Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven
November 2014         
Jaargang 2 - Nummer  09

In deze nieuwsbrief o.a.


Oervoeding: Oervoeding vermindert risico op welvaartsziekten • Darmflora • Boeken en websites over oervoeding • Broccolikiemen • Kokosvet • Melk goed voor elk? • Boeken over darmen
Kort nieuws: Ebola • Meatless Monday • app • Rozenbottel • Fout voorbeeld • Bill Gates • Energiedrankjes • Internationaal Therapeut beurs • Eurocam • Vrouwenpoli • Trombose • Spiraaltje • Serummarker • Pierre Wind • Interview John Ioannidis
Milieu: Jaar van de Bodem • Efsa
Gezonde Geest: Zelfhelend vermogen • Onderweg naar Meesterschap • Zorgverzekering • Anno 12 • Zorgwijzer • Bewust winkelen • Congres "Bewustzijn, resonantie en gezondheid"
Cursiefje     Recept     Oproep

Oervoeding

Dit keer alweer de nadruk op voeding. Geen probleem, het is immers één van de belangrijkste factoren die ons ‘natuurlijk gezond’ moeten houden. Er is ineens veel nieuws over onderzoeken die de relatie voeding/gezondheid onder de aandacht brengen. Wordt het niet tijd dat alle artsen in Nederland verplichte bijscholing krijgen over het belang van goede voeding? Dit ontbreekt namelijk vrijwel helemaal in de huidige opleiding. Een mooiere manier om gezondheid te bevorderen en tegelijk kosten te besparen valt er niet bedenken! 
En het is nu ook bewezen:

louis bolk instituut - de natuurlijke kennisbronOervoeding vermindert risico op welvaartsziekten. Voeding die onze verre voorouders al aten - o.a. groenten, vlees, vis, eieren, noten, fruit-, lijkt het risico te verminderen op hart- en vaatziekten en diabetes. Dat blijkt uit onderzoek naar de effecten van paleolithische voeding (oervoeding) van het Louis Bolk Instituut onder personen met kenmerken van het metabool syndroom. Uit de studie blijkt dat er aanwijzingen zijn dat paleolithische voeding een positief effect heeft op de bloeddruk, cholesterolwaarden en insulineresistentie bij mensen met kenmerken van het metabool syndroom. Op de suikerwaarde lijkt paleovoeding geen duidelijk effect te hebben. Daarnaast bleken deelnemers die paleovoeding (oftewel oervoeding) aten, toch wat gewicht te verliezen - ondanks inspanningen om dit te voorkomen. Lees meer.
Darmflora. De darmflora van mensen is minder divers dan die van wilde chimpansees, bonobo’s en gorilla’s. Dat concluderen Amerikaanse microbiologen deze week in PNAS (early edition, online) op basis van onderzoek aan de darmbewoners van honderden apen en mensen. In mensendarmen leven bijvoorbeeld minder bacteriesoorten die plantaardig voedsel verteren. De onderzoekers denken dat de voorouders van moderne mensen deze bacteriën verloren toen ze minder planten en meer vlees gingen eten.

Inmiddels is duidelijk dat de samenstelling van iemands darmflora grote invloed heeft op zijn gewicht en gezondheid. Microbiologen achterhalen daarom steeds vaker welke darmbacteriën een bepaalde patiëntgroep of bevolkingsgroep heeft. Maar om te begrijpen hoe de darmflora van mensen is veranderd sinds onze voorouders zich afsplitsten van chimpansees, is een vergelijking met mensapen nodig, schrijven de onderzoekers. NRC 4-11

Trouw meldt dat onderzoek heeft uitgewezen dat patiënten met diabetes II veel baat hebben bij een gezonder dieet. Een enkeling kon zelfs helemaal zonder insuline.
Boeken en websites over oervoeding 

https://www.oersterk.nu/

 
de oerspronkelijke keuken
De oerspronkelijke keuken.
Een mooi uitgevoerd, gebonden boekwerk van 247 pagina’s.
Het bevat een scala aan recepten voor zowel ontbijt, lunch als avondeten; allemaal glutenvrij, koemelkvrij en suikervrij. Deze recepten zijn ingedeeld in vier groepen: milde oervoeding, basis oervoeding, koolhydraatarme oervoeding en vegetarische oervoeding.
Lees hele recensie.

Eerder verschenen er al meer boeken van dezelfde schrijfster, ook “Oerslank”. Dit is vooral een degelijk, wetenschappelijk opgezet boek voor wie overtuigd wil worden met veel kennis en feiten. Het doet aan als een soort cursus om stap voor stap de goede kant op te gaan. Ondersteund door een website.
Nog meer 'oer'boeken. Het is wel oppassen geblazen want er zijn ook bestsellers in omloop over dit onderwerp die de gekste dingen beweren. Er is er zelfs één waar de recepten ook vol zitten met nachtschadeplanten en die koffie, alcohol en light frisdranken (met mate!) in het dieet vindt passen.
Over het algemeen geldt: hoe meer reden om het dieet te proberen, hoe strenger je moet zijn. Voor gezonde mensen is het preventief een goed idee de voeding om te buigen naar meer richting ‘oer’. Daarover is iedereen het eens. Voor mensen die van (ernstige) ziektes proberen af te komen heeft het alleen zin het dieet streng te proberen. Dan nog zal het altijd zo blijven dat mensen verschillend zijn en dat het dieet dat voor de één wonderen doet, voor de ander minder geschikt is.
Broccolikiemen blijken (nogmaals) over zeer goede eigenschappen te beschikken.
Ze bevatten stoffen die gunstig werken op bloeddruk, darmflora, nierfunctie, ontgiften, ontstekingen (met name Helicobacter pylori) en zouden (daardoor) zelfs verbetering geven bij kinderen met autisme. Mercola.com
kokosKokosvet. In Kassa beweerde een deskundige dat kokosvet het slechtste vet is dat je bedenken kan. Gelukkig zijn er zeer vele (voedings)deskundigen die het tegendeel beweren en daar ook goede argumenten voor hebben. Het draait allemaal om verzadigd vet. Dit is al weer een tijd gelden in een kwaad daglicht gekomen omdat men meende dat dit hart- en vaatziekten veroorzaakt. Dat blijkt inmiddels helemaal achterhaald, maar dat belet wetenschappers niet er nog steeds op te hameren. Je hebt vetten en vetten en de verschillen zijn enorm. Het belangrijkste van kokosvet/kokosolie is dat je er mee kan bakken zonder dat er (foute) transvetten ontstaan. We weten nu dat die de echte boosdoeners zijn in ons lichaam. Dit heeft juist te maken met het verzadigd zijn, dat kan dus ook gunstig uitwerken. Verder heeft het meer voordelen, maar daar moet nog meer onderzoek naar gedaan worden om claims te leggen. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat een Amerikaans arts haar man met Alzheimer dagelijks kokosolie geeft en dat hij daarvan een stuk verbeterd is. Als er een ‘alternatief/natuurlijk’ product populair is, zijn er blijkbaar altijd weer mensen die zo nodig angst moeten zaaien. Ze poneren dan dat de gezondheidseffecten niet bewezen zijn, maar dat wil geenszins zeggen dat ze niet waar zijn… Ook moeten we rekening houden met de mogelijkheid dat een jaloerse concurrent een product probeert zwart te maken. (De transvetten in margarine van zonnebloemolie zijn dus wel slecht!) Voor de winst is (volgens sommigen) alles veroorloofd. We laten ons niet van de wijs brengen!
Een soortgelijk geval was er bij dat andere consumentenprogramma, Radar. Daar was weer een deskundige bereid gevonden te verklaren dat vitamines slikken zelden nuttig is.
Reden voor de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen - 088-2424240Infolijn Alternatieve Geneeswijzen om een reactie daarop te gebruiken voor een op dit moment lopende campagne om de Infolijn te promoten bij doelgroepen die actief zijn op Facebook. Dit is een test om te kijken of dit een goede manier is om voor weinig kosten veel mensen te bereiken. Nog steeds horen we namelijk de verzuchting “hadden we jullie maar eerder gevonden”.

Wegens pensionering van twee medewerksters (de oudste is 87!) is de Infolijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers om op te leiden tot telefoonwacht. Info via de website!

Melk goed voor elk? Uw redacteur leerde 35 jaar geleden al dat melk niet geschikt is voor volwassen mensen. Hoe zou anders een groot deel van de wereldbevolking (Azië, Afrika) overleven met lactose-intolerantie? Toen wij nog werden bestookt met adviezen om melk te drinken tegen botontkalking, waren er al scherpe geesten die zich erover verbaasden dat in landen waar vrijwel geen (koe)melk wordt gebruikt (Japan, China) dit probleem vrijwel onbekend is. Nu is een Zweeds onderzoek ook tot de conclusie gekomen dat melk drinken misschien geen goed idee is, met name voor vrouwen. Yoghurt en kaas zijn juist weer wel goed, maar dat is in de meeste media niet naar voren gekomen. ANP/British Medical Journal

Los daarvan is ook de steeds verder geautomatiseerde productie een moreel probleem. Op volstrekt onwetenschappelijke gronden worden kalfjes direct na de geboorte van de moeder gescheiden, om ze vervolgens met ‘de fles’ groot te brengen. Gevolg: veel stress bij moeder en kind. Op biologische veehouderijen waar ze dat niet doen zijn de dieren meetbaar gezonder, terwijl ze geen antibiotica krijgen!
Twee boeken over darmen en hun belang voor de gezondheid die beslist de moeite waard zijn worden besproken in recensies in dagbladen.
Omarm je darm - de mooie voedselmachineLees ze hier: Omarm je darm en Allemaal beestjes.


 
Vraag: Is het een idee als het Natuurlijk Gezond Plein in het voorjaar voor de lezers een mini-symposium organiseert met de belangrijkste ‘voedingsgoeroes’ van dit moment? Wij horen graag uw gedachten daarover! Mail ons 
bacterie

Kort nieuws


Ebola. De President van Sierra Leone heeft Dr. Robert Rowen (VS) uitgenodigd om hulpverleners in zijn land te leren hoe ze Ebola patiënten kunnen behandelen met ozon. Deze (in ons land niet reguliere) therapie kan virus infecties helpen voorkomen en genezen. Een goedkope en veilige manier om deze vreselijke ziekte te bestrijden, zeker zo lang er geen veilig en werkzaam medicijn of vaccin is. Lees Mercola

Het gevaar bestaat dat er weer overhaast een niet goed getest vaccin op de markt komt (waarvoor de fabrikant dan vanwege de tijdsdruk zal worden gevrijwaard van claims als het fout uitpakt!), terwijl simpeler oplossingen niet in het blikveld komen. Zo is er een aanwijzing dat de dodelijke bloedingen die de ziekte zo gevaarlijk maken worden veroorzaakt door seleniumtekort. Het virus ‘verbruikt’ dit mineraal op grote schaal dus het zou in forse doseringen moeten worden toegediend aan besmette mensen en wellicht ook preventief. Lees Mercola
vleesloze maandagMeatless Monday. Een geweldig initiatief voor een betere wereld (en gezond ook nog!).
Opgepakt door de kantoren op de Zuidas en door zes ministeries: ook die gaan drie maanden meedoen. Hulde!
waterfles met zandlopervan suiker naar water

Gezien op Dutch Design Week: een app die mensen bewust maakt van hun drinkgedrag en ze geleidelijk afwent van frisdrank ten gunste van het goedkope en veel gezondere water.
 
rozenbottelsRozenbottel. Een ouderwets vruchtje waar je in Nederland weinig meer over hoort is de rozenbottel. Er wordt altijd geroepen dat het goed voor kinderen in de groei is.
Deze vruchtjes hebben niet alleen een hoog vitamine C gehalte, zet barsten ook van de antioxidanten! Verder heeft rozenbottel een balancerend effect op de geest. Nu zouden ze zelfs gunstig werken bij ADD en ADHD. Zie bronnen.
Fout voorbeeld. Apple maakte bekend dat zij hun vrouwelijke werknemers alle kansen op een carrière willen geven door … te betalen voor het invriezen van eicellen zodat het moederschap uitgesteld kan worden. Zouden ze hopen dat ze tegen die tijd als nieuwste gadget een kunstbaarmoeder hebben ontwikkeld? Een goede kinderopvang lijkt ons in alle opzichten gezonder.
Bill Gates zat bij College Tour stralend van zelfingenomenheid te vertellen hoeveel miljard zijn fonds besteedt aan de gezondheid van de wereldbevolking. Helaas gaat vrijwel dat hele bedrag op aan vaccinaties. Komen wij langzaam maar zeker terug op het idee dat dit de oplossing van alle kwalen is, kunnen de fabrikanten toch nog megawinsten maken door vaccins te maken voor Monsanto - gemanipuleerde gewassenDerde Wereld Landen, op kosten van het echtpaar Gates. Helaas was er geen kritische student die vroeg naar de projecten van Monsanto die door hetzelfde fonds worden ondersteund met het doel de ‘wereldbevolking te kunnen blijven voeden’ (met genetisch gemanipuleerde gewassen die stijf staan van de levensgevaarlijke pesticiden!).
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde wil energiedrankjes verbieden voor jonge kinderen. Op 140 scholen zijn ze al verboden. ‘Deze drankjes zijn schadelijker dan we dachten.’
We waren op de beurs Internationaal Therapeut, een alternatieve beurs die jaarlijks wordt gehouden in november. Na een paar uur ronddwalen langs de stands bekruipt je vooral het gevoel dat het een wonder is dat er nog mensen ziek zijn, als er zoveel mensen zijn die “de oplossing voor alle kwalen” hebben gevonden… De zaken die nader onderzoek rechtvaardigen werken we uit en daar zullen we later (als er iets in zit) melding van maken.
EurocamEurocam is een netwerk van patiënten-, artsen- en therapeuten-organisaties in Europa die zich bezighouden met CAM.
De organisatie wil de gezondheid in Europa verbeteren door meer gebruikt te maken van CAM. Op de website is een lijvig rapport te downloaden over CAM in 2020.
Vrouwenpoli BoxmeerIn Boxmeer is een prachtig voorbeeld van werkelijk integrale geneeskunde: de Vrouwenpoli Boxmeer biedt een scala aan reguliere en alternatieve hulp bij diverse typische vrouwenklachten. Zeker de moeite waard om een eindje voor te reizen!
Trombose. Extreem zware sportprestaties verhogen de kans op trombose. Dat concluderen Maastrichtse onderzoekers na bloedonderzoek bij deelnemers aan de Amstel Gold Race voor amateurs.
Huisartsen dreigen volgend jaar geen spiraaltjes meer te plaatsen bij vrouwen. Nu krijgen ze nog 55 euro per spiraaltje, terwijl dat volgend jaar naar 18 euro wordt teruggebracht. Veel huisartsen melden daarom weer te gaan verwijzen naar het ziekenhuis, dat rond de 500 euro vraagt. Sinds september zijn ook veel verloskundigen bevoegd deze handeling te verrichten en doen dat nu nog gratis! Zij doen het graag voor het huisartsentarief.
Onderzoekers van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Mor-NuCo Inc. zijn erin geslaagd een belangrijke serummarker voor kanker drastisch te verlagen met een nutraceutical (een geïsoleerde stof uit voeding met een speciale werking, tegenover farmaceutical dat geheel chemisch wordt gemaakt). Aan proefpersonen die positief testten voor de marker, gaven ze een supplement met groene thee (cafeïnevrij) en rode-peperpoeder (laag aan capsaïcine). Het supplement moest om de vier uur genomen worden, ook 's nachts, en dit gedurende minstens drie maanden. AT&A E-nieuws
Pierre Wind - kok des vaderlandsNatuur & Milieu riep Pierre Wind in september 2014 tot Kok des Vaderlands uit. De Kok des Vaderlands wil inspireren om gezond en duurzaam te eten. Zoveel mogelijk samen aan tafel zitten, hoort hier ook bij.
De Kok des Vaderlands laat zich gedurende het jaar inspireren door de actualiteit en voegt daarmee bijzondere gerechten toe aan de Nederlandse culinaire traditie.
Naar aanleiding van een nieuwe Europese wet zijn horecabedrijven verplicht om consumenten informatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in hun producten.
Vanaf 13 december 2014 moeten allergenen die bij de bereiding zijn gebruikt worden vermeld. Dat zal even wennen zijn voor de horeca, maar een zegen voor mensen met een voedselallergie! Misschien zet het de horeca ook aan om meer ‘oer’ voeding te gaan koken…
John Ionnnidis - epidemioloogInterview in de Volkskrant met John Ioannidis, epidemioloog: “Waarom (bijna) alles wat u weet, niet klopt. Als wetenschappers echt zo slim zijn, hoe kan het dan dat wat ze ontdekken achteraf vaak niet blijkt te kloppen?”
Op bezoek bij de man die het antwoord - en de oplossing - denkt te weten.
Lees interview

Verkeerde medicijnen

’Meid, ik ben toch zo geschrokken, gisteren! Ik was naar de apotheek voor nieuwe medicijnen, ik kom thuis, maak het tasje open en wat denk je: de verkeerde. En heel gevaarlijke nog ook! Tegen kanker, terwijl ik last van mijn darmen heb. En er stond bij dat je die pillen absoluut niet met je handen aan mocht raken. Ik terug naar de apotheek. Jullie hebben me de verkeerde medicijnen gegeven, zeg ik. Maar nee, ’t was wel goed, het was precies wat dokter bedoeld had, ze hadden er alleen bij moeten zeggen dat het ook goed voor m’n darmen is.’

Aldus mevrouw Barendse uit Rotterdam.

Raar verhaal? Hm - de feiten kloppen. Dertig tot veertig procent van de voorgeschreven medicijnen, lezen we in NRC-Handelsblad van 18 oktober 2014, wordt ingezet voor een ander doel dan waarvoor ze zijn toegelaten, tegen een andere kwaal dan waarvoor ze zijn bedoeld. Voorgeschreven door artsen die hebben geconstateerd dat dit dan wel niet volgens het boekje is, maar dat het wel helpt. Vaak beter dan het officiële geneesmiddel.

Die kennis wordt zorgvuldig beheerd door de vakgroepen van de diverse specialismen. En de apothekers weten er ván. Dus behalve dat de patiënt even schrikt van het medicijn tegen een ziekte die ze niet heeft, is er eigenlijk niks mis mee.

Maar waarom stoppen ze dat kankermedicijn dat zo goed is voor je darmen dan niet in een kek nieuw doosje met een aan de nieuwe werkelijkheid aangepaste bijsluiter? Omdat het dan opnieuw zou moeten worden aangemeld en beproefd. De hoge kosten daarvan worden niet gauw genoeg terug verdiend - daarom begint de fabrikant er niet aan.

P.B.

Milieu


2015 Jaar van de bodemOmdat bodem belangrijk is, is 2015 door de FAO, de internationale landbouworganisatie, uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Bodem. De leden van de Nederlandse werkgroep Jaar van de Bodem 2015 roepen iedereen in Nederland met een hart voor onze bodem op om in 2015 mee te helpen om ‘bodem’ als belangrijk maatschappelijk duurzaamheids-thema meer bekendheid te geven.
EFSAEfsa. Een curieus maar misschien ook wel alarmerend bericht van de Europese voedselwaakhond Efsa: Het heeft te weinig gegevens om wetenschappelijk onderbouwde uitspraken te kunnen doen over de veiligheid van gewasbeschermingsmiddelen voor burgers. Efsa zegt dat de risico's voor omwonenden en agrariërs die met het spul werken een blinde vlek vormen, omdat er onvoldoende gegevens over worden verzameld. En dat terwijl er genoeg reden is om uit de buurt te blijven van velden die met pesticiden worden bespoten.

We komen dit op het gebied van veiligheid telkens tegen, of het nu om voedsel gaat of het milieu: producten worden toegelaten zonder dat degelijk en onafhankelijk is vastgesteld dat ze veilig zijn. Daarna moeten tegenstanders maar zien te bewijzen dat ze kwaad kunnen, terwijl de fabrikanten er veel voor over hebben om de producten op de markt te houden. Wanneer draaien we die bewijslast eens om?
Boogschutter
                                                                                                    http://ivanel.nl

Gezonde Geest

 
Zelfhelend vermogen. Een hoopgevend bericht: In Leiden is een hoogleraar gezondheids-psychologie aangesteld die onderzoek doet naar “Human Potential”. In de praktijk komt dit neer op onderzoek naar het zelfhelend vermogen van de mens. Onderzoek naar placebo/nocebo effecten en de toepassing van cognitieve gedragstherapie en leefstijladviezen op basis van dat soort onderzoek, bij met name ontstekingsziekten, reuma, psoriasis etc. Met een budget van 5 miljoen euro en 30 medewerkers mogen we daar veel van verwachten!
Een eerste uitkomst is een patiënt wiens lichaam, nadat hij werd begeleid met gezonde beweging en voeding, na het stoppen van de medicijnen die stof zelf bleek te gaan aanmaken en na verloop van tijd de medicatie niet meer nodig had.
Een goed voorbeeld van het belang van onderzoek dat niet door de farmaceutische industrie wordt betaald!
Boek. (Alleen voor degenen die er voor open staan dat er ‘meer tussen hemel en aarde is’)
 
De weg die nergens op lijkt“Onderweg naar meesterschap, de weg die nergens op lijkt” is het levensverhaal van Henk Janssen. Hoe hij door diepe dalen ging en uiteindelijk zijn geheel eigen weg vond: mensen helpen op een bijzondere manier (vandaar dat het ‘nergens op lijkt’) die vooral te maken heeft met energie. Sinds hij de samenwerking is aangegaan met Judith Michels, die op het juiste moment op zijn pad kwam, helpen ze mensen met de meest uiteenlopende problemen. Hun specialiteit is het reinigen van huizen en bedrijven van verstorende energieën, maar ook persoonlijke behandelingen zijn mogelijk. Met begeleiding van een Duits medium die contact legt met ‘gidsen’ hebben zij, met vallen en opstaan, een geheel eigen werkwijze ontwikkeld. Als toetje geeft het boek nog twee heel sterke visualisaties!
Eén van de bijzondere dingen is de maandelijkse SOS (stress opruim sessie) waar de deelnemers op afstand worden ‘behandeld’. Helemaal gratis, alleen aanmelden. Ook gratis is een meting op afstand of er verstorende energieën in een gebouw zijn. (We hebben dat met verschillende postcodes getest en er kwam elke keer iets anders uit en steeds iets dat volgens de bewoner helemaal klopte!)
Website voor info en bestellen.
Zorgverzekering. Nederlanders zijn ook honkvast als het gaat om hun zorgverzekeraar of hun zorgpolis. Uit een onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF onder haar ledenpanel blijkt dat ruim 83 procent de afgelopen twee jaar niet is veranderd van zorgverzekeraar of zorgpolis.
Word wakker!Ter vergelijking: ruim 41 procent van de ondervraagden heeft in de afgelopen twee jaar wel een nieuw telefoonabonnement afgesloten.

Twee op de vijf Nederlanders kijken nauwelijks om naar hun zorgverzekering. Eén op de drie vindt de polis zo ingewikkeld dat hij door de bomen het bos niet meer ziet en een kwart van de verzekerden vindt het kiezen van een goede zorgverzekering niet interessant.
De Patiëntenfederatie begint daarom een bewustwordingscampagne op internet en via de media. Deze maand krijgen alle mensen met een zorgverzekering weer een aanbod van hun verzekeraar met een nieuwe polis. Lees meer ...
Anno 12Nieuwe speler: Anno 12. Voor het eerst in 25 jaar is er, met heel veel moeite, een nieuwe zorgverzekeraar. Een echte coöperatie. De leden van ANNO 12 gaan bepalen wat er wel en niet verzekerd wordt en wat er gebeurt met de premie. Winst wordt terugbetaald of in een premieverlaging vertaald. Wie lid is krijgt ook korting op zijn of haar polis. (Vraagt wel een flinke investering.)
 
Anno 12 vindt dat u zelf de regisseur van uw zorg moet kunnen zijn. Vrije artsenkeuze is hierbij belangrijk en wordt geborgd door een restitutie polis (Anno 12 kent geen naturapolis). Bewust gezond gedrag wordt gestimuleerd en beloond. Anno 2012 is erop gericht om mensen bewust te maken dat ze zelf heel veel in de hand hebben als het gaat om het goedkoper maken van de totale zorglasten, zelfs als ze chronisch ziek zijn.
 
Anno12 heeft nu twee aanvullende polissen in de aanbieding. De goede vergoeding voor tandartsenzorg is hierin opvallend. Voor het hele aanbod van Anno12 geldt, dat dit het begin is van een ontwikkeling die de leden samen voortzetten. Als er bijvoorbeeld veel leden komen die meer alternatieve zorg in de aanvullende polis willen, dan kan dat gebeuren. Anno 12 voldoet aan alle wettelijke eisen voor zorgverzekeraars. In de loop van deze maand zullen de prijzen bekend worden. Bekijk de opties.
Zorgwijzer.nlEen overzicht van vergoedingen voor CAM is te vinden op deze vergelijkingssite. Het gaat hier over de NTTT, maar dat zit in hetzelfde aanvullend pakket. Zorgwijzer/Moermantherapie

Over het algemeen is het verstandig de aanvullend polis goed te bestuderen op het punt van CAM vergoeding. Omdat de verzekeraars de maximum vergoeding per dag steeds verder verlagen, heeft het nauwelijks nog zin om speciaal daarvoor extra premie te betalen. Als je verder niets gebruikt is de kans heel klein dat je meer terugkrijgt dan de betaalde premie… Tenminste één aanbieder is overgegaan tot een ‘kieslijst’: alleen behandelaars die daar op staan worden nog vergoed! Daar staat tegenover dat je ze daar ook een beoordeling kan geven, waarmee andere verzekerden hun voordeel kunnen doen. Positief is dat enkele verzekeraars Mindfullness training gaan vergoeden.

De marktwerking heeft het hele begrip verzekeren uitgehold: je kunt beter spreken van consumenten die zorg ‘inkopen’ die ze denken te gaan gebruiken. Door alle kortingen voor gezonden is de solidariteit totaal zoek en worden de chronisch zieken ook nog eens in de portemonnee ‘gepakt’.

Als er lezers zijn die een echt goed CAM pakket hebben ontdekt (met een jaarmaximum zonder beperking per consult en toch een redelijke premie dan horen wij dat graag!
De Roode RoosBewust winkelen. Voor wie geen natuur- of ecowinkel in de buurt heeft en ook geen wekelijkse boerenmarkt is er een alternatief om aan reformproducten te komen: bestellen op Bewust Winkelen en dan bij een drogist in de buurt betalen en ophalen.Bewust winkelen.nl 
Werkt ook voor supplementen, maar als u slim bent koopt u die al met korting bij De Roode Roos!
'Hildegard' was aanwezig bij een interessant congres “Bewustzijn, resonantie en gezondheid” waar allerlei therapieën en onderzoeken werden belicht die te maken hebben met resonantie, trillingen etc. Lees haar verslag.


Recept

Afrikaanse pompoensoepAfrikaanse pompoensoep


Geïnspireerd door een Tanzaniaans recept

Ga naar recept 

Weetjes over (h)eerlijk eten

Met dank aan Rineke Dijkinga, auteur van de boeken “Weten van (h)eerlijk eten”.

Eind november komt haar derde boek uit
"Weetjes van (h)eerlijk eten".

 

Oproep


Shaken Baby. Naar schatting 20 tot 30 maal per jaar wordt een ouderpaar in Nederland ten onrechte beschuldigd van het mishandelen van hun baby. Op de website www.shakenbaby.nl zijn reacties van deze ouders te lezen en ook hoe die onterechte beschuldigingen tot stand komen. De arts Jannes Koetsier heeft zich het lot van deze ouders aangetrokken en samen met hen een stichting opgericht die een eind moet maken aan deze medische dwaling met verschrikkelijke gevolgen (uit huis plaatsing, gevangenisstraf etc.). U kunt deze stichting steunen met een donatie.
Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 
 
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.
 
Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2014 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen?
uitschrijven 

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen  

Email Marketing Powered by Mailchimp