Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief er vreemd uitziet, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven

Jaargang 5     Nummer 03

In deze nieuwsbrief informeren wij u over

Een nieuwe lente, een nieuw begin     Voeding en preventie     Geneeskunde en onderzoek     Misstanden     Milieu     Acties     Recept

Beste lezers,

 

Een nieuwe lente, een nieuw begin!


Dit is het laatste nummer van de Natuurlijk Gezond in deze vorm en onder deze naam. Vanaf het begin van dit project was het onze wens om het Natuurlijk Gezond Plein uit te breiden met zo veel mogelijk gelijkgestemden. Dat is nu gelukt. Sterker nog, meer dan dat: wij als initiatiefnemers hebben ons verenigd met de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde en het Platform Integrale Gezondheidszorg om een Integrale website en nieuwsbrief op te zetten. Hiermee geven wij het voorbeeld hoe wij de ideale gezondheidszorg zien: integraal, ofwel: het beste van twee werelden.
 
Vanaf april komt een zeer uitgebreide informatieve nieuwsbrief vier maal per jaar uit onder de naam Wijzer naar Gezondheid, dezelfde naam die de integrale website heeft. Maandelijks komt er een digitale nieuwsflits uit met korte samenvattingen en links, zoals u van ons gewend bent. Alle lezers van Natuurlijk Gezond ontvangen het eerste uitgebreide nummer gratis. Daarna blijven de nieuwsflitsen gratis; de uitgebreide nieuwsbrieven zijn gratis voor Vrienden van Integrale Gezondheidszorg. U wordt vriend voor € 10,- per jaar. Info en aanmelden.

Voeding en preventie


Prebiotica zijn voedingsvezels die zich van nature in ons voedsel bevinden. Een nieuwe studie van de Universiteit van Colorado Boulder (UCB) laat zien dat wanneer probiotica - de goede bacteriën in ons lichaam - deze prebiotische vezels in zich opnemen, ze zich niet alleen vermenigvuldigen - wat onze darmflora verbetert - maar dat er ook belangrijke stofwisselingsproducten vrijkomen. Prebiotica zijn ook goed voor een aantal andere dingen. Optimist Lees artikel.

Hier zijn 6 voordelen:
1. Verbeterde slaap
2. Betere psychologische- en hersengezondheid
3. Verminderde psychologische impact door stress
4. Verminderd risico op darmkanker
5. Verhoogde calciumabsorptie
6. Meer verzadigd gevoel na maaltijden
In de VS is de levensverwachting voor het eerst in twintig jaar aan het dalen. Oorzaak: slechte voeding en verslaving aan geneesmiddelen. De helft van de Amerikanen heeft een chronische ziekte, 60% van het eten is sterk bewerkt en minder dan 1% van de calorieën komt uit groente. In Zuid Korea is het omgekeerde het geval: vrouwen hebben daar nu een gemiddelde levensverwachting van 90,8 jaar! Verschil: daar eet men heel veel gefermenteerd voedsel dat ook nog eens rijk is aan omega 3.
Online training: Gezonde leefstijl en de ontwikkeling van het kind. Training.
Oersterk arts Richard de Leth heeft zijn (en onze!) belangrijke boodschap samengevat in een 1,5 uur durend ‘college’ op internet. Belangrijk voor iedereen die te maken heeft met opgroeiende kinderen!
Training ivm voeding
Redenen:
  • 25.000 kinderen slikken antidepressiva
  • 16.000 kinderen slikken antipsychotica
  • 419.000 kinderen slikken laxeermiddelen
  • 810.000 kinderen smeren hormoonzalfjes
Een tijd geleden meldden we dat men bezig was met een app om met je mobiele telefoon producten in de winkel te scannen op allergenen of andere stoffen die je niet wil binnenkrijgen. Die is er nu: Foodsciffer.

Geneeskunde en onderzoek

 
Acupunctuur kan chronische pijn verlichten. Dat concludeert een groep Amerikaanse en Koreaanse onderzoekers onlangs in vakblad Brain. Echte acupunctuur presteerde net iets beter dan nep-acupunctuur bij carpaal tunnel syndroom. (Noot van de redactie: bij de Infolijn AG is bij deze klacht osteopathie eerste keus en natuurgeneeskunde/orthomoleculair tweede; misschien verklaart dat het geringe verschil in dit onderzoek.)
Preparaten van Curcuma leveren een grote bijdrage aan gezondheid en preventie. Lees info.
Hetzelfde geldt voor Astaxantine. Lees info.
Het American College of Physicians, de nationale organisatie van internisten (en de grootste medisch-specialistische organisatie in de VS), heeft recent een klinische richtlijn gepubliceerd voor de behandeling van lage rugpijn met drie nogal ‘alternatieve’ aanbevelingen:
  1. Bij acute of sub-acute lage rugpijn: gebruik van hitte, massage, acupunctuur of chiropractie/osteopathie.
  2. Bij chronische rugpijn: begin met non-farmacologische behandeling, zoals beweging, acupunctuur, mindfulness-based
  3. Pas als patiënten met chronische lage rugpijn niet voldoende reageren op deze non-farmacologische interventies, kan medicatie worden ingezet.
Een mooi voorbeeld van integrale geneeskunde!
Lees berichtOptimist
Nog meer integrale berichten:
De Federatie Medisch Specialisten heeft op 12 januari 2017 het visiedocument Medisch Specialist 2025 gepresenteerd. De visie geeft richting aan de vraag hoe medisch specialisten hun rol en positie in de toekomst zien. Vier thema’s staan centraal: de unieke patiënt en de moderne medisch specialist, netwerkgeneeskunde, gezondheid en gedrag, en vernieuwing. De thema’s sluiten aan bij de verschuiving van een zorgsysteem gericht op verantwoording en marktwerking naar een zorgsysteem waarbij vertrouwen tussen patiënt en arts centraal staat. Meteen al bij het eerste thema staat: ‘De relatie tussen arts en patiënt is in 2025 bovenal gericht op het optimaliseren van de kwaliteit van leven voor de patiënt. … Veel meer dan nu het geval is, vraagt dit van de medisch specialist om een holistische benadering van de unieke patiënt.’
Bron en meer informatie: Van Praag Instituut - nieuwsbrief Heel Gezond.
honingEen Maag-Darm-Leverarts uit het Tilburgse Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis is een darminfectie succesvol te lijf gegaan met Manuka honing.
Hij had het eerst geprobeerd met antibiotica maar de infectie was zo hardnekkig dat er geen kruid tegen gewassen leek te zijn. MMV/ Divitaal
Platform Patient en VoedingIn 2017 zal in Flevoland een studie gaan lopen rondom voeding bij prostaatkanker. Het betreft een studie waarin de effecten van een ‘standaard’ dieet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum wordt vergeleken met een dieet gebaseerd op een voedingspatroon afgestemd op prostaatkanker. De studie is een zogeheten pilotstudie, wat inhoudt dat het een studie op kleine schaal betreft om zo de haalbaarheid, looptijd, kosten en het effect te evalueren voordat een mogelijk grootschalige studie wordt geïnitieerd. De studie wordt geleid door het Erasmus MC (o.l.v. uroloog Prof. Chris Bangma), in samenwerking met TNO, Platform Patiënt en Voeding en tuindersorganisatie VERS+. Platform Patiënt en Voeding coördineert de samenwerking. De studie wordt momenteel voorbereid, zal medio 2017 starten, en duurt 3 maanden. Mannen uit de provincie Flevoland kunnen er aan deelnemen. Mannen met laag-risico prostaatkanker op een actief afwachtend beleid hebben voorrang. Meer lezen en aanmelden.
Qi gong oefeningenKankerpatiënten verbeteren hun perspectieven als ze elke ochtend een uurtje qi gong-oefeningen doen. Dat schrijven Chinese onderzoekers, verbonden aan Guilin Medical University, in Medicine.
In de groep patiënten die de Chinezen bestudeerden vergrootte qi gong de overlevingskansen met een factor 18. Lees artikel
schapen tellenMercola meldt een methode om beter in slaap te vallen, zonder de sterk af te raden slaappil waar heel veel nadelen aan kleven. Twee dagboeken bijhouden, één voor je zorgen en één voor dankbaarheid. Ruim voor bedtijd noteer je je zorgen, met in een kolom ernaast de oplossing; voor bedtijd noteer je alles waar je dankbaar voor bent op dat moment. Hierdoor komen je gedachten beter tot rust. Als extra ondersteuning kan je achteruit tellen van 300 naar 0, met 3 tegelijk (300-297-294 enz). Omgekeerd schaapjes tellen dus. Dit houdt je zo bezig dat je zorgen even op de achtergrond raken. Daarnaast helpt concentreren op de ademhaling.
Wil je zelf ‘specialist’  worden in je eigen ziekte? De beste plek om te studeren is Pubmed. Op deze site wordt een ongelooflijke hoeveelheid medische informatie ontsloten. Het is wel in het Engels en nogal medisch van taal, maar je steekt er altijd veel van op. Vraag desnoods hulp als je er niet uit komt. Vul je ziekte in het zoekveld in en je kan beginnen. Al snel weet je meer over je ziekte dan je eigen dokter…

Misstanden


Op dit moment slikken ruim 1,2 miljoen mensen in ons land cholesterolverlagers. Een van de meest voorgeschreven middelen is Lipitor. De farmaceutische industrie heeft met Lipitor in totaal ruim 140 miljard dollar omgezet. Het is hiermee het best verkochte medicijn ter wereld en, volgens tijdschrift Time, ook bijna het bestverkochte product aller tijden - net achter de PlayStation van Sony. Cholesterol heeft vele functies. Het is onder andere een basisbouwsteen van je steroïde hormonen (onder andere oestrogeen, cortisol en testosteron). De laatste jaren is bekend dat cholesterol eerder een vriend dan een vijand is. Een verhoging van cholesterol is namelijk een gevolg en geen oorzaak. Het is het gevolg van stille ‘laaggradige’ ontstekingen. Of anders gezegd: de brandweerman krijgt de schuld van de brand: die is namelijk altijd aanwezig bij een brand, dus moet dat wel de oorzaak zijn… Richard de Leth/Oersterk Lees meer.

Recent meldde de NRC dat er een nieuwe cholesterolverlager is goedgekeurd, omdat bewezen is dat die “het slechte cholesterol aanzienlijk verlaagt”. Klein probleem: om één hartinfarct of beroerte te voorkomen moeten 74 hartpatiënten dit middel twee jaar lang (per injectie) toegediend krijgen. Totale prijs: € 500.000.

red de bijen!Milieu

 
Weleda heeft een actie voor de natuur: voor elk product dat wordt verkocht van 20 maart t/m 9 april doneert het bedrijf een bedrag aan Natuurmonumenten dat hen in staat stelt om 1 m2 bloemrijke natuur te creëren. Op die manier helpen ze ook de bijen en heel wat andere insecten. Die hebben het namelijk erg moeilijk. Lees hier waarom.
 

Acties

 
Er komt steeds meer verzet tegen het verzetten van de klok twee keer per jaar. Ooit was dit een energiebesparende maatregel, maar in de huidige tijd heeft het alleen nog nadelen. Ook tegen?
Teken de petitie.

Roergebakken snijbiet


Recept voor 4 personen (vegetarisch en glutenvrij)
Natuurlijk Gezond wil iedereen die interesse heeft voor onderwerpen die te maken hebben met gezondheid attenderen op wat er de afgelopen weken zoal in de media langs kwam. 
De nadruk ligt op zelfredzaamheid en natuurlijke middelen en methodes.

Wij streven ernaar de nieuwsbrief 10x per jaar uit te brengen.

Veel gebruikte bronnen:
MercolaVoedingsgeneeskunde • Medisch Dossier

Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 

Wilt u helpen? Er zijn diverse vacatures!
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.

- - - - - - - - - - - - - - - 

Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Geen nieuwsbrief ontvangen maar wel op de hoogte blijven van acties?
Meld u dan aan voor de actie lijst
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2017 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen
uitschrijven 
Wij hopen dat u wel aangemeld wilt blijven voor acties, die keus is er.

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp