Copy
NR. 4 / 04.2016
 

Timișoara: Festivalul dedicat Zilei Europei va începe pe data de 7 mai

 
”Uniți în diversitate” este motto-ul festivalului dedicat Zilei Europei ce se organizează în acest an la Timișoara. Pe parcursul a două zile – sâmbătă 7 mai și luni 9 mai – organizatorii Instituţia Prefectului Judeţul Timiş, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Municipiului Timişoara, Centrul de Informare Europe Direct Timişoara, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş, Garnizoana Timișoara  au pregătit, împreună cu partenerii, activități care să apropie publicul timișorean de valorile naționale și europene, precum și de instituțiile locale care îi slujesc. Și, pentru că este o zi de sărbătoare, zeci de artiști profesioniști și amatori vor urca pe scenă pentru a ne delecta cu momente artistice din cele mai diverse.

citeşte mai mult »

Școala Altfel ”Îți cunoști drepturile?” 18-20 aprilie 2016 la Timișoara și Reșița | Fotoreportaj Europe Direct Timișoara

În acest an, Centrul de Informare Europe Direct Timișoara, împreună cu partenerii – Școala Gimnazială nr. 2 din Timișoara, Universitatea Tibiscus și Liceul de Arte din Timișoara, Colegiul Național ”Mircea Eliade” din Reșița și Instituția Prefectului Județul Caraș-Severin – au derulat activități de informare, ateliere non-formale și concursuri pe tema drepturilor copiilor.

La aceste evenimente au participat 260 de elevi din Timișoara, Reșița și Teregova.
citeşte mai mult »

S-a publicat lista internship-urilor europene pentru tineri prin Eurodyssée. Peste 250 de locuri disponibile

Eurodyssée este un program pentru tinerii cu vârsta între 18 și 30 de ani*, care sunt rezidenți într-una dintre regiunile membre ale programului. Regiunile din țara noastră membre în acest program sunt Alba, Arges, Caraş-Severin, Harghita, Hunedoara și Timiş.

In cadrul programului Eurodyssée, stagiarii au dreptul la: traineeship de la 3 până la 7 luni, curs de limbi străine, locuri de cazare, indemnizație lunară sau salariu, asigurare, certificat.
citeşte mai mult »

Situația de nereciprocitate în materie de vize cu SUA, Canada și Brunei

Comisia Europeană a adoptat marți, 12 aprilie, o comunicare politică privind starea actuală și calea de urmat în ceea ce privește situația de nereciprocitate cu anumite țări terțe în politica de vize. Astfel, SUA, Canada și Brunei continuă să aplice obligativitatea vizelor pentru cetățenii anumitor state membre ale UE, deși resortisanții lor beneficiază de exceptare de la un astfel de regim în întreaga UE. 

În prezent, regimul obligativității vizelor este aplicat de Canada pentru cetățenii din Bulgaria și România, și de SUA pentru cetățenii din Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România. Brunei aplica un regim de vize obligatorii cetățenilor croați.
citeşte mai mult »
Joburi pentru tineri

Concursul „Juvenes Translatores” 2015-2016, traduceri scrise de mână pe tema cooperării pentru dezvoltare – ceremonia de premiere de la Bruxelles

Cei 28 de câștigători ai concursului anual pentru tinerii traducători „Juvenes Translatores”, organizat de Comisia Europeană, au primit trofeele din partea domnului Tibor Navracsics, comisarul european pentru cultură și educație, în cadrul unei ceremonii organizate la Bruxelles, în data de 14 aprilie 2016.

La concurs au participat peste 3.000 de elevi în vârstă de 17 ani, reprezentând licee din toate statele membre ale UE, pentru fiecare stat membru fiind desemnat câte un singur câștigător. La ceremonia de premiere de la Bruxelles au luat cuvântul, pe lângă Tibor Navracis, comisarul european pentru cultură și educație, câțiva dintre elevii câștigători reprezentanți ai statelor membre, explicând chemarea lor pentru acest domeniu.

citeşte mai mult »

Conferința “Îmbunătățirea mediului de afaceri” – Planul de investiții pentru Europa

Planul de investiții pentru Europa a reprezentat tema centrală de discuție la conferința “Îmbunătățirea mediului de afaceri. Planul de investiții și semestrul european“, organizată vineri, 8 aprilie, de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții, cu sprijinul Ambasadei Olandei la București, al Ministerului Economiei, Comerțului și Relației cu Mediul de Afaceri și al Ministerului Finanțelor Publice.

Planul de investiții pentru Europa urmărește să înlăture obstacolele din calea investițiilor, să asigure mai multă vizibilitate și asistență tehnică pentru proiectele de investiții și să încurajeze o utilizare mai inteligentă a resurselor financiare.
citeşte mai mult »

Chioşcul de ziare

12 lecții despre Europa

Ce rol îndeplinește Uniunea Europeană? De ce și cum a fost înființată? Cum funcționează? Ce a reușit să realizeze până acum în interesul cetățenilor săi și care sunt noile provocări cu care se confruntă în prezent? Acestea sunt doar câteva din întrebările dezbătute de expertul UE Pascal Fontaine și publicate în această ediție a binecunoscutei sale broșuri 12 lecții despre Europa.

Colţul copiilor

Alege-ţi culorile care îţi plac şi colorează-i pe Ana şi Oli, Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max şi Bob, care sunt aici să îţi arate ce drepturi ai.

 
   
Vocea ta în Europa

Consultare publică privind dezvoltarea unei strategii cuprinzătoare și integrate de cercetare, inovare și competitivitate pentru Uniunea Energetică

Perioada consultării: 
04.03.2016 – 31.05.2016

Participă la consultare »

Program ED Timişoara

 
7 mai 2016, ora 8:30
Muzeul Satului Bănățean, Timișoara: "Uniți în diversitate" Celebrarea Zilei Europei, ediția a IXa - eveniment în aer liber la Timișoara


9 mai 2016, ora 10:00
Reșița:
Festival județean ”9 Mai, Ziua Europei” - concurs, activități cultural-artistice pentru copii și tineri.

Mai 2016
Universitatea Politehnica Timișoara: atelier de prezentare a programului Erasmus+

Finanţări UE

Cerere de propuneri de proiecte „Erasmus +” , componenta Sport - 12 mai 2016

Obiectiv: dezvoltarea dimensiunii europene a sportului, în special a sportului de masă.
Candidaţii eligibili: entități publice și organizaṭii non-profit cu responsabilităṭi sau active în domeniul sportului, din UE, SEE, țări partenere și candidate.
citeşte mai mult »


Programul INTERREG EUROPE termen 13 mai 2016

Acțiuni cheie: îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în principal a celor care urmăresc investițiile pentru creștere economică și a locurilor de muncă și, după caz, a celor de cooperare teritorială europeană, prin promovarea schimbului de experiență și a învățării de noi politici de către actorii de interes regional.
Candidaţii eligibili:  autorități publice – naționale, regionale sau locale; organisme de drept public; organisme private non-profit: agenții, institute de cercetare, organizații specializate în politici publice etc.

citeşte mai mult »

Întrebări despre UE?

Telefonul verde UE
00 800 6 7 8 9 10 11
- de oriunde din UE
- 9.00-18.00 CET (în zilele lucrătoare)
- în orice limbă oficială a UE


Europa - www.europa.eu
Site-ul oficial al Uniunii Europene vă pune la dispoziţie:
- informaţii de bază cu privire la activitatea UE
- cele mai noi ştiri şi evenimente din UE
- link-uri către informaţii despre UE pe site-urile instituţiilor şi agenţiilor UE.
 
Reţeaua Europe Direct
Dacă doriţi să obţineţi consiliere sau sprijin în zona în care locuiţi sau să găsiţi un forum local care promovează dialogul şi informaţiile corecte privind politicile UE, contactaţi cel mai apropiat

centru local de informare.


Sondaj de satisfacție privind serviciile oferite de centrul de informare Europe Direct.
 
     
 
 

Centrul de Informare
Europe Direct Timişoara

Fundaţia Student Plus
B-dul Take Ionescu 40, Timişoara
300042, jud. Timiş
Romania

Program centru
Luni-vineri, orele 10.00-16.00

Tel: +40 371 111 201
Fax: +40 256 431 566
E-mail: info@europedirect-tm.ro
Web:
www.europedirect-tm.ro