Nieuwe boeken en kaarten. De Boekkunstbeurs. Plannen.
View this email in your browser

Beste lezer,


In augustus is er hard gewerkt bij F&F, met twee mooie boeken als resultaat, allebei gedrukt op mijn Chandler & Price trapdegelpers. Ik leer de eigenschappen en eigenaardigheden van dit oude bakbeest steeds beter kennen. Onlangs heb ik eindelijk de plek ontdekt waar ik het beest moet smeren om één bepaalde hardnekkige piep weg te krijgen. Ik heb ook diverse bouten en moeren uitgeprobeerd en kan nu de machine beter afstellen en onderdelen uit elkaar halen om ze schoon te maken. Een gebruiksaanwijzing bij de pers heb ik niet. Dat hij van vóór 1911 dateert is af te leiden uit het serienummer en uit het feit dat het vliegwiel gebogen spaken heeft. De vliegwielen van na 1911 hebben rechte spaken. Er zitten wel een paar nieuwere onderdelen aan de pers. De bevestiging van de trapper bijvoorbeeld is van recente datum, zo te zien - vermoedelijk het werk van Tjitze Mast van de Stichting Drukwerk in de Marge. Dat moet ik nog eens navragen. Zo'n oude pers heeft een hele geschiedenis. In elk geval begin ik nu aardig thuis te raken op mijn trapdegel.

Omslag

Boek nummer één maakte ik in opdracht van De Bibliotheek Eemland ter gelegenheid van 100 jaar bibliotheek in Amersfoort. Het bevat een tekst van Marjan Berk waarin zij jeugdherinneringen aan de bibliotheek in Amersfoort ophaalt - rond 1950 sleepte zij daar tassen vol boeken vandaan, en niet alleen boeken van de kinderafdeling.
De opdracht had een deadline; voor het tijdrovende zetwerk heb ik daarom hulp gevraagd en gelukkig was het boek ruim op tijd klaar.

Het boekje is gedrukt op mooi 100 % gerecycled papier van Cairn, de omslagdecoratie is gedrukt met oude biljetletters. Bindwijze: cahiersteek, met Iers linnen garen. Oplage 298 exemplaren, handgenummerd.

Voor info kunt u zich wenden tot De Bibliotheek Eemland: tel. 033-4631914, email: secretariaat@bibliotheekeemland.nl.

De dorstige minnaar

Het tweede boek van augustus bevat een verhaal van Maarten 't HartDe dorstige minnaar, oorspronkelijk verschenen in 1978. Degenen onder u die mijn blog volgen zullen hebben gemerkt dat daar de afgelopen tijd een serie berichtjes over mannetjesputters op stond. Die stukjes schreef ik naar aanleiding van de uitgave van De dorstige minnaar bij Falstaff & Fakir, waaraan ik intensief werkte (alle tekst is weer met de hand gezet). 

Voorkant De dorstige minnaarDe dorstige minnaar gaat over een experimenteel onderzoek naar het putvermogen van een mannetjesputter. 't Is een goed verhaal; het heeft humor en een wetenschappelijk tintje. Het riep wel wat vragen op, bij mij tenminste. Maar dat hoort ook bij een goed verhaal. Ik kreeg zin om er een bijzonder boekje van te maken.

Links ziet u de voorkant, compleet met accessoires. Achter het gaas een linosnede in vijf kleuren. De tekst binnenin is geïllustreerd met enkele kleine linosneden in zwart.

12 blz. Afm. 14,5x21 cm. Oplage 50 exemplaren, handgenummerd. Genaaid met Iers linnen garen in de cahiersteek. 

De foto hieronder toont het colofon.
Colofon De dorstige minnaar
Prijs € 34,50 (exclusief verzendkosten)

Nieuwe kaarten

Deze zomer heb ik o.a. een nieuwe, kleurige editie van de Hou-Je-Haaks-kaart gemaakt. 
Gedrukt met oude biljetletters op stevig kaartpapier met linnenstructuur. Afm. ca. 10x15 cm.
Prijs € 2,50 incl. envelop, excl. verzendkosten.

Meer nieuwe kaarten kunt u hier zien.


In voorbereiding:

Hjalmar Söderberg is mijn favoriete Zweedse schrijver uit de tijd rond 1900. Ik heb het afgelopen decennium twee meesterlijke romans van hem vertaald; dat was toen ik nog geen private press had. Voor Falstaff & Fakir wil ik graag een paar van zijn historiëtten (korte verhalen) in vertaling uitgeven. Wordt aan gewerkt!


Wat er ook aankomt: nieuwe poëziebladen in verschillende vormen.

En ondertussen ga ik verder met de illustraties voor het 
ABC van de Fakir, en voor mijn eigen ABC-boek. Langdurig projecten, maar ooit komen ze af.
Boekkunstbeurs op 2 en 3 november in de Pieterskerk, Leiden

Daar is zoveel moois te vinden: handgemaakt papier, handgebonden boeken, materialen en gereedschap voor drukkers en boekbinders, speciale boekuitgaven en uitgaafjes, handgedrukte kaarten en andere druksels, kunstenaarsboeken... 
Ook dit jaar zullen alle bezoekers een boekje kunnen binden, waarbij uit veel verschillende omslagen kan worden gekozen. Deze "beursuitgave" bevat dit jaar een bijdrage van Joost Swarte!
Natuurlijk heb ik er dit jaar weer een tafel gereserveerd voor Falstaff & Fakir. 
Wie weet zien we elkaar in Leiden?
 
Met vriendelijke groet,

Bertie van der Meij
Falstaff & Fakir Private Press

Email ff@falstaff-fakir.nl 
Tel. 06 15439333
www.falstaff-fakir.nl

Blog     Facebook     Twitter
Copyright © 2013 Falstaff & Fakir Private Press, All rights reserved.
Afmelden voor deze nieuwsbrief   Uw gegevens wijzigen

Email Marketing Powered by Mailchimp