Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief er vreemd uitziet, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven
Oktober 2015        
Jaargang 3 - Nummer  08

In deze nieuwsbrief informeren wij u over:

Voeding zit in de lift!


“De krachtigste remedie tegen ontstekingen komt niet uit het medicijnkastje maar uit de groentezaak, de vishandel en de notenkraam. Nee, hier spreekt niet de zoveelste voedingsgoeroe; de tekst is te lezen op de site van de medische faculteit van de universiteit van Harvard. Er hoort een poster bij met voedsel dat ontstekingen bestrijdt (tomaten, noten, vis) of juist opwekt (zoetigheden, hamburgers, gefrituurd eten)”. 
Voeding LeeftOok in Nederland is beweging: Reumatoloog Richard Verheesen (Máxima Medisch Centrum) begint met de stichting Voeding Leeft aan een onderzoek bij reumapatiënten. De deelnemers gaan ‘gewoon gezond eten’, legt hij uit. “Eten zoals we vroeger deden, maar waar we ver vanaf zijn geraakt.” Hij snapt de voorzichtigheid maar zegt: voeding kun je niet testen zoals je geneesmiddelen test. Het is de moeite waard het effect te bekijken. Volkskrant
“Simpele dieetingrepen kunnen veel effect hebben, en snel. Maar dan moet de focus af van calorieën tellen om af te vallen en meer naar wat mensen wél moeten eten”. Wie denkt dat dit een citaat is uit een complementair geschrift, zit er naast. Het is afkomstig uit het meest reguliere blad dat ons land kent, Medisch Contact. MMV/Divitaal
shiitakePaddenstoelen kunnen het afweersysteem bijstellen, dat bewijst een onderzoek uit Florida. Door vier weken elke dag een portie shiitake te eten verhoog je de activiteit van afweercellen met 60%. Aan het onderzoek deden 52 gezonde mannen en vrouwen mee, die niet overdreven gezond aten (geen vegetariërs of grote groente-eters). Niet alleen verhoogt shiitake de afweer, ze verlaagt ook ontstekingen. ABCgezondheid.nl
Deliciously Ella
Een jongedame die werd gediagnosticeerd met een ongeneeslijke aandoening (Postural Tachycardia Syndrom) besloot zich hier niet bij neer te leggen en zij ging experimenteren met gezonde voeding. Zij raakte zo al haar symptomen kwijt en heeft nu een bloeiende website, een boek en 66.000 volgers!
 
Interessante stelling: Kan het zijn dat de bewerkingen die voeding langer houdbaar moeten maken leiden tot een kortere houdbaarheid van de consument?
beker melkNog een keer melk. In een verkennende studie in de VS waarin meer dan 3600 mannen 10 jaar lang gevolgd werden, werd ontdekt dat degenen die de meeste zuivel gebruikten, meer dan twee keer zoveel kans hadden prostaatkanker te krijgen als degenen die de minste zuivel namen. Verrassend was, dat dat het risico alleen groter was bij halfvolle melk. Niet bij volle melk of andere zuivelproducten. Volle melk had zelfs een licht, zij het statistisch niet significant, beschermend effect tegen kanker. Aanvankelijk kreeg het verzadigde vet in zuivel de schuld, maar er is steeds meer bewijs dat het tegendeel wel eens waar kon zijn. Dat het verwijderen van vet uit de melk verantwoordelijk is voor het kankerverwekkend effect. Medisch dossier
Twee hoogleraren voedingswetenschap timmeren bij hun afscheid nog eens aan de weg en delen daarbij nogal wat klappen uit aan “voedingsgoeroes”. Zo krijgt Kris Verburgh een snier: “als arts heeft hij drie colleges over voeding gehad en dan denkt hij een expert te zijn”. Hiermee slaan ze de spijker op de kop van het probleem: onderzoeken op het gebied van geneeskunde en voeding staan (op een enkele uitzondering na) niet met elkaar in verbinding! Waarschijnlijk hebben de heren, verblind door de verkoopcijfers van de Voedselzandloper, over het hoofd gezien dat dit boek 283 wetenschappelijke bronnen vermeldt!
bloedglucosemeterMet een ‘paleodieet’ van drie maanden je huisarts verbazen met gezonde bloedwaarden en een lager cholesterol (van 8 naar het gezonde 3.9). Geen medicijnen hoeven slikken en acht kilo lichter zo vertelde een 76-jarige dame, die bijna diabetes had in dagblad Trouw. Prof. dr. Hanno Pijl (LUMC) ontdekte dit ook. Eén op de drie mannen en één op de vier vrouwen tussen de 30 en 70 jaar staan op het punt diabetes 2 te krijgen. Er is nu wetenschappelijk bewezen dat deze mensen beter worden als ze het paleodieet volgen. Pijls publicatie trekt de aandacht van artsen uit de hele wereld. Op sociale media is zijn onderzoek een internationale hype. Alleen Nederlandse collega’s reageren nauwelijks. De diëtiste en diabetesverpleegkundige Harriet Verkoelen - auteur van ‘Andere gezonde Voeding’ is hier al jaren mee bezig.
Steeds meer bewijzen stapelen zich op dat we terug moeten naar onbewerkt, zo natuurlijk mogelijk voedsel!
boeken boeken boekenHet aantal boeken over voeding dat uitkomt is niet meer bij te houden, iedereen wil blijkbaar ‘een graantje meepikken’ van de hype. Op dit moment zijn er drie hoofdstromen: Paleodieet, voeding voor je hormonen en voeding voor je microbioom. We gaan nog proberen uit te zoeken welke adviezen overeenkomen!
Waarom krijgen olifanten zelden kanker was een onderzoek waard. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat olifanten tientallen varianten hebben van een gen dat codeert voor een eiwit dat tumoren onderdrukt. Mensen bezitten slechts twee van deze gen varianten. Bovendien hebben olifanten waarschijnlijk een krachtiger systeem voor het uitschakelen van beschadigde cellen die zich kunnen ontwikkelen tot een tumor. suikerklontjes
Cellen van een olifant blijken hier twee keer actiever in te zijn dan gezonde menselijke cellen. Volkskrant.
... Het kan natuurlijk zijn dat hun vegetarisch dieet zonder alcohol en tabak een rol speelt… Als wij ze nu maar niet teveel suikerklontjes geven!
over gezonde voedingOnze geestelijke gezondheid hangt ook voor een heel belangrijk deel af van onze voeding. Er zijn 7 voedingsstoffen die een rol spelen bij ons geestelijk welzijn en die o.a. depressie voorkomen. Omega 3, vitamine B (foliumzuur), bepaalde aminozuren (eventueel als supplement), mineralen, vitamine D, antioxidanten, gunstige microben (zoals in gefermenteerd voedsel). Een dieet met veel suiker, verkeerd vet en bewerkt ‘junk’ voedsel geeft een sterk risico op depressie. Lees artikel.
Wel of geen visolie? Het is een bekend verschijnsel: elk onderzoekje dat negatief uitvalt voor natuurlijke middelen wordt breed uitgemeten. De talloze goede onderzoeken die het tegendeel aantonen halen vaak de media niet. Nu is dan weer ‘bewezen’ dat Omega 3 alleen effect heeft bij een bepaald genentype. Ook bij dementie zou het niets doen. Vast staat dat mensen meer Omega 3 nodig hebben dan ze meestal via de voeding binnenkrijgen. Aan visolie kleven wel bezwaren qua duurzaamheid. Er is een heel goed alternatief: plantaardige olie van lijnzaad of algen.
bier brouwen
Voedselverspilling is en blijft een groot probleem, daarom is elke oplossing welkom. Je kan bijvoorbeeld bier brouwen van voedingsafval! Lees.
Koffie voor het slapen is voor de meeste mensen niet verstandig. Van cafeïne wordt je namelijk heel wakker. Het blijkt echter ook de biologische klok te ontregelen. DvhN
Weer een relatie gevonden tussen vitamine D en gezondheid: een laag gehalte aan vitamine D is een groter risico op dementie. Mensen met een tekort gaan 3x zo snel achteruit. JAMA/DvhN
12 manieren om gezondere eters te maken
Time Health geeft een overzicht van twaalf manieren om van je kinderen ‘gezonde’ eters te maken. Jong geleerd is oud gedaan… Lees artikel.
 
Voeding & Gedrag

Aanbevolen boeken voor opvoeders


“Voeding & Gedrag” door dr. Gert. E. Schuitemaker. Apotheker en orthomoleculair deskundige Schuitemaker zet op de bekende heldere wijze op een rij wat de relatie is tussen slechte voeding en gedrag zoals ADHD, verslaving en zinloos geweld.
Vullen of voeden

“Vullen of voeden” boek en website, Wilfred en Lili Genee. Hun concept zal moderne ouders zeker aanspreken en geeft behalve informatie ook tips en recepten. Wilfred, als bekende Nederlander, spreekt hopelijk een nieuw publiek aan dat zich nog niet echt bezig hield met gezonde voeding.
 

Teresa Traktatie“Teresa Traktatie houdt niet van spinazie” door Elke Bücheler. Voor de kleinsten is er een ‘opvoedkundig’ voorleesboek. Het doet verslag van de ‘bekering’ van Teresa van junkfood naar echt eten. Omdat uw recensent ruim 60 jaar buiten de doelgroep valt is het moeilijk te beoordelen of het aanspreekt, laat staan of het effect heeft. Ik zou zeggen: het proberen waard en probeer de titel niet te laten rijmen…

Gezond lichaam

3D films tegen lui oog 
Goed nieuws voor kinderen met een ‘lui oog’: pleister of ooglapje zijn binnenkort misschien niet meer nodig! Als het kind 3 maal per week naar een speciale 3D film kijkt verbetert de toestand ook, al na 6 films is er merkbaar resultaat. The Optimist Lees artikel.
 
homeopathie bij oorontstekingHet zoveelste bewijs dat CAM wel degelijk werkt: kinderen met oorontsteking zijn net zo goed af met homeopathie als met reguliere behandeling. eigenlijk beter want antibiotica hebben vele nadelen. Vereniging Homeopathie. Lees artikel.
Na decennia te zijn ‘achtervolgd’ door het drama van Sylvia M. en haar keuzes, staat nu de schijnwerper op Mark Bos met zijn dramatische documentaires Retourtje Hemel. In deel twee blijkt waarom hij (naast de reguliere zorg) kiest voor zulke vreemde ‘behandelingen’ en de meest voor de hand liggende, Niet Toxische Tumor Therapie, links laat liggen. Hij wilde namelijk vooraf weten of de behandelaar dacht hem te kunnen genezen… Tja, dan kom je vanzelf terecht bij figuren die voor € 10.000 vage dingen aanbieden en van alles beweren over genezingen wat ze vervolgens niet hard kunnen maken! Geen enkele gekwalificeerde arts of therapeut geeft u garanties op effect, laat staan genezing. Sterker nog: het staat in de lijst met punten waaraan je een kwakzalver herkent…
paardAl 12 jaar gaat de Amerikaanse chemicus David Whitlock niet meer onder de douche. Hij doet dit om zijn stelling te bewijzen dat bacteriën veel beter dan water met zeep en shampoo de menselijke huid kunnen reinigen. Mensen die de zestigjarige wetenschapper kennen, zeggen dat de man absoluut niet stinkt. Niemand heeft ooit een mens die dagelijks doucht met zeep wetenschappelijk onderzocht. Zijn stelling: waar komt dan de aanname vandaan dat dat gezond is?  De bacteriën die op de huid actief zijn, reinigen niet alleen, ze zijn ook in staat ontstekingen en acne te voorkomen. Ze leven van nature in de aarde. De chemicus kwam ooit op het idee toen hij paarden in de modder zag rollen en begreep dat zich op die manier bacteriën aan de paardenhuid hechtten. DvhN

Gezonde geest

 
Afwassen blijkt goed voor ons geestelijk welbevinden, het vermindert stress. Als je het dan ook nog ‘mindful’ doet is het extra heilzaam. Het is wetenschappelijk vastgesteld met een proef met studenten. Verder is met de hand afwassen ook beter voor de kinderen in huis: in gezinnen waar geen afwasmachine wordt gebruikt hebben de kinderen minder last van allergieën. De machines maken ons huis te schoon, waardoor juist slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen over onze eigen ‘vriendelijke’ stammen. The Optimist
marihuanaDe VS zit middenin een marihuana revolutie - wetenschappelijk onderzoek laat verbluffende resultaten zien voor ernstige lichamelijke en geestelijke ziekten! Dr. Sanjay Gupta, medisch correspondent bij CNN, vindt dat Marihuana voor medisch gebruik gelegaliseerd moet worden.
In 24 staten van de VS is dat al het geval. Er komen steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat het een gunstig effect heeft op vele ziektes. Het is bijvoorbeeld effectief bij Post Traumatische Stress. Er wordt zelfs al succes gemeld bij Alzheimerpatiënten. Het is ook veel minder gevaarlijk dan veel gebruikte pijnstillers. Mercola
De producent van het antidepressivum paroxetine (merknaam Seroxat) wist al in 2001 dat het middel niet werkt bij ernstig depressieve pubers en dat het middel kan aanzetten tot zelfmoord bij jongeren. Die informatie hield het bedrijf al die jaren onder de pet. Van de circa 40 duizend 18- tot 25-jarigen die vorig jaar een depressie hadden, kregen er 32 duizend paroxetine voorgeschreven, veelal door de psychiater. Intussen heeft één fabrikant al 4 miljard dollar betaald om processen af te weren. Zullen ze ooit hen lesje leren?
De vrijwilligers van de Infolijn AG kregen op hun halfjaarlijkse scholingsdag een presentatie over de Helende Reis. Dit is een zeer effectieve therapie die gebruik maakt van geleide visualisaties. Het doel is een ‘geestelijke schoonmaak’, dat lucht altijd op. Info.
                                                                                                    http://ivanel.nl

Diversen

 
We berichtten al over het centrum Savita bij Winterberg: twee bestuursleden van de Infolijn AG zijn een weekje op proef gaan logeren. Ze waren heel enthousiast en denken er zelfs over volgend jaar een “Natuurlijk Gezond” week te gaan organiseren! Lees verslag.
Zorgdialoog.nuEr is een nieuwe digitale plek waar consumenten (maar ook behandelaars!) kunnen discussiëren over ons zorgstelsel. Een goede plek om een discussie te starten over CAM vergoedingen? Het staat echt wel vast dat elke Euro besteed aan CAM een veelvoud bespaart op reguliere zorg, terwijl de patiënttevredenheid juist toeneemt. In 2017 worden de uitgaven voor basisverzekering en aanvullend pakket aan elkaar gekoppeld. Het ideale moment om te gaan knokken voor CAM in het basispakket! En wat te denken van het 100% vergoeden van (medisch noodzakelijke) supplementen als preventie in plaats van onbetaalbare pillen achteraf? Wie start een discussie? Zorgdialoog
In Engeland is roken in een auto waar kinderen in zitten verboden. Per jaar bezoeken 300.000 kinderen in Engeland een arts vanwege klachten door meeroken. Vrouwen die tijdens de zwangerschap roken, schaden niet alleen hun eigen kind, maar ook hun toekomstige kleinkinderen. Tot deze logische conclusie komen Zweedse onderzoekers die de medische gegevens van bijna 45.000 Zweedse grootmoeders doorploegden. De kans op het verkrijgen van astma steeg met 10 tot 22 procent. Telegraaf
spoedeisende hulpQua efficiency in de zorg is er nog veel te halen door drie keer na te denken alvorens men op de spoedeisende hulp tot handelen overgaat, het is namelijk vaak nutteloos.
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de patiënten binnen dertig dagen na hun komst op de spoedeisende hulp overlijdt en 63 procent binnen twaalf tot achttien maanden. Vaak zijn mensen al terminaal ziek en worden dan toch nog een keer geopereerd. Dit kwam uit een promotie onderzoek van chirurg in opleiding Frederiek Bosscher, Groningen. DvhN
In de VS is het aantal doden door overdosis heroïne tussen 2000 en 2013 verviervoudigd. De stijging is vooral te wijten aan gebruikers die van pijnstillers-op-recept (vaak opiaten) overstapten op heroïne. Mercola

Milieu

 
De ontwikkelingen in duurzame energie gaan snel. Opwekken en bewaren van zonnestroom gaat steeds beter en wordt goedkoper. Windenergie slaat een nieuwe weg in: met hoge vliegers wordt veel meer wind gevangen dat met een windmolen op de grond. Een automatisch stuursysteem houdt de vlieger in de lucht en vangt de energie op. Niet geschikt in de buurt van vliegvelden… Bekijk.
2 voor 12We schreven het al eerder: ook planten moeten aan de probiotica! Dezelfde omslag waar we als mensen naar toe moeten: probiotica in plaats van antibiotica, is ook in de land- en tuinbouw nodig. In plaats van met chemische bestrijdingsmiddelen tegen allerlei organismen met de natuur meewerken en zorgen voor nuttige bacteriën in de bodem. Het is wat dat betreft 2 voor 12, want steeds meer chemische middelen zullen verboden worden vanwege de grote giftigheid. Lees artikel.
Monstergigant Monsanto is in hoger beroep verantwoordelijk gesteld voor de ernstige beroepsziekte van een Franse boer na het inademen van het bestrijdingsmiddel Lasso. Men had verzuimd volledige veiligheidsvoorschriften op de verpakking te zetten. NRC

Tot woede van de Amerikanen weigert Columbia nog langer papavervelden te laten platspuiten met Roundup. De gevolgen voor mens en milieu waren desastreus.
kalender Natuurlijk GezondVoor de tweede keer is de Natuurlijk Gezond scheurkalender uit. Voor elke dag een weetje en af en toe ook een waardebon. Het is een initiatief van YKR Homeopathie dat wij van harte steunen! Verkrijgbaar voor € 15,- bij de boekhandel, of via het internet.
Ook te koop op de Themadag Natuurlijk Gezond, dinsdag 24 november in Harderwijk, waar men kan kennismaken met een breed scala aan lezingen en workshops!
Aanmelden en info.

Sociale mediaActies


Dit keer geen petities, maar een oproep van ons: bent u actief op Facebook of andere sociale media, maak dan een beetje reclame voor ons, we zoeken nog minimaal 100.000 CAM aanhangers om de krachten te bundelen!

Pompoenschotel uit de oven


Recept voor 4 personen, glutenvrij
Veel gebruikte bronnen:
The Optimist
• Mercola • AT&T Nieuwsbrief â€¢ Medisch Dossier
Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 
Wilt u helpen? Er zijn diverse vacatures!
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.

In dit nummer geen bijdragen van anderen, behalve het recept!
 
Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2015 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen?
uitschrijven 

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp