Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven
December 2014         
Jaargang 2 - Nummer  10

Alweer is er bijna een jaar ten einde. De kortste dag en daarna beginnen we de cylcus weer opnieuw. Het is als de zon die met ‘vuurwerk’ ondergaat om de volgende dag weer stralend en fris de nieuwe dag aan te kondigen.
De redactie hoopt voor alle lezers dat 2015 zal brengen wat ieder nodig heeft om te groeien en dat we verstandig met onszelf, met elkaar en met de aarde om zullen gaan.
Wij doen ons best om daar een bescheiden bijdrage aan te leveren.

In deze nieuwsbrief o.a.


Slaap
Kanker en leefstijl: Onderzoek TNO • Onderzoek naar minder doden door darmkanker met voedingsstoffen
Voeding: Voeding Leeft • 'Oergranen' • Hoe slecht is het eten van vlees? • Bijzonder congres • Aanbevolen boeken over voeding
Kort nieuws
Milieu: Zeep • Gif in snijbloemen • Duurzame bestemming van de as van een dierbare • Regionale energiecoöperaties • Cosmeticaproducten
Verzekeringen     Recept     Oproep

Slaap

 
In de donkerste dagen van het jaar, de periode waarin we van nature veel zouden moeten slapen, verdiepen we ons in de problemen rondom slaap. De laatste jaren zijn er veel onderzoeken gedaan die bewijzen dat slaap net zo belangrijk is voor onze gezondheid als water drinken, gezonde voeding en voldoende beweging. Een derde van de Nederlanders haalt regelmatig het minimum van 6 uur per etmaal niet met als gevolg ziekteverzuim, minder prestaties en ongevallen. Internationaal worden de kosten daarvan op miljarden geschat.
De spreekuren bij de slaappoli’s lopen vol met kinderen, vooral pubers. Het vreemde is dat kinderen door slaaptekort juist hyperactief worden overdag en dan al snel het etiket ADHD krijgen. Als ze daarvoor dan Ritalin krijgen (een pepmiddel!) is het hek van de dam. Dan moeten ze om te kunnen slapen een forse dosis melatonine nemen: alsof ze ’s morgens worden aangezet en ‘s avonds weer uitgezet! Het voortdurend turen naar verlichte schermen en de consumptie van energiedrankjes (die barsten van de cafeïne!) zijn de eerste dingen om aan te pakken.
website medisch dossierOver slaap is zoveel te zeggen dat we er weer een heel artikel over hebben toegevoegd aan het kenniscentrum op het Natuurlijk Gezond Plein. Lees artikel.
Bronnen: Medisch Dossier december 2014, Volkskrant en NRC november 2014.

Kanker en leefstijl

 
Verklein jouw kans op kankerRuim een derde van alle gevallen van kanker is te voorkomen door een gezonde leefstijl. Als we niet zoveel roken en drinken, meer bewegen, niet te dik worden en gezond eten, scheelt dat jaarlijks zo’n 40 duizend kankerdiagnoses. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, in opdracht van KWF Kankerbestrijding, dat donderdag is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. In die studie is voor het eerst op een rijtje gezet hoe vaak een verkeerde leefstijl in Nederland tot kanker leidt. Roken blijkt de grootste boosdoener; verantwoordelijk voor bijna 19.000 gevallen van kanker per jaar. Dat is een vijfde van alle diagnoses. Verkeerd eten veroorzaakt jaarlijks 9.500 gevallen, overgewicht 3.600, alcohol 2.900 en gebrek aan beweging 2.100. ‘We kunnen kanker veel vaker voorkomen dan we denken’, constateert hoogleraar kankerepidemiologie Bart Kiemeney (Radboud UMC), maar de meeste mensen beseffen dat niet. Daarom kunnen we het niet vaak genoeg benadrukken.’ Volkskrant 11 december. Bekijk de tabel of lees het rapport.
website dr Van ProoijenOnderzoek naar minder doden door darmkanker met voedingsstoffen.  Momenteel loopt het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Dit onderzoek richt zich alleen op het zo vroeg mogelijk opsporen van darmkanker. Veel interessanter is het onderzoek dat NTTT-arts dr. Van Prooijen wil opzetten: wat is de invloed van voedingsstoffen (met name vitamine D) op het verloop van darmkanker. website RIVMHiervoor zijn binnen 6 maanden tenminste 1000 (gezonde) deelnemers in de leeftijd van 50-70nodig. De supplementen die ze gaan gebruiken zijn natuurproducten zonder enige bijwerking. De kosten zijn voor eigen rekening (maximaal € 10,- per maand) en het wordt sowieso aangeraden voor deze leeftijdsgroep om vitamine D te gebruiken. Lees info/aanmelden voor deelname
Meer informatie van natuurarts en/of RIVM

Voeding

 
keer diabetes omDiabetes type II is in 80% van de gevallen omkeerbaar met gezondere voeding en leefstijl (bewegen).
De stichting Voeding Leeft verzorgt nascholing en congressen voor artsen om meer bekendheid te geven aan de rol van voeding bij gezondheid en genezing.
De fabrikanten die voornamelijk granen verwerken proberen zich in te dekken tegen de rage van oervoeding. Steeds meer producten in de schappen heten plotseling ‘oer’. Het toppunt is wel ‘oergranen’: het punt is nu juist dat oervoeding teruggaat naar de tijd voordat de mens graansoorten verbouwde en opat!
keurmerk Demeterkeurmerk biologischHoe slecht is het eten van vlees? Behalve voor het milieu (ecologische voetafdruk van vlees is groot, met name van rundvlees) zijn voor de mens vooral vleeswaren slecht: die verhogen bloeddruk, fout cholesterol en fout vet.
Wie graag ‘gezond en duurzaam’ dieren wil eten kan het beste biologische kip, wild of duurzaam gevangen vis nemen. BBC Horizon/NPO Doc
Bijzonder congres voeding. Op zaterdag 31 januari 2015 wordt er in Driebergen een bijzonder Weston Price congres georganiseerd met als thema: Eeuwenoude Wijsheid. Waarom zou je ‘gezondheid’ opnieuw uitvinden als er al honderden, zo niet duizenden jaren bewezen wijsheid is.
Wie is Weston Price? Weston Price (1870-1948) was een Canadese tandarts die zijn thuisbasis had in Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio. Price ontdekte dat cariës, scheefstaande tanden, slechte gebitten, etc. het gevolg waren van slechte voeding, waaraan vooral de juiste vetten en mineralen ontbraken. Aangezien 99% of meer van de Amerikaanse bevolking in meer of mindere mate aan tandbederf leed, moest hij buiten Amerika op zoek naar personen zonder cariës. Price besloot het ene gedeelte van het jaar te werken als tandarts en zo voldoende geld te verdienen om zijn expedities te bekostigen, die hij het andere gedeelte van het jaar, samen met zijn vrouw, ondernam.
Zijn onderzoek naar 14 natuurvolkeren over de hele wereld nam bijna 10 jaar in beslag en resulteerde in het boek Nutrition and Physical Degeneration (1939), in het Nederlands verkrijgbaar als Voeding en fysieke degeneratie (2012). Price ontdekte dat zodra deze natuurvolkeren, afstammelingen van jager-verzamelaars, het voedsel van blanke missionarissen en handelaars gingen eten, de genetische uitdrukkingsvorm van hun nageslacht veranderde en er ziekten ontstonden. Price zag deze verzwakking binnen één generatie optreden, een verschijnsel dat hij ‘fysieke degeneratie’ noemde.
Kosten € 70,- (tot 1-1 € 65,-!) inclusief Weston Price gezonde lunch, koffie, thee, lekkernijen.
Ticket bestellen.

Aanbevolen boeken over voeding

Voeding & gedragDe bibliotheek met werken van Dr. Gert Schuitemaker is weer uitgebreid met een zeer nuttig werk: “Voeding & gedrag”. Hierin geeft hij een helder overzicht van 60 jaar research naar de relatie tussen voeding en gedrag(stoornissen). De ondertitel zegt genoeg: van ADHD tot zinloos geweld. Op de bekende degelijke maar zeer leesbare manier maakt Schuitemaker nog maar eens duidelijk wat we allemaal al lang zouden moeten weten. Er zou op diverse departementen fors bespaard kunnen worden als men dit boekje tot verplichte kost zou maken in het onderwijs en bij alle vormen van zorg (gezondheid, jeugd, verslaving etc.) Bijwerking: gezondere en blijere bevolking. In het licht van de eerdere meldingen over kanker en diabetes (zie hiervoor) wordt het nu echt hoogste tijd om deze informatie breed uit te zetten. Er is nog veel te doen voor ons.

Vullen of voeden“Vullen of voeden” is een bestseller, afgaand op het aantal drukken in korte tijd. Een BN’er (Wilfred Genee) en zijn vrouw met verstand van communicatie gingen voor hun eigen gezin op zoek naar informatie over gezonde voeding. Ze kwamen terecht bij een paar hedendaagse voedingsdeskundigen met praktische adviezen. Hun zoektocht is vastgelegd in een modern vormgegeven boek dat de doelgroep (jonge ouders) wel zal aanspreken. Tussen de luchtige recepten en adviezen door steek je een heleboel op over het hoe en waarom van gezonde voeding en dat is pure winst, zolang het onderwijs deze kennis (die van levensbelang is!) volkomen negeert.
 
De 45 meest geneeskrachtige groentenDe 45 meest geneeskrachtige groenten. Thomas Dijkman (auteur) is altijd al geïnteresseerd geweest in gezonde voeding en heeft veel literatuur over dat onderwerp gelezen. In de inleiding blijkt zijn kritische houding t.a.v. de huidige geneeskunde: pillen voorschrijven i.p.v. voedingsadviezen geven. Hij is een voorstander van vers, zelf bereid en biologisch-dynamisch voedsel dat gezonder is dan alleen biologisch of dat met een EKO keurmerk. Want b.d. is onbespoten, heeft meer voedingsstoffen en is niet genetisch gemanipuleerd. Geen magnetron, blikvoer, suiker, soja en het merendeel van de E-nummers. Wel: een eigen moestuin aanleggen. De top 10 van de meest gezonde groenten: bladgroente, kruisbloemigen (broccoli, bloemkool), wortel, tomaat, peulvruchten, asperges, uien/prei, bataat, paprika, pompoen. Lees hele recensie.

De Bosatlas van het voedsel
Van een andere orde maar zeker zo leerzaam is de
Bosatlas van ons Voedsel. Vol met weetjes en doordenkertjes over onze voedselproductie en consumptie. Bijvoorbeeld dat wij voor onze consumptie eigenlijke drie maal meer land nodig hebben dan we in Nederland beschikbaar hebben.
 

Kort nieuws


Minuscule klepjes in de eileiders die vrouwen open en dicht doen al naar gelang zij wel of niet zwanger willen worden. Dat is het alternatief voor pil en condoom dat Peter van de Graaf ontwikkelt. Zou ook heel wat (hersteloperaties kunnen voorkomen. Of je op deze techniek 100% kan vertrouwen?
Rokers hebben een tekort aan vitamine DRokers hebben vaker een tekort aan vitamine D, volgens een Grieks onderzoek. Mercola; Kassi E, et al. Smoking is a significant determinant of low serum vitamin D in young and middle-aged healthy males. Hormones, 2014.
Jaarlijks krijgen in Nederland ruim 3000 vrouwen en bijna 2000 mannen kanker omdat ze te zwaar zijn. Dat blijkt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Wereld kanker Onderzoek Fonds uit wereldwijd onderzoek, waaruit ook naar voren kwam dat internationaal gezien bijna een half miljoen kankergevallen per jaar zijn toe te schrijven aan overgewicht.
De wetenschap heeft nu ook ontdekt dat het immuunsysteem een belangrijke partner is in de strijd tegen kanker. Er was eens een dokter in Vlaardingen die dat ook riep, maar die werd daarom tot kwakzalver van de eeuw uitgeroepen…
Studies tonen aan dat hoge dosering vitamine C (liefst per infuus) ondersteunend werkt in de behandeling van kanker. Ook vermindert het de bijwerkingen van reguliere behandelingen.
Ebola: de eerste twee met ozon behandelde patiënten (zie vorige nieuwsbrief) herstelden veel sneller dan verwacht. Tip voor het UMC?
AOC heeft voor zijn nieuwe schermencollectie een manier gevonden om de risico's te beperken voor mensen die heel lang achter een scherm zitten. De nieuwe schermen worden geleverd met innovatieve technieken: Anti-Blue Light en Flicker FREE. De Anti-Blue Light-technologie van AOC is bedoeld om gezondheidsrisico's te bestrijden, zoals een overbelast netvlies en maculadegeneratie (MD). De technologie vermindert de hoeveelheid schadelijk blauw licht met ruim 90%, zonder dat dit effect heeft op de kleurechtheid. Verder zorgt de Flicker FREE-technologie voor minder vermoeidheid aan de ogen. Dit kan gebeuren zonder dat de gebruiker er iets van merkt.
hoofdpijnTwee voorbeelden van ‘regulier’ denken:
Wetenschappers zijn erachter waardoor sommige vrouwen lijden aan migraine tijdens hun menstruatie: een aantoonbaar andere hormoonspiegel. Die kennis kan op termijn helpen een medicijn te ontwikkelen.
Er zijn problemen over de toelating van een medicijn tegen PDS: Linaclotide is het eerste en enige medicijn dat in Europa specifiek is geregistreerd voor het prikkelbare darm syndroom met constipatie. Het is volgens darmspecialisten bewezen effectief. Duizenden Nederlandse patiënten kijken uit naar goedkeuring en vergoeding in ons land.
Waarom wordt er toch altijd alleen maar gedacht in de richting van een medicijn? Deze beide veel voorkomende kwalen zijn bijna altijd effectief te behandelen met voeding, leefstijl adviezen en eventueel kruiden en/of homeopathie, acupunctuur etc. Maar ja, dan genees je mensen en het is economisch beter als ze hun leven lang pillen gaan slikken!

Milieu


handen wassenAntibacteriële zeep is mogelijk niet alleen gevaarlijk voor bacteriën, maar ook voor de handenwasser zelf. Het werkzame middel triclosan, dat in veel shampoos en tandpasta’s zit, is in grote hoeveelheden kankerverwekkend. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers deze week in PNAS op basis van laboratoriumtests bij muizen. Na blootstelling aan grote hoeveelheden ontwikkelden de muizen leverschade en zelfs tumoren.
Gif in snijbloemen: de bloemenveiling verplicht kwekers hun bloemen te ‘behandelen’: dat wil zeggen met zwaar milieuvervuilende stoffen schimmels etc. te lijf gaan. Net als het aanbod in het tuincentrum is ook de bloemenstal dus ‘gevaarlijk terrein’. Producten die niet opgegeten worden kunnen nog steeds vergiftigd worden…
Remember greenEen duurzame bestemming voor de as van een dierbare?
Laat er een boom op groeien!

www.rememberingreen.nl
duurzame energieduurzame energieEliant zet zich in voor duurzame projecten, zoals regionale energiecoöperaties. Deze vorm van onafhankelijkheid en duurzaamheid heeft de toekomst.
Er zitten nog meer microplastics in nog meer cosmeticaproducten dan we dachten. Dat blijkt uit recent onderzoek van milieuonderzoeker Heather Leslie van het Instituut voor microplastics in cosmeticaMilieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.
De industrie zegt dat het om kleine hoeveelheden gaat, maar niets is minder waar! Lees welke merken al vrij zijn van deze zeer schadelijke korrels. Kassa -Vara
                                                                                                    http://ivanel.nl

Verzekeringen

 
De SP liet onderzoeken of Nederlanders terug willen naar het ziekenfonds: 60% zegt ja! Consumenten en politici blijken in toenemende mate kritisch over het huidige systeem. Dat geldt vast nog sterker voor consumenten met een voorkeur voor CAM. Waren de vergoedingen al ronduit slecht, bij sommige verzekeraars is de maximale dagvergoeding al gezakt tot € 25,- en het Zilveren Kruis heeft zelfs in het goedkoopste aanvullende pakket CAM er helemaal uitgegooid, terwijl de premie gelijk blijft! Het is duidelijk dat er ‘te veel’ gebruik wordt gemaakt van CAM via de aanvullende verzekering. Dat deze verzekerden wellicht een veelvoud van die kosten besparen in het basispakket interesseert de verzekeraar niet: die kassen zijn (nog steeds) geheel gescheiden. Het wachten is op een verzekeraar die een proef wil nemen met een gekoppelde verzekering, die mogelijkheid is er nu.
antroposana zorgpolisZorgpolis via KVHNTwee pogingen om een CAM vriendelijke polis aan te bieden zijn Antroposana en de KVHN zorgpolis. De verschillen met andere aanbieders zijn klein, maar als u toch wil overstappen geeft u hiermee wel een ‘statement’ af.

Paddenstoelensalade met spruitjes en kokossaus
Paddenstoelensalade 
met spruitjes en kokossausVegetarisch en glutenvrij recept
voor 4 personen

Nieuwsgierig? Lees verder ...
 

Oproep


Felixoord moet blijven!Felixoord moet blijven! Nederland heeft één uniek verzorgingscomplex dat geheel gericht is op vegetariërs en veganisten. Door alle nieuwe maatregelen wordt in zijn voortbestaan bedreigd. De enige kans is een “Landelijke” status verweven vanwege het unieke karakter. Steun het streven naar een landelijke status van het Vegetarisch Zorgcentrum Felixoord. 
Teken de petitie en lees de hele oproep en volg de ontwikkelingen.
Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 
 
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.
 
Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2014 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen?
uitschrijven 

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen  

Email Marketing Powered by Mailchimp