Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief er vreemd uitziet, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven

Jaargang 4     Nummer 05     

Voorjaar
In deze nieuwsbrief informeren wij u over

Beleid    Voeding     Gezondheid     Milieu     Misstanden     Acties     Recept

Beleid


minister Edith SchippersNederland is lid geworden van het uitvoerend bestuur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Volgens minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft ons land hierdoor meer invloed op het beleid (ANP). Hopelijk werkt het ook andersom en gaat Nederland serieus werk maken van de aanbevelingen van de WHO inzake CAM! Nederland beroept zich er geregeld op dat het zo vooruitstrevend is en graag deel wil nemen aan de nieuwste wereldwijde hypes en ontwikkelingen. Des te vreemder is het dat Nederland zo achter blijft bij het accepteren en integreren van CAM. In een aantal landen (USA, Australië, Engeland, Duitsland en Frankrijk) met een gezamenlijke inwonertal van ±542 miljoen (2014) is dit heel gewoon. Wat beweegt de Nederlandse Overheid om haar bevolking van ±17 miljoen inwoners dit te onthouden? Misschien maar eens een referendum?
goede voeding in ziekenhuizen cruciaal ...Uit onderzoek van de Stuurgroep Ondervoeding naar voedingsconcepten in de Nederlandse ziekenhuizen blijkt, dat er veel aandacht is voor een goed en gezond voedingsaanbod. Minister Schippers: ‘Goede voeding in ziekenhuizen is cruciaal. Het leidt tot een sneller herstel en korter verblijf'.' Lees meer. Bron: Regeringsnieuws.
In mei is een landelijke campagne gestart voor Zorgkaart Nederland. In de afgelopen jaren is de website uitgegroeid tot de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Inmiddels staan er ruim 320.000 ervaringen op Zorgkaartnederland.nl. En dat mogen er natuurlijk veel meer worden. Want hoe meer mensen ervaringen delen, hoe beter anderen een keuze kunnen maken in de zorg. Bovendien helpen we elkaar zo om de zorg nog beter te maken. Belangrijk is dat vooral veel mensen hun (liefst goede) ervaring melden met complementaire zorg! Website.
Bijzonder hoogleraar Patrick Jeurissen bepleit in zijn oratie aan het Radboud UMC in juni doelmatiger zorg voor groep met meerdere aandoeningen. Deze patiënten (1% van het totaal) kosten gemiddeld € 57.000 per jaar, terwijl de gemiddelde patiënt € 1300 aan jaarlijkse zorgkosten vraagt. Het gaat om ongeveer 150.000 mensen in de curatieve zorg die soms wel zeven verschillende ziekten tegelijk hebben. Van ouderen met dementie, gehandicapten en mensen in de GGZ zijn de jaarkosten nog hoger. HFD
Geld over de balk gooienDe gezondheidszorg gooit een miljard Euro over de balk elk jaar door het uitdelen van medicijnen die niet of verkeerd worden gebruikt. Het zou gaan om 50% van de hele omzet. (NOS Journaal) Daarbij zijn dan de kosten niet meegeteld die zijn gemoeid met de gevolgen van verkeerd gebruik…

Voeding

 
Tip: “That sugar movie” is vanaf mei in de bioscoop te zien. Zou verplicht moeten zijn voor scholieren en gezondheidswerkers, of eigenlijk voor iedereen. Hopelijk komt hij snel op de TV. Lees nog eens de recensie van het boek.

Tip: Voor wie helemaal bij wil blijven op het gebied van voeding: Foodlog, met nieuwsbrief.

Nog een tip: NPO 3 Doc “Fed up” waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe de (marketing) van de voedingsindustrie in de VS oppermachtig is, met fatale gevolgen voor de gezondheid. Tieners van 100 tot 200 kilo en maagverkleining bij een kind van 15!
Reumatoïde artritis (RA) is een chronische auto-immuun ziekte die 1% van de wereldbevolking treft, overwegend vrouwen. Jicht is een pijnlijke vorm van ontsteking aan de basis van de grote teen. Negentig procent van de patiënten betreft mannen van 40 jaar en ouder. RA en jicht zijn ontstekingen. De pijn bij jicht is gerelateerd aan een verhoogd niveau van urinezuur. Ontsteking en verhoogd niveau van urinezuur zijn o.a. neveneffecten van verhoogd suiker gebruik. Mercola
de voedingsmythes van professor Katan
Mythes.
Laat u niet in de war brengen door de zogenaamde voedingsmythes van professor Katan.
Lees hier hoe het werkelijk zit!
Een nog werkende hoogleraar van Wageningen meent te weten dat industrieel voedsel gezonder en veiliger is dan natuurproducten! Lees artikel in AD.
Een veertig jaar oud, nooit gepubliceerd onderzoek, de grootste en meest omvattende studie in zijn soort, toont aan dat bij vervanging van verzadigd vet door plantaardige olie, het cholesterol weliswaar met 14% daalt, maar dat het sterftecijfer toeneemt! Iedere 30 punten vermindering van cholesterol gaf een 22% hogere kans op sterfte. Andere studies bevestigen dit.
als het kalf verdronken is dempt men de put ...We staan weer aan de vooravond van de Olympische Spelen. Massaal zullen mensen afreizen naar Brazilië. Wordt het geen tijd voor een nieuw vaccin? De reclamecampagnes draaien op volle toeren dat een nare mug daar het Zika virus verspreidt. Critici wijzen op een heel ander verband: het al heel lang als onschuldig bekende Zika virus lijkt alleen toe te slaan bij zwangere vrouwen die met een bepaalde stof zijn gevaccineerd… Uiteraard wordt dit weer met klem tegengesproken als gevaarlijke onzin. Wie heeft gelijk?
haringGekweekte zalm is (behalve een ramp voor het zeemilieu) het meest giftige voedsel dat er bestaat:
5 maal giftiger dan welk ander getest product ook. Muizen die deze zalm te eten kregen ontwikkelden obesitas en diabetes. Naast de pesticiden en antibiotica die bij het kweken kwistig worden gebruikt is vooral het speciale (kracht)voer de boosdoener: dit bevat giftige stoffen zoals o.a. dioxine en PCB’s. Houd het voor de omega 3 dus maar liever op Hollandse haring en af en toe wilde/biologische zalm.
Magnesium ...Magnesium is essentieel voor het biologisch functioneren en een optimale gezondheid. Er zijn meer dan 3.750 bindingsmogelijkheden met menselijke proteïnen, daarnaast meer dan 300 enzymen die afhankelijk zijn van magnesium voor een goede werking. Gezondheidsproblemen door magnesiumtekort betreffen migraine, onrustgevoelens en depressiviteit, fibromyalgie, cardiovasculaire aandoeningen, hartstilstand en plotseling overlijden door andere oorzaken. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het functioneren van de mitochondriën in onze cellen. Lees artikel.
Mensen die minstens 35% van hun calorieën gedurende 24 uur uit fast food verkrijgen, hadden een 24% hoger niveau DEHP en een 39% hoger DiNP in hun urine dan degene die geen fast food hadden geconsumeerd. Dierstudies tonen aan dat DEHP schade kan toebrengen aan lever, nieren, longen, voortplantingsorganen. Recent onderzoek linkt DEHP en DiNP aan het toenemende probleem van insuline resistentie.
verstandig afvallen ...Verstandig afvallen. De BBC heeft op de van haar de bekende grondige wijze het onderzoek naar overgewicht, veroorzaakt door te veel eten een flinke stap verder gebracht. (Er zijn meer oorzaken, maar te veel eten is wel de belangrijkste.)
Onderzoekers meenden dat er drie types mensen met deze soort overgewicht zijn en dat alleen een dieet op maat dat bij het type past effect kan hebben. Met behulp van 75 vrijwilligers werd dit aan de praktijk getoetst. Lees artikel.
Goed voorbeeld? Premier Rutte hekelde laatst bij een bijeenkomst van de voedselindustrie de 'regeltjes'. Gevraagd naar zijn lievelingseten riep hij: “een Magnum”. Hij vond gezond eten ook maar “stom”. (NRC zat. 21/05/16 in een interview met staatssecretaris Van Dam.)
OCADe VS kent een sterke, militante consumenten-organisatie voor biologische voeding, de OCA (Organic Consumers Association). Net als onze Consumentenbond laat zij producten onderzoeken. Onlangs klaagde ze een fabrikant van biologische babymelk aan, omdat 11 van 40 (!) ingrediënten synthetisch zijn en daarom niet zijn toegestaan in biologische producten.
President Obama heeft een ‘task force’ ingesteld om de behandeling van kanker te verbeteren. Helaas komt vitamine D, de goedkoopste en tevens belangrijkste factor in deze, niet aan bod.
Mtor is een groei regulator system, dat allerlei signalen zoals omgevingsfactoren, voedingsstoffen, energie niveaus, stress enz. waarneemt en integreert en zo groei en reparatie van het lichaam reguleert: het regelt of groei/reparatie gestimuleerd of juist geremd wordt. Voor een lang en gezond leven en om de kans op kanker te verminderen, is het belangrijk dat dit systeem vooral goed geremd wordt. De beste manier om daarvoor te zorgen is een beperkte eiwit consumptie. Het veilige maximum is 1 gram puur eiwit per dag per kilo ‘lean body mass’. Dat is je gewicht minus het vetgehalte. Daar zijn apparaten voor en er is een simpele berekening.
energiedrankjesEnergiedrankjes zijn slecht voor je hart. Daarvoor is nieuw bewijs uit een klinische studie door onderzoekers van de Universiteit van de Pacific en het David Grant Medical Center. Wanneer energiedrankjes in grote hoeveelheden geconsumeerd worden, vergroot dat de kans op een abnormaal hartritme. Deze resultaten zijn met name van belang voor de hoofdgebruikers van deze drankjes: jongvolwassenen, en ze zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Heart Association in Phoenix (Arizona).
Het hart lijdt onder een tekort aan vitamine K. Dit zorgt bij 40 procent van de Nederlanders voor een onnodig risico op hart- en vaatproblemen. Jarenlang onderzoek door de Universiteit Maastricht met medewerking van andere universiteiten gaf dit resultaat. Het ‘westerse’ dieet levert onvoldoende vitamine K op om regelsystemen in botten en bloedvaten optimaal te activeren. Zelfs bij gezonde volwassenen is de situatie verre van optimaal.
Met een metertje kan de vaatkarakteristiek in kaart worden gebracht. Een kwestie van twee minuten. Prof. Cees Vermeer, CARIM, Telegraaf 02/02/16.
verslag voedingsgeneeskundeAlles wat door de mond binnenkomt heeft invloed op onze darmbacteriën en daarmee op onze gezondheid. Dit blijkt uit een grootschalige studie van het UMCG in Groningen naar de effecten van voeding en medicijngebruik op de diversiteit aan bacteriën in de darm. Bij 1135 gezonde deelnemers uit het LifeLines bevolkingsonderzoek werd het DNA van de darmbacteriën en andere micro-organismen uit de ontlasting geanalyseerd. Verder werd informatie verzameld over dieet, medicijngebruik en gezondheid. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science. Verslag voedingsgeneeskunde.
Bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica worden gevreesd in ziekenhuizen. Amerikaanse onderzoekers hebben in El Salvador en Peru andere haarden van resistentie gevonden: kippenhokken en waterzuiveringsinstallaties. Het zijn plekken waar bacteriën resistentiegenen uitwisselen. De wetenschappers, die publiceerden in Nature, zien er een waarschuwing in voor industriële kippenboerderijen die antibiotica gebruiken. Volkskrant
De aandoening PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) plaagt ongeveer 10% van de Nederlandse vrouwen. Ook hier blijkt dat optimale voeding de sleutel tot genezing of minder klachten is. Uitgevonden door een ervaringsdeskundige. Website.

Gezondheid


Rokende moeders schaden het DNA van hun baby. Genen van de baby veranderen zodanig dat het lijkt of de kinderen zelf gerookt hebben. Roken verhoogt ook de kans op een miskraam, vroeggeboorte, hazenlip (o.a. tekort aan zink) en wiegendood. Amerikaanse en Europese wetenschappers onderzochten het DNA van bijna 7000 pasgeborenen. Negenhonderd van hen hebben een moeder die door pafte tijdens de zwangerschap. De stoffen uit de rook van die sigaretten kan het DNA van het kind op zeker 6000 plekken wijzigen. Veelvoorkomende veranderingen worden gevonden op de genen die weefsels en organen ontwikkelen. American Journal of Human Genetics en Molecular Systems Biology 31/03/16. Trouw 01/04/16.
Ook als het aantal rokers drastisch daalt, blijken longziektes toe te nemen. In Australië rookt nog slechts 15 procent, toch neemt astma toe. In Groningen is aangetoond dat luchtvervuiling, het gebruik van pesticiden in de landbouw en ongezonde eetgewoontes belangrijke veroorzakers zijn.
Opmerkelijk: Er zijn berichten dat de ziekte van Lyme mogelijk ook kan worden overgebracht via rauwe melk. Op zoek naar onderbouwing daarvan vonden we een verhaal van iemand die juist zichzelf heeft genezen van chronische Lyme door het gebruik van … rauwe melk. 
foodlogEen vastendieet zou een behandeling kunnen zijn voor auto-immuunziektes. Vasten start een proces waarbij het lichaam slechte cellen doodt en nieuwe, gezonde, cellen aanmaakt. Dat suggereren onderzoekers van de University of Southern California na een studie die eerst op muizen en vervolgens bij mensen met multiple sclerose (MS) werd uitgevoerd. Lees artikel.  Foodlog
In de VS is weer een discutabel middel op de markt toegelaten, het slaapmiddel Belsomra. Bij onderzoeken blijkt het een verwaarloosbaar effect te hebben, maar wel vele (zelfs dodelijke) bijwerkingen. Maar hopen dat het hier niet op de markt komt…
Het eiwit Quaking kan bepaalde witte bloedcellen dusdanig beïnvloeden dat ze helemaal klaargestoomd zijn om een acute infectie in het lichaam aan te pakken. Het opent een nieuw onderzoeksterrein en kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor patiënten die kampen met overmatige ontstekingen zoals reuma, aderverkalking, of de ziekte van Crohn. Info.
VAXXED - trailerIn de VS is de discussie over vaccinveiligheid nog steeds heftig. De film ‘Vaxxed’ was oorspronkelijk bedoeld om tijdens het Tribeca Film Festival te worden getoond, maar werd teruggetrokken, onder dreiging van andere filmmakers om hun deelname te beëindigen. De Niro, die een 18-jarige autistische zoon heeft, geeft toe bedenkingen te hebben bij de veiligheid van vaccins. Hij raadt iedereen aan Vaxxed te gaan zien en meer open te staan voor de discussie en om vaccins voor kinderen veiliger te maken. Vorig jaar ontdekten onderzoekers dat de hersenen direct zijn verbonden met het immuunsysteem via voorheen niet waargenomen vezels. Een ontdekking die het verband tussen vaccins en autisme wellicht ooit kan vaststellen. Meer info vaccins.
Moet u nog beslissen om uw kind de HPV-vaccinatie te geven? Lees dan vooral het nieuwste nummer (juni 2016) van Medisch dossier!
Door het dragen van nylons wordt de Staphylococcus aureus van de huid afgeschraapt. Deze huidbacterie was en is berucht vanwege het vermogen om wondinfecties en steenpuisten te veroorzaken. De bacteriën kunnen op die manier de weg vinden naar kwetsbare patiënten. Deze kennis werd al gemeld in de 70- en 80-er jaren van de vorige eeuw. NRC.
Aandachtspunt voor personeel in de gezondheidszorg!
CBD-olieCBD, misschien het medicinale middel van de toekomst, wordt gewonnen uit industriële hennep. Het bevat geen geestverruimende eigenschappen. Het is inzetbaar bij o.a. astma, reuma, migraine, diabetes, dementie, ADHD en tal van ander lichamelijke en psychische aandoeningen.
De beste CBD komt uit de Scandinavische landen, Denemarken heeft het beste natuurlijke klimaat voor de groei en teelt van deze hennepplanten. Weekkrant
Kanker & Cannabis
Er is de laatste tijd veel te doen op internet over wietolie, daarmee zou zelfs kanker te genezen zijn. Bij onze (zeer betrouwbare) bronnen is het gebruik alleen bekend als ondersteuning bij pijn en/of onrust, ook bij kanker. Aan het gebruik kleven wel risico’s, dus uitkijken: het kan ook juist kankergroei stimuleren! Zie artikel.

Monique Posthumus schreef als ervaringsdeskundige het boek Kanker & Cannabis. Zie info.

N.B.: Er is een fundamenteel verschil tussen 'wietolie' (THC houdend) en 'CBD-olie' (CBD-houdend). Van wietolie word je suf of stoned; CBD-olie ontspant maar maakt niet suf. Wietolie is officieel verboden in de verkoop, CBD-olie niet. In Brazilië is CBD-olie toegestaan als therapie bij kanker. Artikel 1 (Engels) – Artikel 2 (Nederlands)
berkenbomenEind 2015 promoveerde Lisette Potze onder leiding van prof. dr. J.P. Medema (AMC Amsterdam) op een onderzoek naar de wijze waarop het ‘natuurstofje’ betulinezuur aangrijpt op kankercellen. Dit laboratoriumonderzoek, mogelijk dankzij donateurs van het Nationaal Fonds tegen Kanker, heeft een nieuwe zwakke plek in de kankercel aangetoond. Betulinezuur laat, in tegenstelling tot chemotherapie, gezonde cellen ongemoeid en is dus veel minder giftig. Betuline wordt verkregen uit de buitenbast van berken en is op eenvoudige wijze om te zetten in betulinezuur. Artikel.
 
Een ander door dit fonds ondersteund onderzoek levert een nieuwe aanpak op om tumoren van de alvleesklier te opereren met minder schade aan gezonde weefsels. Artikel.

Deze onderzoeken kunnen worden gesteund door donaties. NL 92 INGB 0000 207205 o.v.v. PANFIRE. Of doneer online.

Milieu

 
Pikant: net voordat het Europarlement moest stemmen over verlenging van de toelating van landbouwgif glyfosaat voor weer 10 jaar (beslissing is uitgesteld), heeft onderzoek van de urine van 49 van deze parlementariërs aangetoond dat zij allen een zeer hoog gehalte glyfosaat in hun urine hebben. Een beter bewijs van het gevaar is nauwelijks denkbaar…
rupsenEcosystemen op voedselarme grond, zoals op de Veluwe veranderen wezenlijk. Van eikenblad tot sperwer, de hele keten kampt met voedingsstoffentekort en sterfte. De oorzaak wordt gezocht bij de stikstofuitstoot van de intensieve veehouderij. Neem bijvoorbeeld vlees. Nederland produceert voor de halve wereld vlees. Maar de mest blijft hier. Een onderzoekje gaf een signaal af. Rupsen werden gevoerd met bladen verzadigd met stikstof, maar met gebrek aan mineralen. Ze vonden het heerlijk, maar na een paar dagen waren ze wel dood. Trouw 04/05/16.
hygiëneOnderzoekers in Groningen hebben vastgesteld dat we té proper leven. Auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1, blijken mede te worden veroorzaakt door het gebruik van allerlei bacteriële bestrijdingsmiddelen, in huis en voor persoonlijke hygiëne van de mens: spuitbussen, antibacteriële zeep, gels en sticks. Bekend is dat het bestrijden van bacteriën op de huid vooral het evenwicht verstoort en daarmee de gunstige, beschermende bacteriën juist hindert. Het effect is vergelijkbaar met schade aan de darmflora door antibiotica.
autobandenVersnipperde autobanden kan men recyclen tot carbon black, een hoge kwaliteit zwart poeder voor de productie van allerlei soorten rubber, verf, coatings en inkt.
De oprichters van Black Bear willen de wereld veroveren, rekening houdend met klimaat en milieu. Met elke geproduceerde ton carbon black wordt 4.8 ton CO2 bespaard. Dat is hetzelfde als een bos van één miljoen bomen! HFD 30/04/16.
veel, heel veel medicijnenOns water is sterk vervuild door medicijnen. Afvalwater zit vol met resten pijnstillers, anticonceptiepillen, bètablokkers en wat al niet meer. Zowel van ziekenhuizen als huishoudens. De stoffen komen vooral hierin terecht via onze urine. Toenemend medicijngebruik, b.v. door vergrijzing, vergroot dit probleem, aldus onderzoeker vuile zeeEllen van Donk van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Het uitplassen van medicijnresten kunnen we moeilijk tegengaan, maar het dumpen van medicijnen wel! Per dag gooien we 427 kilo medicijnen weg, een verspilling van minstens 100 miljoen euro. De oplossing is eenvoudig: overtollige medicijnen moeten terug naar de apotheek! Volkskrant
electriciteitsmast Wintrack

De komende jaren zal het landschap versierd worden met een ander soort hoogspanningsmasten. Ranker en wit van kleur. Het grote voordeel van deze “Wintracks” is dat die minder opvallen en een veel kleiner magnetisch veld veroorzaken. Trouw
 

Misstanden

We doen het er niet om, maar deze maand kwam er veel langs…

Volgens de Globe Newswire van 3 mei jl. zal ‘klokkenluider’ Dr. William Thompson, senior wetenschapper bij het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC), binnenkort een bewerking laten verschijnen van gegevens van een controversiële studie, voor het eerst gepubliceerd in 2004. Als dat waar is, is dit van groot belang. Meer dan een decennium lang hebben beleidsmakers deze discutabele studie geciteerd en daaruit geclaimd dat er geen verband bestaat tussen het MMR-vaccin (mazelen, bof en rode hond) en autisme en dus geen vergoeding toegekend aan ouders van met MMR-vaccin behandelde kinderen. Dr. Thompson heeft o.a. via zijn advocaat bevestigd dat er sprake is van manipulatie van onderzoekgegevens en dat er zodoende sprake is van wetenschappelijke fraude. CDC ontkent een verband tussen MMR en autisme. Gebleken is dat CDC de studie wel degelijk kende en wist dat er een causaal verband bestaat tussen het BMR-vaccin en autisme. CDC heeft door het manipuleren van de gegevens deze bevindingen willen doen verdwijnen. Artikel.
Bijwerkingen van psychofarmaca die mensen al een kwart eeuw melden, zijn jaren lang weggewuifd door psychiaters. Want psychiatrische patiënten zouden immers niet “weten waarover ze praten”. Daar komt nu verandering in, niet door wetenschap en fabrikanten maar door de aandacht in de media… Prof.dr. Trudy Delhue / DvhN 14/05/16.
 
N.B.: Bijwerkingen (van reguliere én complementaire middelen) moeten altijd gemeld worden bij het bijwerkingencentrum Lareb!
Apotheker Paul Harder ontwikkelt 'afbouwstrips' die moeten helpen tegen medicijnverslaving. Psychiaters jubelen, maar verzekeraars willen het niet vergoeden. Het lijkt logisch: afkicken van verslavende medicijnen door steeds een beetje minder nemen. Tot je kunt stoppen. Hele kleine stapjes zetten, daar gaat het om, zeggen veel psychiaters. Maar wie zo wil afkicken van zijn/haar verslaving, zal de medicijnen zelf moeten betalen. En dat kan in de honderden euro's lopen. De meeste verzekeraars weigeren te vergoeden, omdat het niet ‘bewezen effectief’ is!
transparantieTranparantie. Artsen en zorginstellingen ontvangen veel meer sponsorgeld van de farmaceutische industrie dan tot nu toe werd aangenomen. Vorig jaar betaalden fabrikanten 51,6 miljoen euro, 36% meer dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van het Transparantieregister Zorg, die vandaag worden gepubliceerd. 'Dat is wel érg veel geld', zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven, oud-huisarts, over de Pharma miljoenen. “Die betalingen leiden tot een maatschappelijke schade die veel groter is”, zegt hij. “Artsen die worden betaald, schrijven vaak duurdere medicijnen voor. Ze zouden zich niet moeten laten belonen door de industrie.” Naast artsen en zorginstellingen zijn in het register voor het eerst ook de patiëntenverenigingen als ontvangers opgenomen. Geneesmiddelenfabrikanten betaalden patiëntenorganisaties vorig jaar 2,2 miljoen euro. Slechts vijftig van de ruim driehonderd patiëntenverenigingen kregen geld. Betalingen aan patiëntenverenigingen zijn omstreden. Die organisaties praten mee over behandelrichtlijnen en roeren zich in discussies over dure geneesmiddelen. “Een patiëntenvereniging moet zich niet laten gebruiken als 'uithangbord' “, zegt ook Kamerlid Van Gerven.

geldVia een omweg van commerciële bureaus gaat veel meer geld van de farmaceutische industrie naar artsen en medisch specialisten dan in het transparantieregister staat vermeld. Onderzoek van de Volkskrant wijst dit uit. Het is een sluiproute, constateert huisarts Hans van der Linde, bekend vanwege zijn kritiek op de farmaceutische industrie. Schuif een commercieel bureau tussen de arts en de farmaceut en de betaling hoeft niet in het register.
Kwakzalverij. De voormalige voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is nog steeds niet weg te slaan van de buis. Beweerde deze arts in het verleden al dat ME, CVS, whiplash en bekkeninstabiliteit ‘ingebeelde ziektes’ waren, hij voegt daar nu Lyme aan toe! Als mensen na een antibioticakuur klachten blijven houden en het beestje kan niet (meer) objectief aangetoond worden: “zit het tussen de oren!”
Interessant is dit uitgangspunt van deze vereniging.
“De gezondheidszorg dient bewezen effectief te zijn. Dat vereist dat er controle mogelijk moet zijn op de kwaliteit van de verstrekte zorg. Dit kan alleen als de te verstrekken zorg toetsbaar is en deze toetsing geïnstitutionaliseerd is op alle niveaus. Het betekent dat er deugdelijk omschreven behandelingsindicaties moeten zijn en criteria om vast te stellen of het te verwachten effect wel bereikt is: evidence based geneeskunde”.
Daarmee kunnen ze de komende decennia aan de slag in de reguliere zorg! Onlangs verklapte een arts in de Radar special over marktwerking in de zorg nog dat “50% van de huidige zorg niet effectief is”.
 
Blijkbaar is dit belangrijke artikel van alweer enkele jaren geleden hen ontgaan, anders hadden we wel acties gemerkt!
Intussen blijven de berichten komen dat er veel mis is met de reguliere medische wetenschap: Wetenschappers en maatschappelijke organisaties bepleiten terughoudendheid bij het vrijgeven medicijnen. Deze blijken in de praktijk vaak veel minder effectief dan gedacht, zijn peperduur en vertonen nogal eens (ook dodelijke) bijwerkingen. Bij het besluit of en wanneer een nieuw medicijn op de Europese markt komt, heeft Leufkens een heel zware stem als voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 
Dodelijke medicijnen o.a. te koop bij Bol.comFarmaceutische industrie manipuleert uitkomsten van onderzoek en koopt artsen om. Hoog tijd voor hervormingen. Maar we zouden zelf ook minder snel naar de pillen moeten grijpen. Het recent in Nederland verschenen boek ‘dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad’ van Peter Gøtzsche geeft een onthullende kijk, middels goed gedocumenteerde beschuldigingen, op de geneesmiddelenindustrie, overheden en artsen. Het gaat hierbij niet alleen om corruptie en omkoping, maar ook om de vele doden als gevolg van het gebruik van (vaak) volstrekt onnodige en niet-werkende medicijnen. In de VS is de gezondheidszorg doodsoorzaak nummer 3 (250.000 ‘onnodige’ doden per jaar). Er is geen reden om aan te nemend dat het hier erg veel beter is.
Emeritus prof. dr. Frans de Bruyne (voorheen Radboud UMC) een autoriteit op zijn vakgebied heeft kritiek op de alom gehanteerde diagnostiek van prostaatkanker in Nederland. Geen precieze aanpak, te vaak diagnose gemist, onschuldige gezwellen worden gevonden, geen patiëntvriendelijke aanpak. Twee keer werd de diagnose prostaatkanker in Nederland gemist. Een patiënt ontdekte zelf via internet de gespecialiseerde kliniek in Gronau (de Andros-kliniek) waaraan deze arts is verbonden. Telegraaf.
Gevaarlijke stoffen. Artsen zouden geen infusen, beademingsslangen en maagsondes meer moeten gebruiken die Bisfenol A, weekmakers en andere hormoon verstorende stoffen bevatten. Deze stoffen bedreigen de gezondheid. Vooral polyvinylchloride of pvc is berucht vanwege schadelijke weekmakers die weglekken naar de patiënt. Toxicoloog Majorie van Duursen maakt zich vooral zorgen over baby's en jonge kinderen. 'Heel kleine kinderen op de afdeling neonatologie die aan een infuus liggen, krijgen die hormoon verstorende stoffen zo vanuit de infuuszak in het bloed gestort.' De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is sceptisch zolang hard bewijs ontbreekt. Medisch Contact
De blootstelling aan hormoon verstorende chemische stoffen kost landen binnen de EU jaarlijks vele miljarden euro’s. De ziektekosten door schadelijke stoffen in onder meer voeding, cosmetica, kunststoffen en bestrijdingsmiddelen belopen jaarlijks minimaal 46 miljard en in het meest pessimistische scenario 28.888 miljard euro’s. De grootste kosten lijken verband te houden met neurologische ziektes, zoals ADHD en autisme en metabole ziektes zoals obesitas en diabetes en problemen als Teelbalkanker, onvruchtbaarheid. De onderzoekers zijn vrij zeker over verlies van IQ door blootstelling in de baarmoeder. Bron: hoogleraar toxicologie, Martin van den Berg e.a. NRC 14/04/16.

Acties

 
Elk jaar krijgen 100.000 mensen in Nederland te horen dat zij kanker hebben. Een diagnose die inslaat als een bom. Niet alleen bij degene die kanker heeft, maar ook bij de partner, ouders, kinderen en andere naasten. De eerste aan­dacht gaat uit naar behandeling van de ziekte, naar overleven. Maar er is meer. Bijna één derde van alle patiënten leeft met angst, somberheid en vermoeidheid. Klachten die vallen onder de noemer ‘aanpassingsstoornis’. Klachten die zijn ontstaan dóór de diagnose kanker. Goede zorg voor dit aspect ontbreekt. Daarom is er een petitie om de politiek hierop te wijzen. Dit is een initiatief van "Leven met kanker", waarin 21 kankerpatiëntenorganisaties hun krachten bundelen.
strijd tegen kiloknallersBij de petitie van Wakker Dier tegen ‘kiloknallers’ hebben 50 hoogleraren zich aangesloten. De Tilburgse hoogleraar gezondheidseconomie Peter Kooreman ziet een oorzakelijk verband tussen vleesconsumptie en de kans op darmkanker. Supermarkten die stunten met vlees “bieden bewust een product aan van onvoldoende kwaliteit”, aldus deze hoogleraar. Het Centraal Bureau Levensmiddelen vindt dat stunten niets heeft te maken met dierenwelzijn…
Actie.
Een groot aantal partijen heeft zich verenigd in rookvrijegeneratie.nl.

Lunchhapje met vlierbloesem en rabarber


Recept
Veel gebruikte bronnen:
The Optimist • Mercola • Voedingsgeneeskunde â€¢ Medisch Dossier

Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 

Wilt u helpen? Er zijn diverse vacatures!
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.
Aan dit nummer werkte mee Peter Oomens.

- - - - - - - - - - - - - - - 

Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Geen nieuwsbrief ontvangen maar wel op de hoogte blijven van acties?
Meld u dan aan voor de actie lijst
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2016 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen
uitschrijven 
Wij hopen dat u wel aangemeld wilt blijven voor acties, die keus is er.

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp