Copy


       Vanda Munskänkar informerar
                         Januari 2014


Jag hoppas alla har haft en skön jul och är fulla av förväntningar inför vad det nya året kan föra med sig i vinväg.
 
I Vanda Munskänkar betyder det nya året bland annat att nya styrelsemedlemmar börjar jobba för att vi alla skall kunna njuta av nya intressanta viner och upprätthålla ett intressant program för våra medlemmar.
 
Nya för i år är
  • Monica Jansson-Olenius, som kommer att fungera som vinmästare och se till att vi har drycker på tastingarna.
  • Lenita Nygård, som kommer att fungera som sekreterare och ha ansvar för medlemsregistret. Ifall dina kontaktuppgifter ändras är hon den rätta att berätta det åt.
 
De övriga styrelsemedlemmarna är Göran Stenman, viceordförande; Viola Johnson, ekonom; Camilla Westerlund, infoansvarig och Krister Söderlund, utbildningsansvarig.
 
Nya gulröda band
 
Efter 5 år av medlemskap i en munskänkarförening får medlemmarna byta ut sina grönsvarta band mot gulröda band. På den sista tasting år 2013 delade vi ut nya gulröda band för alla som varit med i fem år eller mer. Ifall du har varit med i fem år, men inte var på plats och fick bandet, så ryck mig i ärmen, så får du bandet av mig.
 
Vill du vara med i Tavastby Ungdomsförening?
Vanda Munskänkar är samfundsmedlem i Tavastby Ungdomsförening och vi arrangerar våra träffar i föreningens hus Bygård. Tavastby UF tar gärna emot nya medlemmar, så ifall du är intresserad av deras verksamhet eller ifall du är medlem, men inte är säker på att föreningen har din rätta adress, ta kontakt med Stig Söderström: stig.m.soderstrom@gmail.com

Har du förslag på program?
 
Ifall du har idéer om hurudana tastingar du skulle vilja ha, om viner som skulle vara intressanta att lära känna eller om annat program som du tror skulle intressera munskänkarna, så ta kontakt med nån av styrelsemedlemmarna. Vi vill alla att programmet skall intressera så många som möjligt och gärna också locka nya medlemmar.
 
Nedan hittar du vårens tasting datum och jag hoppas att vi ses på vårens första tasting 23.1.2014, som kommer att handla om härliga viner från Veneto.
 
Lena

 
PS.
Vår egen förenings hemsida håller dig också up-to-date: http://munskankarna.eget.net/site/  och på vår Facebook –sida (Munskänkarna i Vanda) brukar våra medlemmar berätta om olika intressanta tillställningar och dela med sig av fängslande material de hittat. 
 
 

Tastingar våren
2014

Datumen för våren är:

23.1, 24.2, 20.3, 28.4 och 22.5.

Skriv redan nu in datumen i almanackan, så att du inte i misstag fyller kvällen med något annat. 

Här är programmet för de två första tastingarna i vår.

23.1.2014  - Viner från Veneto
Vinexperten och krögaren Katarina Ekstam från vinimportören Vindirekt guidar oss till den berömda vinregionen med en gammal och brokig historia. Veneto är framför allt känd som Amarones och Ripassos hemort, men här tillverkas många andra intressanta viner. Du kan läsa mer om deras utbud på deras hemsida 
http://www.vindirekt.fi/ 
Anmälningar senast 19.1.2014: 
camilla.westerlund@folkhalsan.fi 

24.2.2014 - Ekologiska viner
Eva Bäckman på Ekowine, som satsar på ekologiska och biodynamiska viner, berättar om ekologiska viner. Ekowine har också en egen nätbutik, som du kan bekanta dig med här www.ekowine.fi

Och vi börjar ju alltid kl 18.45!

 

Kontinuerlig utbildning

De olika föreningarna strävar till att kontinuerligt tillsammans arrangera utbildning.
 
1-betygskursen, som är den första av de tre kurser som Munskänkarna ordnar i Finland, planeras ordnas igen under våren 2014. Datumen är ännu inte fastslagna.

Druvkursen, som är snäppet svårare än 1-betygskursen, håller på just nu. En av våra föreningsmedlemmar tar del i kursen och provet är 13.2.2014.

Ta kontakt med utbildningsansvarige ifall du vill ta del i 1-betygskursen.  Om du har tagit del av undervisningen i antingen 1-betygs- eller 2-betygskursen tidigare, men inte klarat av provet, har du nu här ett nytt tillfälle att försöka. 
 
 

Regional vintävling...

... ordnar Svenska Munskänkarna i Finland 22.3.2014. I tävlingen är det meningen att tvåmannalag från varje förening med blindtasting skall bestämma vinets druva, land och region i sex olika glas. Om du är intresserad, anmäl dig till hans.nordfors@pp.inet.fi. I tävlingen i fjol deltog 8 stycken tvåmannalag och Kyrkslätt och Esbo munskänkar delade på första placeringen. 
 

... några intressanta datum 

På våren arrangeras också olika sorters vinmässor som är bra att ha koll på.

29.1.2014 arrangeras igen Alsace-minimässan, som många av oss besökt tidigare. Den här gången är hittar vi vinerna i G-18 salen (Georgsgatan 18) och mellan 17 - 19 kan Viinilehtis Bouquet Club - medlemmar besöka mässan. Mer info hittar du här

ViiniExpo i Helsingfors mässcentrum 21. - 23.3. är också ett tillfälle, som kan vara intressant för vinentusiaster.