Japanse delegatie bezoekt BodemenergieNL
Een vertegenwoordiging van het Japanse Kansai Electric Power Company (KEPCO) bezocht BodemenergieNL in Woerden na bemiddeling door het Nederlandse consulaat. De motivatie voor KEPCO is strategisch: energiezekerheid na het besluit om kernenergie volledig uit te faseren.
Het bezoek van de heren Nakaso en Sakae aan onze voorzitter Frank Agterberg was onderdeel van een reeks bezoeken aan o.a. I&M, SIKB, IF-Technology en KWR/TUDelft om kennis en informatie te vergaren om in het Japanse Osaka ATES (KWO) te introduceren in de praktijk.
De uitdaging is een overheid en wetgevend kader dat zeer behoudend is ten aanzien van grondwatergebruik vanwege potentiele bodemdaling en geologische instabiliteit. Men heeft een locatie voor een eerste systeem bij Mitsubishi Heavy Industries op het oog. Vooralsnog zal dit een ‘experiment’ zijn daar pompdiameters gelimiteerd zijn tot 25 mm diameter en daarmee het grondwaterdebiet praktisch is gelimiteerd tot 6 ton/uur terwijl de beoogde installatie vraagt om 60-100 ton/uur.
Het bezoek aan BodemenergieNL was daarom specifiek gericht op de omgang van bedrijfsleven met de overheid in beleids- en wetvorming en de werkbaarheid van het daaruit resulterende wet- en regelgevende kader. De Japanse bezoekers hadden de Nederlandse situatie en Nederlandse kennis goed bestudeerd voor zover de taalbarrière dat toestond. Dat is vastgelegd in o.a. BodemenergieNL documentatie en onderzoeksrapporten zoals van Meer-met-bodemenergie waarbij diverse leden waren betrokken.
Zij waren vooral gecharmeerd van onze dubbele bron-benadering met zijn zeer lange levensduur en de in hun ogen grote praktische schaal in Nederland. Ronduit jaloers was men op de publieke doelstelling om te ‘moeten’ groeien om daarmee aan de nationale duurzame energiedoelen te gaan voldoen. Agterberg nam namens de leden de complimenten aan maar gaf ook aan dat de implementatie van die groei binnen het verre van perfecte Nederlandse wettelijke kader een uitdaging is en dat, ondanks de ambitieuze publieke doelen de overheidsfacilitering, zeker op lokaal niveau, niet vanzelfsprekend is.
Nakaso en Sakae gaven aan dat het Nederlandse poldermodel van sector-zelfregulering middels onze BRL’s in Japan een toekomstvisioen is, mocht de sector ontstaan, en zichzelf net zo goed kan organiseren als in Nederland. Een aanvullende doelstelling van het bezoek was daarmee relevant: de voorbereiding van een bezoek in 2016 van de Osaka regionale overheid om zich te laten overtuigen van de voordelen en de mogelijkheid om KWO veilig te bedrijven op (grote) schaal.
Het was een bezoek waaruit internationale erkenning blijkt voor de goede organisatie van onze sector.
|