Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief er vreemd uitziet, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven

Jaargang 5     Nummer 02

In deze nieuwsbrief informeren wij u over

Felicitatie waard     Voeding     Gezondheid     Misstanden     Milieu     Boeken     Recept
kanker-actueel.nlFelicitatie waard: Kees Braam, de motor achter de website Kanker-actueel, meldde een bijzonder ‘jubileum’: op 22 januari was het 21 jaar geleden dat de artsen na een kijkoperatie in het AZU (nu UMC Utrecht) hem vertelden dat er geen behandeling meer voorhanden was voor zijn tong- en keelkanker. Levensverwachting maximaal drie maanden.
Hij zocht en vond zijn eigen complementaire weg en gebruikt bijna alle ‘gewonnen’ tijd om lotgenoten te informeren en de weg te wijzen. Wat een kanjer!
In de VS is een ‘collega’: Annie Brandt. Zij had volgens de doctoren 16 jaar geleden nog 3 maanden te leven vanwege uitgezaaide kanker. Zij nam het heft in eigen hand en ging aan de slag met ontgiften en super gezond eten. Nu is ze niet alleen heel gezond maar ook de drijvende kracht achter organisaties en congressen waar leken en professionals leren om kanker te behandelen als een stofwisselingsziekte (De visie van ‘onze’ dokter Moerman!). Dat is in de VS een stuk lastiger nog dan hier: het is de enige ziekte waarvoor artsen zelf de medicijnen mogen verkopen, met vaak 50% winst!
Niet verwonderlijk dus dat ze weinig gemotiveerd zijn om juist met voeding en (psychische) reiniging aan de gang te gaan… Mercola Lees verder.

Voeding


seleniumAlweer is van één van acht stoffen waarop dokter Moerman zijn kankerdieet baseerde vastgesteld dat het inderdaad diverse soorten van kanker kan voorkomen: selenium. Toonaangevende onderzoeker Mark Whitacre, Ph.D. noemt het één van de belangrijkste micronutriënten. Veel selenium zit in: paranoten (zeer veel), sardientjes, wilde Alaska zalm, biologische eieren, zonnebloempitten, biologische kip en kalkoen, lever van lam of rund, chia zaad en paddenstoelen. Mercola
Luteïne in groente en kruiden kan uitzaaiing van één van de meest dodelijke vormen van borstkanker (“triple negatief”, dat is 1 op de 5 gevallen) voorkomen. Deze stof wordt gevonden in selderij, broccoli en kruiden zoals tijm en peterselie. Het bestandsdeel luteïne doet wat chemotherapie niet kan, namelijk de triple negatieve cellen opsporen en voorkomen dat deze zich uitzaaien. Daarbij komt dat luteïne de kankercellen ook doodt. De onderzoeken worden op dit moment nog beperkt tot dieren, maar onderzoekers hopen dit in de toekomst ook te kunnen testen bij mensen. NTTT artsen wachten daar niet op en schrijven nu al broccoli supplementen voor! (What doctor’s don’t tell you) Lees het artikel.
arbeiders in de basmati-rijstWie basmati koopt, leest op de verpakking dat het gaat om een speciale rijst uit een prachtig gebied in India. In werkelijkheid wordt de rijst geteeld met ernstig vervuild grondwater. Hoe schadelijk is basmati voor de rijstboeren én consumenten? National Geographic. Lees artikel.

In één van de (zeer aanbevolen) uitzendingen van de BBC serie “Trust me I’ m a doctor” werd een proef gedaan met ‘gewone’ witte rijst, die altijd vanwege de teelt in water, een bepaald gehalte aan arsenicum bevat. Trust me I'm a DoctorDaaruit blijkt dat de beste manier om rijst te koken is deze: een nacht laten weken, vervolgens in heel ruim water koken en dan het overtollige water afgieten. Op die manier raak je 80% van de aanwezige arsenicum met het water kwijt. Ook is niet bij iedereen bekend dat je rijst liever niet moet opwarmen, en zeker geen tweede keer, dan wordt het giftig!
In hetzelfde BBC programma werd aangetoond dat mensen die korter dan 7 uur slapen beduidend meer calorieën eten bij het ontbijt. Misschien is dat de verklaring voor het al eerder gevonden verband tussen slecht slapen en overgewicht.

Nieuw onderzoek toont aan dat risicokinderen voor allergieën juist zo vroeg mogelijk in contact moeten komen met pinda’s om een latere allergie te voorkomen. (Pinda allergie is één de gevaarlijkste allergieën.) Introductie van pinda - onder medisch toezicht! - zou al met vier maanden moeten plaatsvinden, dat vermindert het risico op allergie met minstens 80%.

groenten blenderen
Tip van voedingsarts Richard de Leth:
Kinderen en mannen die geen groenten willen eten? Ongezien flink wat groenten in de blender doen en door de soep mengen. Een goed idee. Vooral nu in de winter. 
suikerSuikerproducenten zijn het beu dat hun product in het verdomhoekje zit en dat ze zelfs voor drugsdealer worden versleten. Suikerbietenboeren, suikerproducenten, frisdrankmakers, snoepjesfabrikanten, heel de Nederlandse suikerindustrie was onlangs in Den Haag voor 'Het Grote Suikerdebat'. Op de tafels staan mierzoete petit-fours en schaaltjes suiker voor in de koffie. ,,We willen tegengas geven aan de alle verhalen in de media en op blogs. Wij willen een genuanceerd beeld geven,'' zegt Suzanne Rotteveel van het Platform Suikers en Voeding, dat is opgericht vanwege alle negatieve publiciteit. ,,We eten al duizenden jaren suiker en nu is het opeens gif,'' moppert suikerbietenteler Dirk de Lugt. ,,Suiker is de zondebok, het wordt gedemoniseerd.'' Directeur Albert Markusse van de suikerproducent Suiker Unie (omzet 800 miljoen euro) is het met hem eens. ,,We krijgen de schuld van heel veel. Het gaat altijd over suiker en nooit over andere calorieën.''
Het Diabetes Fonds, ook aanwezig bij het debat, turfde 50 'schuilnamen' voor suiker op etiketten. Overal zit suiker in. In het plakje ham, maar ook in de pot doperwtjes. Wie suikervrij wil leven moet driekwart van de supermarktproducten laten staan. AD Lees artikel
 
bewerkte suikerBijna zeven miljoen mensen hebben inmiddels via YouTube een lezing gevolgd van Robert Lustig, Amerikaans kinderarts onder de titel ‘Sugar: the bitter truth’. Na zo’n twee generaties die opgroeien met steeds meer bewerkt voedsel, stelt hij vast dat dit ‘experiment’ mislukt is. In de Verenigde Staten steeg in deze periode de kosten voor gezondheidszorg van 2% naar 16% van het Bruto Nationaal Product. Lees artikel in De Betere Wereld.
Kleine revolutie: Een supermarkt in Californië biedt als service aan de klanten “Shop with Your Doc": bij toerbeurt is er een arts aanwezig die desgevraagd voorlichting kan geven over gezond(er) eten en tips hoe je kinderen gezond en toch lekker kan laten eten. Ook in Californië geeft de Loma Linda University School of Medicine artsen bijscholing in leefstijlgeneeskunde. The Optimist en die heeft het van KQED 
kriekArianna Huffington, oprichter van The Huffington Post, sliep jarenlang te weinig. Dat had voordelen (The Huffington Post) maar vooral ook veel nadelen. Daarom schreef ze vorig jaar een ode aan de slaap (De Slaaprevolutie) met tal van praktische tips. Zo zweert de zakenvrouw bij een goed glas geconcentreerd kersensap voor het slapen gaan. Van de Montmorency-kers om precies te zijn. Bij ons bekend als de kriek, morel of zure kers. Die zit namelijk boordevol melatonine. Een soort superfoodequivalent van het glas warme melk met honing. Kan geen kwaad om te proberen.
Steun uit onverwachte hoek: Twee medewerkers van de RABO bank pleiten voor de benoeming van een minister voor voeding en gezondheid. Trouw
Of dat in goede aarde valt bij de van oudsher boeren klandizie?
Bij muizen met een genetische aanleg voor de oogziekte glaucoom (groene staar) kan deze ziekte worden voorkomen door vitamine B3 aan hun drinkwater toe te voegen. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers die hun studie publiceerden in Science. Volkskrant

Gezondheid

maagzuurremmers
Vara’s Kassa waarschuwt: (zware) maagzuurremmers zijn gevaarlijk! Sinds een tijd zijn deze zware medicijnen zonder recept overal vrij verkrijgbaar, ook bij drogisten. Langdurig gebruik brengt risico’s met zich mee die de koper alleen bij de apotheek een beetje meekrijgt. Professor Weersma: “deze middelen zijn niet zo onschuldig als lang werd gedacht en daarbij worden ze heel vaak onterecht gebruikt. Gevaar is er voor darminfecties, osteoporose en nierfalen”. Lees artikel.
Al eerdere werd alarm geslagen dat langdurig gebruik kan leiden tot een magnesiumtekort, dat vaak onopgemerkt blijft maar veel ellende kan veroorzaken.
De natuurarts voegt daar aan toe dat een nog veel groter gevaar schuilt in vitamine B12 tekort, dat een hele reeks klachten kan veroorzaken (die ook nog eens vaak niet worden herkend als B12 tekort). Een lage vitamine B12-status tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld zorgt voor een 21 % verhoogd risico op vroegtijdige geboorte. American Journal of Epidemiology

Radar waarschuwde voor een anti vlooien en tekenmiddel voor honden dat in een aantal gevallen tot ernstige klachten (epileptische toevallen) en zelf tot de dood heeft geleid.
Patholoog Jelle Wesseling van het Antoni van Leeuwenhoek krijgt een Brits-Nederlandse subsidie van ruim 17 miljoen euro om onderzoek te doen naar een afwijking die wordt beschouwd als borstkanker maar dat vaak niet blijkt te zijn. Het gaat om DCIS, een woekering van cellen die zich beperkt tot de melkgangen en slechts zelden tot borstkanker leidt. Dit moet er voor zorgen dat in de toekomst vrouwen niet meer onnodig zwaar worden behandeld, zoals nu bij ruim 15 % van de vrouwen gebeurt “voor de zekerheid”. Volkskrant
duurzame gebouwenUit onderzoek van de Harvard University blijkt dat werknemers die in duurzaam gecertificeerde gebouwen werken, beter scoren op cognitieve taken en een betere nachtrust hebben dan mensen die werken in niet duurzame gebouwen. Zo blijkt dat de proefpersonen in groene gebouwen tot 26 procent hoger scoorden op de cognitieve functietest dan de controlegroep. Verder hadden de proefpersonen in groene gebouwen 30 procent minder symptomen van het “sick building”-syndroom (een reeks gezondheidsklachten die onder meer ontstaan door slechte luchtkwaliteit) en was hun slaapkwaliteit 6 procent hoger. The Optimist. Lees artikel.
Onderzoek: Het nabootsen van een jager-verzamelaarsleefstijl heeft een gunstig effect op de gezondheid. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van psycho-neuro-immunoloog en fysiotherapeut dr. Leo Pruimboom. Hij promoveerde op 30 januari 2017 op dit onderwerp aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Natura foundation
eczeem onderzoekAan de Erasmus Universiteit loopt een zeer veelbelovend onderzoek naar een totaal nieuwe aanpak van eczeem. Door de recente aandacht van de wetenschap voor het microbioom (voorheen het werkterrein van de natuurgeneeskunde) kwam men op het spoor om te onderzoeken of de huidflora van mensen met eczeem verschilt van die van mensen met een gezonde huid. Wat bleek: de eczeem patiënten hadden in plaats van een heel diverse flora bijna alleen maar Staphylococcus Aureus op hun huid. (Een mutatie daarvan is de gevaarlijke MRSA). Door een enzym na te maken dat virussen gebruiken om bacteriën ‘op te blazen’ en dat zeer specifiek op één bacterie is gericht, kon een crème ontwikkeld worden die nu getest wordt. Er zou geen resistentie kunnen optreden. De uitkomst is niet alleen van groot belang voor mensen met eczeem: het opent een heel nieuw terrein voor het bestrijden van infecties zonder antibiotica. Het middel dat wordt getest heet Gladskin en is al overal verkrijgbaar! Website
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw voor mogelijk gevaarlijke afslankproducten die via internet worden verkocht. In Wispy Life, Wispy Tea, Emtea, Irem Naturel en Niva Detox zijn stoffen aangetroffen die ook in geneesmiddelen voorkomen en ernstige bijwerkingen kunnen hebben, aldus de toezichthouder. De verboden middelen worden op Facebook en Instagram aangeboden als natuurlijk afslankproduct. Diverse media
Radar meldde dat er een onderzoek komt naar de risico’s van het supplement rode gist rijst, dat erg populair is als natuurlijk alternatief voor statines, waar mensen steeds minder voor voelen. Opeens is het een risicostof… Zou dat te maken hebben met het feit dat statines al jaren tot de top 2 meest verkochte geneesmiddelen behoren en sinds een paar jaar fors onder vuur liggen?

rode gist rijstWe leven in een omgekeerde wereld. Geneesmiddelen worden heel vaak ontwikkeld vanuit de kennis over planten. Zo bevat de rode gist rijst een natuurlijke statine, en daar is niets mis mee. De hoeveelheid is zeer gering, vergeleken met de synthetische. De bekende bijwerkingen van synthetische statines, die overigens altijd worden gebagatelliseerd, zijn nu ineens relevant!

Bij ons is er geen onderzoek bekend dat laat zien dat de natuurlijke statine uit rode gist rijst deze bijwerkingen heeft. Het zou heel goed kunnen dat de andere ingrediënten van rode gist rijst voor een mooie balans zorgen of dat de synthetische toch anders werkt in ons lichaam, zoals dat vaak gebeurt als je één stof uit een plant isoleert. 
afbeelding uit het artikel chronisch vermoeidheidssyndroomDoorbraak. Onderzoekers zijn gestuit op wat een mogelijk onderliggende mechanisme achter het chronisch vermoeidheidssyndroom. Een blokkade van een metabool sleutelenzym zou het grote gebrek aan energie en andere symptomen die patiënten met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) ervaren, kunnen verklaren. De studie werd eind december gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation Insight door de arts Øystein Fluge, van de afdeling oncologie van het academisch ziekenhuis Haukeland te Bergen, Noorwegen. Het onderzoek omvatte 200 patiënten met ME/CVS. De auteurs vergeleken de serumconcentraties van 20 standaardaminozuren van de 200 patiënten met ME/ CVS met het serum van 102 gezonde controle patiënten. Vakblad natuurgeneeskunde. Artikel.
vaccins = dodelijke oplichterijVaccinatie blijft de gemoederen bezig houden. Internet loopt over van de informatie, vooral van mensen met bedenkingen. Sommige berichten gaan heel ver zoals deze “dodelijke oplichterij” en anderen belijken het meer genuanceerd wetenschappelijk. Onlangs waren er twee films te zien op YouTube: een Duitse en een Franse, die veel informatie bevatten. We hebben de inhoud in vertaling samengevat.

Lees artikelen vaccinatie en zie ook Netwerk TV 2009
 
In Japan hebben 28 meisjes en vrouwen een proces aangespannen tegen de makers van vaccins tegen baarmoederhalskanker, omdat zij enorme last hebben gekregen van, zoals zij zelf zeggen, de bijwerkingen van het HPV-vaccin. Het vaccin tegen baarmoederhalskanker. In Japan wordt het HPV vaccin al een aantal jaren niet meer geadviseerd. Artikel op internet.
criminaliteit onder jongerenJeugdcriminaliteit heeft ook biologische oorzaken. Volgens onderzoek van Justitie kan kennis daarover helpen bij de aanpak en preventie. Bij de behandeling van jeugdige criminelen moet meer aandacht komen voor biologische oorzaken, schrijven onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Kennis van neurowetenschappelijke (biologische) factoren als hormoonhuishouding en de werking van het brein, kan helpen bij de aanpak van jeugdcriminaliteit, aldus het WODC.

In het rapport staat verder dat jeugdinrichtingen meer moeten kijken naar de mogelijk positieve invloed van voedingssupplementen en serious games. Bepaalde computerspellen met een therapeutische of educatieve insteek zouden onderdeel kunnen worden van behandelprogramma’s. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat die een positief effect hebben op de criminele jongeren.
ProbioticaDe lijst met voordelen van probiotica is indrukwekkend. Ze zouden een opgeblazen gevoel helpen verminderen, een boost geven aan je immuunsysteem en de gezondheid van je huid verbeteren. Volgens Meagan McCusker, een Amerikaanse dermatoloog, hebben probiotica effect op alles in je lichaam en moeten ze zeker niet over het hoofd worden gezien als het gaat om onze algehele gezondheid. The Optimist. Bron: The Washington Post
Lees het artikel.
 
Eerder genoemd programma “Trust me I’m a doctor” onderzocht ook probiotica en met name of ze ook daadwerkelijk levend in de darm aankomen. Getest werd een “flesje uit de supermarkt”, kefir en een probiotisch dieet. Na vier weken bleek kefir de absolute kampioen in aantal én diversiteit van bacteriën. Beide zijn van belang voor onze gezondheid. Als vervolg deden ze een test om zelf gefermenteerd voedsel te vergelijken met gekochte ‘fermenteer’ producten. Alleen kefir en kimchi (een Koreaans gerecht van gemengde gefermenteerde groentes) bleken probiotisch te zijn, de meeste andere producten waren waarschijnlijk gepasteuriseerd om ze langer houdbaar te maken, met als gevolg dat alle goede bacteriën waren gedood… 
Een boek met de titel: ‘Rust in Uitvoering’ van Alex Soojung-Kim Pang beschrijft hoe het brein beter werkt als je bewust rust. We worden zelfs creatiever door slim te rusten. Een echte aanrader voor degene met een (dreigend) burn-out. De schrijver heeft zijn eigen ervaringen verwerkt. Uitgever Kosmos. NRC

Misstanden


Ouders van kinderen met de ziekte van Lyme zijn in minstens 50 gevallen onterecht beschuldigd van kindermishandeling, met dreiging van uit huis plaatsing! Omdat de ziekte van Lyme (in ons land) lastig te diagnosticeren en nog moeilijker te behandelen is, denkt men bij voortdurend zieke kinderen blijkbaar snel aan mishandeling. Onnodig te zeggen dat deze extra stress de gezondheid van de gezinsleden nog verder aantast! Lees artikel.
 
Helaas kennen we dit principe al langer: eerder al werd bekend dat diverse ouders werden beschuldigd van het ‘doodschudden’ van hun kind, om de veel aannemelijker oorzaak: vaccinatieschade te verdoezelen. Website.
 
Nu van veel medicijnen met topomzetten de patenten gaan verlopen dekken de farmaceuten zich in door exorbitante prijzen te vragen voor kankermedicijnen. Kankeronderzoeker René Bernards: “een behandeling die € 2000 zou mogen kosten, kost nu een ton!” Het heeft niets te maken met kostprijs maar wat de maatschappij bereid is te betalen (om de aandeelhouders een flinke winst te bezorgen…) Diverse media
ziekte van duchenneEen schijnend verhaal in de Volkskrant van 18 februari over onderzoek naar een toelating van een mogelijk geneesmiddel bij de ziekte van Duchenne met een opmerkelijke rol voor de Amerikaanse FDA. (In beperkte mate leesbaar via deze link)

Milieu

 
In China was een vuurwerkverbod van kracht rond hun jaarwisseling, eind januari. De lucht is er nu schoner dan ooit in veel grote steden. De Chinese vuurwerkindustrie, waar duizenden ontslagen zijn gevallen, zoekt elders nieuwe afzetgebieden: in eigen land zorgen voor een schonere lucht en elders mag de lucht wel verpest worden. HFD
Interessante thema uitzending van Groen Licht “Wat ligt er op je bord”. Een derde van de wereldbevolking is ondervoed of lijdt honger. Hoe lossen we dat op? Lees verslag.

het innerlijke leven van dierenBoeken


De auteur Peter Wohlleben, bekend van de bestseller ‘Het verborgen leven van bomen’ heeft een boek geschreven met de titel ‘Het innerlijke leven van Dieren’. Dieren zijn emoties niet vreemd. Dieren kunnen verdriet, rouw en lol hebben Ze kennen schaamte, liefde, bedrog en altruïsme. Tr. 24/01
Naar aanleiding van dit onderzoek een pleidooi voor onderzoek naar de emotionele toestand van dieren in de bio-industrie. De uitkomst zou wel eens schokkend kunnen zijn.

DarmeuforieRobynne Chutkan: Darmeuforie; Succesboeken 2016
Een 10 dagenplan om van je opgeblazen gevoel af te komen, je gifstoffen te lozen, en je spijsverteringsproblemen te dumpen.
De schrijfster is arts, maag-darmspecialist en oprichter van het Digestive Center for Women.
Een opgeblazen buik, een vol gevoel en constipatie, veel vrouwen hebben er last van. En dat komt niet alleen doordat de darmen in onze buik wat anders liggen dan bij een man. De symptomen, zowel de lichte als de heel ernstige, kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben. De werking van het spijsverteringsstelsel wordt duidelijk beschreven en ook wat er allemaal mis kan gaan. De schrijfster put uit eigen ervaring en die van haar dochter. Bijna altijd helpen voedingsinterventie en stressvermindering.
Allergieën en intoleranties voor voedingsmiddelen zoals gluten, maar ook nuttigen van alcohol en snoep/suiker (inclusief lactose en fructose) veroorzaken nogal eens klachten. Daarnaast zijn veel voorkomende oorzaken: divertikels (uitstulpingen van de darmwand), verklevingen, medicijngebruik (maagzuurremmers!), een verstoorde darmflora, een lekkende darm, parasieten, schildklierproblemen en een verstoord hormoonevenwicht na de menopauze.
Een en ander wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden verduidelijkt en de oorzaken en risicofactoren worden op een rijtje gezet. De schrijfster wijst ons de weg naar darmeuforie met adviezen voor voeding en drinken maar ook met cosmetische tips. In de appendix een aantal (grotendeels vegetarische) recepten.

Venkel met prei


Recept voor 4 personen (glutenvrij)
Natuurlijk Gezond wil iedereen die interesse heeft voor onderwerpen die te maken hebben met gezondheid attenderen op wat er de afgelopen weken zoal in de media langs kwam. 
De nadruk ligt op zelfredzaamheid en natuurlijke middelen en methodes.

Wij streven ernaar de nieuwsbrief 10x per jaar uit te brengen.

Veel gebruikte bronnen:
MercolaVoedingsgeneeskunde • Medisch Dossier

Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 

Wilt u helpen? Er zijn diverse vacatures!
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.

- - - - - - - - - - - - - - - 

Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Geen nieuwsbrief ontvangen maar wel op de hoogte blijven van acties?
Meld u dan aan voor de actie lijst
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2017 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen
uitschrijven 
Wij hopen dat u wel aangemeld wilt blijven voor acties, die keus is er.

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp