Copy
NR. 5 / 05.2016
 

Rolul spațiului public în integrarea culturală a refugiaților | Evenimente dedicate Zilei Mondiale a Refugiatului 

 
In plină criză a migrației, societatea se străduiește să descopere cum pot fi reconciliate două aspecte importante ale fenomenului: integrarea  urbană și diversitatea culturală. Întrebarea următoare este cum să evităm, în procesul integrării, dubla capcană a asimilării forțate și a ghetto-izării?

După un exercițiu de reflecție cu privire la relația dintre spațiul public și procesul integrării, invităm publicul timișorean să ni se alăture în zilele de 16 și 17 iunie pentru a celebra curajul și reziliența refugiaților din întreaga lume. Evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Refugiatului  sunt inițiate de Centrul de Informare Europe Direct Timisoara și AIDRom și includ sesiune de finanțări europene și parteneriate pentru proiecte, vizionare de film și dezbatere, joc de fotbal, concert și petrecere multiculturală. 
citeşte mai mult »

Ziua Europei la Timișoara și la Reșița | Fotoreportaj Europe Direct Timișoara

Și în acest an, Centrul de Informare Europe Direct Timișoara a fost implicat în organizarea evenimentului pentru publicul larg desfășurat pe parcursul a două zile la Timișoara, alături de instituțiile partenere: Intituția Prefectului Județul Timiș, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timişoara, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş și Garnizoana Timișoara.
citeşte mai mult »

De asemenea, prin inițiativa Centrului Europe Direct Timișoara, a avut loc la Reșița Primul Festival județean dedicat Zilei Europei. Evenimentul s-a desfăşurat în două secţiuni, pentru tineri liceeni şi studenţi, la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, precum şi pentru preşcolari și elevi din clasele I-VIII, la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa.
citeşte mai mult »

Decizii ale Comisiei cu privirea la neîndeplinirea obligațiilor statelor membre. România este deficitară în gestiunea deșeurilor

Comisia Europeană îndeamnă România să elaboreze planuri de prevenire a generării de deșeuri și de gestionare a acestora în conformitate cu obiectivele legislației UE în domeniu (Directiva 2008/98/CE) și ale economiei circulare. Aceste planuri constituie o condiție prealabilă pentru utilizarea fondurilor UE 2014-2020. 

România a avut un plan de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2003-2013, dar acesta nu a fost revizuit, prelungit sau înlocuit pentru perioada următoare. Prin urmare, Comisia a transmis un aviz motivat României.
citeşte mai mult »

Tinerii, mai protejați prin punerea în aplicare a noii directive pentru reglemementarea tutunului

Fumătorii reprezintă 26% din populația UE, scurtându-și viața cu până la 14 ani, iar aproape 94% dintre ei se apucă de fumat înainte de 25 de ani.

Pentru a combate acest lucru, UE a adoptat acum doi ani o nouă directivă privind tutunul care a intrat în vigoare pe 20 mai a.c. Scopul acestei directive este de a face fumatul mai puțin atractiv, în special în rândul tinerilor. Unul din patru europeni cu vârste între 15-24 fumează.
citeşte mai mult »
Joburi pentru tineri

Liberalizarea vizelor pentru Turcia – eurodeputații solicită îndeplinirea cerințelor UE

Uniunea Europeana trebuie să se asigure că toate cerințele sunt îndeplinite înainte de a acorda Turciei acces fără viză în zona Schengen, au subliniat membrii Parlamentului European care fac parte din Comitetul Libertăților Civile, în dezbaterea cu Comisia Europeana din 9 mai. 

Majoritatea membrilor parlamentului au criticat Comisia pentru propunerea unei derogări de la viză pentru turci, în ciuda faptului că țara nu a îndeplinit înca toate condițiile. S-a căzut de accord că Turcia nu ar trebui sa fie discriminată, dar nici nu ar trebui sa primeasca tratament preferențial.

citeşte mai mult »

Google încalcă normele antitrust ale UE

Prin impunerea unor restricții producătorilor de dispozitive Android și operatorilor de rețele de telefonie mobilă, compania a abuzat de poziția sa dominantă, GOOGLE încălcă normele antitrust ale UE, este concluzia analizei realizate de Comisia Europeană.

Comisia a transmis punctul său de vedere companiei Google pe data de 20 aprilie a.c., avertizând asupra aspectelor politicii Google ce contravin normelor UE.
citeşte mai mult »

Chioşcul de ziare

Manual de drept european în materie de azil, frontiere şi imigraţie

Manualul se adresează juriștilor, judecătorilor, procurorilor, funcționarilor din serviciile de imigrare și organizațiilor neguvernamentale din statele membre ale UE și ale Consiliului Europei

Colţul copiilor

Ajută-l pe Ana și Alex să adune monede şi bancnote euro utilizate de 19 ţări ale UE. Atenţie însă, coţofenele şi falsificatorii vor să pună mâna pe banii tăi!
 
   
Vocea ta în Europa

Reţele de comunicaţii, conţinut şi tehnologie, Societatea informaţională: Revizuirea Cadrului european de interoperabilitate

Perioada consultării: 
06.04.2016 – 29.06.2016

Participă la consultare »

Program ED Timişoara

 
16 iunie 2016, ora 13:00
"Un viitor comun într-o societate europeană umană și responsabilă" -
Casa Artelor, Timișoara: sesiune finanțări și parteneriate pentru proiecte pentru integrarea refugiaților


16 iunie 2016, ora 13:00
Aethernativ Cafe:
vizionare de film, dezbatere, muzica.

11-18 iulie 2016 #WeSpeakCode
Timișoara: Școala de vară de programare

Finanţări UE

Programul Erasmus+ Cerere de propuneri 2016 - termen 1 iulie 2016

Obiectiv: Consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului
Candidaţii eligibili: Orice organism public sau privat activ in domeniul educatiei, formarii, tineretului si sportului. 
citeşte mai mult »


Initiativa Voluntari UE pentru ajutor umanitar, asistenta tehnica si consolidarea capacitatilor termen 4 iulie 2016

Obiectiv: consolidarea capacitatilor organizatiilor de trimitere si de primire care intentioneaza sa participe la initiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”.
Candidaţii eligibili:  organizatii neguvernamentale, organisme de drept public cu caracter civil, Federatia Internationala a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

citeşte mai mult »

Întrebări despre UE?

Telefonul verde UE
00 800 6 7 8 9 10 11
- de oriunde din UE
- 9.00-18.00 CET (în zilele lucrătoare)
- în orice limbă oficială a UE


Europa - www.europa.eu
Site-ul oficial al Uniunii Europene vă pune la dispoziţie:
- informaţii de bază cu privire la activitatea UE
- cele mai noi ştiri şi evenimente din UE
- link-uri către informaţii despre UE pe site-urile instituţiilor şi agenţiilor UE.
 
Reţeaua Europe Direct
Dacă doriţi să obţineţi consiliere sau sprijin în zona în care locuiţi sau să găsiţi un forum local care promovează dialogul şi informaţiile corecte privind politicile UE, contactaţi cel mai apropiat

centru local de informare.


Sondaj de satisfacție privind serviciile oferite de centrul de informare Europe Direct.
 
     
 
 

Centrul de Informare
Europe Direct Timişoara

Fundaţia Student Plus
B-dul Take Ionescu 40, Timişoara
300042, jud. Timiş
Romania

Program centru
Luni-vineri, orele 10.00-16.00

Tel: +40 371 111 201
Fax: +40 256 431 566
E-mail: info@europedirect-tm.ro
Web:
www.europedirect-tm.ro