Copy
Nieuwsbrief header Samen Sterk zonder Stigma

Nieuwsbrief juli

De 'komkommertijd' breekt aan: ruimte genoeg in de krant voor het uitmeten van incidenten. Hoe zou het gaan deze zomer? Schetsen de media een realistisch beeld van mensen met een psychische aandoening? In deze nieuwsbrief lees je hoe je kunt reageren op een stigmatiserend (kranten)bericht. We zetten de nuchtere feiten over psychische aandoeningen op een rij. Kees blogt over hoe het soms mis gaat in de media. Ook geven we tips voor woordvoerders. Veel leesplezier en een fijne zomer!
Hoe reageer je op een stigmatiserend bericht?
Soms lees je een bericht in de krant, je hoort iets op de radio of je ziet iets op tv waarvan je denkt: het kan toch niet wáár zijn! Zo stigmatiserend voor mensen met een psychische aandoening! Je wilt eigenlijk wel reageren. Maar hoe pak je dat op een effectieve manier aan?
Volg deze stappen
SER: 'Menselijke maat begint bij ons zelf'
Ongeveer de helft van de mensen met een psychische aandoening ervaart stigmatisering als de grootste barrière bij hun deelname aan de arbeidsmarkt. Wat kunnen werkgevers daaraan doen? Deze vraag stond centraal tijdens een gesprek met onder andere de Sociaal Economische Raad en werkgeversorganisatie AWVN.
'Openheid en menselijke maat begint bij ons zelf'
'Meer naar elkaar luisteren, zonder oordeel'
De droom van Esther, als het gaat om psychische kwetsbaarheid in deze wereld, is dat je je er niet voor hoeft te schamen. Dat je erover kunt praten. Zonder dat je bang hoeft te zijn dat mensen het verkeerd interpreteren. Dat je kan zijn wie je bent.
Lees Esther's verhaal
Blog: Goede wil
"Goede wil kan dodelijk zijn. Kleineren. Je in de hoek zetten. Aai over de bol. Ach jij, jij mag er ook bij. Het ligt misschien aan mij, maar ik word er altijd weer boos van. Vandaag weer. Ik lees een goedwillend stukje in de Leeuwarder Courant, onder de titel 'Art brut: pure kunst van pure mensen'. 'Kunst van mensen met een verstandelijke of psychische beperking is net zo goed kunst'."
Kees blogt over wat hem opvalt in de media
6 tips voor woordvoerders
In het nieuws wordt psychische kwetsbaarheid vaak gelinkt aan geweld. Of de suggestie gewekt dat het mensen betreft die 'anders zijn dan wij'. Sta je wel eens de media te woord? Zo zorg je ervoor dat je destigmatiserend communiceert.
 
6 tips voor woordvoerders
Hoe zit het met gevaar en overlast?
Psychische aandoeningen zijn niet zo bijzonder als je misschien zou denken. Hoe vaak komen ze voor? Hoe zit het echt met gevaar, overlast en verwarde personen? We hebben de nuchtere feiten voor je op een rij gezet.


 
Lees de nuchtere feiten
Andere berichten
  • Wat vertel je wel over je psychische kwetsbaarheid? En wat niet? Ambassadeur Annemiek vertelt in de podcast van Plusminus young over haar fascinerende en meeslepende ervaringen.
  • 150 leraren en schoolleiders werken aan voorstellen voor de herziening van de landelijke kerndoelen en eindtermen voor het primair en voortgezet onderwijs. De conceptvoorstellen van Burgerschap en Mens & Maatschappij bieden veel aanknopingspunten om in het onderwijs aandacht te besteden aan psychische diversiteit en mentale gezondheid. Denk ook mee.
  • Vanaf vrijdag 26 juli tot maandag 19 augustus is Samen Sterk telefonisch niet bereikbaar op het algemene nummer. Je kunt de medewerkers - voor zover ze niet op vakantie zijn - wel bellen via hun directe nummer.
Stuur deze nieuwsbrief door naar iemand anders
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Is deze nieuwsbrief niet goed zichtbaar, bekijk dan de online versie.
Copyright © Samen Sterk zonder Stigma, 2019 

Ons adres is:
Samen Sterk zonder Stigma
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort
info@samensterkzonderstigma.nl

Meld je af voor deze nieuwsbrief.