Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief er vreemd uitziet, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven

Jaargang 5     Nummer 01

In deze nieuwsbrief informeren wij u over

Voeding en preventie     Gezondheid en onderzoek     Gezonde tip     Milieu     Oproep     Recept
griep informatie
De griep waart weer door het land! Tijd om nog eens even de informatie op het Natuurlijk Gezond Plein door te nemen. Info griep.

Voeding en preventie

Goed nieuws! We zijn niet langer roepende in de woestijn: plotseling buigen hele hordes deskundigen en instanties zich over ons voedingspatroon en zelfs Allerhande maakte een heel nummer over gezonder eten.
Aan bijna de helft van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd. Zelfs groente - hét toonbeeld van gezond - wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven. Foodwatch onderzocht het assortiment groenteconserven van de grootste 4 supermarkten en hieruit bleek dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten (46%) suikers waren toegevoegd. Groente of junkfood?
Zelfs aan biologische groenten bleken geregeld suikers toegevoegd. Doordat de voedingsindustrie overal suikers aan toevoegt, tot zelfs groente aan toe, krijgen consumenten veel teveel suikers binnen en een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet. Lees artikel.
De Volkskrant zocht uit: hoe gezond zijn vleesvervangers? Om te beginnen is de naam misleidend: ze komen bijna allemaal stoffen tekort die je juist uit vlees binnenkrijgt zoals ijzer en vitamine B 12. De meeste producten zijn ook erg bewerkt en bevatten te veel zout. Er wordt veel gebruik gemaakt van soja en daar kleven ook bezwaren aan bij overmatig gebruik of tijdens zwangerschap. Uitzondering vormt tempeh, een klassiek Aziatisch gefermenteerd product.
mmv - natuurrijk leven. MoermanIn een nieuw rapport dat wordt ondersteund door wetenschappers van het Europees Parlement is aangetoond dat het eten van biologisch voedsel verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. biologische voeding is gezonderDeze voordelen zijn onder andere een lager risico op ziektes, de opname van meer goede nutriënten, een lager risico op allergieën bij kinderen en een lager risico op resistentie van antibiotica. Bij urine onderzoek bleek dat ‘biologische’ consumenten 65% minder pesticiden in hun urine hebben. MMV. Lees artikel.

Zo bevatten eieren van kippen die buiten komen meer vitamine D en biologische kippen niet alleen meer daarvan maar ook in een betere vorm. Voedingsgeneeskunde
Platform Patiënt en VoedingMarianne Nijnuis, arts en moeder van een zoontje met een aangeboren nierprobleem werd wanhopig van alle medicatie en de sondevoeding waarvan het kind voor 50% afhankelijk werd. Zij gooide het roer helemaal om en ging zelf in de blender ‘echt’ voedsel fijnmaken en dat via de sonde toedienen. “Een wonder geschiedde vervolgens: binnen drie dagen had ik een ander kind. Zijn ontlastingspatroon verbeterde dramatisch, hij voelde zich veel beter en hij ging weer zelf eten! En onze ervaring is niet uniek. Ik ontdekte via Facebook dat er meer ouders zijn die hun kinderen een blended diet geven en ook zelf experimenteren, met soortgelijke resultaten”. Patiënt en Voeding  Lees het artikel.
plofkippenReuzen. Zonder dat we het als argeloze consument in de gaten hebben, worden wij ‘op afstand’ helemaal gestuurd door vier supergrote multinationals, de ABCD: adm, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus. Bekende voedingsbedrijven als Unilever, Nestlé of Monsanto zijn maar kleine hummeltjes vergeleken bij de vier handelshuizen die wereldwijd de grondstoffenmarkt domineren. Samen zijn ze goed voor een jaaromzet van zo’n € 250 miljard, een bedrag dat iedere fantasie te boven gaat, maar niemand weet wat deze vier precies uitspoken. Opmerkelijk is, dat van alle vier de roots in Nederland liggen! De Groene signaleert het gevaar dat een of twee partijen een bepaalde markt volledig domineren. Ze zijn al verantwoordelijk voor de plofkippen en andere bio-industrie en monocultuur in de landbouw. MMV Lees artikel.

Rookvrije generatieGezondheid en onderzoek

 
Tabaksindustrie noemt in officiële (geheime) stukken onze kinderen “replacement smokers”. Die moeten de klanten die overlijden aan de verslaving immers vervangen om de afzet te garanderen… Gelukkig komt er steeds meer tegenactie.
Duitse voetbalclubs gebruiken voor 92% homeopathie om de spelers gezond te houden. 
In Zweden maakt een apotheek reclame voor een anti-rookmiddel. Het billboard waarop de reclame staat, bevat een detector, begint te hoesten als er een rokend persoon voorbij komt.

hoestend reclamebord
De VU gaat wonderbaarlijke (gebeds)genezingen onderzoeken. Hiermee betreden ze omstreden terrein in de medische wetenschap. Promoverend huisarts Dick Kruijthoff gaat met een team ‘onverklaarbare’ genezingen bestuderen om te zien of er toch niet een verklaring is te vinden. Het begon met een artikel in Trouw over een geval in zijn eigen praktijk. Hij kreeg daarop zoveel reacties dat hij besloot een onderzoek op te zetten. Trouw
EurekAlertLanger leven met ‘slecht’ cholesterol. LDL-cholesterol, de vorm van cholesterol die tot nog toe ‘slecht’ werd genoemd, en waartegen massaal cholesterolverlagers of statines worden geslikt, blijkt juist goed te zijn voor ouderen. Vanaf hun 60e zou een hoger cholesterolgehalte mensen zelfs helpen langer te leven. Dit is gebleken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Zuid-Florida. Zestigplussers met veel LDL-cholesterol in hun bloed zouden minder kans lopen een dodelijke aandoening te ontwikkelen, zoals kanker en long- en spijsverteringsproblemen, maar ook hart- en vaatziekten, waarvan juist wordt beweerd dat ze door LDL worden veroorzaakt.
 
Verkeerde uitleg LDL. Dit komt, aldus de Amerikaanse onderzoekers, doordat de geneeskunde de functie van LDL tot nog toe verkeerd heeft uitgelegd. LDL zou geen vet zijn waarmee bloedvaten dichtslibben, maar een bestrijder van micro-organismen die de hierboven genoemde dodelijke ziekten kunnen veroorzaken.
De onderzoekers concluderen dat er geen verband is tussen ‘slecht’ cholesterol en sterfgevallen bij ouderen. Ze zetten dan ook vraagtekens bij de voordelen van statines. Meer informatie.
depressie of angststoornis? Liever niet zwanger
Liever niet zwanger worden met depressie of angststoornis. 
Eén op de 50 vrouwen die zwanger wordt, slikt een medicijn tegen depressie of angst. De vraag is wat dan het beste is: doorgaan met die pillen of juist stoppen? En vrouwen die nog geen pillen slikten toen ze zwanger werden, maar wel angstig of depressief zijn, zouden die er alsnog mee moeten beginnen of liever niet? Lees artikel.
borstkankerscreening wenselijk?Vraagtekens bij de wenselijkheid van borstkankerscreening. Ivan Wolffers, bekend emeritus hoogleraar Gezondheidszorg, beveelt in een opiniestuk op www.joop.nl een wetenschappelijk artikel aan dat onlangs is verschenen in Annals of Internal Medecine. Conclusie van dit artikel: er is geen verband tussen screening op borstkanker en een vermindering van het aantal nieuwe gevallen van gevorderde borstkanker.
Wolffers spreekt bovendien hardop het vermoeden uit dat de meeste deskundigen hierover angstig zwijgen, omdat er zoveel geld omgaat in de behandeling van kanker. Én omdat mensen graag de illusie hebben dat regelmatige screenings hun risico’s verkleinen. Lees artikel.
kanker-actueelOpmerkelijk: Het is nu 21 jaar geleden dat Kees Braam te horen kreeg dat hij een dodelijke kanker had met nog 3 maanden te leven. Lees en zie zijn verhaal en dat van anderen op kanker-actueel.
wetenschappelijk afvallenAfvallen - dit weet en zegt ‘de wetenschap’. Direct na de feestdagen publiceerde NRC een artikel met als doel op een rij te zetten wat er eigenlijk wetenschappelijk is aangetoond over aankomen en afvallen. Noot vooraf: de wetenschap weet eigenlijk nog heel veel niet op dit gebied…
Duidelijk is wel dat er individuele verschillen zijn. Genen, stress, beloning en voeding spelen een rol. En zeker is ook dat we in een dikmakende omgeving leven, waarin niettemin slanke mensen de norm zijn. Lees artikel.
muziek tijdens operatie vermindert angst en pijnMuziek tijdens operatie vermindert angst en pijn. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben aangetoond dat muziek tijdens een operatie leidt tot beduidend minder angst en pijn erna, en daardoor wellicht tot een sneller herstel. Dit zou zelfs gelden als die muziek wordt afgespeeld als de patiënt onder narcose is. Lees artikel.
veroudering wellicht terug te draaienVeroudering wellicht terug te draaien…! Peter de Keizer (35) is verouderingsbioloog en werkt als senior onderzoeker in het Erasmus MC. Hij doet onderzoek naar de vraag of je het hele lichaam kunt laten verjongen door oude cellen op te ruimen. Zo zou de veroudering dus niet alleen worden geremd, maar zelfs teruggedraaid. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat dit binnen een paar jaar inderdaad kan. Daarbij is een sleutelrol ingeruimd voor zogenaamde senescente cellen. Lees artikel
Gezonde tip: voor slechts € 5,- naar de GezondheidsBeurs!  (i.p.v. € 20,-)
Van 2-5 februari in Jaarbeurs Utrecht inspiratie voor een gezonde leefstijl op de GezondheidsBeurs!
Bestel met actiecode: SNW op www.gezondheidsbeurs.nl. Zie ook artikel op NGPlein.

Milieu


Aanrader: de bijzondere natuurfilm www.downtoearthfilm.com. Een film die het hele team van onderhandelaars bij de klimaattop verplicht eerst moest zien, zodat ze inzicht kregen in de kern van de zaak. Over de keuze om alleen maar geld te verdienen of voor het behoud van de aarde te kiezen.
WaterSeer
Een klein molentje kan overal tot 37 liter water per dag uit de lucht halen, zonder stroom en zonder menselijke arbeid. De wind doet het werk. Zelfs als het niet waait, levert de WaterSeer vers water op. HFD 17/12/16
 “De Grote Schoonmaakbijbel” bevat 99 Amish huismiddeltjes voor dagelijks gebruik. Alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen. Uitgeverij Kok € 9,99.

Oproep


De Infolijn Alternatieve Geneeswijzen heeft weer behoefte aan nieuwe vrijwilligers, zowel voor de telefoondienst als achter de schermen als ondersteuning. Vacatures

Pasta met een verwarmende saus


Recept voor 4 personen
Natuurlijk Gezond wil iedereen die interesse heeft voor onderwerpen die te maken hebben met gezondheid attenderen op wat er de afgelopen weken zoal in de media langs kwam. 
De nadruk ligt op zelfredzaamheid en natuurlijke middelen en methodes.

Wij streven ernaar de nieuwsbrief 10x per jaar uit te brengen.

Veel gebruikte bronnen:
MercolaVoedingsgeneeskunde • Medisch Dossier

Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 

Wilt u helpen? Er zijn diverse vacatures!
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.

- - - - - - - - - - - - - - - 

Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Geen nieuwsbrief ontvangen maar wel op de hoogte blijven van acties?
Meld u dan aan voor de actie lijst
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2017 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen
uitschrijven 
Wij hopen dat u wel aangemeld wilt blijven voor acties, die keus is er.

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp