Copy
U ontvangt deze email namens Lotti Hesper, Wout Gelderloos, Lucia van Straaten, Eefje Ernst en Ivo Verboon

Nieuwsbrief

juni 2013

Van atelier tot watersportkledingwinkeltje

NOS journaal 30 maart

Naar aanleiding van het NOS journaal van 30 maart ontvingen we veel ideeën voor het herbestemmen van lege brugwachtershuisjes. Van atelier tot watersportkledingwinkeltje en van espressobar tot studentenkamer. Dank! Hiermee kunnen wij onderstrepen naar eigenaren dat herbestemming van belang is.  Ook is het aantal huisjes, waaronder vele lege huisjes, toegenomen van 51 naar 73 op onze digitale kaart. Fantastisch! Help ons verder en stuur nog meer foto's van lege huisjes via onze site.

Brugwachtershuisjes in de media

Trouw
Ook deze maand is het niet stil in de media rond brugwachtershuisjes. Zo stonden we in De Architect, ArchitectuurNL, Trouw en Noord-Holland Dagblad. Lees meerCulltuur ANBI

Leuker kunnen we het niet maken
Wij zijn heel blij dat de Belastingdienst ons heeft erkend als Cultuur ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat betekent dat uw giften voor 125% aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Geeft u € 100,-, dan kunt u € 125,- aftrekken. 


Lege brugwachtershuisjes van Provincie Zuid Holland

Website brugwachtershuisjes

Als stichting zijn wij momenteel in gesprek over een nieuwe functie voor 18 lege huisjes van de Provincie Zuid-Holland. Nauwkeurige afstemming over de mogelijke nieuwe functies is van belang. Dit is omdat de huisjes vaak binnen de slagbomen staan en de huisjes schakelkasten voor de afstandsbediening bevatten. We hopen in het najaar de sleutel de ontvangen van de eerste huisjes.

 

SWEETS - architectonische juweeltjes

Website brugwachtershuisjes

Tot 21 september is de tentoonstelling SWEETS over Amsterdamse brugwachtershuisjes en plannen voor transformatie ervan tot hotelsuites te zien bij Arcam. Architectenbureau Space&Matter onderzocht de cultuurhistorische waarde van het ensemble van brugwachtershuisjes en de mogelijkheden tot herbestemming, met als inspirerend voorbeeld de transformatie van de huisjes tot hotelsuites. Wij gaan de expositie op 5 juli vanaf 16 uur bezoeken. Gaat u mee? Meer info: hier

Kunstpodium in huisje Zaagmolenbrug Rotterdam

Website brugwachtershuisjes

Inmiddels hebben we het huisje aan de Zaagmolenbrug in gebruik genomen als expositieruimte. De eerste exposanten waren Eva Rosa Kost met illustraties en Claudia Terreehorst met foto’s.
Vanaf de zomer gaat het Crooswijkse kunstpodium De Witte Slagerij invulling geven aan het huisje en zal er maandelijks een nieuwe expositie te zien zijn. Kijk voor het programma op hun website.


Street art in Delfshaven

Website brugwachtershuisjes

Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) gebruikt van juni-december de expositieruimte in het brugwachtershuisje aan de Lage Erfbrug in Delfshaven, Rotterdam. SKVR trapt af met een expositie van mode ontwerpen met als thema  Street Art. De ontwerpen zijn ontwikkeld en uitgevoerd door cursisten van de mode cursus van docent Marion Daniels. Zij hebben met ongebleekte katoen jurken en jasjes ontworpen waarop ze een design  geschilderd hebben. Een kleine selectie van het werk is t/m augustus te zien.

Nieuwe bestemming voor huisjes Barendrechtse brug?

Barendrechtse brug

In mei bezochten we de brugwachtershuisjes van de voormalige Barendrechtse brug over de Oude Maas samen met eigenaar Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde. De huisjes zijn in 1888 gebouwd en zijn Gemeentelijk monument. Eén huisje is in gebruik als radarpost bij Rijkswaterstaat. Het andere huisje staat al jaren leeg. Beide huisjes zijn in 2011 en 2013 gerestaureerd. De eigenaar wil het liefst het beheer en eigendom overdragen aan een lokale partij. Ideeën? Mail ons.

Stoere brugwachtershuisjes in Denemarken

Langebro Kopenhagen

Tijdens een excursie door Kopenhagen kwam onze secretaris een aantal prachtige brugwachtershuisjes tegen. Hiernaast is er een te bewonderen, het is de Langebro brug over de binnenhaven. De brug en het huisje uit 1954 zijn ontworpen door Kaj Gottlob. 

Dank voor Lucia
en Woensdag Juristen

Heel veel dank voor onze vrijwilliger Lucia van Straaten. Afgelopen jaar zette zij zich meer dan 12 uur per week in voor de stichting. Met als resultaat: veel publiciteit, herbestemde huisjes en veel huisjes op de digitale kaart op onze site. Dit laatste blijft ze nog steeds doen. Heel fijn!
Ook danken wij Woensdag Juristen voor het bekijken van onze contracten.

Welkom nieuwe vrienden

Welkom aan bruggenbouwer Next Vastgoed Consultancy BV  en huisvrienden Ekodomus, Inge Dalderup, Jasper Knulst en Cees Pollemans  voor het financieel mogelijk maken van ons werk. Ook vriend worden? Meer info: klik hier

Wordt vriend van
de stichting!


De stichting werkt momenteel puur op kracht van vrijwilligers en heeft geen inkomsten uit commerciële activiteiten. Daarom zijn wij grotendeels afhankelijk van donaties van particulieren en bedrijven. Wij nodigen je van harte uit om vriend van de stichting te worden en een donatie over te maken.
Copyright © 2013 Stichting Brugwachtershuisjes, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp