Copy
                                                                                              December 2021
Activiteiten
28 november tot en met 27 december: Museum gesloten voor onderhoud
Vanaf 28 december: Nieuwe expositie: Dino's
5 januari van 14.00 tot 16.00 uur: Florian's Vogelhoek
Beste lezer,

Het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis zet zich nu geheel in voor een verhuizing naar een prachtig kerkgebouw in IJmuiden. Het gaat om een ruim, modern ogend en goed onderhouden pand van het Apostolisch Genootschap in IJmuiden -- aan de Doorneberglaan, pal bij het levendige Zeewijkplein. Het bestuur heeft dit woensdag 24 november in het beoogde ApGen-gebouw bekend gemaakt, tijdens een bijeenkomst met tientallen vrijwilligers van het museum.

De verhuizing vanuit het oude schoolgebouw in Driehuis, waarin het museum nu nog noodgedwongen is gehuisvest, naar IJmuiden, is voor ergens in 2023 voorzien. Want er moet nog veel gebeuren. Over de verwerving van het nieuwe pand zullen de onderhandelingen begin volgend jaar 2022 worden geopend. Het bestuur heeft dit afgesproken met het Apostolisch Genootschap. Het ontwerpbureau Perspekt Studio’s uit Haarlem legt inmiddels de laatste hand aan de ontwikkeling van ideeën over hoe het nieuwe Pieter Vermeulen in dat toekomstige gebouw vorm te geven. 

Naast educatieve tentoonstellingen zoals die in de huidige noodlocatie van het museum te zien zijn, wordt de aanpak in het nieuwe gebouw in IJmuiden verbreed naar klimaat, milieu en biodiversiteit. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de omvangrijke collectie opgezette vogels en zoogdieren die nu alleen nog in het depot te zien zijn. Ook het onvermijdelijke spanningsveld tussen de natuur – zoals bossen, duinen en strand – en de in het IJmond-gebied oprukkende bebouwde en industriële omgeving, krijgen daarbij centrale aandacht. 

Zodra de vormgeving van het nieuw in te richten museum op hoofdlijnen vast staat, gaat er een ambitieuze financiële campagne van start, zo is de bedoeling. Want met de realisatie van dit nieuwe, en voor de IJmond unieke natuurhistorische project zijn ettelijke miljoenen euro’s gemoeid.

Via onze nieuwsbrief Goudhaantje zullen we u van deze ontwikkelingen zo goed mogelijk op de hoogte houden.

Bestuur, directie, medewerkers en 
vrijwilligers Pieter Vermeulen Museum
Unieke kalender Pieter Vermeulen museum
Ter ere van het zeventigjarige bestaan van het Pieter Vermeulen Museum, het centrum voor natuureducatie, is voor het jaar 2022 een unieke kalender uitgebracht met landschappen Zuid-Kennemerland. De regio Zuid-Kennemerland staat bekend om het ruige duinlandschap, prachtige landgoederen en oude veenpolders. De Kalender Landschap Zuid-Kennemerland laat dit landschap in al zijn aspecten zien. Veel van de foto’s zijn gemaakt in Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, maar ook Beeckestijn, de Hekslootpolder, de Ruïne van Brederode en zelfs de Amsterdamse Waterleidingduinen komen langs.

Met de kalender willen we laten zien hoe mooi de regio is en hoe belangrijk het is dit landschap en deze natuur te beschermen. Het Pieter Vermeulen Museum organiseert talloze educatieve activiteiten op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Om dit belangrijke werk te ondersteunen, gaat de volledige opbrengst van de kalender naar het Pieter Vermeulen Museum.

Klik hier voor meer informatie.
 
Vrijwilligersbijeenkomst 
Afgelopen woensdag vond de vrijwilligersbijeenkomst plaats voor de vrijwilligers van het Pieter Vermeulen Museum. Deze bijeenkomst was voor het eerst in de mogelijke nieuwe locatie van het museum. 
Pieter Vermeulen museum 70 jaar
Het Pieter Vermeulen Museum bestaat volgend voorjaar liefst 70 jaar. Dat gaan we vieren, met drie feestelijke bijeenkomsten. Schrijf vast in uw agenda: donderdag 20 januari, donderdag 17 februari en zaterdag 12 maart 2022, de oorspronkelijke oprichtingsdatum. Ook verschijnt er een prachtige kalender, binnenkort te verkrijgen in ons museum. 

De drie bijeenkomsten worden gehouden in het nieuwe ApGen-gebouw in IJmuiden, waar het Pieter Vermeulen naar verwachting naar zal verhuizen. Het adres daarvan is: Doorneberglaan 29, 1974 ND. U kunt dan vast een kijkje komen nemen in het prachtige nieuwe gebouw voor het Pieter Vermeulen! Aan het programma wordt nog gewerkt.

Een herdenkingsboek staat eveneens op het programma. Maar dat brengen we pas in 2023 uit, als het nieuwe museum zijn deuren opent.
Groenvink
Dit is de ‘groenling’ ook wel ‘groenvink’ genoemd. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen heeft u een groenvinkje nodig bij het betreden van het museum. De groenling, te zien in het depot van ons museum, is zo’n 15 cm groot. Het mannetje is olijfgroen van kleur, vooral op de stuit. De rug heeft een bruine tint. De kleuren van het vrouwtje daarentegen zijn iets minder intens. Het is een zangvogel van de familie der vinkachtigen. De vogel eet vooral jonge plantjes en zaden, maar soms ook wel eens insecten. De groenling is vaak te vinden in parklandschappen met heggen, dichte bossen en boomgroepen, zoals ook bij ons in de buurt. De jongen worden door beide ouders verzorgd. Denkt u bij het tonen van uw QR-code dus maar eens wat vaker aan deze leuke groenvink!
Jongens, allemaal jongens
Voortdurend komen er schoolkinderen met hun docenten van het basisonderwijs naar de tentoonstellingen in het Pieter Vermeulen Museum. Maar deze keer (maandag 8 november) zijn dat er maar liefst veertien, opgedeeld in twee groepen. Ze komen van Molenduin, een school voor ‘voortgezet praktijkgericht speciaal onderwijs’ in Driehuis. Jongens, allemaal jongens, van een jaar of 12, ze zijn niet de gemakkelijkste en worden begeleid door een flink aantal mentors en andere pedagogische medewerkers. Maar van de natuur weten ze al wel wat. ‘Muggen en kevers zijn ook dieren’, zegt er een. ‘Maar andere dieren eten die weer. Als alle dieren dood gaan, gaat iedereen dood.’ Een andere knul: ‘Is dit hier een schelp of een schildpad?’

Een filmpje over biodiversiteit is aan de jongens niet besteed, want wat te abstract voor hen. Vertelster Ria pakt het snel anders aan. Aan de hand van plaatjes brengt ze een spannend verhaal voor het voetlicht, over dieren en over buiten wandelen bij volle maan. Ze weet de aandacht te trekken. Maar dan ineens is het weer voorbij en rennen alle jongens achter elkaar naar het toilet. In het depot is de belangstelling weer groter. De talrijke opgezette vogels, konijnen en vossen daar trekken ieders aandacht. 
Adopteer een kerstboom

Ook dit jaar doet het Pieter Vermeulen Museum mee aan het duurzame project ‘Adopteer Een Kerstboom’. Het museum is een ophaallocatie voor de gehuurde kerstbomen. Miljoenen kerstbomen verdwijnen elk jaar in de verbrandingsoven. Niet nodig natuurlijk. Daarom kan je ook een kerstboom huren, die in januari weer wordt teruggeplant. Zo gaat een kerstboom meerdere jaren mee. De bomen zijn bovendien allemaal biologisch gekweekt, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen.

Van woensdag 8 december tot en met vrijdag 10 december kunnen deelnemers aan dit project uit de IJmond hun kerstboom ophalen bij het Pieter Vermeulen Museum. Zij worden via Beter Boompje hierover geïnformeerd. Bomen die niet worden opgehaald of de extra bomen die worden geleverd biedt het Pieter Vermeulen Museum aan om te adopteren. Deze bomen kunnen op zondag 12 december 2021 worden geadopteerd. Alleen pinnen is hierbij mogelijk. Via deze link is het mogelijk om hier een plek voor te reserveren. 

Sterke mannen/vrouwen gezocht!
Wij zoeken sterke en fitte mannen en vrouwen die ons kunnen helpen bij het uitladen (vrijdag 3 december), uitgeven (8-9-10 +12 december), inname (5 en 6 januari) en weer opladen (nog te bepalen) van circa 100 kerstbomen met kluit. De sportievelingen met een ‘hart voor PVM’ ontvangen uiteraard een leuke attentie.

 
Website Website
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Het Pieter Vermeulen Museum
Het Goudhaantje is de nieuwsbrief van het Pieter Vermeulen museum te Driehuis. Contact met ons opnemen of meer informatie nodig? Stuur ons een
e-mail, bel ons op 0255-536726 of bezoek de website
Voorkeur aanpassen of uitschruijven
Pas
hier uw voorkeuren aan of schrijf u hier uit voor de nieuwsbrief als u deze niet meer wil ontvangen.