Copy
Nieuwsbrief - februari 2017
Klik hier voor de online versie
Beste lezer,

Agriterra groeit! Ons team is uitgebreid met nieuwe collega's in Oeganda, Tanzania, Vietnam en Peru. Ook in Myanmar zal binnenkort een Agriterra bedrijfsadviseur zich vestigen. En op ons hoofdkantoor in Arnhem verwelkomen we in maart eveneens een aantal nieuwe, gemotiveerde collega's. 
Die uitbreiding van ons personeel betekent dat we meer werk kunnen verrichten en daarmee ook meer en betere resultaten kunnen behalen. Lees in deze nieuwsbrief meer hierover. 

We wensen u veel leesplezier toe!
“Je komt in een omgeving terecht die haaks staat op wat wij hier gewend zijn en zeker als het over banken gaat.” Hanneke Lutters van de Rabobank ging in het najaar van 2016 een week naar Vietnam om de Gonoi Savings and Credit Cooperation (Gonoi SACCO) te helpen met het uitwerken van een marketing- en communicatieplan.
lees meer
Wereldwijd wordt Agriterra steeds bekender. We staan in de nieuwsbrief van SACCAU in Zuid-Afrika en komen op TV in Spanje en in Vietnam
We zijn erg trots op de goede resultaten die de MVIWAMBI koffiecoöperatie heeft behaald afgelopen jaar in Tanzania.
lees meer
Bedrijfsadviseur Jan Heemskerk heeft een interessant blog geschreven over de groeiende economie in Ethiopië en wat daar zoal bij komt kijken
lees meer

Wibo Langendoen, accountmanager Food & Agri bij Rabobank Flevoland, ging voor Agriterra op reis naar Oeganda om daar zijn kennis en kunde te delen.

lees meer
Agriterra is now on Instagram:
@agriterra1997

AFSCHEID

"Elke week verwelkomen we nieuwe medewerkers. De groei is groot. Er gaat natuurlijk ook weleens iemand weg. Deze maand stopte Mascha Middelbeek na tien jaar. In haar debriefing als bedrijfsadviseur Ethiopië vertelde ze aan het personeel in Arnhem over de resultaten van het afgelopen jaar. Ze meldde dat een belangrijk debat met de coöperaties in Ethiopië ging over hoe het positieve bedrijfsresultaat te verdelen over leden en reserves.

Op zo’n moment realiseer je welke ontwikkeling deze coöperaties hebben doorgemaakt. De vele ‘rokende schoorstenen’ waren toen Mascha begon weliswaar grote coöperatieve unies, maar met slechts een plan, misschien moet je eerder zeggen een droom. Wel een droom waarvan Mascha en haar teamleden vaststelden dat er potentieel in zat; dat de coöperatieve unie de kracht had om het waar te maken. Maar ook, dat er nog vaak veel moest gebeuren aan financieel management, de bestuurlijke verhoudingen en het bedrijfsplan.

Op weg naar financiering van de plannen door het lokale bankwezen, bleek de grote waarde van de kapitaalinleg door de leden. Die blijk van commitment van onderop was in de meeste gevallen doorslaggevend om het investeringskrediet van de bank te krijgen en om een meelfabriek of ander verwerkingsbedrijf te kunnen bouwen.

Het leek bijna vloeken in de ontwikkelingskerk toen Agriterra arme boerenleden van de coöperaties aanzette om mee te investeren in hun toekomst. Ze namen evenwel vrij massaal aandelen in hun unie.
In Ethiopië heeft de overheid de aanpak tot beleid gemaakt en Mascha en haar team gehuldigd als capaciteitopbouwer bij coöperaties. In Peru maakten alpacaboeren zo een doorstart met hun garenfabriek. Bij coöperatieve klanten in andere delen van de wereld blijkt een interne kapitalisatie ook een slimme sleutel naar bankkrediet. 

Toen ik een fabriek in aanbouw bezocht, vertelde een boer mij dat ledenparticipatie een overtuigend middel is om een aanvullende lening te verkrijgen. In zijn basiscoöperatie Hakosada had hij hetzelfde voorgesteld aan de leden en zo een combine oogstmachine kunnen aanschaffen.

Plaatjes van fabrieken in aanbouw zijn overtuigend om te laten zien dat we succesvol zijn geweest om de coöperaties tot klant van de bank te maken. Maar nu -zoals Mascha meldde- de coöperaties en unies gaan praten over verdeling van het bedrijfsresultaat, komt daar het beeld bij van leden, boeren, die gaan profiteren van hun investering.

Afscheid nemen van Agriterra is nooit leuk. Maar met zo’n staat van dienst als Mascha is het een bron van trots in haar verdere carrière."


KPSP Saluyu Kuningan is een melkveecoöperatie in Cigugur, Kuningan, West Java. Ze hebben momenteel ongeveer 600 actieve leden en leveren per dag gemiddeld 6000 kg melk aan Frisian Flag Indonesia. De coöperatie wordt gesteund door Agriterra en heeft enorme vooruitgang geboekt. 
Bolivia: Better coffee and happier plants
 
Ninoska González Herrera is bedrijfsadviseur van de maand februari! Deze week legt zij uit waarom toenemende economische output erg positief kan zijn voor de ecologische balans bij het produceren van koffie in Bolivia.
 

Enkele resultaten van Agriterra

Nieuw plan 'marketingstrategie' in Vietnam
In Vietnam is een plan voor een nieuwe marketingstrategie voor 2017 ontwikkeld. De coöperatie Dien Quang heeft een lening van EUR 32.500 ontvangen voor machines die pinda-olie verwerken. Deze lening is gebaseerd op een zakenplan dat mede ontwikkeld is door Agriterra. De coöperatie Ai Nghia Rice heeft een lening van EUR 25.000 ontvangen voor rijstoogstmachines.

Toenemende interesse in coöperaties in Peru
In Peru is een totaal van EUR 3,1 miljoen aan extern kapitaal gemobiliseerd in 2016. 75% van dit bedrag is voor werkkapitaal. Sol & Café, APT del Norte en Allima Cacao hebben kapitaal verkregen van lokale financiële instituties en banken. Dit laat een stijgende interesse zien van lokale banken om samen te werken met coöperaties. Dit betekent dat de reputatie van coöperaties verbetert. Dit is gedeeltelijk te danken aan het werk van Agriterra.

Lening van Rabo Foundation in Kenia
In Kenia heeft Joinas Sacco een lening van de Rabo Foundation gekregen van KHS 10,000,000 (ca. EUR 100.000) voor de vooruitgang van melkveehouders. Ook hebben drie Sacco’s succesvol een KPI-dashboard en interne kapitalisatieplannen geïmplementeerd, zoals ontwikkeld en voorgesteld door Agriterra.

 
Agriterra heeft momenteel de volgende stage-opdrachten:
 
Lees hier het artikel: 'Stagiaires dragen bij aan resultaten Agriterra'
Nog meer resultaten...

Twee succesvolle workshops in Indonesië
Onlangs vonden twee succesvolle workshops plaats in Bandung in Indonesië. Allereerst de workshop ‘Interne kapitalisatie'. Bij de Indonesische klanten van Agriterra werd bewustzijn gecreëerd over de noodzaak van interne kapitalisatie en om te onderzoeken wat de opties zijn voor de Indonesische coöperaties om eigen aandelen op te bouwen. Daarnaast werd een workshop georganiseerd over het belang van jongeren in een coöperatie en hoe de deelname en betrokkenheid van jongeren te vergroten. 
 
Ledenaantal coöperatie Zuid-Sudan stijgt
Hoewel in Zuid-Soedan de situatie nog steeds onzeker is en het lokale werk moeizaam verloopt, heeft de boerencoöperatie SSAPU met hulp van Agriterra hun ledenaantal zien groeien met 165%. Ze zijn nu in staat om relevante diensten aan hun leden aan te bieden.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Instagram
Instagram
Copyright © 2017 Stichting Agriterra, All rights reserved.
U ontvangt deze mail omdat u betrokken bent bij Agriterra.

Ons adres is:
Stichting Agriterra
Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
Unsubscribe from this list
 


This email was sent to esther.nederlof@agriterra.org
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Agriterra · Willemsplein 42 · Arnhem, 6811KD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp