Copy
NR. 8 / 08.2016
 

Accesarea fondurilor europene, o prioritate

 
În perioada de programare 2014 – 2020, Romania beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 42 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune. 
Găsiți informații despre principalele linii de finanțare UE pe site-ul Europe Direct: Programe Operaționale, Cosme, Orizont 2020, Europa Creativă, Erasmus+, Acțiunile Marie Curie, Europa pentru Cetățeni.

citeşte mai mult »

Umanitatea, imparțialitatea, neutralitatea și independența – principiile ce guvernează acțiunea umanitară a Uniunii Europene

Pentru 2016, Comisia Europeană a adoptat cel mai mare buget inițial pentru ajutor umanitar de până acum, și anume 1,1 miliarde €. 

Acest buget record a fost propus întrucât nevoile umanitare mondiale se amplifică pe măsură ce crește numărul de refugiați și de persoane strămutate, ca urmare a conflictelor armate, a dezastrelor naturale cu un impact tot mai mare, a schimbărilor climatice și a crizei economice.
citeşte mai mult »

EURES. Rețeaua europeană a locurilor de muncă – Care sunt avantajele noului regulament?

Atat pentru cei care sunt in cautarea unui loc de munca, cat si pentru angajatori, PORTALUL EURES este principalul loc in care cererea si oferta de pe piata locurilor de munca din UE se intalnesc, gratie unei retele de parteneri ce conclucreaza printr-un schimb de informatii in timp real, asigurand standarde si conditii de munca echitabile pentru lucratorii europeni pe de o parte, si o forta de munca la standardele cerute de angajatori, pe de alta parte.

Pe scurt, EURES ofera resurse si informatii cu privire la peste  1 milion de locuri de muncă vacante, peste 250.000 de CV-uri, pentru peste 7000 de angajatori din intreaga UE. In acelasi timp, va ofera si serviciile a peste 1000 de consilieri EURES.
citeşte mai mult »
 

Sir Julian King, propus de președintele Juncker pentru poziția de comisar UE | Agenda europeană privind securitatea

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a anunțat intenția, la 2 august 2016, de a-i atribui britanicului Sir Julian King portofoliul de comisar pentru securitate, însărcinat cu lupta împotriva terorismului și a crimei organizate.

Potrivit art. 246, subparagraful 2 din Tratatul privind funcționarea UE, noul comisar de naționalitate britanică este numit de către Consiliul UE, de comun acord cu președintele Comisiei, după consultarea Parlamentului European.
citeşte mai mult »
Joburi pentru tineri

Reabilitarea tronsonului feroviar Sighișoara-Brașov, între cele 195 de proiecte de infrastructură finanțate de Comisia Europeană

Comisia injectează 6,7 miliarde EUR în infrastructura de transport, pentru a stimula crearea de locuri de muncă și creșterea economică.

Proiectele selectate se referă în principal la rețeaua transeuropeană centrală de transport (TEN-T). Printre beneficiari se numără inițiative emblematice precum reabilitarea tronsonului feroviar Sighișoara-Brașov din România, legătura feroviară Aveiro Vilar Formoso în Portugalia, dezvoltarea unor linii de cale ferată cu ecartament standard în coridorul Rail Baltic, implementarea programului de punere în practică SESAR și modernizarea liniei de cale ferată E30 (tronsonul Zabrze – Katowice – Cracovia) din Polonia.

citeşte mai mult »

”Toni Erdmann”, între cele trei filme finaliste pentru Premiul LUX al Parlamentului European

Finaliștii care concurează pentru Premiul LUX 2016 au fost anunțați: „À peine j’ouvre les yeux”, „Ma vie de courgette” și „Toni Erdmann”.

Cele trei filme expun o varietate de tipuri, subiecte și abordări artistice: o mărturie a generației tinere din Tunisia, un film de animație stop-motion care portretizează viața într-un orfelinat și o tragicomedie politică ce arată cultura contemporană corporatistă.
citeşte mai mult »

Chioşcul de ziare

20 de ani de piață unică europeană

Acum 20 de ani, principalele modalități de rezolvare a problemelor în cadrul pieței unice erau adoptarea de noi reglementări sau procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. În prezent, aceste proceduri sunt completate de instrumente alternative eficiente de soluționare a problemelor. Găsiți varianta tipărita a publicației la Centrul Europe Direct.

Colţul copiilor

Site de internet:
Chestionare distractive care îți testează cunoștințele despre istoria și geografia Europei – de la fluvii și munți până la capitale, steaguri și monarhi. Știi unde au avut loc cele mai cunoscute bătălii ale Europei? Știi ce vulcani există și în ce țări?
   
Vocea ta în Europa

Consultare publică referitoare la punerea în aplicare a celui de-al doilea program de parteneriat dintre țări europene și țări în curs de dezvoltare privind trialurile clinice în perioada 2014-2016

Perioada consultării: 
29.06.2016 – 15.10.2016

Participă la consultare »

Program ED Timişoara

 
27-28 Septembrie 2016
Universitatea Politehnica TimișoaraZilele introductive pentru studenții Erasmus din străinătate

Septembrie 2016

ED TimișoaraRecrutare și training voluntari Europe Direct

Septembrie 2016
ED Timișoara: distribuire de materiale informative

Finanţări UE

Orizont 2020: Mobilitate pentru creștere - termen 29 septembrie 2016

Obiectiv: mobilitate optimizată de tipul „door-to-door„, siguranță mai mare, un impact mai mic asupra mediului și reducerea costurilor operaționale.
Candidaţii eligibili: orice entitate stabilită legal în țările participante la program.
citeşte mai mult »


Programul Erasmus+ Cerere de propuneri 2016 termen 4 octombrie 2016

Obiectiv: (AC1) – Mobilitatea persoanelor în scopul învățării, (AC2) – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, (AC3) – Sprijin pentru reformarea politicilor, Activitățile Jean Monnet, Sport
Candidaţii eligibili:  Orice organism public sau privat activ în domeniul educației, formării, tineretului și sportului. 

citeşte mai mult »

Întrebări despre UE?

Telefonul verde UE
00 800 6 7 8 9 10 11
- de oriunde din UE
- 9.00-18.00 CET (în zilele lucrătoare)
- în orice limbă oficială a UE


Europa - www.europa.eu
Site-ul oficial al Uniunii Europene vă pune la dispoziţie:
- informaţii de bază cu privire la activitatea UE
- cele mai noi ştiri şi evenimente din UE
- link-uri către informaţii despre UE pe site-urile instituţiilor şi agenţiilor UE.
 
Reţeaua Europe Direct
Dacă doriţi să obţineţi consiliere sau sprijin în zona în care locuiţi sau să găsiţi un forum local care promovează dialogul şi informaţiile corecte privind politicile UE, contactaţi cel mai apropiat

centru local de informare.


Sondaj de satisfacție privind serviciile oferite de centrul de informare Europe Direct.
 
     
 
 

Centrul de Informare
Europe Direct Timişoara

Fundaţia Student Plus
B-dul Take Ionescu 40, Timişoara
300042, jud. Timiş
Romania

Program centru
Luni-vineri, orele 10.00-16.00

Tel: +40 371 111 201
Fax: +40 256 431 566
E-mail: info@europedirect-tm.ro
Web:
www.europedirect-tm.ro