Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven
Augustus 2014         
Jaargang 2 - Nummer  06

In deze nieuwsbrief o.a.


Water: Het geheugen van water • Helend water
CAM onderzoek
Voeding: Glutenintolerantie • de waarheid over voeding? â€¢ Beebox • Afvallen lukt beter ... • TTIP • Boeken over voeding • Voedsel missers
Gezonde geest: Ons brein is creatief ... • De helende reis
Milieu: Nationale Milieudag 2014 • Bijen- en vogelsterfte • Er zit een luchtje aan • Begraven in de natuur
Vaccinatie: Rechtszaak • Overleden na een HPV-vaccinatie? • RIVM
Korte berichten: Nieuwe stichting • snoei voor leven • Lyme • Nieuwe markt • Verspilling in de zorg • Blijf uit het ziekenhuis! • Bevallingen winstgevend voor ziekenhuis • Medische wetenschappen als carrière spel
Recept      Aanbovelen      Petitie      Tip

Water
 

Luc MontagnierHet geheugen van water. De Franse onderzoeker Luc Montagnier heeft (opnieuw) aangetoond dat water een geheugen heeft. Op internet is een film te zien over zijn proeven. De wetenschap houdt zich muisstil … Hiermee zou immers opnieuw kunnen zijn aangetoond dat een ‘homeopathische’ verdunning wel degelijk informatie kan doorgeven!
In deze film laat hij zien hoe een heel erg verdunde oplossing van het DNA molecuul van het HIV virus een bepaald patroon van korte golven uitzendt. In zijn vorig bekendmaking in 2010 heeft hij al aangetoond, dat heel sterke verdunningen van het molecuul een bepaald patroon van laagfrequente golven gaat uitzenden, wat vergelijkbaar is met de korte golf patronen, die door de originele oplossing worden uitgezonden. (Helaas is een filmpje wegens auteursrechten van internet gehaald.)
Vervolgens zendt hij in deze uitzending van 5 en 7 juli de codering van dit korte golven patroon van de sterk verdunde oplossing per computer naar een ander laboratorium, waar men een buisje steriel water gedurende een uur bloot stelt aan dit patroon van korte golven. Zij vertellen hoe het buisje water blootgesteld wordt aan de ‘muziek’ van het DNA molecuul. Daarmee werd de structuur van het oorspronkelijke DNA molecuul voor 98% weer opgebouwd. Hiermee verklaart hij, dat water een geheugen heeft.
 
Meer over bijzondere onderzoeken met water (Emoto, Benveniste, Popp) is te lezen in een artikel van Cees Kamp: Wat is water. Zie voor meer artikelen de website.
De vraag rijst nu of niet heel veel therapieën, met name biofysische zoals bioresonantie, misschien (voornamelijk) berusten op het behandelen van het water in ons lichaam? Als wij voor 70% uit water bestaan en water is inderdaad zo’n wonderbaarlijke stof, zou dat zo maar kunnen!
Het lijkt of hiermee ook het potentiëren in de homeopathie is bewezen, echter dit gebeurt meestal met alcohol dus moeten we weten of dat ook een geheugen heeft … Red.

 
Stichting Water drager van LevenHelend water. De stichting Water, drager van leven organiseert regelmatig seminars waar onderzoeken over water worden gepresenteerd. Een Duits instituut (duidelijk met antroposofische inslag) deed een opmerkelijk onderzoek naar water uit bekende ‘geneeskrachtige’ bronnen. water beweegtMonsters uit diverse bronnen in Nederland, Frankrijk en Engeland werden op diverse manieren ‘blind’ onderzocht. De onderzoeker wist niet wat het voor water was en er zaten controle monsters in van ‘gewoon’ water. Eerst werden de monsters met radiësthesie onderzocht, waarbij de Bovis waarde werd gemeten. Hoe hoger deze waarde, hoe beter of zelfs ‘heilig’ het water is. Daarna werden de monsters beoordeeld door geselecteerde ‘gevoelige’ personen die een soort aura van het water konden waarnemen (Wirkungssensorik). Dit werd weergegeven in een tekening van een mens en wat de invloed van dat water op de mens zou zijn. Opvallend is dat beide methoden feilloos de bijzondere waters eruit pikten en dat diverse bronnen volgens deze (niet wetenschappelijke) methode de kwalificatie Heilig water helemaal of bijna verdienden. In elk geval heilzaam voor mens en natuur.

