Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief er vreemd uitziet, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven
September 2015        
Jaargang 3 - Nummer  07

In deze nieuwsbrief informeren wij u over:

Voeding en preventie • Gezondheid / genezen • Milieu • Actie • Boeken • Enquête • Recept
Bent u in de gelegenheid om ons te helpen bij de nieuwsbrief?
Meld u aan via info@ngplein.nl
VictorieVictorie! Na jarenlange aantastingen van de rechten van de CAM consumenten is er, dank zij de vasthoudendheid van enkele therapeutenorganisaties, een klinkende overwinning behaald op de ‘tegenbeweging’: de BTW maatregel, waardoor alle consulten bij niet-artsen 21% duurder waren dan bij vergelijkbare reguliere paramedici en waardoor sinds 2012 ook de consulten bij CAM artsen (voor zover niet regulier) met 21% werden belast, is door de Hoge Raad ongeldig verklaard! Een enorme afgang voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij, die dit in 2012 de regering had ingefluisterd als besparingsmaatregel. Niet alleen zijn nu de artsen weer gevrijwaard, nu staat ook vast dat al die jaren ten onrechte CAM therapeuten BTW moesten rekenen, terwijl dat in de reguliere zorg niet hoeft. De fiscus mag geen onderscheid maken tussen regulier en alternatief! Er is nog een kansje dat de fiscus in cassatie gaat, maar dat zal niet veel kunnen uithalen, behalve nog meer vertraging.
kwakende eenden mèt geluidDe grote vraag is nu hoe men dit denkt te gaan herstellen. Terugbetalen geeft een onvoorstelbare berg werk, waardoor al het geld zou verdampen. Als alles wordt uitgerekend kan er een bedrag van heel veel miljoenen ‘vrij’ komen dat is betaald door CAM patiënten en dus ook ten goede moet komen aan CAM patiënten. Ons voorstel is om dit in een fonds te storten en daaruit enerzijds (onder voorwaarden) behandelingen te betalen voor mensen die dit onmogelijk zelf kunnen, maar vooral om onderzoeken te financieren die door CAM consumenten als waardevol worden beschouwd. Dan kunnen eindelijk al die werkzame behandelingen bewezen worden en naar het basispakket verhuizen. Dan kan de VtdK zich rustig opheffen, tenzij ze zich op misstanden zoals de bekkenbodemmatjes en de cholesterol leugen willen gaan storten!

Voeding en preventie

 
Er zijn aanwijzingen dat voldoende vitamine D in het lichaam een goede preventie is van darmkanker, dit blijkt uit epidemiologische studies in Amerika en Europa. Dit is - als je het aantal sterfgevallen door darmkanker wilt verminderen - niet alleen veel goedkoper, veiliger en effectiever dan een peperduur bevolkingsonderzoek (dat spoort alleen op, voorkomt niet), het heeft als aangename ‘bijwerking’ dat het de algehele gezondheid ook nog eens ten goede komt. Vitamine D is onder andere heel belangrijk voor een goede afweer tegen infecties, maar het doet nog veel meer. Eigenlijk zou het onder de hormonen moeten worden geschaard, omdat het op zo veel vlakken werkt. Lees artikel.
Het ministerie van Justitie gaat vanaf volgend jaar gedetineerden in zeven instellingen voedingssupplementen verstrekken in een poging hun agressie te beteugelen. Justitie is na twee succesvolle experimenten in gevangenissen overtuigd van het nut van gezonde voeding in de strijd tegen gewelddadig gedrag. Nederland loopt daarmee wereldwijd voorop: nergens krijgen gevangenen van overheidswege voedingssupplementen met zo’n bijzonder doel. Volkskrant
drankFrisdranken, zowel met suiker als de light versies, stonden al op de zwarte lijst van diëtisten. Nu hebben ook Europese cardiologen zich aangesloten: ze zijn slecht voor het hart. Jaarlijks sterven in Europa zo’n 133.000 mensen aan diabetes, 45.000 aan een hartaandoening en 6450 aan kanker, waarvan de gesuikerde limonade volgens de European Society of Cardiology aantoonbaar een oorzaak is. Onlangs stelden wetenschappers vast dat dagelijkse gebruikers van light versies drie keer zo veel vet ontwikkelen dan zij die ze laten staan. Volkskrant
Mensen die minder dan zes uur per etmaal slapen, lopen een bijna twee keer zo groot risico verkouden te worden als mensen die meer dan zeven uur nachtrust hebben. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Sleep. Na 14 jaar onderzoek blijkt ook dat slechte slapers 2x meer kans hebben op hartfalen. Onze huid blijkt om 23.00 uur aan het herstel te werken, maar alleen als we dan slapen. Onbekend is of de huid ook meedoet aan de zomertijd… Diverse media
speelgoed auto
De staat New York wil een regel instellen dat een kindermaaltijd alleen een speelgoedje mag bevatten als er groente en fruit in zit en niet meer dan 500 calorieën. The Optimist
cranberry tegen darmkanker
Muizen met darmkanker reageren verrassend op cranberry (extract). De tumoren werden kleiner en minder in aantal. Mogelijk kan onderzoek aantonen dat deze bessen meer vormen van kanker tegengaan. Lees bericht
De kennis over het belang van de darmflora is inmiddels aardig verbreid. Dit geldt nog niet voor de mondflora. Ook hier zijn de juiste bacteriën van groot belang. Bij veel mensen schort het hier aan, met ziek tandvlees en tandbederf als gevolg. Behalve door contact met andere mensen (kussen, voedsel delen) krijgen sommige mensen ook een heel verkeerde mondflora door het (op de bek) kussen van hun hond… Door de mond ademen verstoort ook de flora. Verder zijn er mensen die goed op de darmflora letten, maar wel elke dag hun mond spoelen met een antibacterieel middel. Dat heeft hetzelfde effect als antibiotica op de darmen: het doodt ook de goede stammen en is dus geen goede gewoonte. Gezond eten en desnoods proberen met een preparaat de flora herstellen. Die zijn sinds kort op de markt, er is nog niet veel ervaring mee.
Wetenswaardigheden uit BBC serie “Your favorite foods”:
  • Champignons groeien in het donker. Leg ze voor het klaarmaken een uur in de zon en ze zitten bomvol vitamine D.
  • Wortelen en paprika eten maakt de huid mooier, ‘stralender’
  • Rehydratie na veel zweten: melk! Beter dan water en sportdrank (!) herstelt melk de mineralen in het lichaam.
  • Van het vet in kaas blijkt maar 50% te worden opgeslagen. Niet zo’n dikmaker als vaak wordt gedacht dus.
  • Polyfenolen, de waardevolle stoffen in appel, zitten voor 50% in en direct onder de schil.
  • De meeste mensen eten veel meer dan de ‘portie’ waarop de calorie berekening is gemaakt die de fabrikant aangeeft. Sommige mannen namen in de test zelfs twee maal zo veel.
In 1950 waren er 800 stoffen die in ons voedsel mochten worden toegevoegd omdat ze “generally recognised as safe” waren. Nu zijn er 10.000 van deze stoffen. Van 5000 toevoegingen in eten is vermelding op het etiket niet verplicht! Nog een reden om vooral voedsel te kopen ‘zonder etiket’.
beterbio.nlAl jaren kennen we de wekelijkse groente- en/of fruittassen met biologische producten. Deze worden nu verdrongen door de wekelijkse ‘boodschappenbox’. Nu enkele grote bedrijven zich op deze markt richten, volgen de grote supermarkten direct om geen omzet te verliezen. Lang niet alle boxen zijn biologisch!
Een van de nieuwste is beterbio.nl die dat wel is en bovendien de mogelijkheid heeft om boodschappen naar eigen keuze toe te voegen. Ideaal voor wie nergens een natuurwinkel of boerenmarkt in de buurt heeft. Voor de anderen hopen we natuurlijk dat dit de bestaande natuurvoedingswinkels niet in gevaar brengt. In een Belgische tv-uitzending was onlangs nog te zien hoe de grote supermarkten de voedselproducenten in de tang hebben. Dat wens je de idealistische biologische boer niet toe…
brandende sigaretIn Engeland is het aantal doodgeboren baby’s gedaald met 7,8 procent sinds de invoering van het rookverbod in openbare gelegenheden in 2007. Onder leiding van Jasper Been van het Erasmus MC werden Engelse baby’s onderzocht omdat daar, anders dan in Nederland, het rookverbod in één keer is ingevoerd en strikt wordt gehandhaafd. De onderzoekers schatten, dat in de eerste vier jaar van het rookverbod de dood van zo’n 1500 baby’s is voorkomen. Trouw.
drankmisbruikOESO studie wijst uit dat schadelijk alcoholgebruik onder vrouwen en jongeren toeneemt. De groei is te wijten aan effectievere alcoholmarketing, lagere prijzen en betere verkrijgbaarheid van alcoholhoudende dranken. Alcoholmisbruik is tussen 1990 en 2010 gestegen van de achtste naar de vijfde plaats op de wereldwijde lijst van belangrijkste doodsoorzaken. Er overlijden meer mensen aan dan aan geweld, HIV/Aids en tuberculose bij elkaar. De meeste alcohol wordt gebruikt door een relatief kleine groep, 20% van de bevolking. Financieel Dagblad
onveilig vuurDe vierde doodsoorzaak wereldwijd is koken. Ongevallen en vervuiling door onveilige vuren en apparaten veroorzaken veel doden. De Nederlandse Judith Joan Walker heeft een veilig en multifunctioneel kookapparaat ontwikkeld dat een oplossing kan bieden. The Optimist.
Vijfentwintig minuten stevig wandelen per dag vermindert voor personen tussen de 50 en de 70 jaar het risico om te overlijden aan een hartaanval met 50%.
zwangereEr zijn duidelijke aanwijzingen dat kankerverwekkende stoffen in de voeding van de aanstaande moeder het risico op kanker bij haar kindje vergroot. Bij leukemie en met name bij jongens is deze relatie het sterkst.
Een Europees onderzoeksproject onder leiding van de Maastrichtse hoogleraar Jos Kleinjans heeft dat aan het licht gebracht. Het onderzoek richtte zich op de invloed van kankerverwekkende stoffen in de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap. De bevindingen werden gepubliceerd in het British Medical Journal.
kraanvogel

Gezondheid/genezen


Veel mensen weten niet dat er ook een groot aantal complementair werkende dierenartsen is in Nederland. Ook hond, kat en konijn en zeker ook paarden worden vaak met succes behandeld met homeopathie, acupunctuur en zelfs osteopathie. Adressen zijn verkrijgbaar via de Infolijn AG
Probiotica werken bij kinderen met eczeem. Onderzoek in China heeft dat aangetoond.
stenenhartenEen prettige manier voor mannen om nierstenen kwijt te raken: een paar maal per week seks. Bij een erectie ontspannen de urineleiders.
virtuele maagbandIn de miljardenmarkt van afslankmiddelen is een nieuw fenomeen opgedoken: de virtuele maagband. Via hypnose (behandeling) of suggestie (CD draaien) wordt de maag ‘verkleind’ zodat je minder eet. In elk geval minder bezwaarlijk dan de gevaarlijke echte operatie, maar let op: de kosten kunnen oplopen tot € 750! Overigens blijkt uit recent onderzoek dat het effect van een maagverkleining vooral lijkt te berusten op verandering in het microbioom (darmflora)!
Het Nederlands zorgstelsel is net een dure planeconomie. De totale uitgaven zijn door het nieuwe stelsel sinds 2006 veel harder gestegen dan in België, Duitsland en Frankrijk. Het nieuwe stelsel zou de kosten juist beheersen. Een omvangrijke tussenlaag is echter vooral beter geworden van de bureaucratie: juristen, accountants, financiële experts, belastingadviseurs, toezichthouders, bestuurders en lobbyisten. De kosten van beleids- en beheersorganisaties bedroegen in 2010 ruim 21 procent van de totale zorguitgaven. NRC
Medisch onderzoek moet statistisch beter worden onderbouwd, vindt arts en farmacoloog Harald Schmidt. Het komt de reproduceerbaarheid ten goede en doet meer recht aan de gebruikte proefdieren. Deze week schrijft zijn internationale team in Nature Scientific Reports over deze en andere methodologische problemen in de medische literatuur. Veel van het medisch onderzoek kan eigenlijk direct de prullenbak in, zegt Schmidt (Maastricht UMC). Volkskrant. Tja, wetenschap is een lastig gebied. In de praktijk is het veel minder objectief en ‘zeker’ dan het wordt voorgesteld. Niet zelden zijn resultaten van verschillende onderzoeken tegengesteld of blijken ze jaren later toch niet te kloppen.

Milieu


Nieuwe manieren van groente en kruiden kweken in het donker met LED licht en op water in plaats van aarde worden toegejuicht als vernieuwend. Zullen we eerst eens testen of daar nog iets voedzaams in zit?

En hoe zit het met de gezondheid van planten en latere eters? Lees bericht.

wierookAltijd al geweten: de rook van wierook is ook giftig! Onderzoek (met banden met de tabaksindustrie, dat wel) probeert zelfs aan te tonen dat het erger is dan sigaretten. Maar weinig mensen zullen wierook diep inhaleren… NRC
In Canada en Duitsland is men een methode aan het ontwikkelen om van CO2 in de lucht diesel te maken. Hiermee zou autorijden een stuk ‘schoner’ worden en uiteindelijk kan het goedkoper zijn dan fossiele brandstof. The Optimist.
getrainde mieren
In regenwouden worden getrainde mieren ingezet als biologische bestrijding.
Lees artikel
voedselverspillingEen mooi argument tegen de anti bio lobby, die beweert namelijk dat je de wereldbevolking niet kan voeden met alleen biologisch voedsel. Het blijkt dat wij wereldwijd zoveel voedsel verspillen, dat 25% minder verspilling voldoende is om het hele voedseltekort op te vangen. Verspilling in elke fase van productie tot de eettafel is gigantisch. Van sommige producten wordt maar ongeveer de helft daadwerkelijk geconsumeerd. Lees artikel
bijen
In de VS hebben de bijen een overwinning behaald: de rechter heeft bepaald dat enkele neonicotinoïden (o.a. veel gebruikt in de katoenteelt) van de markt gehaald moeten worden totdat er degelijk onderzoek is gedaan naar de veiligheid. Er is een grote verdenking dat deze stoffen oorzaak zijn van massale bijensterfte. The Optimist

Actie

 
TTIP/Foodwatch ... Vrijhandelsverdrag bedreigt consumentenbescherming,
stop kappen van bomen

Zuid Korea heeft de Olympische winterspelen van 2018 binnen gehaald. Om een nieuwe skipiste aan te leggen willen ze nu een 500 jaar oud bos kappen! Protesteer.
eerlijke gouden medailles
Petitie voor ‘eerlijke’ gouden medailles in Rio. Teken
                                                                                                    http://ivanel.nl

Boeken


Melk - de witte sloperMelk de witte sloper door Alissa Hamilton.
Veel ophef was er over dit boek, dat keihard de mythe dat ‘melk goed voor elk’ is doorprikt. De schrijfster is heel fel in haar betoog en voert veel argumenten aan. Lang geleden was melk misschien voor degenen die het konden verteren (de minderheid van de wereldbevolking!) een levensreddend voedingsmiddel in karige tijden. Tegenwoordig is melk (afgezien van biologische of rauwe melk) een volkomen geïndustrialiseerd product dat al vanaf het kalf tot aan de consument aan een hele serie bewerking wordt onderworpen waardoor het ver af staat van het natuurproductproduct dat het ooit was. In het kader van gewichtsbeheersing is het goed om er bij stil te staan dat in de natuur een kalf in 45 dagen op deze melk in gewicht verdubbelt. Pasteuriseren werd door artsen afgeraden, maar toch doorgevoerd omdat het controleren van melk op ziektekiemen te duur zou worden. Wat erg goed is: het is niet alleen vertaald is maar ook bewerkt voor de Nederlandse situatie, dat maakt het goed bruikbaar voor wie op zoek is naar argumenten om melk uit het menu te schrappen. (Yoghurt en kaas vallen er buiten.) Kosmos
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
de genezing van artritisDe genezing van artritis door Dr. Bruce Fife.
Een heel uitgebreid boek voor wie met deze problemen te maken heeft. Veel bekende complementaire behandelingen en adviezen samengebracht. De schrijver is vooral een groot fan van kokosproducten, daarover schreef hij eerder al een boek dat hier nog eens dunnetjes wordt overgedaan. Het is typisch Amerikaans, dus het enthousiasme en de stelligheid met een flinke korrel zout nemen, maar dan blijft er ook nog genoeg leerzaams over. Succesboeken
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Licht op LymeLicht op Lyme door Tamara Tyler.
Persoonlijke verhalen over de weg naar herstel
De ziekte van Lyme wordt nog steeds in veel gevallen niet herkend. Dat ligt vooral aan de niet altijd even betrouwbare Borrelia testen. Hierdoor ontbreekt het ook aan erkenning. Patiënten worden dan zelfs vanwege hun niet te diagnosticeren klachten naar de psychiater verwezen!
De schrijfster zelf, Lyme patiënte, verzamelde persoonlijke verhalen van lotgenoten over hun vaak jarenlange zoektocht naar een efficiënte behandeling. Na veel zoeken in literatuur en op internet vonden ze die niet zelden in het complementaire veld. En wel bij o.a. de fytotherapie, bioresonantie, fotonentherapie of een combinatie van verschillende therapieën. Want het blijkt dat Lyme ook nog wel eens vergezeld gaat van andere ziekteverwekkers.
Het is te hopen dat dit Ankertje bij de reguliere geneeskunde eindelijk eens de nodige weerklank vindt en leidt tot een betere samenwerking tussen regulier en complementair.
Als bijlagen een literatuurlijst, overzichten van websites, Lymeprotocollen, Lymetesten en een - niet volledige lijst - van artsen en therapeuten die Lyme behandelen.
AnkhHermes, 2015; ISBN 9789020211481
Nogmaals de enquête.
Na de oproep in de vorige Natuurlijk Gezond om de enquête naar ervaringen met CAM in te vullen, kregen we meldingen dat deze in sommige browsers vastliep. Dit is nu verholpen. Liep u ook vast? Dan graag opnieuw proberen!

Roergebakken "couscous" bloemkool


Recept voor 4 personen, glutenvrij en vegetarisch
Veel gebruikte bronnen:
The Optimist • 
ALEPH informeert â€¢ Mercola • AT&T Nieuwsbrief â€¢ Medisch Dossier
Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 
Wilt u helpen? Er zijn diverse vacatures!
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.

In dit nummer geen bijdragen van anderen, behalve het recept!
 
Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2015 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen?
uitschrijven 

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp