Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief er vreemd uitziet, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven
November 2015        
Jaargang 3 - Nummer  09
In deze nieuwsbrief informeren wij u over

Onderzoek     Politiek     Voeding en preventie     Beerputten    
Kort nieuws     Tip     Boeken      Recept

Onderzoek


Als patiënten het voortouw nemen kunnen er heel andere dingen worden onderzocht dan alsmaar meer nieuwe (gevaarlijke) medicijnen (lees verderop). Dan kan je onderzoeken waar patiënten echt belang bij hebben. Het PPCG heeft zo’n onderzoek (dankzij subsidie) kunnen laten uitvoeren door het Louis Bolk Instituut. Uitkomst: “Integrale aanpak is effectief voor patiënten met chronische gewrichtsaandoeningen”. Als u onze doelstelling al eens hebt gelezen, dan weet u dat wij niet de reguliere zorg willen inruilen voor CAM, maar dat wij de goede dingen van regulier willen koppelen aan de goede dingen van CAM en zo een betere, integrale aanpak mogelijk maken.
Lees persbericht. Ook onze eigen enquête is heel belangrijk om cijfers te verzamelen.
geen fantasiedokters ...

Politiek


“PvdA en SP willen het voeren van fantasietitels in de zorg verbieden. Termen als natuurarts en cosmetische arts zouden voor patiënten misleidend zijn. Als het aan de twee partijen ligt worden echte specialismen beter beschermd.” Dat is de omgekeerde wereld! Omdat de titel natuurarts (of beter: arts voor natuurgeneeswijze) niet beschermd wordt via opname in het BIG register, is de consument niet beschermd! Wij willen juist dat het BIG register wordt uitgebreid met gekwalificeerde CAM artsen, met bijbehorende titelbescherming. De volgende stappen zijn dan: opname in het basispakket en toevoeging van HBO therapeuten. Dit is precies waarom wij met het Natuurlijk Gezond Plein alle CAM gebruikers willen bundelen: samen kunnen we acties op zetten om dit voor elkaar te krijgen. (NOS)
Lees artikel en reageer! Leden van politieke partijen: roep ze tot de orde!

Voeding en preventie


Veel ophef ook weer over voeding. Of, zoals sommigen het al noemen “voedselangst”. Naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad komt het voedingscentrum komend voorjaar met een nieuwe schijf van vijf. De producenten, die hun producten vol stoppen met suiker, zout en ongezonde vetten zullen er niet wakker van liggen. Ze blijven suikerbommen doodleuk aanprijzen met kreten als 0% vet! (Pas ook op voor de slogan “gezoet met Stevia”: in de meeste gevallen blijkt uit de opsomming van ingrediënten dat er nog een paar zoetstoffen in zitten, soms zelfs meer dan de genoemde Stevia!) Nog steeds wordt voortgeborduurd op de inmiddels achterhaalde gedachte dat vet ons dik en ongezond maakt. Dat is op zich niet juist. De combinatie van vet met suiker (denk aan alle soorten gebak) is de echte boosdoener! Suiker alleen is heel slecht, vet alleen niet, behalve als het (gedenatureerd) transvet is. De combinatie vet + suiker komt in de natuur niet voor, waarschijnlijk kunnen we er daarom niet mee overweg. 
OERschijf
Al eerder werd aangetoond dat suiker verslavender is dan cocaïne. Misschien dus liever “Heel Holland eet gezond” in plaats van bakt?
Vooruitlopend op de nieuwe schijf van vijf heeft ‘oer’ man Richard de Leth al vast een oerschijf gemaakt.
accoordHet kabinet vindt dat aanpassingen in het voedselsysteem nodig zijn om ook op de lange termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen, zowel in Nederland als in de wereld. Het kabinet wil daarom naar een integraal voedselbeleid waarin volksgezondheid, ecologische houdbaarheid en veiligheid centraal staan. Het bedrijfsleven, consumenten en maatschappelijke organisaties hebben een verantwoordelijkheid om ook vorm te geven aan deze maatschappelijke voedselagenda. Een gezonde voedselkeuze is veelal een duurzame keuze. Zo is het eten van meer groenten en fruit zowel goed voor de gezondheid als voor het milieu. Om het aanbod van voedsel over de hele linie gezonder te maken (minder zout, verzadigd vet en calorieën) is met producenten, supermarkten, cateraars en horeca het Akkoord Verbetering Productsamenstelling gesloten. Regeringsnieuws okt. 2015
frisdrankenSan Francisco bindt de strijd aan met diabetes II: reclames voor frisdranken moeten voortaan worden voorzien van een gezondheidswaarschuwing, zoals ook op tabak. In 2013 kostte deze ziekte ongeveer 500 miljard dollar. Na tabak is suiker de volgende geïdentificeerde ‘killer’. Een test met kinderen met obesitas was verhelderend: na negen dagen afgepast eten met net zo veel calorieën maar zonder geraffineerde suiker, scoorden ze op diverse tests ‘gezonder’. Er is het wel kritiek op het onderzoek, maar het bevestigt veel al eerder gedane ontdekkingen. De eerste frisdranken met Stevia zijn al gesignaleerd!
Ophef over topsporter die te veel vitamine B6 slikte (bijna 20 keer de aanbevolen dagdosis). Was misschien dom, het is bekend dat dit één van de vitamines is waarvan een teveel blijvende schade kan veroorzaken. Meteen wordt het kind weer met het badwater weggegooid en krijgt de hele sector voeding en vitamines er van langs. Niemand die roept dat het komt omdat reguliere artsen van deze materie vrijwel niets afweten en dus óf foute adviezen geven óf de sporters in handen drijven van mensen die niet gereguleerde zorg leveren. Zoals in dit geval: een ”therapeut” en adviseur die tevens de geadviseerde supplementen verkoopt. Een onwenselijke toestand waar de consumentenorganisaties altijd voor waarschuwen. Overigens is de sporter woest dat zijn medisch dossier ‘op straat’ ligt: waar blijft het beroepsgeheim? Bij het lezen van de berichten over wat er allemaal geslikt wordt komt de term “vitaminedoping” in me op… 
skeletGertjan Schaafsma, emeritus hoogleraar voeding en levensmiddelen, is expert op het gebied van botontkalking. “Onze ongezonde leefstijl tast ook de botten aan”. Hij pleit voor onderwijs over leefstijl. “Leer kinderen en jongeren wat het belang is van goede voeding en genoeg beweging”. Dit pleidooi is ons uit het hart gegrepen! Gezond Leven pleit al decennia voor deze aanvulling op het onderwijs. Jong geleerd is oud gedaan en voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt al voordat mensen aan nageslacht gaan beginnen en nog sterker tijdens (mogelijke) zwangerschap. Van steeds meer zaken wordt duidelijk dat ze al in de baarmoeder schade aanrichten en zo een wissel trekken op het hele toekomstig leven. Als we nu de kinderen ‘wijzer’ maken, kunnen we een gezondere generatie verwachten. (diverse media)
Engels onderzoek toont aan dat kinderen die een gezond ontbijt nuttigen beter presteren op school.
Matig koffie drinken is goed voor de gezondheid.
kip
Kippensoep
, natuurlijk wel ouderwets getrokken van een biologische blije kip, is inderdaad heel gezond en versterkt het immuunsysteem. Vaak worden grappen gemaakt over Joodse moeders die bij alle kwalen kippensoep als ‘medicijn’ geven. Is dus zo gek nog niet!
Niets nieuws onder de zon: Mammoeten braken gemakkelijk hun botten door een gebrek aan mineralen. Veroorzaakt doordat veel permafrostgebieden door temperatuurstijging onder water kwam te staan. (Universiteit van Tomsk)

softenonBeerputten


Interview met Peter Gøtzsche in de NRC: “Het wordt tijd dat mensen in opstand komen tegen de farmaceutische industrie.” Het onthullende boek van deze Deense hoogleraar (ex werknemer in de farmaceutische industrie) is nu ook in het Nederlands verschenen. “Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad”. In Trouw een voorpublicatie. Het liegt er niet om: alleen al in de EU en de VS samen wordt het aantal doden door medicijnen geschat op 400.000 per jaar. We spreken over een bedrijfstak met een omzet van € 564 miljard per jaar aan receptgeneesmiddelen (alleen de 50 grootste fabrikanten samen). Volgens Gøtzsche is 95% daarvan niet echt nodig… Natuurlijk komt er commentaar op (vooral van belanghebbenden!): hij schudt aan het fundament van de geneeskunde. Alles wat hij beweert is echter uitvoerig gedocumenteerd. Hij geeft ook adviezen aan patiënten, interview Peter Gøtzsche  waarvan de eerste het meest opmerkelijk is: “Als je patiëntenorganisatie gunsten van de farmaceutische industrie accepteert, zeg dan je lidmaatschap op”. Als dit massaal wordt opgevolgd stort de hele patiëntenbeweging in Nederland in…

Kijk interview in Brandpunt 24 november.
 
In oktober meldde de NRC al dat één van de meest vooraanstaande onderzoeksjournalisten in de VS, Steven Brill, een vijftien delig feuilleton publiceerde op de site Huffington Post dat leest als een thriller. Hij beschrijft hoe één van de grootste farmareuzen, Johnson & Johnson, een beperkt goedgekeurd medicijn met ernstige bijwerkingen (Risperdal) toch op slinkse wijze in de markt zet. De paar miljard die ze uiteindelijk aan schadevergoedingen en boetes betalen maken totaal geen indruk.
 
We dachten misschien dat beweringen dat ‘big farma’ de belangrijkste lobby tegen CAM aanstuurt en financiert berusten op ‘complot denken’. Nu duidelijk wordt welke methodes ze toepassen, lijkt dit echter steeds aannemelijker… Zou de bedrijfstak er onder kunnen lijden als artsen en therapeuten mensen genezen met ‘alleen maar’ betere voeding, supplementen of natuurlijke middelen? (Red.)

Bert Keizer (die ook het voorwoord schreef) gaf in Trouw weer een pittige reactie op de critici met de alleszeggende kop “Arts en patiënt worden op grote schaal belazerd”. Hij citeert o.a. oud hoofdredacteur Marcia Angell van The New England Journal of Medicine die schreef: “Het is gewoonweg niet langer mogelijk om geloof te hechten aan veel klinisch onderzoek dat gepubliceerd wordt en om af te gaan op het oordeel van artsen die je vertrouwt of gezaghebbende medische richtlijnen.” Een conclusie die ze met aanzienlijke tegenzin trok na twee decennia redacteurschap.

Eerder maakten we melding van een Amerikaanse verpleegster die een boekje open deed over bonussen die oncologen daar krijgen voor het toepassen van (dure) chemotherapie. Toen konden we nog hoofdschuddend roepen ”Amerikaanse toestanden!”. Helaas is dat waarschijnlijk niet het geval. Hoe kan anders een Nederlandse (gepensioneerde) oncoloog en hoogleraar miljoenen aan ‘zwart geld’ in huis verstoppen en op buitenlandse rekeningen zetten? Geld dat hij heeft ontvangen (voor ‘onderzoek’) van de farmaceutische industrie… De Belastingdienst sleepte hem voor de rechter. Het OM gaat kijken naar de betalingen. Wat doet de medische wereld?

betrouwbaar gezichtDe Gezondheidsraad gaat zijn leden strenger selecteren om belangenverstrengeling te voorkomen. Voorzitter Pim van Gool (58) laat dat in een brief van 14 oktober 2015 aan Edith Schippers, de minister van VWS, weten, nadat afgelopen zomer bleek dat emeritus hoogleraar pathologie Chris Meijer belangen had verzwegen die direct botsten met het baarmoederhalskankerscreeningsadvies van de Gezondheidsraad uit 2011 waaraan hij meewerkte. Met het nieuwe beleid hoopt Van Gool de Gezondheidsraad weer een betrouwbaar gezicht te geven.
 
Ook het kwalijke gedrag van farmaceutische bedrijven bij het (ongeoorloofd) promoten van producten is helaas nog niet voorbij, blijkt uit gegevens van toezichthouder IGZ die de Volkskrant met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur wist te achterhalen. Vorig jaar moest de waakhond zelfs een recordaantal van elf boetes uitdelen voor in totaal 836.123 euro. Deze tik op de vingers moeten de bedrijven zich aanrekenen. Zij moeten nog beter hun best doen om de kwalijke praktijken te beëindigen.
wel of niet veranderenDe tijd nadert weer om te bekijken of de zorgverzekering aan vervanging toe is. Omdat de pakketten elkaar vrij weinig ontlopen valt er niet veel te kiezen. Er zijn gelukkig wel initiatieven aan de gang die misschien in 2017 voor een totaal nieuwe vorm kunnen zorgen. Wij houden dat scherp in de gaten, vooral of er voor CAM-gebruikers betere mogelijkheden zijn. (Tips of deskundige hulp hierbij is zeer welkom!) Wat voor komend jaar wel belangrijk is: pas heel goed op met natura- of budgetpolissen. In de media kwamen diverse drama’s aan bod over mensen die geen idee hadden dat ze achteraf een fikse rekening gepresenteerd zouden krijgen voor de zorg. Ze waren niet gewaarschuwd en achteraf probeerden de verzekeraars ook er onderuit te komen om een deel te vergoeden. Niet netjes allemaal. Dat hoort ook bij marktwerking…

Opmerkelijk: dit bericht uit de Volkskrant: “De vier grootste zorgvergelijkingssites zullen voortaan altijd de beste verzekering voor een klant boven in hun ranglijstje zetten. Praktijken uit het verleden, waarbij alleen betalende verzekeraars in een top drie werden gepresenteerd, zijn daarmee ten einde. De vier sites, Independer, Hoyhoy, Zorgkiezer en Pricewise, hebben een gedragscode ontwikkeld met een bijbehorend Keurmerk Objectief Vergelijken. Daarmee proberen ze af te komen van het imago dat ze de klanten verkeerd voorlichten over hun ziektekostenverzekeringen.” En wij maar denken dat Independent onafhankelijk betekent… Let overigens ook op andere vergelijkingssites voor b.v. apparaten en producten: ook hier worden vaak alleen ‘betalende’ merken opgenomen!
                                                                                                    http://ivanel.nl

Kort nieuws


Lyme na een tekenbeet wordt niet altijd voorafgegaan door de bekende rode ring om de beet. Bij veel patiënten begint de ziekte met dikke knieën. Iets om op te letten bij een onverklaarbare dikke knie. Lyme is moeilijk te behandelen. De Infolijn AG heeft wel adressen van CAM artsen die resultaten boeken.
De glimlach van een kind… levert net zo veel ‘geluk’ als 2 chocoladerepen of $ 25.000 ontvangen. Ook voor volwassenen geldt: (glim) lachen is heel gezond!
windturbines zorgen voor airco
De Nederlandse architect Ben Bronsema heeft een gebouw bedacht dat geen airco meer nodig heeft: het is zijn eigen airconditioner. Met windtubines op het dak wordt voor voldoende luchtverversing gezorgd.
Een Engelse studente met een doof nichtje ontwikkelde een “gebarentaal handschoen”. Deze vertaalt gebarentaal in geschreven of gesproken woord. Er is interesse uit het bedrijfsleven en er wordt nog gewerkt aan verbeteringen.
Rolstoel gebruikers lijden vaak aan chronische verstopping. Er komt een massagegordel in de handel tegen chronische verstopping. De naam is Usima-massagegordel. De prijs wordt +/- € 700,-. Prettiger dan laxeermiddelen en op termijn wellicht goedkoper. FD
verbondenheid
Delftse onderzoekers hebben aangetoond dat elementaire deeltjes ook op verre afstand met elkaar verbonden kunnen zijn. Zou dat een verklaring kunnen zijn voor de onzichtbare ‘verbinding’ die we vaak zien tussen moeder en kind en tweelingen?
CO2 uitstoot
China wordt leidend in de wereld op het gebied van het klimaat. In straf tempo legt China de uitstoot van CO2 aan banden. China zal wel moeten. Kinderen van 9 jaar hebben er al longkanker. FD
kip
Mutaties in mitochondriaal DNA blijken veel sneller te gaan dan men dacht. Er werd van uit gegaan dat dit 2% per miljoen jaar zou plaatsvinden. Nu blijkt, bij kippen, dat er al binnen 50 jaar op 2 plaatsen veranderingen kunnen optreden. Nieuwe kijk op evolutieprocessen!

de maakbare mensTip


Het Dolhuys, Museum van de Geest in Haarlem. Interessant en schokkend. Er is nu een speciale tentoonstelling ‘De maakbare mens’. Een hot item tegenwoordig nu mensen denken dat ze alle facetten van leven, lijden en sterven helemaal naar hun hand kunnen zetten.

Boeken


Nu ook in het Nederlands verschenen bij Kosmos: De Blue Zones Methode door Dan Buettner. Aanbevolen!
Er zijn vijf plekken op de wereld waar de inwoners significant (gezond) ouder worden dan op veel andere plaatsen: op Okinawa (Japan), in de regio Ogliastra op Sardinië (Italië), op Ikaria (Griekenland), in Loma Linda (Californië) en op het schiereiland Nicoya (Costa Rica). Voorproefje.
Grootmoeders tips

Cadeau-tip: boekje Grootmoeders Tips van Stan van Eyck à € 9,95.
Een boekje waarover een academicus zuur schreef “Het werkt niet, maar helpt wel”.
Een gezond cadeau voor 2016: de dagscheurkalender “Natuurlijk Gezond is zó 2016!”
 
Natuur Gezond 2016Therapeuten uit heel Nederland en andere organisaties hebben hun medewerking verleend met als resultaat een mooi cadeau: informatie over bijvoorbeeld acupunctuur, yoga, voeding, bewegen, klassieke homeopathie, massage, voetreflexologie. De deelnemende therapeuten en winkels doen allemaal een aanbieding, bijvoorbeeld korting op een behandeling of een boekje. Ook de Nationale Gezondheidsbeurs (februari 2016), de Lotusbeurs (maart 2016) en Gaaf Groenbeurs geven korting op de entree.
 
Klassiek homeopaat Yvonne Klein Rouweler is de auteur en initiatiefnemer. Zij heeft als missie informatie over gezondheid op een zo eenvoudig mogelijke manier beschikbaar maken voor het grote publiek, zonder reclame te maken voor merken of producten.
Voor alle verkoopadressen: zie www.ykr-homeopathie.nl De prijs is € 15,-.

Gierstpuree


Recept voor 4 personen, glutenvrij
Veel gebruikte bronnen:
The Optimist
• Mercola • AT&T Nieuwsbrief â€¢ Medisch Dossier
Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 

Wilt u helpen? Er zijn diverse vacatures!
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.

In dit nummer geen bijdragen van anderen, behalve het recept!
 
Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Geen nieuwsbrief ontvangen maar wel op de hoogte blijven van acties?
Meld u dan aan voor de actie lijst
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2015 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen?
uitschrijven 

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp