Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief er vreemd uitziet, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven

Jaargang 4     Nummer 09

In deze nieuwsbrief informeren wij u over

Voeding en preventie     Gezondheid en zorg     De kracht van de alternatieven     Kerstpudding

Voeding en preventie


Nieuw risico op anorexia. Het NOS Journaal maakte ons op 7 november al vooraf lekker: er zou een item in zitten over “te gezonde voeding”. Artsen slaan alarm: “Overdreven gezond eten is gevaarlijk.” Dat mag een doorbraak heten: artsen die zich uitlaten over het onderwerp gezonde voeding.
orthorexiaHelaas waren we op het verkeerde been gezet: het ging (vooral) om vrouwen die zo bang worden van alles wat ‘slecht’ zou zijn, dat ze bijna niets meer eten - met alle gevolgen van dien. Dat heet anorexia, voorheen vooral angst voor calorieën, nu, met de tijd meegegaan, angst voor alles wat volgens de gezondheids- en voedingsgoeroes ‘slecht’ is. Daar is zelfs een nieuwe naam voor bedacht: orthorexia. In beide gevallen: een excuus om bijna niets meer te eten.
Anorexia is een ziektebeeld, waarvan je de goeroes niet de schuld kunt geven. Net zoals het uitsluitend eten van junkfood een gevaar is, is ook niet eten ongezond. Gevreesd wordt dat een veelvoud van mensen met (extreem) overgewicht lijdt aan ‘stille’ ondervoeding: tekorten aan diverse vitale stoffen, terwijl men tientallen kilo’s vet met zich meetorst. Ons advies over het volgen van een dieet of vergaande voedingsadviezen: hoe strenger de instructies, hoe meer kennis is vereist om dit verstandig te doen. Vraag hulp van een diëtist of natuurgeneeskundige als je die kennis niet zelf bij elkaar kunt zoeken.
Gezonde cateraar ziekenhuizen: “Reclame voor ongezonde voeding heet marketing en reclame voor gezonde voeding heet betutteling!” Uitzicht, MMV
Gelukkig is er wel een kentering gaande: ook reguliere artsen krijgen meer oog voor de rol van voeding. Lees verslag congres arts & voeding.
Ruim 2 weken later meldden alle nieuwsbulletins dat diabetes II heel goed is te genezen met gezondere voeding en meer bewegen!
twee rauwe eieren per dag117 jaar oud op 2 eieren per dag. Ze hoopt binnenkort 117 jaar te worden. De Italiaanse Emma Morano is voor zover bekend de oudste mens ter wereld; de enige levende mens op aarde die nog in de 19e eeuw heeft geleefd. Haar ‘geheim’: twee rauwe eieren per dag. Want: dat ze zo oud is geworden, heeft Emma naar eigen zeggen te danken aan haar voeding. Een arts raadde haar ooit aan rauwe eieren te eten. Sindsdien eet ze iedere dag twee rauwe eieren.

Het eten van eieren was lange tijd omstreden vanwege het cholesterol. Dat bezwaar is intussen achterhaald. Eieren blijken juist erg gezond te zijn. Ze bevatten alle voedingsstoffen die we nodig hebben, waaronder B12, omega-3, B-vitamines en natuurlijk eiwit. Het originele Moermandieet schreef één rauwe eierdooier per dag voor. MMV.nl
Voordelen van oergranen. Oergranen helpen mogelijk de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoog cholesterol en bloedsuiker, te verlagen. Dat blijkt uit een Italiaans onderzoek van de Universiteit van Florence in het International Journal of Food Sciences and Nutrition. In vergelijking met moderne, vaak sterk geraffineerde graansoorten zijn oergranen ontstekingsremmend en antioxidatief. Bovendien bevatten ze gunstige vitaminen (B en E), mineralen (zink, magnesium, ijzer en kalium) en vezels. Voedingsgeneeskunde
Linzenpasta. Een smaaktest op TV viel slecht uit voor pasta gemaakt van rode linzen. Ze hadden daarvoor ook niet het goede merk genomen: de rode linzenpasta (spiraaltjes) van Your organic nature (Natuurvoedingswinkel) is bijzonder smakelijk én glutenvrij. Ideaal voor wie wil minderen met granen.
Doorbraak in het glutenonderzoek. Glutensensitiviteit zou het gevolg zijn van een verzwakte en beschadigde darmbarrière, waardoor het immuunsysteem zó wordt geactiveerd dat dit leidt tot ontstekingen. GlutensensitiviteitDat is volgens een internationale samenwerking tussen onderzoekers van Columbia University (New York) en de Universiteit van Bologna (Italië) de biologische verklaring voor glutensensitiviteit. Zij publiceerden hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Gut. Voedingsgeneeskunde. (Via gratis aanmelding is het hele archief van de website beschikbaar!)
ja-nee-koelkaststickerWat bewaar je in de koelkast en wat niet?
Verspilling van voedsel is een groot probleem. Het ‘goede’ nieuws is dat mensen vooral geneigd zijn goedkoop eten weg te gooien en zuiniger om te gaan met duurdere producten. Zo slaat de weegschaal ook door in het voordeel van biologisch (waarvan vaak gezegd wordt dat het ‘te duur’ is).
Nu ieder huishouden een koelkast heeft, is er een nieuwe uitdaging: sommige producten moeten juist niet in de koelkast bewaard worden, omdat dan de smaak of het hele product erg achteruit gaat. Het Voedingscentrum voert al een paar jaar campagne om eten beter te bewaren. Er is een online Bewaarwijzer en zelfs een ‘Ja/Nee-koelkaststicker’. Website.

Gezondheid en zorg


Ook ‘ontmaskerde’ placebo’s kunnen effect hebben! Placebo’s kunnen een enorm effect hebben op de gezondheid, zelfs als de patiënt weet dat wat hij slikt een placebo is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Lissabon in samenwerking met de Harvard Medical School in Boston in een publicatie in Pain.
Patiënten met chronische lage rugpijn ervoeren bijvoorbeeld minder pijn door het in een positieve context bewust slikken van een placebopil. Voedingsgeneeskunde
Kijimea? Wees voorzichtig!
Een forse reclamecampagne moet de Nederlanders massaal aan een nieuw geneesmiddel zien te krijgen: Kijimea. (Hoe spreek je dat in hemelsnaam uit?) Dit vrij verkrijgbare middel zou ‘bewezen effectief’ zijn bij PDS (prikkelbare darm syndroom). Indirect worden apotheken aangespoord om het in te slaan. Met naar schatting 10 tot 20% van de bevolking als doelgroep kan dit middel namelijk een interessante omzet opleveren.
alzheimerspeltjeHandig: dementiespeldje. De charme van de eenvoud! De stichting 2109 (de naam verwijst naar 21 september = Wereld-Alzheimerdag) heeft een dementiespeldje gemaakt dat uitkomst kan bieden als dementerenden aan het dwalen slaan. Het werkt net als een chip in uw huisdier: op het speldje staat een noodnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is. Als de ‘vinder’ dit belt, informeert de stichting de contactpersonen van de drager, die dan maatregelen kunnen nemen. Hier te bestellen.
Vitamine C en kanker. Onderzoekers van Maastricht UMC gaan onderzoek doen naar de rol van vitamine C bij kanker. De eerste aanwijzingen dat vitamine C effectief is tegen kanker, dateren al van een halve eeuw geleden. Met name de Amerikaanse wetenschapper Linus Pauling was stellig op dit front: hij meende harde bewijzen in handen te hebben dat kankerpatiënten baat hadden bij hoge doses vitamine C. Wereldwijd werd zijn onderzoek in twijfel getrokken. De Vlaardingse huisarts Cornelis Moerman vond echter dat Pauling een veelbelovend spoor te pakken had. Ook in verschillende centra voor complementaire behandeling van kanker in binnen- en buitenland worden al jarenlang hoge doses vitamine C toegediend omdat dat effectief zou zijn.
Een mooi voorbeeld van nuttig onderzoek zonder commercieel belang: het kan plaatsvinden dankzij een particuliere gift van twee ton. MMV Divitaal
Alternatieve pijnbeheersing. Alternatieve leef- en geneeswijzen zoals yoga, tai chi en acupunctuur zijn effectief bij pijnbeheersing. Dat stellen onderzoekers van het National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) in een publicatie in Mayo Clinic Proceedings. Het doel van deze studie was het in kaart brengen van vormen van alternatieve geneeswijzen die effectief in te zetten zijn voor pijnbeheersing. Daarvoor werden 105 gecontroleerde studies van de afgelopen vijftig jaar bekeken. Voedingsgeneeskunde
Vraagtekens bij griepvaccinatie. Mensen die zich tegen griep laten vaccineren, maken vooral afweerstoffen tegen een griepvirus dat in kippeneieren groeit, maar niet tegen het griepvirus dat mensen ziek maakt en ’s winters ‘in het wild’ rondwaart. Dat komt doordat de vaccins zijn gemaakt op basis van het virus dat in bebroede kippeneieren is opgekweekt. Op die manier maakt de farmaceutische industrie al decennialang het griepvaccin. De effectiviteit ervan bij de belangrijkste doelgroep ligt beneden de 50 procent. En hoe ouder iemand is, hoe slechter het vaccin werkt. Lees over een andere aanpak van griep.
Koorts? Lekker uitzieken! In de wetenschapsbijlage van NRC stond een artikel over het nut van koorts. Een citaat daaruit: “Gewone huis-, tuin- en keukenkoorts die niet torenhoog oploopt kun je maar beter onbekommerd zijn gang laten gaan. Dat is de moderne medische kijk op koorts. Koorts is lang behandeld als een potentieel levensbedreigende aandoening. Paracetamol, aspirine en ibuprofen zijn de resten van het idee dat je koorts beter kunt dempen. Maar milde koorts is een prima lichaamsreactie om een infectie van virus of bacterie te overwinnen.” Hoe een oeroude natuurgeneeskundige wijsheid “moderne geneeskunde” wordt!
zorgverzekeraars
Zorgverzekeringen. 
Helaas is het weer niet gelukt om voor 1 januari met een baanbrekende nieuwe zorgverzekering te komen die vooral geschikt is voor gebruikers van CAM. In de zorgverzekeringen leidt de marktwerking niet tot het makkelijk toetreden tot die markt, er moeten bergen worden verzet om er tussen te komen. We hopen u in december te kunnen informeren over de aanvullende pakketten voor volgend jaar. Mocht u informatie hebben: geef het door! Mail ons.
led-lichtTwijfels over LED. Er zijn onder deskundigen grote twijfels of het oprukkende LED-licht wel gezond is. Aanvankelijk werden we alleen blootgesteld aan beeldschermen met dit licht, maar vanwege energiebesparing worden inmiddels hele gebouwen op deze manier verlicht. Voorzichtigheid is geboden! Het onnatuurlijke licht is mogelijk ongezond en met name voor de ogen schadelijk. Informatie.
Schoonmaken met bacteriën? We bezochten het nieuwe Micropia in Amsterdam (op terrein van Artis, maar apart te bezoeken). Een prachtige, maar vooral ook zeer leerzame tentoonstelling over microben, oftewel: een heleboel ‘leven’ dat wij met het blote oog meestal niet zien. Via microscopen en videobeelden leer je ontzettend veel over dit ‘verborgen’ leven, dat soms een bedreiging vormt voor de mens, maar dat vooral onlosmakelijk met ons leven verbonden is: een leven zonder microben is niet mogelijk.
Een absolute aanrader, zowel voor mensen die denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt met ons milieu, als voor mensen die bang zijn voor allerlei mogelijke ‘besmettingen’. Lees hoe je met bacteriën kan schoonmaken.
Chemotherapie bewezen weinig effectief. Chemotherapie draagt weinig bij aan de genezing van kanker. Nu geneest bijna 70 procent van de Amerikaanse kankerpatiënten; veertig jaar geleden was dat bijna 50 procent. Chemotherapie droeg tot 2004 een achtste bij aan die verbetering. Daarna is het niet beter geworden. De nieuwere, meestal peperdure kankermedicijnen verlengen het leven gemiddeld slechts met 2,1 maand.
Dat schrijft de Britse arts Peter Wise in een kritische analyse die op 9 oktober online werd gepubliceerd door het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The BMJ. Wise vindt dat de discussie over chemotherapie wordt gedreven door marktbelangen en niet door patiëntbelangen. „Dat moet veranderen”, vindt hij. NRC
SpeleoziekenhuisSpeleologisch ziekenhuis. In Wit-Rusland staat het Speleoziekenhuis, een ziekenhuis met een uniek ondergronds speleologisch complex. Dit zou een ideaal genezingsoord zijn voor bijvoorbeeld mensen met chronische aandoeningen aan longen en luchtwegen. Zie Belarus Medical Services (BMS bron ‘Chronisch’).
Ergernisje. Een merk gezichtscrème maakt reclame met de slogan: “Je kan weer laat naar bed”. De crème zou de zichtbare gevolgen daarvan prima wegwerken!
Toine de Graaf: “De kracht van de alternatieven”. 
 
De kracht van de alternatievenMoet u ook vaak in de verdediging tegen sceptici over uw ‘geloof’ in niet reguliere zorg? Hebt u problemen met uw huisarts/specialist die het er niet mee eens is dat u ‘onbewezen’ behandelingen ondergaat? Of wilt u gewoon bevestigd zien dat u goed bezig bent? Dan is dit het boek voor u! Lees het en leen het uit of stop het in de schoen van de sceptici. Niet eerder werd zo duidelijk op een rij gezet hoe de reguliere zorg (zonder het in de gaten te hebben) langzaam richting alternatief groeit. Laat u nooit meer wijs maken dat ‘alternatieve’ behandelingen niet bewezen zijn: in sommige gevallen zijn ze zelfs beter bewezen dan wat regulier dagelijks wordt toegepast. Qua veiligheid laten de ‘alternatieven’ de regulieren ver achter zich. Alles onderbouwd met bronvermelding. Dit boek stemt positief over de kansen op Integrale Gezondheidszorg op niet al te lange termijn. Van harte aanbevolen!
Het boek is met korting bij voorinschrijving te koop en deze actie loopt t/m 30 november 2016.

Engelse kerstpudding 

 
Deze pudding vraagt een lange bereidingstijd, maar dan heeft u ook iets bijzonders.
Traditioneel wordt in Engeland de bereiding gestart op de zondag het dichtst bij 30 november en dat is dit jaar a.s. zondag 27 november.
Officieel is het een dessert van het kerstdiner, maar deze pudding is zeker zo lekker bij een kopje koffie of thee, of een glaasje glühwein.
 
Recept voor 8 personen, eventueel glutenvrij
Natuurlijk Gezond wil iedereen die interesse heeft voor onderwerpen die te maken hebben met gezondheid attenderen op wat er de afgelopen weken zoal in de media langs kwam. 
De nadruk ligt op zelfredzaamheid en natuurlijke middelen en methodes.

Wij streven ernaar de nieuwsbrief 10x per jaar uit te brengen.

Veel gebruikte bronnen:
MercolaVoedingsgeneeskunde • Medisch Dossier

Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 

Wilt u helpen? Er zijn diverse vacatures!
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.

- - - - - - - - - - - - - - - 

Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Geen nieuwsbrief ontvangen maar wel op de hoogte blijven van acties?
Meld u dan aan voor de actie lijst
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2016 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen
uitschrijven 
Wij hopen dat u wel aangemeld wilt blijven voor acties, die keus is er.

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp