Copy
U ontvangt deze e-mail namens Lotti Hesper, Wout Gelderloos, Linda Schaaphuizen, Sanne van der Schoor en Ivo Verboon

Nieuwsbrief Stichting Brugwachtershuisjes

april 2014

UITZICHT

Jaag de meeuwen van mijn hoofd.
Mijn onderdak zal altijd dromen
van de golfslag in haar ogen
en de deining van haar schoot
 
Alles drijft aan mij voorbij
of zwerft in jassen langs de kade
Ik ben ijkpunt in de waterlijn
het mooiste schip brengt zij.
 
Josse Kok, 2014
 

 
Gedichten over Dordtse brugwachtershuisjes

Het eiland van Dordrecht kent vele bruggen. Vaste bruggen, draaibruggen, hefbruggen, ze zijn er in alle soorten en maten. Ooit werden de bruggen bemand door brugwachters die het waterverkeer regelden, maar tegenwoordig staan ze vaak leeg. Stichting Bobby Kinghe vroeg een aantal Dordtse dichters (waaronder Jesse Kok, zie boven) om een gedicht te schrijven over een brugwachtershuisje. Elvira Oomens maakte er illustraties bij. Vanaf eind maart zijn de boekjes met wandelroute gratis te vinden bij diverse horecagelegenheden in Dordrecht, bij Intree (Spuiboulevard 99), VB Bubble Tea (Vriesestraat 92) en Velvet Music (Vriesestraat 110). Later dit jaar hoopt Stichting Brugwachtershuisjes een start te maken met een nieuw leven voor de Dordtse huisjes. Denk aan de gedichten letterlijk op het glas van de brugwachtershuisjes, een lichtkunstwerk of graffitikunstwerk.

Werkgroep Leidsche Brugwachtershuisjes

Dit voorjaar is de werkgroep Leidse Brugwachtershuisjes gestart. Al langer is de Stichting Brugwachtershuisjes in overleg met de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden om nieuwe bestemmingen te geven aan mooie en goed gelegen brugwachtershuisjes in Leiden. Als zogenaamde ‘Stadstijgers’ bogen ook leerlingen van het Leonardo College zich in hun projectweek over deze uitdaging. De VWO-5 leerlingen bedachten een route waarin huisjes met een goede nieuwe functie verbonden worden aan huisjes waar een nieuwe functie juist nog welkom is. Het idee voor deze route stond in april centraal in de eerste bijeenkomst van de Leidse werkgroep. Afgesproken is dat Leidse ondernemers, ambtenaren, twee leerlingen en de Stichting Brugwachtershuisjes in de komende tijd de route verder uit zullen werken.
 

Een nieuwe bestemming voor landhoofd Barendrechtse Brug

Het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ) zoekt een nieuwe bestemming voor het landhoofd van de Oude Barendrechtse brug in Barendrecht. De brug is in 1969 gesloopt maar het bruggenhoofd met de twee tolhuisje zijn gespaard. Het bruggenhoofd is een gemeentelijk monument en de twee tolhuisjes zijn recent gerenoveerd. Eén van de twee tolhuisjes is nu in gebruik als radarpost voor de scheepvaart op de Oude Maas. Het andere huisje staat leeg. Het NRIJ wil graag de recreatieve mogelijkheden van deze unieke locatie aan de rivier beter gaan benutten. Wie komt met een mooi idee en wil dit samen met het NRIJ verwezenlijken?
Meer informatie: dhr. G.H. Wit via tel.nr.  010-2981022 of via mail

Boekje herbestemde brugwachtershuisjes

In juni verwachten wij onze eerste publicatie te presenteren. Een boekje met vooral foto's en wat achtergrondinformatie van 20 herbestemde brugwachtershuisjes in Nederland. Vrijwilliger Sanne van der Schoor deed de vormgeving en een groot deel van de samenstelling. Binnenkort ook bestelbaar via onze site.

Samenwerking met provincies & BOEi

Als stichting hebben we inmiddels contact met de drie provincies van Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland. Allen hebben lege brugwachtershuisjes of huisjes die leeg komen. Samen goed voor zo'n 50 huisjes!  Het zal nog wel even duren voordat de sleutels van deze huisjes loskomen. Er is nog weinig beleid voor een nieuwe functie voor de huisjes. Verder vormen slagbomen en technische installaties een uitdaging voor herbestemming. We verwachten rond juni een reactie van gedeputeerden van de Provincie Zuid-Holland op onze brief die het belang van herbestemming aankaart.

Met BOEi, Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed, hadden we eind maart een tweede verkennend en inspirerend gesprek over samenwerking. Zij stellen hun tijd, expertise en netwerk beschikbaar voor onder meer een expertbijeenkomst voor eigenaren van brugwachtershuisjes. 


Checklist eigenaren van afstudeerder Linda Schaaphuizen

Linda Schaaphuizen studeert momenteel af op de herbestemming van brugwachtershuisjes vanuit haar studie Vastgoed & Makelaardij van de Hogelschool Rotterdam. Ze maakt een checklist die het makkelijker maakt voor eigenaren om te toetsen welke herbestemming mogelijk is. Voorzitter Lotti Hesper begeleidt haar vanuit de stichting. Meer info via: linda@brugwachtershuisjes.nl
 

Romantische invulling Lage Erfbrug

In april en mei toont SKVR Beeldende kunst Mode & Design kunstzinnige lampen die gemaakt zijn in de cursus 'Maak je eigen Lamp' van Hanna van Leeuwen. Vooral in de avonduren geeft het een romantische invulling aan de Lage Erfbrug.

Lichtkunst met brugwachtershuisjes?

Lichtkunst in  verkeerstoren van voormalig vliegveld Ypenburg door kunstenaarsduo Harkes/Ter Wolde. Meer info hier. Ons inziens ook heel geschikt voor brugwachtershuisjes. Welke lichtkunstenaar wil zich hier hard voor maken?


Prijsvraagwinnaar Drachtsterweg Leeuwarden

Architecte Karin Couwenbergh heeft samen met 3DV de prijsvraag gewonnen die de gemeente Leeuwarden heeft uitgeschreven voor hergebruik van het brugwachtershuisje aan de Drachtsterweg te Leeuwarden! Op een nieuwe plek krijgt deze een aantal nieuwe functies: vogelkijkhut, reclamebord en vergaderruimte, BirdBox, BillBox en BrainBox, de 3BBOX.

Bestel de brugwachterhuisjes-poster

Wilt u weten hoe mooi en verschillend brugwachtershuisjes eruit zien? Bestel onze poster voor € 12,- (gevouwen verzonden) of € 18,- (opgerold verzonden). Of kom hem ophalen in Rotterdam (Claes de Vrieselaan 51b) voor € 10,-.  Mail je adres naar info@brugwachtershuisjes.nl en maak het bedrag over naar bankrekening 25 47 27 190 en de poster komt jouw kant op.

 

Afscheid Lucia
 Eind vorig jaar nam Lucia van Straaten na ruim anderhalf jaar vrijwilligerswerk afscheid van onze stichting. Hartelijk dank en bij deze nog een pluim voor je creativiteit (o.a. ons logo), doorzettingsvermogen en punctualiteit. Zij richt zich nu volop op haar bedrijf Griff. 

Vacture communicatieHeb je een passie voor cultureel erfgoed en dan met name brugwachtershuisjes? Wil je er alles over weten en dat vertellen in woord en beeld aan anderen? Word onze vrijwilliger/stagiair communicatie voor 4-8 uur/week. Taken: samenstellen nieuwsbrieven, website bijhouden, (social) media bijhouden en actief gebruiken op thema brugwachtershuisjes. Meer info bij voorzitter Lotti Hesper: 06-4421 5656 en voorzitter@brugwachtershuisjes.nl.

Word vriend van
de stichting!

De stichting werkt momenteel puur op kracht van vrijwilligers en heeft geen inkomsten uit commerciële activiteiten. Daarom zijn wij grotendeels afhankelijk van donaties van particulieren en bedrijven. Wij nodigen je van harte uit om vriend van de stichting te worden en een donatie over te maken.

Copyright © 2014 Stichting Brugwachtershuisjes, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp