Copy
NR. 1 / 01.2016
 

Jose Manuel Durao Barroso, fostul președinte al Comisiei Europene: “mă simt aproape de Timișoara și de România”

 
Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat, vineri, 29 ianuarie 2016, titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum fostului președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Aula Magna. După încheierea celor două mandate ca președinte al Comisiei Europene, dl Barroso a revenit în mediul academic, fiind în prezent lector la universități de renume din SUA, Portugalia și Elveția.

„Este o mare onoare și o mare satisfacție să primesc această distincție care mă face acum membru al comunității academice a Universității de Vest din Timișoara. […] Înseamnă foarte mult pentru mine, ținând cont că vine din partea unei instituții de învățământ și cercetare foarte importantă, dintr-o țară pe care o admir și pe care o iubesc, România.
citeşte mai mult »

De ce avem nevoie de educație pentru dezvoltare durabilă? e-book realizat de Europe Direct Timișoara

Istoria ultimelor secole dezvăluie faptul că toate națiunile lumii și-au format și organizat sistemul educațional conform propriilor planuri și ambiții. Cele mai multe și-au condus poporul după sintagma „Țara mea este mai presus decât toate celelalte”. Acest tip de educație insuflă oamenilor un sentiment de naționalism, care, dus la extrem, a culminat în cele două războaie mondiale.

În prezent, majoritatea liderilor lumii înțeleg cu adevărat importanța bunei înțelegeri între toate națiunile lumii. Educația pentru Dezvoltare Durabilă (EDD) determină o reorientare a educației spre motivarea oamenilor pentru a se responsabiliza în problemele cu care se confruntă întreaga planetă. 
citeşte mai mult »

Raportul MCV pentru România: progrese și recomandări

Comisia a publicat pe 27 ianuarie 2016 cel mai recent raport privind măsurile întreprinse de România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și combaterea corupției, în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV). Raportul prezintă progresele continue realizate în direcția îndeplinirii obiectivelor MCV și reliefează aspectele care necesită măsuri suplimentare.

Conform raportului, în ansamblu, sistemul judiciar român a continuat să dea dovadă de profesionalism, demonstrându-și inclusiv capacitatea de adaptare la schimbările importante aduse Codului de procedură civilă și Codului de procedură penală, să depună eforturi în vederea unificării jurisprudenței și să fie pregătit să apere independența sistemului judiciar.
citeşte mai mult »
 

Impozitarea echitabilă a companiilor: Comisia prezintă noile măsuri împotriva evaziunii fiscale

Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale publicat joi, 28 ianuarie 2016, îndeamnă statele membre să ia poziție în mod mai ferm și mai coordonat împotriva companiilor care încearcă să evite să plătească impozitele care le revin în mod echitabil și să pună în aplicare standardele internaționale împotriva erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor. 

Cele 3 direcții de acțiune vizează: (1) asigurarea unei impozitări eficace în UE, (2) creșterea trasparenței fiscale și (3) asigurarea unor condiții de concurență echitabile. 
citeşte mai mult »
 
Joburi pentru tineri

Eurostat: prețurile locuințelor, în creștere față de 2014. 17% dintre europeni trăiesc în locuințe supraaglomerate

Prețurile locuințelor din România au înregistrat o creștere cu 3 puncte procentuale în trimestrul 3 al anului 2015, comparativ cu același trimestru al anului 2014, fiind însă în scădere cu 0,9% față de trimestrul 2 al anului 2015, conform publicației Eurostat din data de 19 ianuarie 2016.

La finele anului trecut, Eurostat a publicat o cercetare privind condițiile de locuit din Uniune. În UE28, 7 persoane din 10 trăiesc în locuință proprietate personală, însă 17 % din populația UE trăiește în gospodării supraaglomerate.  

citeşte mai mult »

Criza refugiaților: 90 de dispozitive de amprentare instalate la punctele de frontieră grecești 

Comisia Europeană a alocat miercuri, 13 ianuarie, 1,3 milioane de euro Greciei pentru achiziționarea a 90 de dispozitive de amprentare. Acestea vor fi utilizate pentru înregistrarea corespunzătoare a migranților la punctele de trecere a frontierei elene.

Pentru un schimb de informații eficient între statele membre, cele 90 de dispozitive de amprentare vor fi instalate la toate punctele de frontieră de pe teritoriul țării, inclusiv în cele din insulele din Marea Egee de Est, și vor fi conectate la sistemul central EURODAC. Va fi astfel garantată funcționarea eficientă a punctelor de acces (hotspot-uri) din insulele Lesbos, Chios, Leros, Kos și Samos. 
citeşte mai mult »

Chioşcul de ziare

Manual de drept european în materie de azil, frontiere şi imigraţie

Convenția europeană a drepturilor omului și dreptul Uniunii Europene oferă un cadru juridic tot mai important pentru protecția drepturilor străinilor. Legislația Uniunii Europene în materie de azil, frontiere și imigrație evoluează cu rapiditate. Ediția actualizată în decembrie 2013 oferă o prezentare accesibilă a acestei legislații și a corpului de jurisprudență a două instanțe de judecată europene. 

Colţul copiilor

Spațiul profesorului conține materiale pentru diferite grupe de vârstă (până la 9 ani, 9-12 ani, 12-15 ani ți peste 15 ani). Aici veți găsi o mulțime de surse de inspirație pentru a-i învăța pe elevii dvs. despre ceea ce face UE, despre cum a apărut și cum acționează UE, sau pentru a dezbate politicile UE.


 
   
Vocea ta în Europa

Consultare privind mobilitatea forței de muncă tinere

Perioada consultării: 
22.01.2016-22..04.2016
Sunt invitați să contribuie toți cetățenii și organizațiile din UE și din Spațiul Economic European (UE-28, Norvegia, Islanda și Liechtenstein), în mod special organizații de tineret, reprezentanți ai mediului academic, ministere și autorități responsabile de ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, angajatori, parteneri sociali, tineri sub 35 de ani.


Participă la consultare »

Program ED Timişoara


01 - 29 Februarie 2016
Timișoara:
Seminar de jurnalism cetățenesc ”Vocea mea in Europa” și proiecte europene pentru tineri
Participanții vor fi familiarizați cu funcționarea instituțiilor UE, principalele dezbateri europene ale momentului, rolurile jurnalistului, comunicarea online și realizarea produselor de comunicare adaptate publicului-țintă. De asemenea, vor fi prezentate principalele oportunități europene pentru tineri. 

 

Finanţări UE

Drepturi, Egalitate, Cetatenie -Justitie 2014-2020 - 8 aprilie 2016

Obiectiv: sprijinirea victimelor violenței și consolidarea drepturilor victimelor criminalitatii. Cofinanțarea are la bază planul anual de lucru 2015 al Comisiei pentru programul Drepturi, Egalitate ṣi Cetățenie ṣi programul Justiție.
Candidaţii eligibili: orice entități publice sau private care nu sunt orientate spre profit, organizații internaționale, respectiv autorități publice locale, regionale și naționale, ONG-uri, asociații, instituții de educație.
citeşte mai mult »

 

POC: Proiectele in cadrul Actiunii 2.2.1 termen 29 februarie 2016

Ministerul Comunicatiilor și pentru Societatea Informaționala: Programul Operational Competitivitate 2014 – 2020, Axa Prioritara 2, Actiunea 2.2.1 „Sprijinirea cresterii valorii adaugate generate de sectorul TIC si a inovarii in domeniu prin dezvoltarea de clustere”
Candidaţii eligibili:  Intreprinderi (IMM-uri) care isi desfasoara activitatea in Romania, centrate pe domeniul TIC; Intreprinderi (IMM-uri) care isi desfasoara activitatea in Romania, in cadrul clusterelor centrate pe domeniul TIC;  Consortii (parteneriate) de IMM-uri care isi desfasoara activitatea in Romania, in cadrul clusterelor  centrate pe domeniul TIC.

citeşte mai mult »

 

Întrebări despre UE?

Telefonul verde UE
00 800 6 7 8 9 10 11
- de oriunde din UE
- 9.00-18.00 CET (în zilele lucrătoare)
- în orice limbă oficială a UE


Europa - www.europa.eu
Site-ul oficial al Uniunii Europene vă pune la dispoziţie:
- informaţii de bază cu privire la activitatea UE
- cele mai noi ştiri şi evenimente din UE
- link-uri către informaţii despre UE pe site-urile instituţiilor şi agenţiilor UE.
 
Reţeaua Europe Direct
Dacă doriţi să obţineţi consiliere sau sprijin în zona în care locuiţi sau să găsiţi un forum local care promovează dialogul şi informaţiile corecte privind politicile UE, contactaţi cel mai apropiat

centru local de informare.


Sondaj de satisfacție privind serviciile oferite de centrul de informare Europe Direct.
 
     
 
 

Centrul de Informare
Europe Direct Timişoara

Fundaţia Student Plus
B-dul Take Ionescu 40, Timişoara
300042, jud. Timiş
Romania

Program centru
Luni-vineri, orele 10.00-16.00

Tel: +40 371 111 201
Fax: +40 256 431 566
E-mail: info@europedirect-tm.ro
Web:
www.europedirect-tm.ro