite voor 24 uur, weg van de dagelijkse sleur tussen 27 september en 8 november.
Foto: G.J. van Rooij

 
Nieuw Brugwachtershuisje 
In Haarlem is bij de Melkbrug een mooi nieuw brugwachtershuisje geopend. Het oude huisje was door een brand deels verwoest en is vervangen voor een nieuw gebouwtje waarin de brugwachters en de transformatoren een plek krijgen. Maar het kan ook (in de toekomst) worden gebruikt als vakantiehuisje. Haarlem heeft bewust gekozen jong talent een kans te geven en met veel succes: architecte Marjolein van Eig heeft een prachtig ontwerp kunnen realiseren. Foto: © Io Cooman

 
Wereldhavendagen Rotterdam
Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam kon een bezoek worden gebracht aan het brugwachtershuis van de Erasmusbrug. Een kijkje achter de schermen van de bediening van deze prachtige brug. Het brugwachtershuisje uit 1996 is een ontwerp van architectenbureau Bolles + Wilson. Vanuit dit huis worden verschillende bruggen in de omgeving bediend.
Foto: © Mijntje Vervoort
Afstudeeronderzoek Pierre Oskam
Pierre Oskam richt zich in zijn afstudeerproject op kruispunten van water en wegen. Brugwachtershuisjes markeren deze kruispunten. De huisjes kunnen daarom een rol spelen in het beleefbaar maken van de historische ontwikkeling van het typische Nederlandse waternetwerk, de verstedelijking en de wegeninfrastructuur. We zien uit naar de eindresultaten van zijn project. Illustratie: © Pierre Oskam
Vacature
We zoeken zoeken een vrijwilliger voor het werven van vrienden en sponsors/partners voor gemiddeld 4 uur/week. Meer info bij Lotti Hesper: lotti@brugwachtershuisjes.nl of 06-4421 5656.
 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2015 Stichting Brugwachtershuisjes, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp