Copy
NR. 2 / 02.2016
 

Președinția Consiliului UE, explicată | Cum se pregătește România pentru 2019?

 
O serie de evenimente derulate în 2014 și 2015 de către instituțiile ce activează în domeniul politicilor europene, la care au participat reprezentanţi din sectorul privat, societatea civilă, mediul academic, eurodeputaţi şi lideri de presă, pun accent pe acțiuni pe care România le poate intreprinde pentru a creşte influenţa românească în politicile europene.

Propunerile, ca rezultat al dezbaterii de la Bruxelles din decembrie 2014 și al conferinței SNSPA din martie 2015, se concentrează pe 3 aspecte: propunerea de a se forma experți tineri, nevoia imperativă de realizarea a unei strategii de țară, reglementare puternică a lobby-ului atât la nivelul țării noastre, cât și la nivel european.
citeşte mai mult »

Noi norme și servicii pentru o mobilitate echitabilă a lucrătorilor în UE | Video realizat de Europe Direct Timișoara

6,9 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene locuiesc și muncesc în străinătate, într-o altă țară a UE. Există peste 1,1 milioane de lucrători frontalieri și transfrontalieri, care lucrează într-o altă țară a Uniunii decât cea în care sunt stabiliți.

UE face eforturi pentru a spori mobilitatea echitabilă a forței de muncă în Europa prin facilitarea întâlnirii dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorii din Europa, oriunde s-ar afla aceștia. De asemenea, încearcă să se asigure că nu se abuzează de situația lucrătorilor mobili din UE și contribuie la coordonarea acțiunii de combatere a muncii nedeclarate. 
citeşte mai mult »

Cum îți recuperezi banii? Procedura europeană pentru cereri cu valoare redusă | Video realizat de Europe Direct Timișoara

Tot mai mulți consumatori europeni caută chilipiruri online, sperînd să găsească cea mai bună ofertă pe site-uri care vând produse în piața internă europeană. Uneori, însă, lucrurile nu sunt așa de simple precum ar trebui: ar putea apărea probleme cu produsele sau cu livrarea lor.

Procedura europeană privind cererile cu valoare redusă este una dintre soluțiile transfrontaliere puse la dispoziție celor care vor să recupereze sume de până la 10.000 RON sau 2.000 Euro.
citeşte mai mult »
 

Lansarea Centrului european de combatere a traficului cu migranți | Video

EUROPOL a anunțat pe 22 februarie deschiderea unui nou Centru european de combatere a traficului cu migranți (EMSC), care își propune sprijinirea statelor membre ale UE în lupta cu rețelele implicate în traficul cu migranți. 

Centrul se va concentra pe punctele geografice cu o rată ridicată a activităților ilegale și va ajuta la consolidarea capacității Uniunii Europene de a lupta împotriva traficanților de persoane. 
citeşte mai mult »
 
Joburi pentru tineri

Un nou acord pentru Marea Britanie în UE, 19.02.2016

După prima sesiune, în care liderii guvernului Uniunii Europene a fost de acord să accelereze acțiunile privind criza refugiaților, Consiliul European a convenit un nou acord pentru Regatul Unit în Uniunea Europeană.

Unanim acceptat de către toate statele membre, acordul răspunde tuturor cererilor Regatului Unit și este obligatoriu din punct de vedere legal. Acesta va intra în vigoare la data la care Regatul Unit informează Consiliul că a decis să rămână un membru al Uniunii Europene.  

citeşte mai mult »

Promotori pentru democrație europeană – înscrieri până în 6 martie

Biroul de Informare al Parlamentului European în România lansează, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, Group of the European Youth for Change (GEYC) și Asociația Pro Democrația cea de-a doua ediţie a proiectului “Promotori pentru democrație europeană”, care se va desfășura în perioada martie – noiembrie 2016.

Prin acest proiect vor fi selectați 30 de tineri, membri ai asociațiilor de tineret, ai asociațiilor studențești sau ai grupurilor informale care desfășoară acțiuni cu şi pentru tineri, care sunt interesate să contribuie la informarea și stimularea interesului altor tineri cu privire la valorile și principiile pe care le împărtășesc cetățenii Uniunii Europene, democrația parlamentară europeană și modalitățile de implicare în viața comunității.
citeşte mai mult »

Chioşcul de ziare

Educația pentru dezvoltare - 17 obiective pentru a schimba lumea
Publicația ”Educația pentru dezvoltare – 17 obiective pentru a schimba lumea” realizată de Centrul de Informare Europe Direct Timișoara se dorește a fi un ghid, atât pentru educatori, cât și pentru cetățenii de toate vârstele care doresc să afle mai multe despre noile tendințe în educație și despre modul în care Uniunea Europeană se implică în soluționarea problemelor la nivel global. 

Colţul copiilor


Spațiul profesorului conține materiale pentru diferite grupe de vârstă (până la 9 ani, 9-12 ani, 12-15 ani ți peste 15 ani). Aici veți găsi o mulțime de surse de inspirație pentru a-i învăța pe elevii dvs. despre ceea ce face UE, despre cum a apărut și cum acționează UE, sau pentru a dezbate politicile UE.


 
   
Vocea ta în Europa

Consultare publică – Evaluarea generaţiei 2013-2017 de Centre de Informare Europe Direct

Perioada consultării: 
10.02.2016 – 04.05.2016

La această consultare sunt invitați să contribuie toți cetățenii.

Participă la consultare »

Program ED Timişoara


3-5 martie 2016
Bruxelles
: Training – Programul de lucru al Comisiei Europene
(Jobs, Growth, Investment)


10 martie 2016
Biblioteca Universitară Politehnica Timișoara:
Open doors Eramus + Atelier de prezentare a programului Erasmus+

14 martie 2016
Timișoara:
Seminar regional de prezentare a Programului ”Europa pentru Cetățeni”
Participanți: reprezentanți ONG, instituții locale din regiunea de vest

Finanţări UE

Cerere de propuneri de proiecte Europe Aid - 29 martie-2 iunie 2016

Obiectiv: crearea lanțurilor de producție incluzive și durabile în agricultură și fortificare nutrițională
Candidaţii eligibili: autorități publice și entități private, în special IMM-urile, ONG-uri, fundații, cooperative, entități angajate în acțiuni sociale.

citeşte mai mult »


Orizont 2020: Orașe și comunități inteligente - 5 aprilie 2016

Obiectiv: identificarea, dezvoltarea și implementarea de soluții care pot fi reproduse, echilibrate și integrate în energie, transport și TIC prin parteneriate între municipalități și industrii.
Candidaţii eligibili: orice entitate publică sau privată constituită legal în țările participante la program; consorțiile pentru proiecte trebuie să includă autoritati publice ale municipalitatilor/oraselor si reprezentanti industriali.

citeşte mai mult »

Întrebări despre UE?

Telefonul verde UE
00 800 6 7 8 9 10 11
- de oriunde din UE
- 9.00-18.00 CET (în zilele lucrătoare)
- în orice limbă oficială a UE


Europa - www.europa.eu
Site-ul oficial al Uniunii Europene vă pune la dispoziţie:
- informaţii de bază cu privire la activitatea UE
- cele mai noi ştiri şi evenimente din UE
- link-uri către informaţii despre UE pe site-urile instituţiilor şi agenţiilor UE.
 
Reţeaua Europe Direct
Dacă doriţi să obţineţi consiliere sau sprijin în zona în care locuiţi sau să găsiţi un forum local care promovează dialogul şi informaţiile corecte privind politicile UE, contactaţi cel mai apropiat

centru local de informare.


Sondaj de satisfacție privind serviciile oferite de centrul de informare Europe Direct.
 
     
 
 

Centrul de Informare
Europe Direct Timişoara

Fundaţia Student Plus
B-dul Take Ionescu 40, Timişoara
300042, jud. Timiş
Romania

Program centru
Luni-vineri, orele 10.00-16.00

Tel: +40 371 111 201
Fax: +40 256 431 566
E-mail: info@europedirect-tm.ro
Web:
www.europedirect-tm.ro