Nieuwsbrief Frans van Straaten – februari 2017

Beste kunstliefhebber,

Mijn laatste nieuwsbrief is inmiddels alweer een jaar oud. Hoogste tijd dus dat ik u weer informeer over mijn nieuwste werk en de exposties waar u mijn beelden kunt bekijken. Maar er is meer te vertellen...

Vier jaar geleden bracht ik mijn boek uit. Nu is het tijd voor iets nieuws en is er mijn eigen glossy FRANS. Vanaf vrijdag 10 maart kunt u de glossy bekijken tijdens mijn atelier 10-daagse. Verderop leest u meer over zowel de glossy als het open atelier.

De vertrouwde rubrieken Agenda, In brons gegoten en Beeldspraak hebben ook in deze nieuwsbrief weer hun eigen plek. 

Heeft u vragen of een reactie naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Schroom niet en neem contact met mij op. 

Veel leesplezier!

Groeten en een fijn weekend,
Frans van Straaten

FRANS.


Als aanvulling op mijn boek, nieuwsbrief en website heb ik afgelopen periode hard gewerkt aan de glossy FRANS. Inmiddels ligt de glossy bij de drukker en kijk ik uit naar het moment dat ik de glossy ook echt kan doorbladeren.
In FRANS. leest u een interview met Frans van Straaten, hoe Frans milieubewuste keuzes maakt ten aanzien van zijn materiaal, komen galeries aan het woord en nog veel meer...

Als voorproefje leest u hier alvast de openingstekst van het interview:
 
Bij aankomst werkt Frans van Straaten nog aan een grote haan, die tijdens de TEFAF in de tuin van Chateau Sint Gerlach te Houthem zal staan. Hij werkt geconcentreerd om een spannende lijn in de ronde vormen te verkrijgen. Monumentale beelden van dieren vullen het atelier. De aap ken ik al, omdat deze wel eens buiten voor zijn atelier heeft gestaan. Dit beeld wekte toen al mijn belangstelling. Een nieuwsgierigheid om meer te willen weten over de maker van dit beeld, zijn keuze voor het onderwerp en vooral de keuze voor deze grootte. Dit formaat vind ik uitzonderlijk voor het verbeelden van een dier.
Frans en ik kennen elkaar nog niet persoonlijk, dus wil ik eerst iets meer weten over zijn achtergrond……..

FRANS. is verkijgbaar tijdens mijn Atelier 10-daagse, via de website en bij de galeries waar ik exposeer.

Atelier 10-daagse


Van vrijdag 10 tot en met zondag 19 maart houd ik weer mijn jaarlijkse Atelier 10-daagse. Omdat mijn atelier ook de werkruimte is van Babke Moelee organiseren we de Atelier 10-daagse ook dit jaar weer samen. Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u onze beelden bekijken of rustig bladeren in mijn nieuwe glossy FRANS. U ziet de beelden in de omgeving waarin ze zijn ontstaan en misschien vangt u wel een glimp op van een nieuw beeld waar ik nog aan werk.

Ik vind het gezellig als u langskomt en vertel u graag meer over mijn beelden. Mijn atelier is gevestigd aan de Bunderstraat 85 in Meerssen. Tijdens de Atelier 10-daagse staat de deur dagelijks van 12.00 - 17.00 uur voor u open. De koffie is vers en warm en de bubbels staan koud. U bent van harte welkom! U vindt deze informatie ook op www.atelier10daagse.nl.

Bent u niet in de gelegenheid het Open Atelier te bezoeken, kijk dan verderop in de nieuwsbrief of op www.fransvanstraaten.nl/agenda voor andere gelegenheden waarop u mijn werk kunt bekijken.

Wist u dat...


... Frans een extra grote bus heeft moeten kopen om z'n levensgrote beelden in te kunnen vervoeren?
... tijdens het Open Atelier van 10-19 maart gesigneerde exemplaren van de glossy FRANS. verkrijgbaar zijn?

Eén brok testosteron...


Sinds 2014 heeft Frans een aardige collectie levensgrote beelden opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan Big Good Gorilla, Prima Donna XL, de slapende kat en Dikke Dora de neushoorn. En sinds kort is er Taurus. Deze indrukwekkende beelden spreken velen tot de verbeelding. Ingmar de Jong schetste wel een heel mooi beeld van Taurus:

Soms weet je gelijk dat iemand zichzelf heeft overtroffen. Nu is kunst onlosmakelijk verbonden met persoonlijke voorkeur. In dit geval durf ik echter de stelling aan dat het nieuwe kunstwerk van Frans van Straaten elke man terugbrengt naar de essentie van zijn bestaan.

Wanneer je deze Taurus in de ogen kijkt wil je de strijd aangaan, voel je de competitie in je op borrelen, de dominantie in je viert hoogtij. Je kunt alleen maar winnen.
Het is steeds moeilijker in deze maatschappij je mannelijke oerdriften te mogen uiten. Deze moeten steeds netter worden verpakt, zodanig dat hier een nieuwe definitie aan gegeven is. De metroman: zorgzaam, gevoelig, begripvol met een hoog aaibaarheidsgehalte.

Nu even niet, nu alleen kracht, trots en adrenaline. Duidelijke zaak dat Frans van Straaten los van alle mooie rondingen in zijn werk duidelijk de strakke lijnen in zichzelf heeft aangewakkerd bij het maken van deze sensationele creatie.

Voor een beetje man een must have!

Beeldspraak


De vaste rubriek 'Beeldspraak' is bedoeld voor kunstliefhebbers en trotse eigenaren van werk van Frans van Straaten. Zij vertellen in deze rubriek wat hen zo aanspreekt in zijn beelden.

Deze keer vertelt Constant Vecht van Kunstzalen A. Vecht in Amsterdam over Tommy:
 
De dierplastieken van Frans van Straaten zijn in alle opzichten sterk. De kunstenaar weet de houdingen, bewegingen en gelaatsuitdrukkingen van zijn objecten raak te typeren. De beelden hebben bovendien iets aaibaars, iets geestigs, iets warms en aandoenlijks. Ook de afwerking van de beelden (patina) verraadt een grote vakbekwaamheid.

Mensen reageren in het algemeen zeer positief op Van Straatens werk, zo mocht ik ervaren. Iemand maakte de kunstenaar een compliment door een vergelijking te maken tussen diens dierbronzen en het oeuvre van Botero. Zulks vanwege de wat ronde vormen, die een (tragi)komisch effect sorteren. 

Ik maakte dit mee op een kunstbeurs: Een dame was in mijn stand helemaal weg van een poezenbeeld. Ze ging eerst nog even andere stands bekijken. Toen ze terugkwam om het beeld te kopen, dacht ze ten onrechte dat het object inmiddels verkocht was. Ze barstte bijna in tranen uit. Gelukkig konden we haar geruststellen.

 
Van Straatens dierbronzen doen je wat. Dat is eigenlijk de conclusie.

In brons gegoten


Deze rubriek informeert u over werk dat recent in brons is gegoten
Uiltje, 11 cm
A new chapter, 25 cm & 116 cm
Olifant, 25 cm
Geit, 53 cm
Eekhoorn, 26 cm 
Taurus II, 40 cm

Agenda


Hieronder vindt u een overzicht van exposities, beurzen en tentoonstellingen waar u komende tijd werk van Frans van Straaten kunt bewonderen en aankopen.

10-19 maart Atelier 10-daagse, Bunderstraat 85, Meerssen

11-28 maart Kunst in Valkenburg, Galerie en Beeldentuin Giardino

Lentetuinen 2017
Beeldenstorm, Bosschenhoofd
Iris anders mooi, Woudsend
Galerie Wildevuur, Hooghalen
Galerie A-Quadraat,Vorden
Galerie 713, Knokke ( Belgie )

Internationaal

Zomerexpo Galerie 713, Knokke
Timeless Galleries, Puerto Banus (Spanje)
Art Symbol Parijs, Place des Vosges

Voor meer informatie over het werk van Frans van Straaten kunt u terecht bij uw dichtstbijzijnde galerie of kijk op www.fransvanstraaten.nl
Reacties op deze nieuwsbrief zijn welkom via mijn contactformulier
Copyright © 2017 Frans van Straaten
Ingeschreven e-mailadres: <<E-mailadres>>

LinkedIn | Doorsturen
Afmelden | Gegevens wijzigen | Contact