Copy
Nyhetsbrev från Teaterunionen

oktober 2016

View this email in your browser
Oktober blir en internationell månad på många sätt för Teaterunionen. Vi åker till Slovenien, där Maribor Theatre Festival valt att ha fokus på svensk dramatik och scenkonst under några dagar. De fyra pjäser som översatts till slovenska och kommer framföras i form av iscensatta readings är Dissekering av ett snöfall av Sara Stridsberg, Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri, Medeas barn av Susanne Osten och Per Lysander och Var är alla? av Mirja Unge. Gunilla Heilborns This is not a love story och Moments Svindlande Höjder kommer att gästspela, och vi har även med oss Ylva Lagercrantz, Michael Cocke och Edward Buffalo Bromberg för att föreläsa och delta i samtal.
 
Veckan efter drar tredje upplagan av Swedstage igång i Stockholm, där Teaterunionen tillsammans med Assitej bjuder in ett sextiotal bokare och festivalarrangörer från Tyskland, Kina, Iran, Nigeria, England, Turkiet, USA och många fler. De utvalda föreställningarna är Wild Minds, Tvärslöjd, Limits, Trans(e)ición, Fablerna, Burken, Scener ur ett äktenskap, Sensescapes, People respect me now, Papper, Fallna ur tiden och Köp hjärtan, läs mer HÄR.
Nytt för i år är att ett antal producenter kommer kunna presentera sig i kortare scenprogram och pitcha sina internationella turnébara produktioner. Vi kommer också att hålla ett seminarium med rubrik Gender on stage.
 
Vi har med ett par workshopdagar på plats i St. Petersburg dragit igång förstudien till ett HBTQ-projekt i Ryssland, som vi hoppas berätta mer om inom kort.
 
På det lite dystrare internationella temat får vi oroväckande rapporter från vårt ITI-kontor i Polen, där utrymmet just nu krymper ytterligare för kulturutövare. Kollegorna där rapporterar om att regeringen den senaste månaden avskedat konstnärliga ledare från flera teatrar och ersatt dessa med politiskt valda ledare utan konstnärliga kvalifikationer. Nästan hälften av cheferna för kulturinstituten runtom i världen har blivit hemkallade. ITI’s Action Committee for Artist’s Rights fortsätter bevaka läget. 
Om scenkonstens roll och utveckling i världen såväl som i Sverige ska vi samtala om på Scenkonstbiennalen. Även annat som våra medlemmar vill fördjupa sig i ska vi ha på agendan, och nu behöver ni formulera era stora och små, allvarsamma och lättsamma idéer! Vi trappar vi upp förberedelserna för Norrköping i maj, skynda på att nominera föreställningar HÄR och komma med förslag på seminarie- och övriga punkter HÄR. Programgruppen som planerar alla seminariepunkter består av Sisela Lindlom, Joel Mauricio, Cecilia Suhaid Gustafsson, Johan Huldt och Mario Castro Sepulveda, och har tillsammans med Teaterunionen redan dragit igång schemaläggningen.
 
Vi hoppas se så många gamla och nya rådsmedlemmar som möjligt på vårt extra årsmöte den 7:e november, där vi bl a ska rösta om namnbyte för Teaterunionen, missa inte det!
 
Med stora steg in i scenkonsthösten kliver vi, och publicerar regelbundet Månadens premiärer där du får överblick på hela branschen HÄR.
Ulricha Johnson, verksamhetschef

Välkommen att mingla med Swedstage!

Den 25 oktober bjuder vi in till Swedstage-mingel. Boka upp eftermiddagen och passa på att träffa internationella festivalproducenter och gästspelsarrangörer!

Swedstage 2016 är ett showcase för svensk scenkonst. Mellan den 23-26 oktober presenterar vi svenska föreställningar för internationella turnéläggare, festivalarrangörer, programläggare och inköpare. Runt 60 festivalarrangörer och gästspelsproducenter från hela världen kommer till Stockholm och Swedstage för att se produktioner och träffa branschfolk.

Vi bjuder på mat, dryck och trevlig samvaro under några timmar tisdagen den 25 oktober. Passa på att mingla och umgås, prata om föreställningar och utbyta erfarenheter med internationella kollegor.

Var: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2 (ingång från gården)
När: tisdagen den 25 oktober kl. 17.00-19.00
OSA senast den 17 oktober till info@teaterunionen.se

Swedstage anordnas av Teaterunionen – Swedish ITI och ASSITEJ Sverige med stöd av Kulturrådet, Stockholms läns landsting, Stockholms Stad, Svenska Institutet och Konstnärsnämnden.

Månadens Premiärer

Månadens premiärer hämtas från vår Scendatabas. I databasen dokumenteras sökbar information om den professionella scenkonsten i Sverige.

I Scendatabasen kan du söka på titel, premiärdatum, medverkande, danskompani, teatergrupp, institution, gästspelsscen mm.

Här hittar du premiärer för oktober 2016.

Information från branschen

Affischer till Kingfestival

Den ryska scenkonstfestivalen Kingfestival planerar en utställning med svenska scenkonstaffischer på sin nästa festival. Har du några affischer (scenkonst i alla genrer för barn, unga eller vuxna) som du vill visa ska vara med? Skicka dem, eller kom förbi vårt kansli, så ser vi till att den ryska festivalen får dem!

Kingfestival kommer vara representerade på Swedstage, så kom på vårt Swedstage-mingel om ni vill träffa dem live!

Ny verksamhetsledare

Danscentrum Syd söker ny verksamhetsledare till våren. Sista ansökningsdag är 16 okt. Läs mer om tjänsten på Danscentrums sida danscentrumsyd.se/danscentrum-syd-soker-ny-verksamhetsledare.

Doktorandutbildning

Konstuniversitetets Teaterhögskola (TeaK) i Helsingfors antar högst 6 nya studerande som påbörjar sina studier hösten 2017. Deadline för ansökan till doktorandtjänsterna är den 14 oktober.

Läs mer på www.uniarts.fi.

Seminarium på Dansens Hus

I samarbete med dansplattformen ICE HOT arrangerar Dansens Hus den 11 oktober seminariet “Conversation on the international”.

Seminariet vänder sig främst till professionella utövare inom dans- och scenkonstområdet men även andra är välkomna. Bush Hartshorn, curator med mångårig erfarenhet som konstnärlig ledare och chef för både verksamheter och kompanier inom scenkonstområdet (senast Dansehallerne i Köpenhamn), håller i programpunkten ”How could companies and artists think and work in order to succeed internationally”. Därefter följer ett samtal mellan branschföreträdare med lång erfarenhet av internationella frågor; bland andra Amy Fee, internationell producent på Cirkus Cirkör, Malmöbaserade koreografen Khamlane Halsackda med rötter i Storbritannien och Laos samt Ida Burén, programchef på Dansens Hus och tidigare VD för kulturorganisationen Intercult. Med reservation för ändringar.

Seminariet hålls på engelska.

Läs mer på Dansens Hus hemsida.

Kurser hos Dansalliansen

7-11/11 Workshop med M Ronda, Malmö i samarbete med Danscentrum Syd

21-21/11 Workshop med T Stoffer, Stockholm, i samarbete med Danscentrum Stockholm.

28/11-2/12 Workshop med S Delattre, Stockholm, i samarbete med Balettakademien Stockholm

12-16/12 Sång med A Holmberg, Stockholm, arrangeras av Dansalliansen

Läs mer om kurserna på Dansalliansens hemsida.

Strindbergs Intima teater söker ny teaterchef

Strindbergs Intima teater är en del av Stiftelsen Strindbergsmuseet. Stiftare är Stockholms stad, Strindbergssällskapet och Nordiska museet. Uppdraget är att bedriva teaterverksamhet och andra sceniska aktiviteter i ”Strindbergs anda”. Verksamheten äger rum i August Strindbergs anrika teater vid Norra Bantorget i Stockholm. Teatern är unik och en av Sveriges äldsta bevarade spelplatser och är välkänd över hela teatervärlden.

Ture Rangström, framgångsrik teaterchef för Strindbergs Intima Teater sedan starten, går nu i pension och vi söker en efterträdare.

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde 1 mars 2017. Deadline för ansökan är den 19 oktober. Läs mer på www.strindbergsintimateater.se

Aktuella bidrag hos Konstnärsnämnden

Projektbidrag
Sista ansökningsdag 19 oktober

Resebidrag
Sista ansökningsdag 27 oktober

Internationellt kulturutbyte
Sista ansökningsdag 27 oktober

Residens och studiestipendium inom dans
Residens i Berlin och New York, samt studiostipendium i Stockholm.
Sista ansökningsdag 27 oktober

Läs mer och ansök på www.konstnarsnamnden.se

Performing Arts Japan

Performing Arts Japan (PAJ) ger ekonomiskt stöd till europeiska organisationer som planerar scenkonstprojekt med anknytning till Japan. PAJ Europa-programmet består av följande två kategorier; Touring Grant och Collaboration Grant.

Deadline för ansökan är 31 oktober. Läs mer om PAJ och deras bidrag på www.jpf.org.uk.

Kurser hos Kulturakademin Trappan

Säljteknik med Erik Anell
8, 15, 16, 24/11 (2016) & uppföljning 9/2 (2017)
Sista anmälningsdag: 2 oktober
Kursen vänder sig till producenter/marknadsförare och frilansande professionella artister

Syndergetic Effects
12 och 13 november 2016
Sista anmälningsdag: 21 oktober
Kursen vänder sig till professionella dansare och koreografer

No holding back – Between Magic And Healing
26 och 27 november 2016
Sista anmälningsdag: 6 november
Kursen vänder sig till professionella dansare och koreografer

Anmälan görs på: www.kulturakademintrappan.se
Teaterunionen är en medlemsorganisation för den svenska scenkonsten. Vi fungerar som en mötesplats och ett forum för utbyte och kontakt över gränserna, både nationellt och internationellt. Vi har en mångfacetterad verksamhet som rör en rad frågor av gemensamt intresse för scenkonsten så som information, dokumentation, utbildning och internationella relationer.

Vi arbetar särskilt med tre prioriterade områden: förstärkning av det internationella utbytet, fortsatt dokumentation och utbyggnad av Scendatabasen och arrangerande av Scenkonstbiennalen.
Facebook
Twitter
Website
Email
Copyright © 2015 Teaterunionen, All rights reserved.

Du får detta mail som prenumerant av Teaterunionens nyhetsbrev

Teaterunionen · Kaplansbacken 2 · Stockholm 112 24 · Sweden

www.teaterunionen.se · info@teaterunionen.se

unsubscribe from this list    update subscription preferences