Copy


       Vanda Munskänkar informerar
                          Augusti 2014


Så går igen en vinfylld sommar mot sitt slut och hösten med otroliga vintastingar, där vi har möjligheter att hitta alldeles nya, intressanta viner, är alldeles bakom knuten.

Vi avslutade våren med en seglats i Helsingfors skärgård under en av vårens första varma kvällar. 18 stycken törstiga Munskänkar var med på den 2,5 timmar långa middagskryssningen och vi smakade på två viner till förrätten och två viner till huvudrätten. Under kryssningen delade vi också ut diplom åt Sussi Söderlund och Per-Erik Aura, som hade gått på 1-betygskursen under våren och klarat både de teoretiska och det praktiska provet. Grattis på er!


Höstens program!
 
Nedan ser du datumen för höstens tastingar. I år har vi valt att alternera tastingdagarna mellan onsdagar och torsdagar, eftersom det kommit in mycket respons om att måndagar för många är väldigt opassliga dagar.
Den första tastingen är redan onsdagen 27.8. då vi kommer att få bekanta oss med lite annorlunda viner. Monica Jansson-Olenius kommer att berätta om viner från regioner, vi vanligen inte känner så väl till, som exempel Kina.

Bygård är stängt i november och december

Tavastby Ungdomsförening har anmält att Bygård kommer att vara stängt under perioden november - februari för att spara på uppvärmningskostnader. Det betyder att Vanda Munskänkar inte heller kommer att kunna träffas där, så vi måste hitta ett nytt ställe att samlas på.

Vi söker givetvis efter en lokal, som är gratis för oss eller väldigt förmånlig. Detta för att undvika att vi måste höja på tasting-avgifterna. För tillfället ser det ut som om vi skulle träffas på Västersundom skola i östraste Vanda, men ifall du har idéer eller kontakter som du tror kunde  svara på våra behov, ta kontakt! Vi försöker hitta det optimalaste alternativet.
 
Lite annorlunda tasting!

Före årsmötet i april, bad vi alla som var på plats, att ge förslag på olika sorters program. Det kom in en hel del förslag som vi går igenom i styrelsen och arrangerar  i mån om möjlighet. Det kom också upp förslag på att man i mindre grupper kunde ordna lite annorlunda tastingar, så som t.ex. whisky-tastingar, grappa-tastingar och snaps-tastingar. Dessa skulle man kunna arrangera utanför de vanliga tastingarna. Inspirerade av detta planerar vi att ta del i snapsvisefinalen söndagen 19.10. kl 13.00. Se info nedan!

Du kommer väl ihåg att du gärna får bjuda in vänner och bekanta till våra tastingar för att bekanta sig med vår verksamhet. Vinintresset breder ut sig allt mer och kanske du inte har kommit att tänka på att dina vänner kanske också skulle vara intresserade av att lära sig mer om viner.

Vinhälsningar,
 
Lena

 
PS.
Vår egen förenings hemsida håller dig också up-to-date: http://munskankarna.eget.net/site/  och på vår Facebook –sida (Munskänkarna i Vanda) brukar våra medlemmar berätta om olika intressanta tillställningar och dela med sig av fängslande material de hittat. 
 
 

Tastingar hösten
2014

27.8., 25.9., 22.10., 20.11. och 11.12.
Skriv redan nu in datumen i almanackan, så att du inte i misstag fyller kvällen med något annat. 

Följande tastingars program är fastslagna:

Onsdagen 27.8.2014
- Udda viner!
Nu har du tidernas chans att smaka på viner från regioner som verkligen inte är väldigt kända för sin vinkultur, men kan vara desto intressantare. Monica Jansson-Olenius berättar om vinerna och regionerna.

Anmälningar senast 25.8.2014: 
camilla.westerlund@folkhalsan.fi 
 

Torsdag 25.9.2014 - Riedel -tasting
Vi smakar på 2 olika vittviner och 2 olika rödviner samt en konjak och bekantar oss med hur glasen påverkar smak- och doftupplevelsen. Tia Vuorinen från Decanter drar tastingen.


Torsdag 11.12.2014 - Vin och sång!
Vi tastar, äter och sjunger sånger som passar vinerna och maten!

Och vi börjar ju alltid kl 18.45!

 Ditt och datt

Munskänkarnas vinort
Munskänkarna utser varje år en vinort och i år är orten det gemensamma området Sonoma och Napa i Kalifornien. Vi skall se om vi skulle kunna arrangera en tasting i höst om området. Du kan också bekanta dig med området bland annat här: www.discovercaliforniawines.com

Höstens vinmässa
Mekkat för vinentusiasten är höstens vinmässa i samband med bokmässan. I år arrangeras Viini, ruoka ja hyvä elämä - mässan 23.-26.10.2014. Vi skall se om vi kan få rabbaterade biljetter för Munskänkarna.

1-betygskurs med Sibbo och Nordsjö
Sibbo och Nordsjö Munskänkar planerar att organisera en 1-betygskurs (=grundkurs) tillsammans i höst. Till den är också Vanda Munskänkar välkomna. Tid och plats är ännu inte fastslagna, men om du är intresserad av att lära dig lite mer om viner, är detta kursen för dig. Krister Söderlund håller i utbildningstrådarna, så kontakta honom genast, ifall du är intresserad, krister.soderlund@eskon.fi.
 

 

Några av er kanske känner till Finlandssvenska Rimakademin som årligen arrangerar finlänska mästerskap i nyskrivna snapsvisor. Vem som helst kan skicka in bidrag till tävlingen och på allmänhetens begäran så planerar Vanda Munskänkar att gå och höra på finalen, där de 10 bästa bidragen uppförs och publiken får rösta fram sin favorit.

Finska mästerskapen avgörs söndagen den 19 oktober 2014 kl 13.00 på Villa Haikko i Borgå. De fem bästa visorna går sedan vidare till landskampen mot Sverige som arrangeras lördagen den 22 november på Restaurang Kajsaniemi i Helsingfors.

Om någon vill ta del i tävlingen,  så skall bidragen vara inlämnade 31 augusti :).

Anmäl om ert deltagande till lena.halen@contenta.fi senast 26.9.2014.