Berlusconi zo gek nog niet

Verslag van de seminar

Berlusconi's ondergang stuwt Italiaanse beurzen op


Terwijl het financiële nieuws volledig gefocust op de aanstaande Amerikaanse default, lijkt het er steeds meer op dat Silvio Berlusconi door de achterdeur van de Italiaanse politiek gaat worden weggevoerd.

Sinds begin jaren negentig houdt de mediamagnaat Berlusconi Italië in zijn greep. Zeker de afgelopen crisisjaren werkte hij met onbetaalbare maar populaire ideeën op de zenuwen van de financiële wereld.

Nu het lijkt dat hij definitief onschadelijk zal worden gemaakt stijgen de Italiaanse indices bovengemiddeld hard. Maar hebben we hier te maken met een berustende 77-jarige of een kat in het nauw?

Lees meer
Lees het artikel

Waarom is Amerika stabieler dan Europa?


Bijna de complete Amerikaanse overheid ligt stil en de beurzen bewegen nauwelijks. Het is bijna absurd, maar goud en zilver noch de euro of de yen stijgen de pan uit.

Het is alsof de hele familie in de auto zit terwijl de vlammen uit de motorkap vandaan slaan. Ze klagen wat over het slechte zicht, maar stappen niet uit of bellen de wegenwacht. In Europa zou de hele familie achter de vangrail staan als het olie-verversen lampje gaat branden.

Hoe komt dat toch? Als het onbeduidende Cyprus bankroet gaat is de wereld te klein, maar als de VS zichzelf naar de rand van de afgrond beweegt is de financiële wereld de kalmte zelf.

 

Koersen

GoudVandaag

Weekkoersen
We rusten nog steeds op de 1300 dollar per ounce goud en 21,50 dollar per ounce zilver. De 'shutdown' die nu al een week loopt heeft daar gek genoeg geen verandering in gebracht. 
  • Goud daalde in euro's 2,6%
  • Zilver daalde in euro's 1,5%
  • Platina daalde in euro's 4,35%
Op CNBC gaf de woordvoerder van GATA wel een interessante kijk op de vreemde reactie van de goudkoers op de 'shutdown'.

We zullen het zien als de patstelling in de Amerikaanse Senaat echter aanhoud en we richting een 'technical default' ofwel een bankroet in de VS gaan. Als de edelmetalen in dat geval nog geen stijging laten zien kunnen we er niet omheen dat er op wordt 'gestuurd' in de goudmarkt.

De eerste bekende 'default' was in 1557 in het Spanje van Phillips II, lezers uit de 'Lage Landen' weten hoe dat is afgelopen. De laatste default was in Argentinië in 2001, diegene die zich het nieuws uit die tijd herinneren weten dat die default gepaard ging met plunderingen en anarchie.

Ondertussen wachten we rustig tot oktober 17, want als we de financiële indicators mogen geloven is er weinig aan de hand.

AmsterdamGold al eens bezocht?

Kom geheel vrijblijvend langs in onze prachtige showroom te Schiphol. Bel tijdens kantooruren voor een afspraak op 020-6589555 of stuur ons een email.

Populair

#   Wiener Philharmoniker
#
 
  BTW vrij zilver
#
 
  250 gram goudbaar

Contact

Pelikaanweg 8
1118 DX Schiphol
(0)20 658 95 55

GRATIS PARKEREN
Routebeschrijving
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft geregistreerd op www.amsterdamgold.com