CAM onderzoek


website NIKIMDeze keer aandacht voor een bijzonder initiatief: het NIKIM. Het NIKIM werd opgericht in 2006. Haar doelstellingen zijn het bevorderen van informatie en kennis van “Integrative Medicine” in Nederland en een verantwoorde voorlichting daarover aan alle geïnteresseerde individuen en groepen. NIKIM werkt daarin graag samen met andere partijen met een vergelijkbare doelstelling, ook internationaal. Het is een heel actieve enthousiaste club. Ze organiseren allerlei soorten scholing, bijvoorbeeld voor huisartsen, om integraal te werken. Op de website is de agenda te vinden. Voor € 50,- per jaar kan men donateur worden.

Voeding

meisje met beugel
Een kind met ernstige glutenintolerantie bleef ondanks streng dieet klachten houden. Uiteindelijk bleek de schuldige haar beugel te zijn: het plastic bevatte gluten.
Hoogleraar voeding en kanker Ellen Kampman heeft samen met andere wetenschappers een nieuwe website opgezet die alleen “wetenschappelijke waarheid” verkondigt over voeding en kanker. Dat zal dan wel de reden zijn dat de naam Moerman op de site nergens te vinden is!
website beeboxEr is een nieuw soort boodschappenpakket dat (zo veel mogelijk biologische) producten uit de eigen regio langs de kortste lijn naar de consument brengt: Beebox.
Er is ruime keus uit soorten en maten en ze worden in steeds meer regio’s aan huis bezorgd. 
Afvallen lukt beter als je bovenaan het boodschappenbriefje zet “gezond” of “goed voor de lijn”. Proefpersonen bleken onbewust daardoor gezondere boodschappen te kopen. Trouw
handelsverdrag EU-VSTTIP. Dit is een nieuw handelsverdrag waarover de EU sinds medio 2013 onderhandelt met de VS. De onderhandelingen zijn geheim, maar wat uitlekt is zeer verontrustend. Zeker nu, sinds januari 2014, de (voedsel)industrie de Europese onderhandelaars direct mag adviseren - achter gesloten deuren.
Hormoon- en kloonvlees, chloorkippen, verborgen genetische manipulatie en nanotechnologie ... het is niet uitgesloten dat dit straks allemaal in de supermarkt ligt.
Maar wij mogen er niet over meepraten, sterker nog: we mogen van niets weten! 
website foodwatchAan beide zijden van de Atlantische Oceaan worden via dit verdrag mogelijk ruim 800 miljoen consumenten voorgoed machteloos gemaakt. Hun belangen worden opgeofferd aan die van grote bedrijven. Lees er alles over op Foodwatch.
Boeken over voeding. Na generaties lang te zijn bestookt met de “schijf van vijf” zijn er nu andere modellen in opmars. Eerst kregen we de voedingspiramide (2010), gebaseerd op orthomoleculaire principes, die al een stuk duidelijker is. (Al eerder meldden we dat dit model in de VS ook gebruikt werd, maar anders ingevuld. De voedselzandloper - Kris VerburghDokter Mercola zette hem op zijn kop door de aanbevelingen precies om te draaien.) Enorm populair is de Voedselzandloper (2012), die nog weer duidelijker is omdat je direct via de zandloper kunt zien hoe je ongezonde dingen kunt vervangen door gezonde uit dezelfde voedselgroep. Ook als je geen puf hebt om de hele theorie erachter te lezen, de schrijver is een heuse wetenschapper die niet zo maar wat roept, kan je met dit model direct aan de slag. Als je dan ervaart wat het doet zal je waarschijnlijk alsnog het fijne ervan willen weten en steek je en passant nog wat andere kennis op over blootstelling aan de zon, supplementen en medicijnen.
gifVoedsel misser I. De staatssecretaris liet de Tweede Kamer weten dat mensen die het vlees van varkens of kalveren hebben gegeten dat was besmet met het verboden antibioticum furazolidon, geen gezondheidsrisico lopen. Vreemd als je bedenkt dat het middel niet voor niets is verboden …
De veiligheid van het nanomateriaal SAS in voeding blijft onzeker. Voedseladditief E551 bestaat uit ‘synthetisch amorf silica’ (SAS) en wordt toegepast als antiklontermiddel. Het is aanwezig in producten als coffeecreamer, soep-, saus- en kruidenmixen.

plofkip-campagneVoedsel misser II. De ‘Hollandse kip’ die Albert Heijn sinds kort verkoopt als vervanger van de plofkip, is niet ‘verantwoord’ en leeft niet onder ‘goede leefomstandigheden’.
Albert Heijn misleidt haar klanten door dit toch te beweren. 
campagne wakker dierZo heeft de Reclame Code Commissie bepaald na een klacht van Wakker Dier.
De nieuwe kip heeft het echter amper beter. Zo leeft ze met 19 in plaats van 21 kippen op een vierkante meter, komt nooit buiten en mag slechts enkele dagen langer leven.

Voedsel misser III. Diverse rauwmelkse kazen van een Franse producent die hier ook verkocht worden, bevatten een bacterie die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken.
De bacterie Escherichia coli O26 H11 kan maagdarminfecties, bloederige diarree en koorts veroorzaken. Tros Radar

campagne becelVoedsel misser IV. Foodwatch organiseerde weer een actie: Unilever belooft je cholesterolgehalte te verlagen met Becel Pro-activ. Maar de veiligheid staat ter discussie: mogelijk zijn de plantensterolen in het product op langere termijn zelfs schadelijk voor hart- en bloedvaten. Die risico’s liet Unilever nooit onderzoeken voordat het zijn dure Becel Pro-activ op de markt bracht. De halvarine is in feite een medicijn, maar Unilever is niet bereid het uitvoerige - en kostbare - onderzoek te doen dat vereist is bij de introductie van een 'echt' medicijn.
En dus ligt Becel Pro-activ zónder bijsluiter gewoon naast de margarinekuipjes in het koelvak.

chocoladedrankjesVoedsel misser V. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn in het Verenigd Koninkrijk al zo'n 60 mensen er ziek geworden door een bacterie in snoepdrankjes met de smaak van Mars, Snickers etc. De fabrikant is een terugroepactie gestart.

Gezonde geest


Ons brein is creatief en compenseert wat we onaangenaam vinden.


Onderzoek van het menselijk brein heeft meerdere malen aangetoond dat mensen die zich ‘normaal’ of ‘goed’ voelen, een brein hebben dat alles met een mooi laagje verdoezelt. Ze zien zichzelf slanker dan zij zijn in de spiegel, mooier, knapper. Ze geloven dat ze altijd net een beetje beter zijn dan de buurman of vrouw. Elke man gelooft dat hij beter kan autorijden dan al die anderen, weet net iets meer van voetbal, is beter in zijn vak dan zijn collega’s. Vrouwen doen hetzelfde. We sluiten onszelf af voor onze nare scherpe kantjes die we niet willen zien. Blinde vlekken. Anderen nemen die onbewust weggedrukte eigenschappen wel waar. Lees artikel.
Nederlandse Vereniging van Journeytherapeutenboek De helende reis van Brandon BaysDe helende reis. Veel mensen blijken gebaat te zijn met de tamelijk eenvoudige en kortdurende therapie van de “helende reis”. Brandon Bays ontwikkelde deze therapie, die dan ook the “Yourney” heet. Er is intussen ook in Nederland een beroepsvereniging van behandelaars die daarmee werken. Het is een effectieve manier om opruiming te houden in je diep weggestopte emoties en blokkades.
We weten nu dat die behoorlijk storend kunnen zijn in je dagelijks leven en zelfs het immuunsysteem kunnen hinderen.
boek Geluk op je padDe Gooise therapeute Margot de Hoest heeft een aantal van de door haar gegeven behandelingen beschreven in een column in de huis-aan-huis-krant. Die zijn nu ook uitgekomen als boekje: “Geluk op je pad”.
Leest makkelijk weg en geeft een goede indruk van wat je als cliënt kan verwachten als je zo’n reis naar je onderbewuste gaat maken.

Milieu


vvm.info - netwerk voor milieuprofessionalsNationale Milieudag 2014. Half juni organiseerde het Netwerk van Milieuprofessionals (VVM) een discussiedag met als titel “kwaliteit van leven” over de vraag hoe gezondheid onderdeel uitmaakt van het omgevingsbeleid. Een keur aan deskundige sprekers hield plenaire inleidingen of verzorgde keuzeworkshops.
Twee medewerkers van het Natuurlijk Gezond Plein kwamen thuis met tassen vol nuttige informatie, die de komende tijd kan worden toegevoegd aan het plein. Lees uitgebreid verslag.
pesticidenBijen- en vogelsterfte. De pesticiden (Neonicotinoïden) die al zwaar onder verdenking liggen dat ze (mede) veroorzaker zijn van massale bijensterfte blijken ook andere insecten massaal te doden. Nu blijkt dat ook vogels in een verontrustend tempo eraan ten prooi vallen. Overheden worden wakker geschud en werken aan een verbod, maar Bayer zet een leger advocaten in om dat te voorkomen…
er zit een luchtje aan ...Er zit een luchtje aan. De parfumindustrie maakt gebruik van wel 4000 verschillende ingrediënten bij de samenstelling van de verschillende geuren. Parfumfabrikanten hebben nog steeds het recht om de ingrediëntenlijst van hun product grotendeels geheim te houden. Maar zeker is het wel dat er in bijna alle parfum stoffen zitten die voor niemand goed zijn: kankerverwekkende stoffen, hormoon verstorende stoffen en neurotoxische stoffen (stoffen die het zenuwstelsel beschadigen). De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om het aantal schadelijke stoffen in parfums te verminderen. Lees artikel
begraven in de natuurSteeds meer mensen willen liever begraven worden midden in de natuur dan op een plek met tuintjes, stenen en een hek eromheen.
In september opent de twaalfde natuurbegraafplaats bij het Brabantse Alphen.

Vaccinatie


In juni is in Spanje een rechtszaak aangespannen tegen Merck en diverse plaatselijke autoriteiten nadat een kerngezond meisje van 18 jaar na drie Gardasil-injecties veranderde in een wrak.
Na onderzoek bleek, dat de wijze waarop dit vaccin op de markt is gekomen en de informatie op basis waarvan de autoriteiten besloten dit aan alle meisjes te laten toedienen, frauduleus en zeer onzorgvuldig was, misschien zelfs misdadig. Ook in andere landen zijn er acties op handen.
ALEPH

dood na een vaccinatie ... ?In Wisconsin overleed een zeer gezond en sportief meisje van 12 nadat ze naar de huisarts ging vanwege een zere keel. Toen ze daar was kreeg ze ook maar meteen een HPV-vaccinatie. Enkele uren daarna vond haar moeder haar dood. De doodsoorzaak is niet duidelijk ...

bezwaren tegen vaccinatiesHet RIVM heeft begrip voor mensen die bezwaar hebben tegen vaccinaties. “Dat vaccinaties bijwerkingen kunnen geven staat niet ter discussie. Ook staan kritische prikkers niet alleen in hun kritiek. Bij alle groeperingen die aarzelend of afwijzend staan tegenover vaccinatie zal een dreiging met dwang een tegengesteld effect hebben en het gesprek bemoeilijken”.

Korte berichten


stichting kankerbehandelenNieuwe stichting. Soms lijkt het wel of iedereen die iets wil verkondigen maar meteen een stichting opzet … Nu is er een kankerpatiënt die ondanks een hopeloze prognose van zijn artsen met een niet reguliere behandeling in Duitsland genas. Alsof er nog niemand op dit terrein bezig is dus maar weer een stichting: Stichting Kankerbehandelen, die meer aandacht wil voor alternatieve en complementaire kankerbehandelingen.
Zolang iedereen op CAM-gebied maar steeds weer zijn eigen wiel wil uitvinden en draaiend houden, verspillen we onze energie die we beter samen in de goede zaak kunnen steken! (Daarom proberen wij via het NG Plein alle initiatieven bij elkaar te brengen!)
taxus in bloeiHet groeit gewoon aan de boom, het peperdure kankermedicijn paclitaxel. Uit de jonge blaadjes van de taxus, ook wel bekend als de venijnboom, wordt de grondstof gewonnen die wordt omgezet in het bij chemotherapie gebruikte medicijn.
In het hele land worden daarom snoeiacties georganiseerd, zo ook door Marc Kothuis (57), apotheker in Lichtenvoorde. Met de Lions Club Oost-Achterhoek enthousiasmeerde hij met de actie 'Snoei voor leven' honderden streekgenoten om de snoeischaar ter hand te nemen.
teekLyme. Er komt (na een geslaagd burgerinitiatief!) een kenniscentrum dat informatie gaat verzamelen over de ziekte van Lyme. Hiermee erkent de overheid dat dit een probleem is waar aan gewerkt moet worden.

kudde schapenWageningen onderzoeker Sip van Wieren ontwikkelde een wel heel bijzonder manier om teken te ‘vangen’: met een groepje schapen waarvan de vacht is behandeld met een middel waar de teken aan dood gaan. De schapen zelf hebben er geen last van, maar ze trekken de teken wel aan. Er loopt nu een proef op een paar campings om te testen of deze tekenval een verschil maakt. Trouw
fairtrade transportDrie stoere Hollandse knapen hebben een nieuwe markt aangeboord: Fairtransport. Terug in de (goede oude?) tijd: met zeilschepen worden niet bederfelijke producten CO2 vrij over de oceanen vervoerd. Ideaal voor producten die al ecologisch of fairtrade zijn: nu kan ook het vervoer van bijvoorbeeld cacaobonen helemaal duurzaam. Dat is nog eens wat anders dan biologische uien op een vervuilend schip uit Chili te laten komen, omdat ze daar iets goedkoper zijn dan hier! In de toekomst denkt men ook passagiers mee te gaan nemen.
Gelezen in Medisch Contact, het blad dat alle bij KNMG aangesloten artsen krijgen.

verspilling van medicijnenVerspilling in de zorg. Het meldpunt “verspilling in de zorg“ dat in mei 2010 werd geopend door het ministerie van VWS heeft 16.000 bruikbare meldingen ontvangen. 40% van deze meldingen heeft betrekking op ongebruikte geneesmiddelen die niet opnieuw worden uitgegeven. Dit komt in de laatste levensfase veelvuldig voor. 
Veel van de meldingen betreffen ook onnodige en dubbele diagnostiek. Verder wordt geklaagd over niet efficiënte processen in de zorg, bijvoorbeeld lange wachttijden, of niet goed op elkaar afgestemde zorg van verschillende specialisten. Voorts wordt geklaagd over mensen die hun leefstijl niet aanpassen ondanks de daartoe gegeven adviezen. Verder zouden zorgprofessionals te weinig kostenbewust zijn.

Blijf uit het ziekenhuisBlijf uit het ziekenhuis! Dit is het advies van directeur Hans Meij van het Amphia ziekenhuis in Breda. Volgens Meij moeten (oudere) patiënten alleen naar een ziekenhuis gaan als het echt niet anders kan, want een opname is slecht voor de patiënt. U verliest spiermassa, wordt in een vreemd dagritme gedwongen en loopt kans op infecties. In plaats van een ziekenhuisopname kan men beter trachten gezond te leven, maar het eerste wat mensen doen in het ziekenhuis is hun kleren verwisselen voor een pyjama en op bed gaan liggen. Volgens Meij liggen ziekenhuispatiënten gemiddeld 20 uur en lopen ze slechts 12 tot 60 minuten per dag. In een week tijd verliest de patiënt op deze manier meer dan 10% van zijn of haar spiermassa. Qua rust en reinheid scoren ziekenhuizen wat hem betreft ook niet hoog. Dus moet zorg zoveel mogelijk thuis worden geboden, het ziekenhuis is slechts het laatste redmiddel.

Bevallingen winstgevend voor ziekenhuisBevallingen winstgevend voor ziekenhuis. De begeleiding van de geboorte, inclusief eventuele complicaties en nazorg, leverde de ziekenhuizen in 2012 ruim 200 miljoen euro op. Deze ‘diagnose’ staat hiermee op nummer één in de top 100 meest voorkomende diagnoses naar specialisme.
Op plaats twee staat de nieuwe knie (€ 196.000.000) en op drie de hemodialyse (€ 188.000.000). In 2012 werden meer dan 81.000 bevallingen gedeclareerd in het ziekenhuis. De grootste toestroom van patiënten voor het ziekenhuis ligt echter niet bij de bevallingen maar bij de diagnose cataract (meest staar-operaties) met meer dan 143.000 patiënten.

ontevreden wetenschappersMedische wetenschappen als carrière spel. Sinds enige tijd bestaat in ons land een groep bezorgde medisch hoogleraren onder de naam “Science in Transition” (wetenschap in overgangsfase). Zij zijn ontevreden over de manier waarop medisch wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd en gefinancierd.
Wij, in de complementaire geneeskunde, kunnen daarover meepraten; hier komt helemaal geen onderzoeksgeld naar toe. Dus wat mankeert er aan dit type onderzoek? Professor Miedema, de aanjager van Science in Transition noemt de volgende punten: het onderzoek zelf is vaak ondeugdelijk, de meeste middelen gaan naar de verkeerde onderzoeksvragen, medische faculteiten zijn promovendifabrieken geworden (iedereen wil opeens doctor worden), er heerst een continue belangenstrijd, achterhaalde kennis wordt soms nog lang in ere gehouden, de onderlinge tegenstellingen zijn vaak diepgaand, de prioriteitstelling ligt te ver af van de werkelijke noden van de patiënt. De Engelse hoogleraar Loaniddis stelt zelfs dat gemiddeld 85% van het onderzoeksgeld wordt verspild.

Recept

lunchhapje

 

 

Voor een warm lunchhapje of voorgerechtje

Aanbevolen

bewegen zonder pijnBewegen zonder pijn. Zeer informatieve website voor mensen met gewrichtsproblemen. Reguliere arts ziet na onderzoek een natuurlijk alternatief voor ingrijpende operaties om gewrichten te vervangen.

Boekje gratis downloaden

Petitie

Actie naar het Europees Parlement tegen de enorme beperkingen die ze willen opleggen aan voedingssupplementen ...Actie naar het Europees Parlement tegen de enorme beperkingen die ze willen opleggen aan voedingssupplementen, uiteraard onder invloed van een sterke lobby van belanghebbenden.

Teken ook de petitie

Tip


Huub Buijssen is psycholoog en schrijver. Hij publiceerde veertig boeken, over onder meer dementie, depressie en mantelzorg. Zeven jaar geleden werd bij hem een diagnose gesteld die neerkwam op een snel doodvonnis. De artsen bleken het mis te hebben. Hij werd niet boos, maar was blij met de ‘tweede kans’ die hij kreeg. Sinds die ene week, die hij steevast omschrijft als ‘heuglijk’, werkt hij dagelijks drie uur in de moestuin. Dan denkt hij vaak aan een toepasselijk Chinees gezegde: ‘Als je een avond gelukkig wilt zijn, moet je een fles wijn drinken, wil je een jaar gelukkig zijn, moet je trouwen, maar wil je een leven lang gelukkig zijn, dan moet je gaan tuinieren.’ Vorig jaar las hij The top five regrets of the dying van de Australische schrijfster Bronnie Ware, een leerzaam boek over wat echt belangrijk is in het leven. Ergens in het interview (in een krant) zegt hij dat hij iedereen zo’n wake up call gunt.
Daarom deze maand de tip: sta er eens echt bij stil wat je nog zou willen doen als je nog maar korte tijd te leven hebt. Ruim op wat je kwijt wil, los niet opgeloste zaken op, herstel wat je hersteld wil hebben en verander zaken in je leven waar je met deze gedachte spijt van hebt.
Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 
 
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.
 
Aan dit nummer werkten mee: Cor Aakster, Marsica van de Burgh en Gerda van der Wiel.
 
Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2014 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen?
uitschrijven 

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen  

Email Marketing Powered by Mailchimp