Copy


       Vanda Munskänkar informerar
                          Augusti 2015


En ny höst med nya intressanta tastingar!

Trots att vädret i sommar inte har uppfyllt de önskningar som de flesta av oss har om ett bra sommarväder, hoppas jag att vinerna ni hittat i sommar desto bättre har motsvarat förhoppningarna! Här kommer information om höstens tastingar och annat program samt en liten uppdatering om vad som hänt sedan senaste brev.

Vårens program bjöd på nånting åt envar
Under våren hade vi nöjet att ta del av en hel rad högklassiga tastingar av vilka kan nämnas t.ex. följande. I januari berättade Johan Lindberg, ordförande i Sjundeå – Kyrkslätt Munskänkarna, om gamla och nya världens viner på ett enkelt och intressant sätt som fick mycket tack. Munskänken Bengt Hällström från vår egen förening drog en sk. halv-blindtasting i mars, där vi lärde oss att känna igen de vanligaste vita druvorna. I april åkte vi in till Helsingfors centrum för att ledda av Lasse Öhman bekanta oss med Ville Vallgrens mat och viner i härliga Espan kellari.  Viinitkotiin.com stod för vinerna. Våren avslutades med att Hasse Nygård tog oss på en resa genom Mosel och lät oss smaka olika sorters Riesling-viner. 

Varierande höstprogram
Vi har igen byggt ett program för hösten, som vi hoppas ni tycker om. Nedan ser ni datumen och programmet. Den första tastingen går av stapeln redan måndagen 24.8. kl 18.45. på Bygård. Då kommer Sten Lindgren från Esbo Munskänkarna och presenterar Munskänkarnas Vinort 2015 Niederösterreich. Anmäl dig här.

Våra medlemmar är intresserade av utbildning
Under våren har också medlemmarna i vår förening förkovrat sig och avlagt både Druvkurs- och 2-betygsprov. Susanne Bergström, Per-Erik Aura, Göran Stenman fick diplom för avklarad Druvkurs och Lena Halén lyckades i 2-betygsprovet.
Nu har 10 personer i vår förening klarat av 1-betygsprovet, 7 personer har kommit igenom Druvkursen och 2 medlemmar har rott i land 2-betygsprovet.

Kolla också nedan vilka nya kurser som ordnas i höst! 


Våra nya hemsidor är nu där alla andra munskänkarföreningar också hittas
Förbundet Svenska Munskänkarna i Finland har en portal för alla lokalföreningar där föreningarna presenterar sin verksamhet med likformigt strukturerade och närbesläktat utseende.Tanken är att vinintresserade personer enkelt och behändigt oberoende av var de bor, skall hitta den Munskänkar- förening som fungerar närmast dem. Genom ett liknande utseende bygger vi också upp en enhetlig bild av Munskänkarnas verksamhet i Finland.
 
Vanda Munskänkarnas hemsidor har inte tidigare presenterats under samma paraply, men nu har vi flyttat våra hemsidor dit där alla andra föreningar också presenterar sitt utbud.

Gå gärna in och titta på sidorna, som erbjuder en hel del nyttig information om t.ex. olika druvor, vinorter, hur man kombinerar mat och dryck osv.
Där kan du också anmäla dig till de olika tastingarna, men vi skickar givetvis också ut varje månad info om kommande provningar. Du hittar oss alltså på  www.munskankarna.fi/vanda/


Berätta om vår verksamhet bland dina vänner - Du kan vinna ett pris!
Vi har ca 50 medlemmar i vår förening, och ca 16 – 22 personer brukar ta del i tastingarna. Vi skulle gärna se att vi hade lite fler på tastingarna för att optimera kostnaderna, alltså skulle vi behöva lite fler medlemmar. En orsak till att vi inte är fler, är givetvis att vår verksamhet inte är väldigt känd i Vanda.
 
Därför hoppas jag att vi alla skulle berätta om Munskänkarnas verksamhet åt våra vänner och bekanta och inbjuda dem till tastingar. Genom att komma på plats förstår oinvigda bättre hur vi fungerar och vad vi gör.
 
Föreningen har beslutat att den som inbjuder flest nya personer till tastingarna, som efter att ha bekantat sig med vår verksamhet, blir medlemmar i föreningen, kommer att belönas furstligt. Tävlingen håller på hela året. Informera  Lenita vem ni inbjuder, så håller hon reda på personerna.


 Vi ses på tastingarna,
 
Lena

PS. När ni vill ha ännu mer information kan ni alltid läsa tidningen Munskänken, på sidan munskankarna.fi/tidning. Nu är det nyaste numret 4/2015 tillgängligt!

 


Tastingar hösten 2015

Tastingsdatumen för hösten 2015 är 24.8., 17.9., 21.10. och 20.11.2015.
Skriv in dem redan nu, så att du inte i misstag tar in annat program för den dagen! Och vi börjar alltid 18.45.


24.8. Munskänkarnas Vinort 2015: Niederösterreich
Sten Lindgren från Esbo Munskänkarna presenterar Munskänkarnas Vinort 2015 samt några toppproducenter i Kamptal och Kremstal, som han själv besökt. Anmäl dig här!

17.9. Cabernet Sauvignon från olika delar av världen
Munskänkaren Jan Lindholm, en av de få  i Finland, som håller på med 3-betygsprovet, kommer  och berättar om druvan Cabernet Sauvignon och om hurudana viner man gör av druvan i olika delar av världen.

21.10. Munskänkarna röda favoriter
På våren 2015 tastade vi Munskänkarnas vita favoriter. Nu fortsätter vi med att prova Munskänkarnas röda favoriter. Lena Halén fungerar som guide på färden.

20.11. Hur kombinera mat och vin
Programupplägget för kvällen är inte helt klart, men temat är desto klarare. Vi skall bekanta oss bättre med hur man kombinerar mat och vin; ett tema som våra medlemmar alltid är lika intresserade av.
 Kom med till Snapsviselands-kampen i Stockholm!

I november i fjol tog en del av oss del i Snapsviselandskampen på Restaurang Kajsaniemi, där finländarna tävlade med svenskarna om den bästa snapsvisan. Vi tyckte alla att det var så roligt att vi beslöt oss att ordna en gruppresa till Snapsviselandskampen som den här hösten ordnas i Stockholm.

Landskampen avgörs lördagen den 14. november på Polstjärnan i Stockholm. Rimakademin i Finland fungerar som researrangör och ordnar en gemensam resa till Sverige.  Tanken är att man anländer på lördag med färja, tar del i finalen och blir en natt i Sverige, för att sedan resa hem på söndag.
Priset är ännu inte fastslaget, men så fort det är klart, informerar vi. Ifall du redan nu vill anmäla dig, så går det givetvis bra.
 
Om du vill ha roligt, umgås med bekanta och träffa nya människor, lönar det sig att pricka in datumet i kalendern.

Och visst skulle det vara roligt om någon av oss hade ett bidrag med i finalen. Sista dagen att skicka in bidragen är 31.8.2015! 

 


Kurs om Mousserande Viner!

Vanda Munskänkar planerar ordna en kurs om Mousserande Viner tillsammans med Sibbo Munskänkar med start 8.10.2015.
Kursen kommer att ledas av Kim Knape från Sibbo, som haft ett brinnande intresse för Champagne och mousserande viner ända sedan 1995. Vi kommer att behandla Cava, Prosecco, olika sorters Sekt, mousserande viner från nya världen samt naturligtvis Champagne!
Kursen består av totalt 6 olika tillfällen under hösten och våren och kommer att arrangeras turvis i Vanda och i Sibbo.
För tillfället har vi planerat att de 12 (-14) första ryms med, eftersom en flaska är just lämpligt för en sådan grupp.  Är intresset stort, så fördubblar vi antalet deltagare och tar 2 flaskor.

Ännu är priset på kursen inte preciserat men det kommer antagligen att ligga kring 150 - 180 €.

Anmäl er så fort som möjligt och senast 30.9.20152-betygskurs
2-betygsprovet ordnas en gång per år i mars och innehåller både en teoretisk och praktisk del.
Den teoretiska delen får alla själv förbereda sig för, men för att hjälpa munskänkarna att klara den praktiska delen arrangerar Esbo Munskänkar en kurs med praktiska övningar, dvs tastingar.
Kursen börjar den 5.10.2015.


Krister Söderlund tar emot anmälningar till båda kurserna.