Copy
U ontvangt deze nieuwsbrief namens: Cora Nauta, Gerben van Dijk, Lotti Hesper, Frank Moerman, Erik Both, Mijntje Vervoort, Peter Stuntvoet, Sanne van der Schoor, Imke van Dillen en Gerard de Bruin
View this email in your browser
Beste mensen,
 
De leegkomende brugwachtershuisjes worden een hotspot! De activiteiten van Stichting Brugwachtershuisjes beginnen effect te sorteren. Door publicaties, zoals in het blad H2O, maar vooral door activiteiten die veel publiek  trekken, zoals de activiteiten rond Open Monumentendag in brugwachtershuisjes in Rotterdam en Den Bosch. Zo ontstaan initiatieven voor een nieuwe invulling van de huisjes.
 
Ter inspiratie deze nieuwsbrief. Maar ook om jullie te bewegen actief mee te doen met de stichting.
Want door al deze belangstelling hebben we meer vrijwilligers nodig. 'Ik sta hier, waar drijf jij?'* Werk mee aan het behoud van dit charmante culturele erfgoed.
 

Hartelijke groeten namens bestuur, medewerkers en vrijwilligers,
Cora Nauta, voorzitter & Lotti Hesper, directeur


* dichtregel door Verzet de Zinnen  op huisje Oostpoortbrug te Delft
Herbestemd huisje in de spotlight!
Nieuwe vogelkijkhut in Leeuwarden
Langs de Drachtsterweg in Leeuwarden is 7 juli 2016 de meest luxueuze vogelkijkhut van Friesland geopend, met uitzicht over de Tearnser Wielen. Het oorspronkelijke idee was om het brugwachtershuisje van de Drachtsterbrug hier een nieuwe plek te geven. Het zou een markeringspunt vormen voor de nieuwe sloepen- en fietsdoorgang tussen de wijken Zuiderburen en Wiarda. Het oude brughuisje bleek echter volkomen versleten en dus onbruikbaar. Lees hier meer!
H2O: Brugwachtershuisjes krijgen een tweede leven
In het oktobernummer van het maandblad van Koninklijk Nederlands Waternetwerk, H2O, is een interessant en mooi artikel verschenen van Barbara Schilperoort over het hergebruik van brugwachtershuisjes:
“Oude gebouwtjes krijgen een tweede leven, Brugwachtershuisjes 2.0”. Hierin komen een aantal leuke voorbeelden voorbij van hergebruik met fraaie foto’s. Lees het volledige artikel op
onze site.
Kiosk in Brugwachtershuisje Lage Erfbrug?
Stichting Brugwachtershuisjes is met steun van de Delfshaven Coöperatie bij de Gemeente Rotterdam aan het onderzoeken of het mogelijk is of het brugwachtershuisje Lage Erfbrug een nieuwe functie kan krijgen. Hoe leuk zou het zijn als Delfshaven eindelijk een herkenbaar informatiepunt voor toeristen en bezoekers krijgt. Voorwaarde hiervoor is dat de voordeur op een andere plek komt en daarmee het huisje 24 uur/dag toegankelijk wordt. Niks is zeker. Maar toch willen we alvast peilen wie er ideeën heeft en of er misschien al ondernemers zijn die bij het idee alleen al razend enthousiast raken.
Wil je op de hoogte gehouden worden, neem dan contact op met Lotti Hesper van Stichting Brugwachtershuisjes.
Sinds september is onze stichting één van de goede doelen die een sponsorbijdrage kunnen ontvangen via  'Locaties met meerwaarden'. Bij dit jonge bedrijf kunnen evenementenlocaties geboekt worden met speciale meerwaarde op het gebied van duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij onderschrijven zeer de doelstellingen van 'Locaties met meerwaarden' en zijn trots dat we geselecteerd zijn als één van hun goede doelen.
Expertmeeting 2016 een groot succes!
Na het succes van onze eerste expertmeeting in 2014 is ook onze tweede expertmeeting een groot succes geweest. Het thema: “Kleine huisjes, grote kansen!” bracht ook deze keer weer veel interessante partijen, zoals eigenaren en gebruikers, bij elkaar. Wilt u het verslag van de expertmeeting ontvangen dan kunt u deze opvragen bij Stichting Brugwachtershuisjes.
I´ve been thinking about you
'I've been thinking about you.' Bossche Brugwachtershuisjes krijgen stem.
Cultureel programma in drie Bossche brugwachtershuisjes
De Bossche brugwachtershuisjes krijgen binnenkort heel veel aandacht van kunstenaars, bewoners, ondernemers, passanten, brugwachters, schippers en liefhebbers.Op initiatief van Imke van Dillen starten wij een cultureel programma geboren uit sympathie voor de  drie  vrijwel leegstaande brugwachtershuisjes aan de Anthoniebrug, de Hinthamerbrug en de Orthenbrug. Deze huisjes zijn nu namelijk zelf in 'staat van tussentijd' beland. Ze maken onderdeel uit van een groot stadsontwikkelingsproject. Bekijk het filmpje en volg het project op onze site.
Collage Open Monumentendag Rotterdam
Pilot van vier huisjes in Zuid-Holland!
Stichting Brugwachtershuisjes heeft samen met Movares de mogelijkheden van hergebruik van 23 brugwachtershuisjes van de provincie Zuid-Holland onderzocht. De provincie heeft de intentie veel van deze huisjes in beheer te geven bij Stichting Brugwachtershuisjes. Als pilot bereiden wij nu het beheer van vier huisjes in Ter Aar, Nieuwveen en Leiden voor. Daarbij  zullen we nauw samen werken met een professionele beheerpartij.
Eenzaam Tolhuisje in Barendrecht zoekt nieuw doel in het leven!
ANNA heeft van Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde een voormalig brugwachtershuisje in beheer gekregen: Anna's Tolhuis. De brug is inmiddels verdwenen; het huisje staat er nog en wordt regelmatig bezocht door toeristen en een groep ouderen die er komen genieten van het prachtige uitzicht over de Oude Maas. ANNA’s Tolhuis biedt een mooie (werk)plek voor een recreatieve en/of culturele ondernemer. Wij zijn op zoek naar iemand die dit bijzondere huisje weer tot leven wil laten komen.
Gezocht: aanspreekpunten per regio!
Zo'n 1300 beweegbare bruggen heeft Nederland met ongeveer net zoveel brugwachtershuisjes. Die kunnen wij niet in ons eentje in de gaten houden of ze leeg of nog (deels) in gebruik zijn. Daarom zoeken we naar zo'n 12 vrijwillige aanspreekpunten verdeeld over heel Nederland om het hergebruik van brugwachtershuisjes dichterbij te brengen. We wisselen kennis en ervaring uit en inspireren eigenaren en potentiële gebruikers om concreet vorm te geven aan hergebruik. Zwolle, Den Bosch, Schiedam en Amsterdam doen al mee. Ook zijn er beginnende contacten in Flevoland en Zeeland. Doe mee, meer info bij Gerard de Bruin.
Leeg brugwachtershuisje in de spotlight!
Oude Willemsspoorbrug, Rotterdam
Bouwjaar: 1992 (herbouwd) | Architect: Bob C. van Beek BV
Midden in de Wijnhaven staat op een grote sokkel een markant leegstaand brugwachtershuisje dat niet over land te bereiken is. Dit huisje hoorde bij de afgebroken draaispoorbrug uit 1877, onderdeel van het Luchtspoor. Het Luchtspoor was een 2,2 kilometer lang spoorviaduct dwars door het centrum van Rotterdam. De Oude Willemsspoorbrug is in 1994 gesloopt, maar het oorspronkelijke brugwachtershuisje is in opdracht van de NS steen voor steen herbouwd. Daarna is het echter nooit meer ergens voor gebruikt. Stichting Brugwachtershuisjes zou graag samen met NS Vastgoed op zoek gaan naar een mooie herbestemming voor dit prachtige huisje! Foto: Lex de Lang,
Help jij ons groeien?
Wil jij als startend ondernemer/vrijwilliger ervaring opdoen? Samen kunnen we jouw en ons werk op de kaart zetten. We kunnen no cure no pay hulp gebruiken bij:
 
• ons kenniscentrum uitbouwen met excursies, publicaties, aanspreekpunten in het land,
   voorbeeldcontracten e.d.
• onze financiën: werven van vrienden en sponsors, verdienmodel onder de loep nemen
• onze communicatie met een off- en online communicatieplan, eindredacteur voor
   onze nieuwsbrieven, coördinator social media
• onze administratie spik en span maken met structureren en opruimen

Heb je ideeën? Neem contact op.
Het stimuleren van nieuw leven in lege brugwachtershuisjes is alleen mogelijk met jouw steun. Word vriend: NL91 TRIO 0254 7271 90 of kijk op de site
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2016 Stichting Brugwachtershuisjes, All rights reserved.
Je ontvangt deze mail, omdat je hebt aangegeven geinteresseerd te zijn in de activiteiten van Stichting Brugwachtershuisjes. Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, klik de link onderaan de mail en 'unsubscribe'

Our address is:
Stichting Brugwachtershuisjes
Romboutslaan 20
Dordrecht, 3312 KP
Netherlands

Our address is:
Stichting Brugwachtershuisjes
Romboutslaan 20
Dordrecht, 3312 KP
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp