Velkommen til Æstetisk Lærings Nyhedsbrev
for Oktober 2012
Kan man egentlig "Gøre" en teori?
 KENDER DU DET, at du er på kursus og efter en halv dag har du ondt både i hoved og bag, fordi hele dagen er gået med PowerPoint og foredrag? Ord, ord, ord og en masse kaffe i pauserne for at holde den gående.
  
I UGE 35 var jeg igen på kursus. ”Skabende nærvær i Skagen” i 5 dage. Og jeg skal love for, at det blev noget ganske andet end de sædvanlige PowerPoint kurser.
 
Vi dykkede ned i intet mindre end den komplekse Teori U. En teori der, meget kort fortalt, belyser, hvordan vi kan skabe forandringer i verden ved at bryde med vanetænkning og gøre noget andet end det vi plejer.
 
Vi kunne have nøjedes med at høre på en foredragsholder og se en PowerPoint om emnet. Måske kunne vi endda være gået i grupper og have diskuteret, hvordan vi kunne bruge teorien i praksis?
 
Men det gjorde vi ikke. I stedet gjorde vi teorien! (Ja, det er så her spørgsmålet melder sig om, hvorvidt man kan gøre en teori?)
 
PROGRAMMET LAGDE TONEN AN, allerede inden vi ankom. Visuelt udformet som et U var indholdet på kursusdagene skildret, så både proces og indhold blev kommunikeret ud - på én gang (Se det første billede øverst).

Og gennem ugen rejste vi bogstavelig talt igennem U´et.
 
Vi arbejdede med rollespil, så vi gennem teaterets værktøjer kunne være i spil – altså rigtig i spil og ikke kun verbalt!
 
Vi udtrykte os gennem billeder, farver, maleri. Billeder udtrykker så meget, som ord ikke kan rumme.
 
Vi sang! Og improviserede med vores stemme. (Og ja, jeg ved det godt! Det er her flere står af, for ”jeg kan jo ikke synge”) Måske ikke, men jeg kan lære ret meget om mig selv og de gamle vaner jeg altid tyer til, når jeg kommer på gyngende grund.
 
Og jeg tør næsten ikke nævne, at vi også udtrykte os gennem kropslig bevægelse. Udefra må det have set ud som en moderne danseforestilling med bevægelige, udtryksfulde kroppe. (Kan du mærke, hvordan du ryster, bare ved tanken om, at det var dig?)
  
OG BARE ROLIG - vi udtrykte os da også med ord. Vi reflekterede over de oplevelser og erkendelser vi fik, både sammen og hver for sig.
  
Og det blev til helt andre samtaler, end jeg ellers oplever på kursusforløb.
 
Det var 5 dage med æstetisk læring. Hvor underviserne tog det som en selvfølge, at æstetiske læreprocesser giver erkendelser på et dybere niveau, end vi er vant til.
 
I DAG ved alle vi, der deltog på kurset, noget om Teori U.

Ikke blot som den kunne være udformet på en PowerPoint, men som en viden der har lagret sig helt ind i både krop og sind.

Og ikke fordi vi talte om teorien, men fordi vi gjorde den.

Kærlig hilsen
Susanne B. Storm
 
 
 
 
 (Fotos: Ninni Sødahl)

Vil du lære at skabe nye
erfaringsrum for dine elever?

Næste gang er det SOSU skolerne,
der skal på kursus - se her:

Forumspil i Undervisningen 
Susanne Bøgeløv Storm 
skuespiller/cand.pæd.pæd.psyk.

telf.: 51941894


www.æstetisklæring.dk

 


Copyright © Æstetisk Læring
Du er velkommen til at kontakte os
enten på telefon eller email

5194 1894
kontakt@aestetisk.dk